dcsimg

Amenajare și tehnică

O capodoperă arhitectonică: pentru amenajarea şi punerea în funcţiune a unui acvariu este necesară o planificare bine cumpănită. Pentru că peştii, plantele şi alţi locuitori pot să se dezvolte şi se simt bine numai într-un mediu bine întreţinut şi care îl reconstituie în mod fidel pe cel natural.

Aici aflaţi ce trebuie să aveţi neapărat în vedere la amenajarea unui acvariu, care sunt echipamentele şi tehnica de care aveţi nevoie pentru aceasta.

Pentru dotarea acvariului procedaţi în felul următor:
1. Introduceţi substratul şi decoraţiunile, după care umpleţi acvariul cu apă.
2. Introduceţi plantele acvatice.
3. Instalaţi filtrul şi dispozitivul de încălzire reglabilă.
4. Puneţi acvariul în funcţiune.
5. „Rodaţi” acvariul şi faceţi inclusiv testarea apei (circa 3 până la 4 săptămâni).
6. Populaţi-l cu peşti şi alţi locuitori.

Tehnică pentru acvarii

Substratul
Substratul, ca de exemplu pietrişul (granule între 1-3 mm, respectiv 3-6 mm), oferă susţinere pentru rădăcinile plantelor acvatice şi este esenţial pentru popularea cu microorganisme. Îmbogăţiţi anterior substratul cu substanţe nutritive şi aşezaţi-l în pantă uşor crescătoare spre partea din spate a acvariului.

Decorări
Pietrele, rocile şi alte elemente de decor reprezintă punctele atracţie ale acvariului dumneavoastră, care devine astfel un unicat. Combinaţi după cum doriţi decorurile din acvariu, dar evitaţi să supraîncărcaţi bazinul.

Plante acvatice
Alegeţi pentru acvariul dumneavoastră plante naturale şi bogate. Plantele pentru acvariu corect alese asigură o bună calitate a apei, ajută la filtrare şi furnizează oxigenul, un element atât de important.

Sisteme de filtrare
Instalarea în acvariu a unui filtru este necesară pentru a elimina din apă impurităţile şi substanţele toxice, evitând astfel necesitatea schimbării permanente a apei. Prin filtrarea continuă apa din acvariu rămâne curată o perioadă mai lungă. Filtrele pentru acvarii pot fi interne sau externe.

Alegerea filtrului corect este determinată de dimensiunea, respectiv de capacitatea acvariului. În cazul acvariilor mici este suficient un filtru interior, iar în cazul unor acvarii deosebit de mari este recomandată instalarea unui filtru exterior.

Acvarii până la 55 litri 45-110 litri 90-150 litri 130-240 litri
Capacitatea pompei 250 l/oră 400 l/oră 600 l/oră 1.000 l/oră


Filtrarea biologică
Un filtru pentru acvariu oferă un mediu de viaţă pentru bacteriile utile, nitrificante,. Aceste colonii de bacterii populează în special mediile ceramice şi spongioase. Ele sunt necesare pentru transformarea a doi dintre cei mai toxici compuşi care se pot forma într-un acvariu - amoniacul şi nitritul - în nitrat, care nu prezintă nici un pericol.

Filtrarea chimică
În cazul filtrării chimice, cum ar fi cărbunele activ, intervin anumite medii de filtrare care realizează „reglajul fin” al apei din acvariu. Astfel se elimină anumite substanţe speciale, se optimizează valoarea pH-ului şi duritatea apei şi se îndepărtează reziduurile medicamentelor, rămase după tratarea bolilor din acvariu. Împreună cu un test de apă, instalarea unui filtru chimic constituie o modalitate excelentă pentru a controla calitatea apei.

Încălzirea şi termometrul
Peştii sunt animale cu sânge rece, ceea ce înseamnă că temperatura corpului lor este egală cu cea a mediului înconjurător. Peştii de apă rece nu necesită o încălzire suplimentară a acvariului, în schimb speciile de peşti tropicali au nevoie de o temperatură adecvată necesităţilor lor. În acest caz este necesar ca în acvariu să fie instalat un dispozitiv de încălzire imergibil, care să menţină temperatura constantă. Un termometru ajută la controlarea temperaturii.

Acoperirea şi iluminarea
Acoperirea acvariului reduce evaporarea apei şi constituie un suport adecvat şi sigur pentru iluminare, care este necesară pentru creşterea cu succes a locuitorilor acvariului şi a plantelor. În general, plantele au nevoie zilnic de 10 până la 12 ore de lumină.

Magazinul meu

 Hornbach Berceni

Str. Drumul Gilăului nr. 98-124

041711 București

Tel.: 0310.803-284

Program magazin:
L–S: 08:00–21:00 
D: 08:00–19:00