dcsimg

Întreținerea acvariului

Cei mai importanţi factori pentru un acvariu sănătos, o apă sănătoasă şi peşti sănătoşi sunt:

  • filtrarea şi aerarea suficiente
  • schimbarea parţială a apei la 14 zile
  • curăţarea regulată a substratului
  • cultivarea unor plante sănătoase
  • nu suprapopulaţi acvariului
  • hrana de calitate şi adaptată speciilor de peşti
  • evitarea variaţiilor de temperatură
  • creşteţi împreună specii de peşti care se tolerează
  • evitaţi stresul ocazionat de prindere şi de transport

Pentru a atinge o calitatea optimă a apei în acvariul dumneavoastră şi pentru a menţine echilibrul ecologic, trebuie să procedaţi în modul următor:

Schimbarea apei din acvariu

Obţineţi o calitate optimă a apei prin utilizarea unui filtru pentru apă şi prin schimbarea parţială a apei în mod regulat. La schimbarea apei trebuie ca, aproximativ la fiecare 2 săptămâni, să schimbaţi 20-30% din apă cu una proaspătă, pentru a reface echilibrul valorilor apei. Anterior, apa proaspătă trebuie pregătită pentru peşti şi cu respectarea principiilor naturale, prin adăugarea unor produse corespunzătoare. Pentru cea mai bună calitate posibilă, trebuie respectate şi optimizate anumite valori ale apei.

Determinarea valorilor apei

Duritatea generală (GH)
Conţinutul de calciu şi magneziu determină aşa-numita valoare GH. În cazul în care conţinutul este mare, apa este considerată dură, iar la un conţinut mic, ea este denumită moale. Duritatea generală influenţează corespunzător funcţiile organice ale vietăţilor din acvariu şi este dată în °dH = gradul german de duritate.

Duritatea carbonică (KH)
Valoarea KH indică conţinutul de carbonat de hidrogen din apă. Acesta are rol de tampon pentru pH şi împiedică o modificare prea puternică şi rapidă a valorii pH-ului (cum ar fi: scăderea bruscă a acidităţii). În acvariile cu apă dulce valoarea KH nu trebuie să se situeze sub 3 °dH.

Gradul de aciditate
Toate substanţele acide şi bazice/alcaline care se dizolvă în apă determină valoarea pH-ului. La o valoare a pH-ului de 7,0, apa este considerată „neutră”, peste 7,0, alcalină, iar sub 7,0, acidă. Este foarte indicat să controlaţi săptămânal valoarea pH-ului din acvariul dumneavoastră, cu ajutorul benzilor de testare. În cazul în care duritatea carbonică sau conţinutul de bioxid de carbon din apa acvariului se modifică, acestea au influenţă şi asupra valorii pH-ului.În funcţie de apele din care provin, fiecare specie de peşti prezintă cerinţe specifice privind duritatea apei şi valoarea pH-ului. Cel mai bine este să întrebaţi un specialist ce valori ale apei sunt indicate pentru fiecare specie de peşti.

Bolile peştilor sunt cauzate adesea de condiţiile improprii în care sunt ţinuţi. Atâta timp cât sunteţi atenţi la curăţenia şi echilibrul ecologic din acvariul dumneavoastră, de regulă, ar trebui ca bolile peştilor să apară doar rareori. Totuşi, în cazul în care peştii se îmbolnăvesc, există medicamente pentru peşti, care împiedică evoluţiile negative.

Semnele tipice pentru bolile peştilorsunt, spre exemplu, „frecarea”, probleme la respiraţie, răniri şi/sau aripioare franjurate. Letargia şi izolarea peştilor sociabili pot fi un semn al îmbolnăvirii.

Magazinul meu

 Hornbach Berceni

Str. Drumul Gilăului nr. 98-124

041711 București

Tel.: 0310.803-284

Program magazin:
L–S: 08:00–21:00 
D: 08:00–19:00