0 Listă favorite 0 Coşul meu
Hornbach Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 0310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
30.11.2021 08:00 - 21:00
1.12.2021 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 29.11.2021 la ora 02:26. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Între Cer și nicovală

Timp de lectură 5 min.
Macher01 Sorin Bute Faurar

Poc, poc! Inima atelierului începe să bată, odată ce fierul încins e pus pe nicovală. Bun venit în atelierul lui Sorin Bute! Cu pasiune și respect pentru tradiție, făurarul dâmbovițean realizează obiecte din fier forjat după metode tradiționale, modelând fierul cald prin lovituri puternice și precise.

Încă o mână de cărbuni și se aprinde forja. Deși practică un meșteșug vechi de mii de ani, în atelierul fierarului Sorin Bute timpul nu stă în loc. Oxigenul întețește focul. Sorin taie rapid o bucată de fier și o încălzește. La 1100°C, fierul capătă culoarea soarelui la apus. Apoi, sub lovituri bine știute, între ciocan și nicovală, fierul prinde formă și pare să nu mai opună nicio rezistență, dar sudoarea de pe fruntea lui Sorin trădează efortul.

„Când ești pasionat, nu obosești și nu te plictisești.“
 • Macher02 Sorin Bute Faurar
 • Macher03 Sorin Bute Faurar
 • Macher04 Sorin Bute Faurar
 • Macher05 Sorin Bute Faurar
 • Macher06 Sorin Bute Faurar
 • Macher07 Sorin Bute Faurar
 • Macher08 Sorin Bute Faurar
 • Macher09 Sorin Bute Faurar
 • Macher10 Sorin Bute Faurar
din

În forja sa, fierarul realizează porți, garduri, balustrade, elemente de șemineu, corpuri de iluminat și diverse obiecte unicat sau recondiționează elemente de patrimoniu din fier forjat prin metode tradiționale. Fierul este modelat la cald, cu stăruinţă și blândeţe, prin lovituri de ciocan. Îmbinările sunt realizare prin nituire, fără sudură sau elemente prefabricate.

În atelier nu e timp de stat. Are comenzi pentru următoarele 6 luni, iar oamenii îl așteaptă răbdători, căci din mâinile sale ies lucruri care merită așteptate. Timpul e de fapt cea mai mare provocare pentru Sorin Bute. Îl împarte între atelier, familie și activitatea didactică. Este tată a trei copii, preot și profesor universitar. Predă teologie la Târgoviște, dar și un curs la Roma. De Italia se leagă și pasiunea pentru fierul forjat. Acolo s-a aprins scânteia. A mers apoi la cursuri în străinătate și în țară, pentru a deprinde tehnicile de lucru. A fost în mare parte autodidact și, din fericire, n-a învățat greșit. Acum și-ar fi dorit să fi mers poate mai devreme la un maestru. Fiind o meserie atât de veche, a dobândit în timpul uceniciei multe secrete pe care, dacă nu ți le spune cineva, ai putea să le descoperi singur doar pierzând foarte mult timp.

 • Macher11 Sorin Bute Faurar

  Atelierul nu e gata încă. Multe dintre mașinării au fost salvate de la fier vechi. Ciocanul albastru de forjă are circa 2 tone și a fost nevoie de o fundație solidă de aproape 2m sub el.

 • Macher12 Sorin Bute Faurar

  Atelierul e plin de scule și unelte.

 • Macher13 Sorin Bute Faurar

  Clești și ciocane de diferite forme și dimensiuni așteaptă să treacă la treabă.

 • Macher14 Sorin Bute Faurar

  Ciocanul scurt are 10 ani.

 • Macher15 Sorin Bute Faurar

  E nevoie de un foc puternic pentru a încinge fierul la 1000°C.

 • Macher16 Sorin Bute Faurar

  Fierul e bătut cu precizie pe nicovală.

 • Macher17 Sorin Bute Faurar

  Scânteile pornesc în toate direcțiile.

din

„Am fost la câțiva maeștri în străinătate, în Italia și în Austria. Am învățat, pe de o parte, frumusețea organică a fierului, pe de altă parte, precizia și tehnicile. Deschiderea artistică a fierului, dorința de a-l aplica și în artă, am dobândit-o în țară, urmând un master în metal la Universitatea Națională de Arte.“

Pe viitor își dorește să lucreze mai mult în restaurare. Ca preot și meșter al fierului, cunoaște nevoia de veșnicie, în toate sensurile ei, și depune tot efortul ca ceea ce făurește să reziste peste timp. Calitatea și rezistența sunt date atât de măiestria fierarului, cât și de sculele și uneltele sale.

„Calitatea fierarului depinde de capacitatea de a-și crea singur sculele. Sculele sunt cea mai importantă parte din aceasta meserie.“
 • Macher18 Sorin Bute Faurar

  Sunt necesare multe schițe până la forma finală.

 • Macher19 Sorin Bute Faurar

  Fierul își arată gingășia - un sfeșnic în formă de floare.

 • Macher20 Sorin Bute Faurar

  O spirală va fi element de balustradă.

 • Macher21 Sorin Bute Faurar

  Semnătura artistului.

din

Forja a cumpărat-o din Cehia, nicovalele din Belgia și Germania, iar ciocanul de forjă, care arată ca o piesă de muzeu, este Românesc CFA 65. Se construia la Oradea și era destinat uzinelor și atelierelor mici, dar cu matrițe libere, în care se forjează fiecare element individual și unic. Însă cea mai importantă unealtă a fierarului este mintea.

„Mintea, între ciocan și nicovală. Mai exact, mintea ascuțită, atenția, ciocanul - care trebuie să fie stăpânit corect de minte - și nicovala.“

Și astfel, printre unelte, schițe și scântei, se împletește povestea fierului forjat. E o poveste în care personajul principal găsește timp pentru Cer, pentru cei dragi și pentru tărâmul de foc și sudoare al atelierului.

Privind la omul care știi că are atâtea de făcut, dar pare că are tot timpul din lume să te asculte, să te sfătuiască, să îți arate albume și schițe, nu poți decât să te bucuri că și în vremurile noastre se mai păstrează ceea ce nu trebuie pierdut, iar lucrurile sunt bine făcute, cu talent, responsabilitate și pasiune.

Macher22 Sorin Bute Faurar

Regie, Camera&Edit: Sergiu Negrean/Bogdan Pocol | Foto: Casian Podărelu | Text: Roxana Fîcă

Mai multe detalii despre Sorin Bute și proiectele sale găsiți aici, pe pagina sa de Facebook.

Alți făurari:

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x
HORNBACH