0 Listă favorite 0 Coşul meu
Hornbach Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 0310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
30.11.2021 08:00 - 21:00
1.12.2021 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 29.11.2021 la ora 02:21. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Irina, în țara minunilor

Timp de lectură 5 min.
Macher01 Irina Silivestru Faurar

Aproape de București, într-un loc rupt parcă dintr-o poveste, se află atelierul Irinei Silivestru de la Decartis Ceramică. Imagini cu vasele ei obțin sute de like-uri pe Instagram. Dar nu e totul atât de simplu și frumos. În spatele fiecărui vas se află multă muncă, praf, mâini aspre, talent și răbdare!

În atelierul ei din Cornetu, Irina Silivestru realizează vase ceramice, de diferite forme și mărimi ce pot fi folosite zilnic: farfurii, boluri, platouri, tocătoare și multe altele. Vasele sunt pictate manual cu motive diverse din lumea vegetală sau animală, pentru că înainte să poți gusta, privirea este prima încântată de amestecul apetisant de culori și forme.

 • Macher24 Irina Silivestru
 • Macher14 Irina Silivestru
 • Macher15 Irina Silivestru
 • Macher16 Irina Silivestru
 • Macher23 Irina Silivestru
 • Macher18 Irina Silivestru
 • Macher19 Irina Silivestru
 • Macher25 Irina Silivestru
 • Macher21 Irina Silivestru
 • Macher22 Irina Silivestru
din

Povestea vaselor începe cu mult studiu: în școala generală, în liceu, în facultate și în viața de zi cu zi, căci Irina folosește fiecare ocazie pentru a se documenta. Treptat, descoperim și provocările, prima: realizarea unui vas ceramic durează cca 3 săptămâni.

Procesul e complex și începe cu modelarea materialului, o gresie foarte rezistentă ce permite inclusiv spălarea vaselor în mașină. Irina întinde și bate pasta, apoi îi dă apoi forma unui vas, presând materialul cu ajutorul unui săculeț cu nisip, peste un mulaj de ipsos, făcut tot de ea. Mulajul va absorbi apa și va grăbi uscarea. După uscare, vasul este desprins din formă și finisat. Se taie materialul în exces, se remodelează ușor și e lăsat să se usuce în aer liber până la 14 zile, în funcție de mărimea și grosimea obiectului.

Acum vasele se usucă pe treptele scării ce duce la etaj, dar atelierul este în curs de extindere. Tatăl îi construiește, cu mâna lui, o anexă unde să aibă mai mult spațiu pentru uscare, și mai ales, pentru glazurare.

”După uscarea completă, obiectul se introduce în cuptor pentru o primă ardere, de biscuitare. Vasul devine mai rigid, suficient cât să fie pictat. Apoi se glazurează și se introduce din nou în cuptor pentru arderea finală.”

Tot procesul de ardere și răcire a cuptorului durează 2-3 zile. Între cele două arderi se execută decorarea. Irina poziționează vasul pe roată, apoi recompune lumea din jurul ei. Pictează fructe, legume, plante medicinale, păsări precum coțofene, grauri și tot ce altceva o inspiră. În funcție de complexitate, pictura durează 1-7 ore.

 • Macher02 Irina Silivestru Faurar

  Odată bătută, pasta este gata de modelare.

 • Macher04 Irina Silivestru

  Vasul capătă formă și, așezat pe mulajul de ipsos, este presat cu ajutorul săculețului cu nisip.

 • Macher12 Irina Silivestru

  Odată pregătit, vasul ajunge în cuptor.

 • Macher05 Irina Silivestru

  Culorile, pensulele, creioanele și celelalte instrumente așteaptă cuminți momentul în care se execută decorarea.

 • Macher03 Irina Silivestru

  Când le vine rândul, sunt mânuite cu măiestrie de Irina pentru modelele care dau culoare și personalitate obiectelor ceramice.

 • Macher03 Irina Silivestru Faurar

  Lucrările sunt în toi pentru construirea anexei atelierului, iar Irina îi dă o mână de ajutor tatălui său.

din
”Cel mai mult îmi place să folosesc albastru cobalt, e albastrul acela infinit. E un oxid metalic, acum pare negru, dar după ardere apare culoarea. Niciodată albastrul nu iese la fel, mereu capătă nuanțe diferite.”

În ceramică, nimic nu e ceea ce pare, totul se transformă, iar Irina își vede rezultatul final al muncii abia după a doua ardere.

”Știi ce frumos e, când deschizi capacul cuptorului, e ca în ziua de Crăciun! E o mare bucurie pentru că în ceramică apar multe situații ce nu pot fi controlate: obiectele se pot deforma dacă se usucă prea repede sau se pot deforma la ardere în cuptor, se pot fisura în timpul arderii, dacă au bule de aer din timpul modelajului, glazura se poate strânge, pot ceda rezistențele cuptorului, poate să nu ajungă la temperatura setată și astfel toate obiectele din cuptor să fie compromise.”

Ultimele etape sunt sesiunea foto pentru promovare în social media și expedierea. Împachetate în multă folie cu bule și polistiren, vasele Irinei ajung nu doar în România, ci și în Europa și America.

 • Macher10 Irina Silivestru

  Irina pune pecetea talentului ei.

 • Macher07 Irina Silivestru

  Irina își face singură pozele de promovare.

 • Macher06 Irina Silivestru

  Și frumoase și utile!

 • Macher11 Irina Silivestru

  Are caiete întregi de schițe, inspirate din călătorii sau de plantele din grădina idilică a părinților.

 • Macher08 Irina Silivestru

  ”Vasele cu portocali sunt cele mai apreciate. Urmează apoi, cele cu căpșuni.”

din

Facem cunoștință și cu lucrarea preferată a Irinei - iepurele albastru. Chiar dacă lucrarea a crăpat la ultimul proces de ardere, Irina a refăcut-o cu grijă, pentru că a pus mult suflet în aceast proiect și într-un fel ”e un autoportret”. Este o față a Irinei, care ne spune că lucrurile frumoase sunt cele pe care le faci cu migală și pasiune, care te reprezintă iar rezultatul îți aduce bucurie. Cât despre micile imperfecțiuni, ele sunt cele care dau personalitate obiectului, iar pe noi ne fac umani și fără egal.

Macher09 Irina Silivestru

Foto: Casian Podărelu | Text: Roxana Fîcă

Mai multe despre Irina Silivestru găsiți aici, pe pagina sa de Instagram.

Alți făurari:

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x
HORNBACH