0 Listă favorite 0 Coşul meu

E scris în piele: pasiune

Timp de lectură 4 min.
Macher03 Daniel Savu

Într-un atelier mic din Brașov, Daniel Savu practică un vechi meșteșug - realizează manual obiecte de marochinărie și accesorii metalice. Curelele, gențile sau portofelele se fac acum în serie, toate aceeași nuanță, toate identice. Și totuși, într-un mic atelier, un tânăr brașovean se împotrivește vremurilor.

Daniel Savu realizează manual produse de marochinărie unice, menite să fie lăsate moștenire și să spună o poveste despre cel care le-a făurit sau despre cel care le poartă.

Pasiunea sa pentru meșterit a prins contur în copilărie. Preocupat să le ofere lui și celor 7 frați ai săi o direcție în viață, tatăl i-a implicat încă de mici în diverse proiecte. De atunci și până la atelierul de pielărie, povestea a fost lungă și presărată cu multe experiențe, iar Daniel a învățat din fiecare.

Vopsea piese de avioane într-o fabrică de lângă Brașov și a decis să facă o schimbare. Când a ajuns prima dată într-o fabrică de piele din zonă, a știut care va fi drumul său. A renunțat treptat la lucrul în ture, la rutina din fabrică și a experimentat continuu.

Pe parcurs și-a descoperit un stil propriu de lucru, bazat atât pe experiența personală, cât și pe sfaturi primite de la bătrâni cunoscători ai meseriei. De pildă, cunoștintele acumulate în fabrica de avioane i-au fost de folos să-și prepare singur vopselele.

Însă cel mai mult l-au ajutat perseverența și filosofia viață preluată de la tatăl său:

Să lucrezi cu plăcere și să fii mândru de rezultatul muncii tale.

A aflat din proprie experiență că pasiunea sa nu este una care să poată fi practicată acasă. A lucrat prima dată în bucătărie, dar majoritatea vopselelor au ca diluant amoniacul, care miroase foarte puternic. Așa a mai făcut un pas, a apărut atelierul.

 • Macher02 Daniel Savu

  Un proiect dus la capăt are nevoie de uneltele și materialele potrivite. Uneori, e nevoie să le potrivești singur.

 • Macher01 Daniel Savu

  Nimic nu e la întâmplare. Calculele și schițele sunt o componentă importantă a muncii de creație.

 • Macher03 Daniel Savu

  Daniel lucrează cu atenție atunci când realizează, de exemplu, fiecare gaură pentru o curea.

 • Macher06 Daniel Savu

  Talentul nu e proiectat doar în muncă. În scurtele momente de relaxare, Daniel își pune degetele la treabă cântând la chitară.

 • Macher07 Daniel Savu

  Pentru o geantă, un interior de calitate este la fel de important ca aspectul exterior.

 • Macher08 Daniel Savu

  La final, produsele muncii lui sunt gata să își bucure noii posesori.

din

Muză, susținător și ajutor i-a devenit Miruna, soția sa, care îl ajută atât cu un feedback constructiv asupra produselor, cât și cu diferite operațiuni, ca de pildă la cusut. Tot ea se ocupă și de promovare.

”Întotdeauna când lucrez la un produs mă gândesc la cât de mult i-ar plăcea ei. E o muză pentru mine. Susținerea pe care o am din partea ei este foarte importantă”.

Pentru Miruna, Daniel a realizat primii cercei, iar aprecierile primite i-au dat curaj și i-au lărgit orizontul. Acum lucrează și accesorii, încălțăminte ușoară, suporturi de cuțite sau șorțuri de bucătar.

Daniel nu e foarte tehnologizat, preferă să facă toate operațiunile manual, în ritmul său, cu unelte uneori de peste 100 de ani. Nu folosește instrumente complicate, însă din când în când mai au loc mici accidente. Sunt generate nu de necunoașterea modului de lucru, ci de nerăbdarea sa, de a vedea produsul gata de purtare.

„Poansoanele cu care îmi bat numerele și seriile pe catarame sunt făcute de străbunicul soției mele, acum 100 de ani”.
Macher04 Daniel Savu

Regie, Camera&Edit: Sergiu Negrean/Bogdan Pocol | Foto: Casian Podărelu | Text: Roxana Fîcă

Mai mult

Mai multe despre Daniel Savu găsiți aici, pe site-ul său de prezentare.

Alți făurari:

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x