0 Listă favorite 0 Coşul meu
Hornbach Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 04.07.2022 la ora 12:36. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Iluminatul casei

Timp de lectură 26 min.
Iluminatul casei

Cu un sistem bun de iluminare puteți face corect multe lucruri. Dar puteți și greși. Pentru ca fiecare dintre încăperile dumneavoastră să beneficieze de lumina potrivită, vă oferim aici multe sfaturi și idei .

Iluminatul corect al încăperilor - amplasarea luminii face diferența

Încă nu știți care corp de iluminat este cel corect pentru încăperile, grădina sau terasa dumneavoastră? Atunci sunteți exact unde trebuie.

Înainte de a vă oferi idei pentru iluminatul din anumite încăperi, mai întâi câteva sfaturi generale cu privire la amplasarea luminii.

Prin contraste, încăperile devin vii și interesante – inclusiv în ceea ce privește amplasarea luminii. Interacțiunea dintre lumină și umbră este importantă.
Iluminatul corect al încăperilor

Sfaturi cu privire la iluminat

 • Evitați umbrele.
 • Găsiți un amestec între lumină directă și indirectă, între lumină punctuală și lumină dispersată.
 • Acordați atenție la Culoarea luminii și direcția razelor. Nu toate încăperile au nevoie de lumină puternică, iar în birou ar trebui să fie lumină plăcută pentru citit.
  • Culoarea luminii se măsoară în Kelvin (K) și este determinată prin temperatura culorii.
   Cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai rece impresia de culoare. Cu cât este mai mic, cu atât culoarea luminii este mai caldă.
  • Fluxul luminos se măsoară în Lumeni (lm) și arată cantitatea de lumină generată de sursa de iluminat (becul).
 • Cu panourile de iluminat pentru tavan sau surse de iluminat încastrate se pot obține efecte rafinate.
 • Este bine ca sursele de iluminat să poată fi aprinse și stinse separat.
 • Corpurile de iluminat cu direcție ajustabilă sau rotativă permit flexibilitate.
 • Încăperile par mai spațioase atunci când lumina este îndreptată către perete.
 • Lumina reflectată către partea de sus a încăperii generează o atmosferă caldă.

Efectul de redare a culorilor

Culorile ne determină viața de zi cu zi și acționează nemijlocit asupra stării noastre de bine. Astfel, lumina are o influență decisivă asupra felului în care percepem coloristic obiectele.

La planificare, acordați atenție efectului de redare a culorilor (Ra). Cel mai bine utilizați lămpi care au un indice de redare a culorilor bun, prin aceasta fiind posibil, de exemplu, ca preparatele să arate mai apetisant.
Atât culoarea luminii, cât și indicele de redare a culorii sunt consemnate pe ambalaj.

 • Cea mai bună redare a culorilor o au becurile cu halogen (Ra 95–100).
 • Între timp, becurile LED depășesc tuburile fluorescente în ceea ce privește redarea culorilor (Ra min. 80).
 • Becurile economice, respectiv tuburile fluorescente sunt ultimele din această serie (Ra 80–90)

Iluminatul bucătăriei

Hornbach
1 2 3
Aici puteți vedea:
1
Corpuri de iluminat pendulare și suspendate

Pe lângă living și sufragerie, corpurile suspendate sunt adecvate de asemenea și în bucătărie, de exemplu deasupra mesei de lucru.

2
Corpuri de iluminat lineare

Fie că e vorba de iluminat tehnic în bucătărie, fie că e vorba de iluminat indirect, corpurile de iluminat lineare oferă o notă de finețe conceptului de iluminat din bucătărie.

3
Lămpi montate sub mobilier și lămpi încorporate în mobilier

Cu lămpi montate sub mobilier vă iluminați cel mai bine suprafețele de lucru. Acestea nu degajează căldură aproape deloc și asigură o lumină discretă și un efect decorativ.

Flexibilă, funcțională și practică, bucătăria reprezintă punctul central al multor petreceri şi punctul de întâlnire pentru multe familii. Nu trebuie, de asemenea, uitat că aici se și găteşte.

Din acest motiv, ar trebui să vă asigurați că nu se formează umbre deranjante, pentru că stați chiar dumneavoastră în calea luminii. Acestea există atunci când este montat numai un singur corp de iluminat în centrul plafonului. Evitați acest lucru prin montarea pur și simplu a unor corpuri de iluminat plate ce pot fi aprinse și stinse individual, sub dulapurile suspendate.

Recomandări privind iluminatul bucătăriei

 • Corpuri de iluminat montate sub mobilă: este important ca suprafețele de lucru să fie luminate bine. Cea mai bună soluţie este să montaţi corpuri de iluminat sub dulapurile suspendate. Acestea dau o lumină clară, albă.
 • Iluminatul mesei de lucru: lămpile suspendate deasupra mesei de lucru trebuie puse la înălțime mică deasupra nivelului vizual și la 60 cm deasupra mesei.
 • Profilurile cu LED-uri: lumina indirectă dată de profilurile cu LED-uri asigură efecte luminoase interesante în bucătăria dumneavoastră.
 • Lumină principală: adecvată pentru luminozitatea de bază din încăpere. Trebuie însă să vă asiguraţi că sursa de lumină principală nu este singura sursă din încăpere, deoarece în caz contrar staţi deseori chiar dumneavoastră în calea luminii. Lumina principală ar trebui întotdeauna completată cu un iluminat suplimentar al suprafeţei de lucru.
 • Dacă nu există dulapuri suspendate, pentru o iluminare potrivită a blatului de lucru puteţi folosi şi o aplică ce proiectează lumina în jos.

Câteva surse de inspirație aici

 • Iluminatul bucătăriei 1
 • Iluminatul bucatariei 2
 • Iluminatul bucatariei 3
 • Iluminatul bucatariei 4
 • Iluminatul bucatariei 5
 • Iluminatul bucatariei 6
din

Iluminatul băii

Hornbach
1 2 3
Aici puteți vedea:
1
Lămpile pentru oglindă

La oglindă este nevoie uneori să priviți cu mai multă atenție. De aceea, la oglindă se recomandă o sursă de iluminat care să poată fi aprinsă separat. O sursă de iluminat care luminează numai de sus sau numai din lateral poate provoca umbre deranjante. Trebuie să acordați atenție acestui aspect.

În zonele în care se întâlnesc electricitatea şi umiditatea trebuie avută grijă sporită. De aceea, la alegerea corpurilor de iluminat din baie și pentru oglindă, aveți grijă ca acestea să corespundă cerințelor necesare.

2
Plafoniere

Dacă doriți ca lumina să fie dispersată bine în încăpere, atunci ar trebui să alegeți o plafonieră cu formă rotundă, cu un abajur din sticlă opal. Cu plafoniere cu mai multe proiectoare puteți evidenția anumite sectoare din baie, ca de ex. cada. Lăsați-vă inspirați de selecția noastră variată.

3
Lampadare

Lampadarele sunt practice nu doar în living. Și în baie creează un iluminat flexibil și, cu designul potrivit, acolo vor arăta deosebit de modern.

Iluminatul din baie ar trebui să fie practic și adecvat pentru încăperile umede. Pentru o evidențiere adecvată, baia ar trebui împărţită pe zone. Zonele individuale, de exemplu cada de baie şi lavoarul, pot fi delimitate între ele în mod eficient prin corpuri de iluminat individuale.

Recomandări pentru iluminatul băii

 • Lumina principală: lumina principală asigură luminozitatea necesară în încăpere.
 • Spoturile încastrate: discrete, dar eficiente. Ele luminează perfect încăperea şi pot fi abordate ca alternativă sau ca o completare a luminii principale.
 • Lămpi aplicate: iluminatul optim la oglindă rezultă dintr-o combinaţie de corpuri de iluminat în stânga şi în dreapta, cât şi de sus. Optați pentru o culoare albă caldă a luminii, pentru a avea o reflexie potrivită în oglindă.
 • Corpuri de iluminat pentru oglindă: este avantajoasă și o zonă de lumină separată la oglindă – pentru îngrijirea feței și procedurile cosmetice. În acest caz, nu este suficientă o singură sursă de lumină de sus sau din lateral, deoarece ar produce umbre deranjante. Optați pentru o culoare albă caldă a luminii, pentru a avea o reflexie potrivită în oglindă.
 • Iluminatul de efect: pentru efecte luminoase în nișe, zone de plafon sau porțiuni placate cu plăci ceramice, există diferite variante de design cu LED-uri, care învăluie baia într-o atmosferă plăcută.

Sfaturi pentru iluminatul băii

 • Cine doreşte să privească un chip plăcut în oglindă are nevoie de lămpi cu o bună redare a culorilor (indicele de redare a colorilor Ra > 90). Acestea ar trebui amplasate deasupra oglinzii, pentru a lumina persoana, fără însă a fi orbitoare.
 • În general, în băi se recomandă ca şi culoare a luminii albul cald pentru zona din jurul oglinzii și albul rece pentru lumina principală.
 • Nu îndreptați niciodată proiectoarele către oglindă, deoarece lumina este orbitoare.
 • Lumina de deasupra căzii de baie trebuie amplasată astfel încât să nu o priviți și să nu vă orbească atunci când stați întins în cadă.
 • Un iluminat separat pentru zona dușului – poate chiar colorat – poate crea o atmosferă foarte plăcută.

Câteva surse de inspirație aici

 • Iluminat baie 1
 • Iluminat baie 2
 • Iluminat baie 3
 • Iluminat baie 4
 • Iluminat baie 5
din

Zonele de protecţie

Trebuie să aveți multă grijă în zonele în care există electricitate și umiditate. Pentru siguranţă există prescripţii speciale, menite să evite pericolele şi accidentele. Normativul DIN VDE 0100 partea 701 stipulează trei așa-numite zone de protecție pentru băi.

Pentru duşurile fără cadă se aplică, în general, numai zona de protecţie 1, în timp ce în restul încăperii nu se aplică prevederi deosebite de protecţie. În zonele 0, 1 şi 2, nu sunt permise prizele şi întrerupătoarele. Dacă tipul de protecţie nu scade, cele mai potrivite sunt întrerupătoarele integrate în lămpi. Cablurile cu manta către corpurile de iluminat pot fi amplasate peste sau sub tencuială, însă conductorii individuali numai sub tencuială, la o adâncime de minim şase centimetri.

Aceasta cuprinde interiorul căzii de baie sau de duş, de ex. atunci când se folosesc lămpi subacvatice. Sunt permise numai dotări cu o tensiune joasă de protecţie de maxim 12 volţi, autorizate explicit pentru zona de interior a căzilor.

Acestea trebuie să fie încadrate minim în gradul de protecţie IP X7. Tensiunea joasă de protecţie presupune că un circuit electric de tensiune joasă este alimentat de un circuit cu o tensiune mai mare, de care însă trebuie să fie separat în condiţii de siguranţă.

Aceasta defineşte o suprafaţă în interiorul delimitării verticale dintre cada de baie sau duş. În cazul în care cada de duş lipseşte, se aplică raza de 120 cm în jurul parei de duş în repaus. Limita inferioară este pardoseala, iar în partea de sus se ia o suprafaţă orizontală la 2,25 metri înălţime deasupra podelei.

În zona de protecţie 1 pot fi utilizate, de asemenea, numai corpuri de iluminat cu o tensiune joasă de protecţie de maxim 12 volţi. În zonele 1 şi 0 sunt interzise transformatoarele.

Aceasta se învecinează cu zona 1 cu o adâncime de 60 cm. În zonele 1 şi 2 se pot utiliza corpuri de iluminat care au minim gradul de protecţie IP X4, iar la aparatele cu jet de apă, de ex. duzele pentru masaj, se impune gradul de protecţie IP X5.

Iluminat zone de protectie baie

Iluminatul camerei de zi

Hornbach
1 2 3
Aici puteți vedea:
1
Aplice de perete

Fotografiile de familie, selfie-urile cu prietenii, picturile sau alte amintiri vor arăta și mai bine pe perete dacă sunt iluminate perfect. Cu lămplile aplicate ele vor arăta de-a dreptul profesionist.

2
Candelabre și lustre

Când vine vorba despre candelabre și lustre să nu vă opriți la lucruri mărunte. Aceste variante pretențioase de iluminat atrag toate privirile, în special în living. Puteți opta între candelabre și lustre cu cel puțin 8 becuri. Alegeți-vă modelul cel mai potrivit pentru locuința dumneavoastră.

3
Benzi LED și profiluri

Benzile cu LED-uri se adaptează fără niciun efort la orice formă. Montați-le pe sertare sau dulapuri, după bunul plac. Fie în alb cald clasic, fie în culori, alegerea vă aparține.

Aici vă adunați forțele pentru acțiuni noi: în camera de zi! În ceea ce privește iluminatul, orice este posibil, dar nimic nu este obligatoriu. Cel mai important este ca atunci când vă relaxați picioarele pe canapea să aveți o senzație de bine.

Recomandări pentru iluminatul din camera de zi

 • Lumina principală : lumina principală asigură luminozitatea necesară în încăpere. Ideal ar fi să poată fi reglată prin intermediul unui variator. Lumina principală sprijină accentele luminoase printr-o lumină indirectă, moale.
 • Lampadare: și lampadarele ar trebui, de asemenea, să poată fi reglate prin intermediul unui variator, pentru ca lumina să fie adaptată cerințelor şi atmosferei. Lampadarele arată excelent în completare şi oferă lumina optimă pentru citit, în special dacă dispun de o lampă de citit integrată.
 • Veioze: puteți crea o atmosferă specială prin intermediul veiozelor. Foarte potrivit este un iluminat difuz prin intermediul unei veioze sau, alternativ, al unei lămpi de perete în spatele sau lângă televizor, deoarece ecranul ar trebui să fie înconjurat de lumină difuză cu o densitate luminoasă redusă. Prin reducerea contrastului luminos între ecran şi fundal se evită obosirea rapidă a ochilor.
 • Podea și pardoseală: completați-vă conceptul de iluminat cu efecte luminoase din pardoseală, care pun în lumină și mai bine încăperea.

Sfaturi pentru lumina din camera de zi

 • Atmosfera trebuie să fie plăcută, motiv pentru care puteți opta pentru o lumină albă caldă sau lumină cu efecte colorate.
 • Luminozitatea de fundal la televizor relaxează ochii, pe care contrastul prea puternic dintre ecran şi încăperea întunecoasă îi solicită peste măsură. Lumina nu trebuie să se reflecte însă în ecran, motiv pentru care cel mai bine este să montaţi pe perete sau pe plafon, în spatele televizorului, corpuri de iluminat care proiectează lumina în sus.
 • O iluminare periferică a tablourilor de pe perete sau a sculpturilor este, de asemenea, atractivă.

Câteva surse de inspirație aici

 • Iluminat living 1
 • Iluminat living 2
 • Iluminat living 3
 • Iluminat living 4
 • Iluminat living 5
din

Iluminat pentru birou

Hornbach
1 2 3
Aici puteți vedea:
1
Spoturi pe șină

Spoturile pe șină vă oferă posibilitatea unor soluții de iluminat individuale și flexibilitate completă în amenajare.

2
Veioze și lămpi de birou

Clasice, practice, stridente, moderne sau globuri disco extravagante.
Veiozele sunt disponibile la noi în toate variantele posibile.

3
Benzile cu LED-uri

Și în birou benzile cu LED-uri oferă flexibilitate și un efect de iluminat modern.

Practice, flexibile și de precizie. Când lucrați este esențială lumina corectă, lumina care stimulează concentrarea și protejează ochii.

Recomandări pentru iluminatul din camera de lucru

 • Spoturi aplicate și lămpi de citit: spoturile aplicate luminează camera de lucru cu o lumină plăcută, care nu orbește. În combinaţie cu lămpile pentru citit, creează o insulă luminoasă care vă protejează ochii atunci când citiţi.
 • Lămpi de birou: pentru birou ar fi potrivit un iluminat direct, de exemplu o lampă de birou flexibilă. Aceasta trebuie să lumineze locul fără a fi orbitoare şi să orienteze lumina exact unde aveţi nevoie de ea.

Sfaturi pentru iluminatul din birou

 • Pentru locul în care lucraţi, ideală este o combinaţie între lumina indirectă şi cea directă. Spoturile aplicate care proiectează lumina în sus luminează întreaga încăpere, iar o lampă de birou asigură o insulă luminoasă. Acest mediu stimulează concentrarea.
 • Evitați neapărat lumina directă sau reflexiile care orbesc!
 • Pe ecranul computerului nu trebuie să se reflecte lumina.
 • O regulă importantă: lumina să vină din partea stângă în cazul dreptacilor şi invers.

Iluminatul dormitorului

Hornbach
1 2 3 4 5
Aici puteți vedea:
1
Panouri LED

Aceste corpuri de iluminat, moderne și totodată simple, sunt dotate cu tehnologie LED, eficientă energetic. Cu panourile LED economisiți energie în proporție de până la 60% și, în plus, profitați de durata de funcționare mai îndelungată a acestor corpuri de iluminat comparativ cu becurile convenționale. Lumina fără efect de orbire este adecvată pentru iluminatul din dormitor

2
Spoturi încastrabile

Spoturile încastrabile sunt adecvate pentru iluminatul de bază sau pentru a evidenția diferite aspecte. Acestea sunt disponibile în variante pivotante, periate, din crom, aluminiu sau oțel inoxidabil.

3
Aplice de perete

Pentru a avea mai mult spaţiu pe noptieră, puteți înlocui veioza cu aplice de perete în dormitor. Fie albe sau clasice, în culoarea cromului, sau colorate excentric, fie cu ornamente pline de stil – aplicele de perete sunt disponibile pentru toate gusturile.

4
Benzi cu LED

Cu benzile cu LED-uri flexibile, puteți obține un iluminat plin de efect al patului dumneavoastră. Cu benzile cu LED-uri faceți o economie de energie de până la 80%. Durata de funcționare este de aproximativ 50.000 de ore.

5
Corpuri de iluminat pentru mobilier

În dulapuri, corpurile de iluminat pentru mobilier asigură o lumină discretă, efecte decorative și rezultate rapide la căutare.

Iluminatul din dormitor ar trebui să fie plăcut și discret. E nevoie de lumina principală centrală, precum şi o lumină la pat, care se poate aprinde şi stinge separat faţă de prima. Variatorul şi iluminatul de efect pentru dulapurile de haine şi oglinzi completează decorul.

Recomandări pentru iluminatul din dormitor

 • Lumina principală: asigură iluminatul general optim atunci când intrați în dormitor. Dulapurile şi pardoseala trebuie să fie bine luminate. Sunt potrivite atât lămpile încastrate în plafon cât și cele aplicate.
 • Veioze: lumina de la capul patului – sub forma unei veioze – ar trebui să se poată aprinde și stinge în mod independent. Ideal ar fi și un variator.
 • Aplice de perete: pentru a avea mai mult spațiu pe noptieră, puteți înlocui veioza cu o aplică de perete.
 • Iluminatul de efect: corpurile de iluminat pentru oglinzi sau cele de efect completează elementele luminoase din dormitor şi vă ajută în alegerea celei mai potrivite ținute, dacă lumina produce cât mai puține umbre.

Câteva surse de inspirație aici

 • Iluminat dormitor 1
 • Iluminat dormitor 2
 • Iluminat dormitor 3
 • Iluminat dormitor 4
din

Iluminatul livingului

Îmbietoare și atractivă – așa ar trebui să arate lumina la locul de luat masa. Puteți asigura o lumină plăcută printr-un iluminat variat.

Recomandări pentru iluminatul din living

 • Corpurile de iluminat suspendate: reuniunile plăcute și conversațiile agreabile din timpul mesei necesită un contact vizual neperturbat. Acest lucru este posibil numai atunci când distanţa dintre masă şi marginea inferioară a lămpii este de aproximativ 60 cm. Lămpile suspendate reglabile pe înălţime sunt soluţia ideală.
 • Aplice de perete: și utilizarea aplicelor de perete contribuie, de asemenea, la accente de lumină care creează suspans, de exemplu prin luminarea tablourilor sau a nișelor.

Sfaturi pentru lumina din living

 • Atmosfera trebuie să fie plăcută, motiv pentru care puteți opta pentru o lumină albă caldă.
 • Lămpile suspendate deasupra mesei atârnă la mică înălţime deasupra nivelului ochilor, la 60 cm deasupra mesei.
 • O iluminare periferică a tablourilor de pe perete sau a sculpturilor este, de asemenea, atractivă.

Câteva surse de inspirație aici

 • Iluminat living 1
 • Iluminat living 2
 • Iluminat living 4
 • Iluminat living 5
 • iluminatul livingului 5
 • Iluminat living
din

Iluminatul camerei copiilor

Hornbach
1 2
Aici puteți vedea:
1
Spoturi aplicate

Spoturile aplicate oferă iluminatul perfect. În cazul în care doriți să luminați încăperi mai mari cu spoturi, vă recomandăm să apelați la modele cu mai multe dulii.

2
Corpuri de iluminat pentru camera copilului

Alegerea lămpii potrivite pentru camera copilului nu este întotdeauna foarte simplă, deoarece camera copilului îndeplinește mai multe obiective. Ea este loc de dormit, cameră de joacă și de învățat, toate laolaltă. De aceea, trebuie să aveți în vedere ca selectarea lămpilor să fie adaptată diverselor necesități: plafoniere, aplice de perete sau lămpi tip pendul ca iluminat de bază. În acest caz sunt foarte adecvate și spoturile pe șine. De asemenea, sunt recomandate veiozele și luminile de noapte pentru vise frumoase.

Poznașă, colorată și amuzantă – o cameră pentru copii trebuie să fie multifuncțională, pentru că ea este atât loc de joacă și dormitor, cât și loc de învățat. Factorul de confort este asigurat de diferitele lămpi care luminează zonele individuale.

Recomandări pentru iluminatul din camera copiilor

 • Lumina principală: pentru iluminatul de bază există numeroase opțiuni, de la șina cu spoturi și lămpile tip pendul, până la plafonierele ori aplicele de perete „normale“. Iluminatul de bază ar trebui să poată fi reglat în intensitate şi nu ar trebui să fie orbitor, pentru a proteja ochii sensibili ai celor mici. O lampă cu variator este, de asemenea, necesară pentru a adapta lumina la diferitele situaţii, de exemplu schimbatul scutecelor sau alăptatul.
 • Lămpi de citit: lumina pentru poveștile de dinainte de culcare - în mod ideal, trebuie să se poată aprinde și stinge din pat.
 • Lămpi de veghe: lămpile de veghe care stau aprinse întreaga noapte îndeplinesc nevoia de siguranță - se zvonește că ele apără și de vrăjitoare şi fantome.

Câteva surse de inspirație aici

 • Iluminat camera copil 1
 • Iluminat camera copil 2
 • Iluminat camera copil 3
din

Iluminatul holurilor

Iluminat hol

Holul sau zona de intrare ar trebui să fie luminate semnificativ, astfel încât fiecare să își găsească drumul. În cel mai fericit caz, iluminatul asigură și acolo o atmosferă grozavă.

Recomandări pentru iluminatul din hol

 • Lumina principală: lumina principală asigură luminozitatea necesară în hol, de exemplu prin spoturi încastrabile sau șine cu spoturi.
 • Aplice de perete: aplicele de perete au rol de siguranță, dacă vă asigurați că acestea nu au efect de orbire sau că nu formează umbre supărătoare.
 • Iluminat de efect: puteți obține o lumină atractivă pe hol prin iluminarea tablourilor, oglinzilor şi a altor obiecte.
 • Puteţi instala, de exemplu, benzi cu LED-uri pentru a pune în evidenţă şi alte obiecte într-un mod inspirat.
 • Iluminatul scărilor: spoturile încastrate sunt perfecte pentru o scară bine luminată. Treptele trebuie să fie perfect vizibile de sus, fiecare treaptă diferențiindu-se de următoarea prin umbre difuze și de mici dimensiuni. În acest scop, montați în zona postamentului superior o lampă sau integrați spoturi în perete, care să lumineze câte o treaptă.

Sfaturi pentru lumina de pe hol

 • Pentru ca nimeni să nu se împiedice, treptele trebuie să se diferenţieze foarte bine. Acest lucru se obţine prin umbre difuze, de mici dimensiuni, care provin de la o sursă de lumină slabă, de difuzie, din partea superioară.
 • Trebuie evitată proiectarea umbrelor create de spoturi.
 • Sursele de lumină suspendate prea jos pot fi orbitoare.

Câteva surse de inspirație aici

 • Iluminat hol 2
 • Iluminat hol 3
 • Iluminat hol 4
 • Iluminat hol 5
din

Corpuri de iluminat pentru intrare

Hornbach
1 2 3 4 5
Aici puteți vedea:
1
Aplice de perete și plafoniere pentru exterior

Aplicele de perete și plafonierele pentru exterior asigură o lumină plăcută atunci când reveniți acasă.
Acestea sunt disponibile și cu senzori de mișcare, care detectează mișcările prin intermediul razelor infraroșii și care aprind lumina exact în momentul în care este necesar.

2
Iluminatul grădinii

Fie că este vorba despre lampioane, figurine luminoase, furtunuri cu lumini, lămpi pentru iazuri sau coloane luminoase, în ceea ce privește iluminatul grădinii este dificil să faceți o alegere!

3
Proiectoare și reflectoare

Varianta perfectă pentru iluminatul grădinii: proiectoare și reflectoare pentru exterior.

4
Lămpi solare

Pariați pe soare și utilizați lămpile solare. Nu vă puteți lumina grădina sau terasa mai economic de atât.

5
Spoturi încastrabile de exterior

Cu spoturile încastrabile de exterior veți fi întotdeauna în siguranță. Un avantaj esențial al acestora este tensiunea redusă a curentului (de obicei 12V). Astfel, în cazul unor dificultăți sau accidente, dacă aveți corpuri de iluminat de joasă tensiune, nu trebuie să vă temeți de consecințe care vă pun viața în pericol.

Rezistente la intemperii și adecvate – lumina din zona exterioară îndeplinește trei funcții: creează atmosferă, luminează drumul, conferă siguranță.

O zonă de intrare bine luminată are avantajul că oaspeții vor găsi cu siguranță drumul și că veți putea vedea mai bine cine se află în întuneric în fața ușii.

Recomandări pentru iluminatul din fața ușii de intrare

Număr de casă iluminat: pentru ca invitații dumneavoastră să găsească ușor adresa este necesar ca numerele de casă să fie suficient iluminate. Este important ca numerele de pe casă să fie bine percepute, lucru valabil atât pentru cele care luminează ele însele (minim 10 cm înălţime), cât pentru cele pe care cade lumina (minim 20 cm înălţime).

 • Iluminatul aleilor și terenului: pentru siguranța dumneavoastră și a invitaților dumneavoastră deopotrivă, ar trebui să luminați bine aleile, terenul, treptele și obstacolele. Foarte potrivite în acest scop sunt spoturile încastrabile de exterior și reflectoarele.
 • Aplice pentru pereți exteriori: pentru ușile de intrare sunt potrivite corpuri de iluminat care rezistă la orice condiții atmosferice. Asiguraţi-vă că achiziţionaţi lămpi de calitate, care au marcaje de tip şi de omologare. Cerința minimă în ceea ce privește corpurile de iluminat pentru exterior este îndeplinită de gradul de protecție IP44.
 • Corpuri de iluminat din grădină: pentru drumul spre ușa de intrare în casă sunt potrivite corpuri de iluminat care rezistă la orice condiții atmosferice. Asiguraţi-vă că achiziţionaţi lămpi de calitate, care au marcaje de tip şi de omologare. Cerinţa minimă în ceea ce priveşte corpurile de iluminat pentru exterior este îndeplinită de gradul de protecţie IP44 (protecţie împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu un diametru de peste 1 mm şi protecţie împotriva stropirii cu apă).

Sfaturi pentru lumina din faţa uşii de la intrare

 • Important: utilizați numai corpuri de iluminat autorizate pentru folosirea în exterior.
 • Lumina care se aprinde brusc alungă oaspeţii nepoftiţi. Un senzor de mişcare integrat în corpul de iluminat de exterior detectează mişcările cu ajutorul razelor infraroşii şi aprinde lumina.
 • Nu conectați becuri economice la senzori de mișcare deoarece acest lucru afectează becurile și le reduce durata de funcționare.
 • Alegeți corpurile de iluminat și senzorii de mișcare pentru a se potrivi și pe timp de zi impresiei generale a casei.

Câteva surse de inspirație aici

 • Iluminat exterior 1
 • Iluminat exterior 2
 • Iluminat exterior 3
 • Iluminat exterior 4
 • Iluminat exterior 5
 • Iluminat exterior 6
din

Iluminatul grădinii

Hornbach
1 2 3 7 4 6 5
Aici puteți vedea:
1
Distribuitoare de electricitate pentru exterior

Doriți să asigurați un iluminat splendid în grădina dumneavoastră sau pe terasă, însă nu aveți nicio priză sau o singură priză este prea puțin? Nicio problemă: distribuitoarele de electricitate sunt de ajutor în acest caz.

2
Stâlpi de iluminat pentru alei

Nu rătăciți niciodată calea. Stâlpii de iluminat pentru alei vă vor fi de ajutor în acest sens în grădină.

3
Iluminatul grădinii

Fie că este vorba despre lampioane, figurine luminoase, furtunuri cu lumini, lămpi pentru iazuri sau coloane luminoase, în ceea ce privește iluminatul grădinii este dificil să faceți o alegere!

4
Proiectoare și reflectoare

Realizarea iluminatului perfect în grădină: cu reflectoarele pentru exterior.

5
Lămpi solare

Pariați pe soare și utilizați lămpile solare. Nu vă puteți lumina grădina sau terasa mai economic de atât.

6
Spoturi încastrabile de exterior

Spoturile încastrabile de exterior oferă multe avantaje. Montați spoturile încastrabile la trepte sau la obstacole, pentru ca acestea să fie bine luminate.

7
Pitici de grădină

Stâlpii pitici sunt adecvați pentru iluminatul aleilor din grădină, al treptelor casei, teraselor sau iazurilor din grădină. Montați pe ziduri, garduri sau în grădină, piticii asigură, în plus, o lumină cu stil.

Grădina dumneavoastră trebuie să fie văzută! Puneți-vă la propriu în lumină terasa și grădina. Iluminatul pentru grădină este variat - de la extravagant și modern, până la clasic, șic sau rustic. Lăsați-vă inspirați!

Recomandări pentru iluminatul din grădină

 • Pietre din sticlă cu LED-uri: și cu aceste elemente de iluminat aveți, de asemenea, posibilități variate de design. Încastrate în alei, acestea atrag privirile, luminând în același timp și drumul.
 • Benzile cu LED-uri etanșe la apă sunt rafinate și practice. Sunt utilizabile în multe variante, fie în loc de tuburi fluorescente pe terasă, integrate în alei sau pentru efecte luminoase în ochiurile de apă.
 • Figurinele sau obiectele luminoase: figurinele extravagante sau clasice conferă caracter grădinilor.
 • Lampioane sau ghirlande luminoase: ghirlandele luminoase sunt, bineînțeles, elementul clasic, mai ales de Crăciun! Însă ghirlandele luminoase mobile sau lampioanele pot fi utilizate în mod plăcut și în alte anotimpuri.
 • Felinare: puteți crea o atmosferă tihnită pe terasă sau în grădină cu felinare sau cu vechile lămpi cu ulei.

Câteva surse de inspirație aici

 • Iluminat gradina 1
 • Iluminat gradina 2
 • Iluminat gradina 2
 • Iluminat gradina 3
 • Iluminat gradina 4
 • Iluminat gradina 5
din

Ce tipuri de becuri există?

Noile generaţii de becuri consumă mult mai puţină energie decât becurile clasice pentru a produce aceeaşi cantitate de lumină. Atunci când alegeți sursele de iluminat (becurile), țineți cont de indicația în lumeni privind fluxul luminos, deoarece aceasta arată cât de strălucitor este un bec.

Spre deosebire de becurile cu incandescență, luminozitatea LED-urilor este întotdeauna exprimată în lumeni (lm). Cu cât numărul de lumeni este mai mare, cu atât luminozitatea este mai mare. Corespondența dintre lumeni și wați se găsește pe ambalajul fiecărui bec.

Şi cireaşa de pe tort: nu trebuie nicidecum să renunţaţi la confortul cu care eraţi obişnuiți în cazul becurilor clasice. Noile tipuri de becuri oferă o calitate excepţională a luminii, un flux luminos imediat şi posibilitatea de reglare a intensităţii luminii prin intermediul unui variator.

echivalenta becurilor

*Valoarea menționată reprezintă corespondența dintre fluxul luminos (lumeni) și puterea noilor becuri alternative, ce corespund unui bec clasic de 60W.

Lumină caldă sau rece?

Spectrul temperaturii de culoare se întinde de la cald (roşiatic), până la rece (albăstrui) şi este exprimat în Kelvini (K).

Cu cât culoarea este mai caldă, cu atât temperatura de culoare este mai scăzută.

Gândiţi-vă în ce scopuri veţi utiliza becul şi alegeţi temperatura de culoare în mod corespunzător.
În principiu, recomandările în ceea ce priveşte temperatura de culoare potrivită sunt următoarele:

 • Alb cald (2.700 - 3.300 K) recomandat în special în spaţiile de locuit precum camere de zi, dormitoare, restaurante sau hoteluri.
 • Alb neutru (3.300 - 5.300 K) se utilizează cu precădere în holuri, casa scării, băi şi bucătărie, precum şi în săli de conferință şi de aşteptare. Poate fi însă potrivit şi în restaurante şi hoteluri sau pentru iluminatul exterior.
 • Alb rece (>5.300 K) se va utiliza în încăperi în care este nevoie de o vizibilitate bună: de ex. în ateliere, subsoluri, săli de audiţie şi de clasă, hale de producţie (industriale şi comerciale), birouri, laboratoare sau în spaţiul exterior.

temperatura de culoare a luminii

Sfat

Optați pentru o singură temperatură de culoare per încăpere. Mai puţin înseamnă mai mult!

LED-uri și altele - trecere în revistă

  Bec cu LED Bec cu halogen Bec economic Bec cu incandescență
Economie de energie * cca 80 %

cca 30 %

cca 70 %

-
Durată de funcționare * 25 de ani 2 ani 8–15 ani 1 an
Culoare lumină alb cald
alb neutru
alb rece
colorat
alb cald alb cald
alb neutru
alb rece
colorat
alb cald
Timp de aprindere instant instant în funcţie de tipul de tehnologie:
30 până la 120 sec.
instant
Posibilitatea de reglare a intensităţii parţial da parţial da
Eliminarea deşeurilor punct special de colectare gunoi menajer punct special de colectare gunoi menajer

* Indicație: valorile indicate aici sunt orientative și pot varia în funcție de model şi de producător.

 • bec led

  Becul LED

  Utilizare:

  • poate fi folosit pentru iluminatul tuturor spaţiilor, chiar şi pe durate mai lungi de timp; cu precădere în spaţii ce au nevoie rapid de puterea completă a luminii
  • ca element de design, pentru a evidenția unele aspecte sau ca element de orientare (lumină de veghe noaptea, corpuri de iluminat pentru casa scării, marcaje pentru căi de evacuare)
  Avantaje:
  • calitatea luminii/redarea culorilor ideale, în diferite culori ale luminii
  • degajare redusă de căldură sau deloc și rezistență mare la impact și la vibrații
  • radiații UV și IR reduse și impact redus asupra mediului
  • nu necesită transformator
  • Către sortimentul Becuri LED

 • bec economic

  Becuri economice

  Becurile economice sunt becuri fluorescente cu starter inclus, în format compact. Din acest motiv, sunt numite şi becuri fluorescente compacte. Acest tip de becuri există într-o diversitate de dimensiuni, trepte de putere, precum şi forme ale soclului şi globului de sticlă. Capacitatea de redare a culorilor este evaluată ca bună, iar durata de serviciu este cuprinsă între 8.000 și 15.000 ore, în funcție de model și producător.

  Utilizare:

 • bec halogen

  Becuri cu halogen

  Becurile cu halogen sunt becuri ce conțin capsule umplute cu halogen. Gazul reduce pierderea de căldură în filamentul de wolfram. Astfel, este nevoie de mai puţină energie pentru a încinge filamentul şi a obţine o putere luminoasă ridicată, constantă.

  Becul cu halogen este un înlocuitor egal cu becurile tradiţionale, poate fi folosit în orice spaţiu ca sursă de lumină şi are la bază aceeaşi tehnologie. Forma, culoarea luminii şi soclul sunt identice. Becurile cu halogen sunt însă mai eficiente energetic decât cele clasice cu incandescență, iar durata de funcționare este aproape dublă.

  Utilizare:

 • tuburi fluorescente

  Tuburi fluorescente (neoane)

  Tuburile fluorescente sunt disponibile în diferite forme și dimensiuni, care depind de diametrul tubului de sticlă. Durata de serviciu a acestor surse de iluminat se situează între 12.000 ore până la 20.000 ore. Pentru a utiliza un variator, sunt necesare componente electronice speciale, iar varierea intensității luminoase păstrează stabilitatea culorii.

  Utilizare:

  • în încăperi ce au nevoie de multă lumină, de exemplu garaje, hale şi birouri
  • în încăperi care trebuie dotate cu lumină indirectă
  • încăperi în care lumina este deseori închisă şi aprinsă
  • Către sortimentul Tuburi fluorescente

din

Clasificarea soclurilor la becuri

Aici găsiți o prezentare generală a celor mai frecvent întâlnite socluri de becuri și utilizarea acestora.

Hornbach
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Aici puteți vedea:
1
Soclu E27

Diametrul exterior al soclului de înșurubare este de 27 mm. Montarea unui LED economic E27 se efectuează rapid și deloc complicat, la fel ca la un bec. Aceste socluri se utilizează cel mai frecvent.

2
Soclu E14

Aveți un candelabru? Atunci cunoașteți sigur soclurile E14. Cu un diametru exterior de 14 mm, aceste socluri sunt relativ subțiri și, datorită domeniului de utilizare, sunt denumite și socluri lumânare. Ele se utilizează adesea și la aplice sau veioze. Puteţi economisi energie folosind LED-uri economice E14, iar înlocuirea lor este posibilă fără probleme şi fără a fi nevoie de reamenajări.

3
Soclu E40

Soclul E40 este adecvat pentru iluminatul de putere mai mare. El este folosit preponderent în spaţii publice, de exemplu la iluminatul stradal sau al parcurilor, dar și în teatre, hale mari sau fabrici.

4
Soclu 2G11

Soclul 2G11 dispune de 4 pini de conectare, dispuși la o distanță de 11 mm unul de celălalt. Acest tip de soclu este utilizat cu precădere la becurile economice și la becurile fluorescente compacte.

5
Soclu G13

Soclul G13 dispune de 2 pini de conectare, dispuși la o distanță de 13 mm unul de altul. Aceste socluri sunt utilizate la tuburile fluorescente, folosite în aproape orice loc. Acestea se pot întâlni aproape peste tot: în garaje subterane, instalaţii sanitare, birouri, ateliere de producţie, dar şi în bucătării sau camere de servit masa.

6
Soclu G23

Soclul G23 dispune de 2 pini de conectare, dispuși la o distanță de 23 mm unul față de celălalt. Acestea se utilizează preponderent la becurile fluorescente compacte. La soclul G23, starterul este integrat în bec.

7
Soclu 2G7

Soclul 2G7 posedă 4 pini de conectare, dispuși la o distanţă de 7 mm unul față de celălalt. Acest tip de soclu este utilizat cu precădere la becurile economice şi la becurile fluorescente compacte.

8
Soclu G5

Soclul G5 posedă 2 pini de conectare, dispuși la o distanţă de 5 mm unul de altul. Acest tip de soclu este utilizat cu precădere la tuburile fluorescente.

9
Soclu G5

Soclul G5 posedă 2 pini de conectare, dispuși la o distanţă de 5 mm unul de altul. Acest tip de soclu este utilizat cu precădere la becurile economice.

10
Soclu R7S

Soclurile R7S sunt adecvate pentru surse de iluminat la care intensitatea luminozității nu este decisivă. Ele se montează tot mai mult în reflectoare și proiectoare de exterior.

11
Soclu GU5.3

Soclurile GU5.3 se utilizează frecvent la becurile de joasă tensiune 12 V. Ele constituie adesea iluminatul de bază pentru livinguri și sufragerii, precum și în spațiile pentru petreceri (MR16) sau sunt montate în spoturi încastrate din baruri, tejghele sau rulote (MR11). Pinii soclului sunt situați la o distanţă de 5,3 mm unul față de celălalt.

12
Soclu G4

Soclurile G4/GU4 se regăsesc la foarte multe becuri, pentru veioze sau lămpi de birou, hote, dulapuri de baie, vitrine de prezentare. Cei doi pini ai soclului se situează la o distanţă de 4 mm unul față de celălalt.

13
Soclu GU10

Ştecher în loc de filet. Așa-numitele socluri baionetă sau socluri GU10 sunt fixate în poziția corectă prin introducere și rotire. În locul filetului, soclul GU10 are doi pini, dispuși la o distanţă de 10 mm unul față de celălalt.

14
Soclu G9

Mici, dar de calitate - aşa sunt soclurile G9/GU9. Cei doi pini ai soclului se situează la o distanţă de 9 mm unul față de celălalt.

Sfat: luați cu dumneavoastră vechiul bec

Luați cu dumneavoastră sursele de iluminat pe care doriți să le înlocuiți și veniți în magazinul HORNBACH din apropiere.

Formele surselor de iluminat (becurilor)

 • bec para

  Surse de iluminat în formă de pară

 • bec picatura

  Surse de iluminat în formă de picătură

 • bec glob

  Surse de iluminat în formă de glob

 • bec capsula

  Surse de iluminat în formă de capsulă

 • bec lumanare

  Surse de iluminat în formă de lumânare

 • bec spirala

  Surse de iluminat în formă de spirală

 • bec reflector

  Surse de iluminat în formă de reflector

 • bec bara

  Surse de iluminat în formă de bară

din

Marcaje becuri

Noua Directivă privind designul eco (ErP) stipulează de la 1 septembrie 2010 obligaţii extinse de marcare pe ambalajele becurilor. Acestea trebuie să conţină indicaţii privind fluxul luminos, utilizarea şi tehnologia de fabricaţie a becului. În acest fel, veți găsi mai rapid și mai simplu becul de care aveți nevoie.

Indicație: Pictogramele afișate pe această pagină sunt cu titlu de prezentare și pot varia în funcție de producător.

Aici vedeți marcajele explicate pe scurt:

 • lumeni si wati

  Lumeni și wați

  Numărul de waţi indică volumul de energie consumată de bec. Luminozitatea, pe de altă parte, este indicată în lumeni.
  Puterea luminoasă este raportul dintre fluxul luminos produs de un bec şi puterea de care are nevoie în acest scop. Ea este indicată cu Lumeni per watt . Cu cât raportul lumen/watt (lm/W) este mai mare, cu atât sursa de lumină are un randament mai bun. Din raportul lumen/watt rezultă clasa de eficiență energetică corespunzătoare.

 • eficienta energetica

  Eticheta de eficienţă energetică

  Eticheta energetică UE oferă informaţii despre consumul de energie al unui bec. Pentru a putea fi comparate, produsele sunt încadrate în diferite clase de eficienţă energetică (de la A++ până la E).

  În plus, pe ambalaj mai este indicat şi consumul energetic ponderat. Acesta indică puterea electrică preluată de un bec la o utilizare de 1.000 de ore.

 • reglare intensitate

  Posibilitatea de variere a intensităţii luminii

  Nu fiecare sursă de iluminat are o luminozitate ce poate fi variată. Becurile cu halogen au această calitate, însă nu și toate becurile LED sau economice. Informaţii în această privinţă sunt oferite pe ambalaj prin simbolul corespunzător tăiat sau netăiat.

  Indicație: În momentul în care se scade intensitatea luminii unei surse de iluminat, puterea sa va fi redusă şi, astfel, se va economisi energie. Variatorul însuși are nevoie de foarte puțină energie, nefiind un consumator semnificativ.

 • durata de functionare bec

  Durata de funcționare a becurilor

  Aceasta se poate situa între 1.000 şi 15.000 de ore.

 • cicluri comutare

  Numărul de cicluri de comutare

  Numărul de cicluri de comutare ale unui bec arată cât de des poate fi becul aprins şi stins. Becurile cu un număr redus de comutări nu ar trebui folosite în încăperi în care lumina se aprinde şi se stinge frecvent, de exemplu în băi, holuri sau casa scării.

 • timp de aprindere

  Timpul de aprindere/încălzire

  Comportamentul la aprindere indică intervalul de timp de care becul are nevoie pentru a ajunge la 60 % din luminozitatea sa. Becurile cu halogen şi becurile cu LED pornesc instant, în timp ce becurile fluorescente compacte au nevoie de puţin mai mult timp. Drept urmare, nu ar trebui folosite în spaţiile în care este nevoie de lumină rapid şi pentru scurt timp, de exemplu în toalete, holuri sau casa scării.

 • dimensiune

  Dimensiunile

  Informaţiile privind lungimea şi diametrul vă ajută să recunoaşteţi dacă un bec poate fi montat într-un corp de iluminat deja existent.

 • mercur

  Mercur

  Hg este abrevierea de la hidrargir şi arată cât mercur conţine un bec. Acest element chimic este foarte toxic, motiv pentru care este reglementat prin Regulamentul UE (CE) 1272/2008 (CLP).
  Becurile care conţin mercur nu trebuie aruncate împreună cu deșeurile menajere, ci eliminate în punctele de colectare speciale din sistemul de reciclare.

din

Consumul de curent electric al becurilor

Cât curent electric consumă un bec? Cât mă costă becul pe care l-am cumpărat? Care bec este cel mai eficient din punct de vedere energetic?

Contorul nostru live vă oferă răspunsul la această întrebare pentru cele mai uzuale tipuri de becuri: becurile LED, cele cu halogen, becurile economice, precum şi becurile clasice depăşite.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus
HORNBACH