Diana a studiat la Universitatea de Artă și Design, unde a descoperit potențialul materialelor și puterea creatoare de a le da formă. Provocarea unui prieten de a-l ajuta cu crearea unor corpuri de iluminat a fost sclipirea de care avea nevoie să transforme ceea ce îi place să facă într-un business de succes. Acum lămpile ei decorează multe case și restaurante cunoscute, iar din mâinile Dianei apar forme noi, purtătoare de lumină.

O prelungire a casei, dar și a personalității ei, atelierul este un spațiu deschis către noi perspective, de unde se aude mereu muzică ”faină”. Muzica, la fel ca lumina, au capacitatea de a modifica dispoziția unei persoane, iar Diana ar vrea ca cei din jur să-i perceapă creațiile senzorial, infuzate cu o stare de bine.

Și, pentru că a crescut în orașul viorilor, a găsit o cale să îmbine lumina și muzica într-una dintre colecțiile ei. Colaborează pentru materiale cu Hora - fabrica de viori din Reghin.

“M-au susținut încă de la început și cu ajutorul lor am creat colecția de lămpi din furnir”.

Furnirul e destul de greu de găsit și de prelucrat, însă cu experiență și simț artistic, Diana reusește să îmbine rapid fâșiile în forme care aspiră parcă spre un infinit dans în jurul luminii. Fâșiile pot avea nuanța naturală de lemn sau pot fi vopsite ori pictate. Diana ”se joacă”, așa cum îi place să spună, și cu alte materiale. Când își pune mănușile groase, foile de policarbonat devin rapid ascultătoare, modelate de aerul cald și de viziunea creatoarei. Recent, a început și o colaborare cu un atelier de sticlărie.

”Îmi place să descopăr formele prin prisma materialelor și ceea ce au de oferit. Astfel, prima interacțiune este cea cu materialul, iar după ce îl învăț și îl înțeleg, mă joc cu el și apar formele. M-au fascinat mereu lumina ambientală și jocul de umbre rezultat la întâlnirea luminii cu forma lămpilor”.

Totul pare ușor, ca o joacă, pentru că Diana face exact ce-i place, cu încredere și îndemânare. E drept, e foarte bine organizată și știe cum să-și facă munca mai ușoară și să livreze produsul mai repede. “Îmi place să îmi pregatesc în avans toate materialele pe care le folosesc la crearea unui produs. Furnirul și plexiglassul (n.n. policarbonatul) sunt tăiate exact pe dimensiunile de care am nevoie. Apoi mă ocup din timp de vopsirea furnirului în diferite nuanțe astfel încât, atunci când am o comandă, să îmi fie ușor să realizez produsul repede, aș spune undeva între 1-2 ore”.

Munca Dianei nu se rezumă doar la procesul de lucru. Tot ea se ocupă de comenzi, expediere, promovare în social media și, foarte important, documentarea și dezvoltarea de noi colaborări, atât cu beneficiari finali, arhitecți sau designeri, cât și cu producători și artizani care o ajută să-și realizeze colecțiile.

“Îmi doresc să colaborez cu artiști locali care lucrează cu materiale diferite și stăpânesc tehnici de lucru complexe și doresc să îmi diversific cât mai mult colecțiile de produse. Țara noastră are foarte multe de oferit la acest capitol, chiar dacă e greu să fii antreprenor.”

Provocări sunt la tot pasul, însă, când ceva nu merge așa cum îți dorești, nu trebuie să renunți. Doar dacă nu te oprești afli ce nu merge și poți găsi soluții și direcții noi. “Trebuie să fii deschis, să experimentezi și să te bucuri că ai posibilitatea să încerci”, așa privește Diana felul în care trebuie abordate proiectele.

Iar, dacă n-a găsit niciun drum pentru ea, și-a creat unul, călăuzită de lumină. Iar lumina e tot ce-i trebuie să se poată juca în ritmul ei.

Faurar 08 Diana Buga 14

Regie, Camera&Edit: Sergiu Negrean/Bogdan Pocol | Foto: Casian Podărelu | Text: Roxana Fîcă

Mai multe detalii despre Diana Buga și corpurile ei de iluminat găsiți aici, pe site-ul ei personal.

Alți făurari: