Instrucțiuni

Montarea radiatoarelor

Timp de lectură 4 min.
Montarea radiatoarelor

Puteți economisi mult la capitolul costuri, dacă vă montați singur radiatoarele. Nu aveți nevoie decât de puțină îndemânare meșteșugărească și de următoarele instrucțiuni. Vă explicăm pas cu pas cum să determinați locul optim și cum să vă montați singur radiatoarele. Așadar, să începem!

Determinarea necesarului termic

Înainte de toate, trebuie să determinați necesarul de căldură. Puteți calcula necesarul termic fie singuri, pe baza unei formule clasice, fie puteți apela la noi, în magazin.

Determinarea proprie a necesarului termic- este foarte simplu:

 • Determinați mărimea încăperii (de ex. 20 m2)
 • Alegeți temperatura pe care o doriți în încăpere
 • Calcularea necesarului de căldură a încăperii cu ajutorul formulei - recomandăm să calculați cu minim 100 W/m2

Încălzirea aerului:

În cazul suprafețelor mici, radiatoarele cu mai multe panouri încălzesc mai mult aer decât cele cu un singur panou, putând fi astfel operate cu o temperatură mai mică. Acest lucru creează un climat plăcut în încăpere.

Radiația termică:

Radiatoarele cu un singur panou de încălzire au nevoie de o suprafață vizibilă mai mare și încălzesc prin radiație. Astfel, turbionarea aerului este mai mică decât la radiatoarele cu mai multe panouri.

Determinarea mărimii radiatorului

Următorii factori trebuie notați:

 • necesarul de căldură determinat
 • valoarea temperaturii de tur (reglarea cazanului de încălzire)
 • limitări de construcție (de ex. nișă de fereastră)
 • mărimea radiatorului (suprafață, tip radiator)
 • decizia, dacă cumpărați radiatorul din magazin sau îl comandați

Sfaturi și ponturi

 • Zgomotele din sistemul de conducte de încălzire sunt cauzate deseori de aerul captiv. Soluția o reprezintă aerisirea radiatorului (cheia de aerisire este livrată împreună cu radiatorul). Și mai simplu este în cazul unui aerisitor automat.
 • Pentru a folosi întreaga performanță a radiatorului, dacă este posibil, nu îl mascați.
 • Montați întotdeauna radiatorul nou cu ambalajul de protecție care îl înconjoară. În acest fel, noul radiator nu se zgârie la montaj.

Radiatoare compacte cu 4 racorduri

Radiatoare cu ventil cu 6 racorduri

Pașii de lucru

Stabiliți locul de amplasare al radiatorului

01

Cel mai bun loc de montare pentru radiatoare este sub deschiderea ferestrei. Acolo circulația aerului este cea mai bună, asigurând astfel o distribuție uniformă a căldurii în încăpere. Aerul ambiant este încălzit de radiator, urcă în partea de sus a încăperii, în timp ce aerul rece pătrunde, de ex., prin deschiderile de uși. Astfel, aerul din încăpere circulă.

Montarea radiatoarelor pasul 01
Montarea radiatoarelor pasul 01

Montarea consolei de fixare

02

Radiatorul se fixează cu ajutorul unei console pentru radiatoare. Alegeți consolele pentru a se potrivi cu înălțimea de construcție a radiatorului.

Montarea radiatoarelor pasul 02
Montarea radiatoarelor pasul 02
03

Determinați înălțimea perforațiilor de fixare pentru fixarea pe perete, astfel încât radiatorul să aibă minim 15 cm până la podea și minim 10 cm în sus până la pervaz. Prindeți consolele în dibluri.

Montarea radiatoarelor pasul 03
Montarea radiatoarelor pasul 03
04

După aceea, agățați radiatorul în prinderile inferioare și fixați-l bine în partea de sus cu legătura Snapfix.

Montarea radiatoarelor pasul 04
Montarea radiatoarelor pasul 04

Selectați un radiator compact/radiator cu ventil

05

Radiatoarele compacte cu 4 modalități de racordare au 2 racorduri pentru tur și 2 pentru retur. Racordurile laterale pot fi alese liber, de ex. turul stânga sus și returul dreapta jos sau invers, sau numai pe o latură. Montați robinetul termostatic la racordul de tur.

Montarea radiatoarelor pasul 05
Montarea radiatoarelor pasul 05
06

Radiatoarele cu ventil cu 6 racorduri au, în plus, pe partea inferioară un racord de tur și unul de retur. Le puteți folosi în cazul în care țevile sunt instalate sub șapă. Racordul pentru robinet se află în spatele măștii radiatorului. Din exterior, se mai montează încă un cap termostatat.

Montarea radiatoarelor pasul 06
Montarea radiatoarelor pasul 06

Montarea racordurilor

07

După montarea radiatorului, se montează racordurile pentru tur și pentru retur. Racordurile nu trebuie confundate! Cel mai bine, conectați turul și returul cu câte un robinet (îmbinare cu șuruburi la radiator). În cazul în care țevile vin din perete, se folosește un robinet colțar. În schimb, dacă vin din podea, de ex. pentru radiatoarele cu supapă cu 6 racorduri, folosiți un robinet tip H.

Montarea radiatoarelor pasul 07
Montarea radiatoarelor pasul 07

Montarea robinetului termostatat

08

Etanșați cu cânepă robinetul de tur (radiator compact cu 4 racorduri) și rotiți manual deschiderea de tur. Rotiți-o apoi înăuntru cu o cheie fixă potrivită, până când ștuțul de racord arată spre față. Îndepărtați capacul din plastic și înșurubați piesa superioară a robinetului. Montați un dop pentru aer pe orificiu de racord opus, din partea de sus. Închideți toate celelalte orificii de racord cu dopuri oarbe.

Montarea radiatoarelor pasul 08
Montarea radiatoarelor pasul 08

Înlocuirea radiatoarelor

Radiatoarele sunt, fără îndoială, obiecte robuste. Însă mai devreme sau mai târziu, se impune înlocuirea lor. Înlocuirea unui radiator este o chestiune destul de simplă, deoarece sunt agățate de console speciale. În c ...citește mai mult