0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 05.12.2023 la ora 02:01. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Adeziv

Adeziv

Fie că vorbim despre adeziv pentru tapet, clei pentru lemn, adeziv termofuzibil sau adeziv universal – diversele tipuri de adezivi sunt la fel de variate ca și domeniile lor de utilizare. Vă oferim o imagine de ansamblu a diverselor produse și vă explicăm care adeziv este cel potrivit pentru proiectul dumneavoastră și când merită să puneți deoparte mașina de găurit în favoarea unui adeziv.

Lipire în loc de găurire

Lipire in loc de gaurire

Nu mai apelați la mașina de găurit, cuie sau piuneze. HORNBACH vă oferă numeroase posibilități de a fixa unele obiecte simplu și rapid pe perete sau pe tavan - cu sisteme de lipire inovatoare! Și în acest caz, nu trebuie să renunțați la prinderea extrem de sigură. Indiferent că este vorba despre tapet sau plăci ceramice, mediu uscat sau umed, obiecte ușoare sau grele - avem pregătită o soluție potrivită pentru dumneavoastră.

Alegerea adezivului și pregătirea lipirii

Există multe tipuri de adeziv. Suprafața este decisivă: adezivul potrivit trebuie ales în funcție de faptul că aceasta este netedă sau prezintă pori. Materialele cu pori deschiși favorizează de ex. uscarea adezivilor pentru lipire umedă. Între timp există numeroase produse de la firmele tesa, Nie wieder Bohren sau Pattex, care s-au specializat în montarea obectelor pe pereți și tavane. Mai jos pe această pagină vă prezentăm mai detaliat diversele produse.
Importantă este pregătirea lipirii: Înainte să se înceapă lipirea, este bine să se creeze o bază optimă, în vederea obținerii celor mai bune rezultate. Mai întâi trebuie ca suprafețele de lipire să fie curățate de murdărie, rugină și componente străine. În acest scop este adecvată de exemplu o soluție neutră de săpun. Apoi suprafața va fi înăsprită ușor cu hârtie abrazivă și va fi degresată cu acetonă, alcool sau nitrodiluant. După uscare este bine să nu mai atingeți suprafața de lipire, pentru că în caz contrar rămâne pe aceasta grăsime de pe piele și afectează capacitatea de lipire.
Apoi se aplică adezivul uniform și subțire. În cazul adezivilor de contact, acordați atenție timpului de aerisire! Mențineți murdăria și praful la distanță de suprafețele pe care s-a aplicat proaspăt adeziv. Este bine să fie întrerupte lucrările de șlefuire până când piesele sunt îmbinate fix.

Accesorii de baie cu lipire

În baie, necesarul de accesorii de lipit este mare. Cui i-ar plăcea să dea găuri în plăcile ceramice și să riște spărturi, fisuri sau avarierea conductelor? La HORNBACH găsiți o selecție bogată de accesorii de baie pentru lipit: fie cârlige și suporturi pentru prosoape, dozatoare de săpun, suporturi pentru hârtia igienică sau coșulețe pentru duș - pentru aproape orice utilizare avem în ofertă produsul potrivit, pe care îl puteți fixa pe perete foarte simplu, prin tehnici de lipire inovatoare.

Fâșiile adezive tesa Powerstrips și cârligele Powerbuttons reprezintă o alternativă rapidă și fiabilă pentru a fixa obiecte fără mașina de găurit. Fâșiile Powerstrips sunt disponibile fie separat, fie inclusiv accesorii practice. Datorită tehnologiei de lipire inovatoare, cârligele tesa Powerbutton susțin chiar și obiecte cu o greutate de până la 12 kg. Ele sunt din material cromat de înaltă calitate și oțel inoxidabil. Atât tesa Powerstrips cât și tesa Powerbuttons pot fi îndepărtate din nou fără probleme, fără să lase reziduuri - fără găuri, fără supărări.

Îndepărtarea resturilor de adeziv

Îndepărtarea fără reziduuri a resturilor de adeziv devine ușoară! Pentru că fiecare adeziv are proprietăți speciale, din păcate nu există un dizolvant universal. Dacă se întâmplă să lipiți incorect, adezivul în exces poate fi îndepărtat simplu dacă nu-l lăsați să se usuce. Însă dacă acesta s-a uscat deja sau este mai vechi, devine ceva mai dificil. Pentru a se obține cele mai bune rezultate, este bine să se cunoască tipul de adeziv și să se țină cont de suprafața pe care se găsește acesta!

În cazul resturilor de adeziv mai vechi, de cele mai multe ori nu mai este posibilă o identificare și nu vă rămâne altceva de făcut decât să încercați prin intermediul paletei de sfaturi general uzuale:

 • Resturile de adeziv solubile în apă pot fi îndepărtate prin înmuiere cu apă de spălat caldă.
 • Etichetele adezive vechi pot fi încălzite cu un uscător de păr sau cu o brichetă, pentru a putea fi dezlipite mai ușor. Etichetele puternic aderente le îndepărtați cel mai sigur cu un dizolvant pentru etichete adezive.
 • Și untul, uleiul alimentar sau alte grăsimi atacă de asemenea resturile de adezivi. Însă atenție la petele de grăsime.
 • Adezivul de pe piele poate fi îndepărtat foarte ușor cu săpun din fiere, adezivul instant cu ulei pentru bebeluși.
 • Resturile de adeziv de pe textile pot fi îndepărtate de ex. cu produse de albit.
 • La alți adezivi, dizolvantul pentru plasturi din farmacie poate face adevărate minuni.

În cazul în care aceste ponturi nu duc la succes, puteți face încercări cu dizolvanți ca de ex. neofalină, benzină pentru brichete, spirt sau dizolvant pentru lac de unghii, precum și cu produse de decapat. Însă atenție: mai întâi testați întotdeauna pe o porțiune care nu este la vedere și acordați întotdeauna atenție unei ventilări bune!

Tehnica de lipire

Tehnica de lipire

Unite între ele! Pentru a lipi unul cu celălalt două materiale, puteți opta între diverse posibilități de îmbinare. Pentru a face alegerea corectă, este bine să se țină cont de raporturile de tensiune. În principiu este valabil ca acțiunile forțelor să fie distribuite pe suprafețe mai mari. În acest caz, nu mai stă nimic în calea unei forțe adezive optime.

Pregătirea lipirii

Înainte de a putea începe lipirea, sunt necesare unele pregătiri. Dacă țineți cont de următoarele puncte veți crea o bază optimă pentru cele mai bune rezultate la lipire.

 • Eliberați suprafața de murdărie, rugină, resturi de vopsea și alte substanțe străine. În acest scop este adecvată de exemplu o soluție neutră de săpun.
 • Apoi înăspriți suprafața cu hârtie abrazivă.
 • Ulterior degresați suprafețele de lipire, de ex. cu acetonă, alcool sau nitrodiluant. În acest proces, vă rugăm să acordați atenție compatibilității materialelor.
 • După uscare este bine să nu mai atingeți suprafața de lipire, pentru că în caz contrar rămâne pe aceasta grăsime de pe piele și afectează capacitatea de lipire.
 • Apoi aplicați adezivul uniform și subțire. În cazul adezivilor de contact, vă rugăm să acordați atenție timpului de aerisire!
 • Mențineți murdăria și praful la distanță de suprafețele pe care s-a aplicat adeziv.
 • Întrerupeți lucrările de șlefuire până când piesele au fost îmbinate.

Solicitarea la tracțiune

 • La solicitarea la tracțiune este importantă încărcarea.
  În cazul unei încărcări reduse, alegeți îmbinarea cap la cap.
 • Pentru încărcări mai mari este necesară mărirea suprafeței de lipire.
  Măriți suprafața printr-o îmbinare în lung cu tăieturi oblice (teșitură).
 • Măriți suprafața printr-o îmbinare în lung cu tăieturi oblice (treaptă).
 • Măriți suprafața prin intermediul unei bride unilaterale.
 • Măriți suprafața prin intermediul unei bride bilaterale.

Solicitare la fisurare

 • La solicitarea la fisurare, întreaga suprafață de lipire este încărcată neuniform.
  Întăriți locul de lipire ca la solicitarea la tracțiune sau așezați o manșetă împrejur.

Solicitare la exfoliere

 • Materialele flexibile se pot rula la suprafața de lipire, ca urmare a unor forțe de exfoliere. Pentru a se preveni acest lucru, locul de lipire trebuie întărit.
 • Întăriți locul de lipire prin lipirea deasupra a unei fâșii de material rigidizate.
 • Întăriți locul de lipire prin prin trecerea părții flexibile în jurul muchiei părții mai rigide.
 • Întăriți locul de lipire prin rotunjirea colțurilor expuse.

Tipuri de adeziv

Adezivii nu sunt toți la fel. De aceea puteți afla aici prin ce se deosebesc diferitele tipuri de adezivi. Pentru ca să țină mai bine, să se întărească mai repede și să reziste mai mult timp!

Adezivi pentru lipire umedă

Adezivii pentru lipire umedă se aplică numai pe una dintre părțile componentelor care urmează să fie lipite între ele, care apoi vor fi îmbinate direct una cu cealaltă. Părțile trebuie fixate, pentru că lipirea se produce cu întârziere. Forța de lipire finală intervine abia când solvenții s-au evaporat. La adezivii fără solvenți, substanța purtătoare este apa. Materialele cu pori deschiși favorizează uscarea adezivilor pentru lipire umedă.

Adezivi de contact

Adezivii de contact se aplică pe ambele părți ale componentelor care urmează să fie lipite una cu cealaltă. Suprafețele de lipire nu vor fi îmbinate imediat una cu cealaltă – cele două suprafețe de lipire vor fi presate laolaltă cu presiune mare abia după ce acestea au început să se usuce. Spre deosebire de solvenții adezivilor pentru lipire umedă, în acest caz solvenții se evaporă deja înainte de îmbinarea materialelor, datorită timpului de aerisire. Astfel piesa poate fi supusă repede solicitărilor.

Adezivi de reacție

De regulă, adezivii de reacție sunt nu conțin solvenți. Ei sunt lichizi sau vâscoși și se întăresc chimic, fizic sau catalitic. În acest proces participă minim doi parteneri de reacție. Dacă este necesar ca cele două componente să fie combinate într-un anumit raport de amestecare înainte de prelucrare, se vorbește despre un adeziv bicomponent, în rest este vorba despre un adeziv monocomponent.

 • Adezivii monocomponenți se aplică unilateral pe locul de lipire. Reacția este pornită imediat prin intermediul mediului înconjurător sau al celei de-a doua componente de reacție, existentă pe suprafața de lipire.
 • Adezivii bicomponenți trebuie amestecați exact în raportul de amestecare indicat. Întărirea începe imediat. Timpul de întărire depinde însă de adeziv și de temperatura ambientală.

Adezivi termofuzibili

Adezivii termofuzibili se utilizează ca pulberi, cartușe, creioane, granulat, plase sau folii. Aceștia nu conțin solvenți și, de regulă, nu sunt necesare procese de amestecare sau de dozare. Adezivii termofuzibili vor fi topiți la temperaturi între 110° C și peste 220° C – fie direct în rostul de lipire, ca de ex. la aplicarea prin călcare a marginilor sau prin intermediul unui pistol de lipit, din care adezivul fierbinte va fi aplicat pe material.

Adezivi sensibili la presiune

Adezivii sensibili la presiune sunt produse care își păstrează permanent capacitatea de lipire. Aceste materiale se utilizează acolo unde lipirea nu este de durată. Separarea părților lipite între ele este posibilă oricând. Ei își găsesc utilizarea de ex. la pelicule și benzi adezive, la benzi și perne dublu adezive, precum și la notițe adezive.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus