0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 24.02.2024 la ora 11:29. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Lipirea la cald corectă

Lipirea la cald corectă

Nu trebuie să lipiți doar pentru orele de fizică. Și la instalarea țevilor din cupru trebuie să apelați din când în când la letcon! Întrucât țevile și elementele de racord, așa-numitele fitinguri, trebuie să se lipească bine între ele pentru o perioadă îndelungată.

Principiul lipirii

Lipirea este o tehnică de îmbinare, care necesită temperaturi mai mult sau mai puțin ridicate. Spre deosebire de sudură, lipirea necesită un așa-numit aliaj de lipire pentru îmbinare. Toate materialele metalice sunt potrivite pentru o îmbinare lipită.

Există două tipuri de lipire, lipirea cu aliaj moale și lipirea cu aliaj dur. În principiu, cele două proceduri de lipire sunt identice, deoarece ele îmbină cele două metale cu un al treilea - aliajul de lipit! Diferența este reprezentată de temperaturile folosite.

Sfaturi pentru lipire

Pentru începătorii în ale lipitului se recomandă o simplă lampă de lipit. Sau încercați cu o stație practică de lipit cu afișaj cu LED. La aceasta, temperatura poate fi selectată electronic şi precis și poate fi reglată în sistem continuu.

Asigurați-vă că locul de lipit este curat. Dacă este necesar, curățați locurile respective cu burete de sârmă sau hârtie abrazivă și curățați locul de lipit cu alcool. Nu utilizați mai mult aliaj de lipit decât este necesar. Ștergeți vârful de lipit înainte de fiecare lipire, pentru a fi curat.

Veți obține puncte de lipit netede dacă înainte de lipire răsuciți, încălziți și apoi cositoriți sârmele. Lipirea fără plumb necesită experiență și este necesară o încălzire mai îndelungată, motiv pentru care începătorilor li se recomandă să înceapă cu aliaje cu plumb.

Ușurați-vă munca având întotdeauna grijă ca vârful de lipit să fie acoperit cu cositor și să nu se oxideze. Nu exercitați o presiune prea mare, deoarece aceasta ar putea deteriora letconul sau vârful de lipit. Mai bine reglați temperatura sau adaptați durata.

Puteți obține o îmbinare lipită rezistentă dacă fixați piesele, astfel încât să nu se miște în timpul procesului de lipire.

În timpul lipirii asigurați neapărat o aerisire suficientă a spațiului de lucru.
sfaturi lipire

Sfat

La lucrări mai mari, fluxul poate forma vapori care periclitează sănătatea. Substanţele şi materialele inflamabile nu au voie să se afle în raza de acţiune a punctului de lipire. Mai ales la lucrul cu flacără deschisă se formează temperaturi ridicate la locul de lipire.

Pentru curățarea vârfului de lipire se recomandă cel mai bine țipirigul( clorura de amoniu). Treceți vârful de lipire încins prin țipirig, până se curăță. Niciodată nu folosiți o pilă pentru a îndepărta resturi de aliaj de lipire sau de coroziune de pe vârful de lipire.

Punctul de lipire are un luciu mat și o suprafață ușor zgrunțuroasă? În acest caz, ați lipit la o temperatură prea scăzută. Între cositor și punctul de lipire nu există în acest caz nicio îmbinare sau o îmbinare slabă.

Atenție, pericol de confuzie: Aliajul de lipire fără plumb are întotdeauna un aspect mai mat. Fisurile din aliajul de lipire sunt și ele un indiciu cu privire la un punct de lipire prea rece. Însă există vești bune, deoarece punctele de lipire reci pot fi lipite din nou și astfel pot fi reparate. Totuși, aveți neapărat grijă să nu încălziți prea mult și prea tare piesele sensibile, deoarece în caz contrar se ajunge la deteriorarea pieselor prin căldură excesivă. De cele mai multe ori sunt suficiente câteva secunde.

Lipirea cu aliaj moale vs. Lipirea cu aliaj dur

La Lipirea cu aliaj moale temperatura de lucru este între 200 și 450 °C. Aliajul de lipit folosit se topește în acest interval de temperatură și formează o îmbinare etanșă densă însă nu foarte rezistentă. Ca aparat de lipit se folosește un letcon electric, un pistol de lipit sau un pistol de lipit cu gaz.

Este importantă utilizarea profesională a aparatelor de lipit, deoarece chiar și temperatura comparabil redusă poate deteriora piesele și aparatele sensibile. Din considerente de protecție anticorozivă (până la DN/lățime nominală 25), lipirea cu aliaj moale se folosește în special la conductele de apă potabilă.

În timpul lipirii cu aliaj moale, folosind aparatul de lipit cu cartuș, temperatura de lucru este de până la 450° C, în mod normal este în jur de 270° C. Se recomandă utilizarea de aparate simple cu cartuș. Țevile din cupru pentru apă potabilă se lipesc cu un anumit „aliaj de lipit pentru fitinguri”. Acest aliaj de lipit este fără plumb și de aceea este recomandat pentru această prelucrare.

Sfaturi pentru lipirea cu aliaj moale

Nu utilizați mai mult aliaj de lipit decât este necesar. Aliajul de lipit în exces poate provoca de ex. scurt-circuit la lipirea conexiunilor electrice.

La înnoirea unor puncte de lipire vechi, îndepărtați mai întâi vechiul aliaj de lipit. Acest lucru se realizează cel mai bine cu o pompă de dezlipit. Aliajul de lipire este încălzit și apoi aspirat. Abia acum se poate lipi din nou în acest punct.

Lipirea cu aliaj dur necesită o temperatură de lucru de peste 450 °C. Pentru obținerea acestei temperaturi se folosește un arzător de lipit, pentru sudare autogenă sau pentru aliaj dur. La lipirea cu aliaj dur se obțin îmbinări lipite mai rezistente.

Dacă planificați proiecte de lipire mai complexe, vă este foarte util un arzător care funcționează cu propan.

La lipirea cu aliaj dur se folosește un așa-numit aliaj dur de lipire (de obicei din alamă sau argint), care se recunoaște după forma sa de praf. La temperaturi mari de lipire trebuie să fie adăugat un flux de lipire special (de ex. pulbere sau pastă de ulei dur), pentru a susține în mod eficient curgerea acestuia.

Utilizarea corectă a cositorului

Cositorul este metalul de îmbinare la lipire. Acesta este compus de obicei din mai multe metale şi are următoarele caracteristici:

 • El trebuie să se topească ușor pe metal, să se îmbine cu suprafața metalică sau să formeze un aliaj. Această îmbinare trebuie să se formeze și în locuri foarte înguste.
 • El trebuie să se topească deja la temperaturi relativ scăzute și să acopere metalul.
 • Trebuie să fie cât mai rezistent, fără a fi însă friabil.

Cositorul există sub formă de sârmă și batoane pentru lipit. La lipirea în domeniul instalațiilor, se folosește de ex. aliaj de lipire pentru fitinguri. Aliajul pentru fitinguri trebuie să fie adecvat pentru apa potabilă. În cazul aliajului pentru fitinguri este necesară utilizarea unui flux pentru aliaj pentru fitinguri. La lipirea de piese electronice se folosește, în schimb, o sârmă subțire pentru lipire cu un miez de flux. Îmbinările metalice se realizează cu cositor și soluție de lipit.

Barele pentru lipire, respectiv cositorul pentru lipirea cu aliaj moale, se deosebesc de barele pentru lipirea cu aliaj dur.

Aparate de lipit electrice

Există letcoane predominant cu o putere de la 15 până la 100 wați. Aparatele cu o putere de la 15 până la 60 waţi se recomandă pentru lucrări uşoare de lipire. Aparatele cu o putere de la 60 până la 100 wați au un vârf mai lat și sunt astfel potrivite pentru lucrări electrice mai mari de lipire.

Înainte de prima utilizare a aparatului, trebuie să cositoriți vârful de lipit, pentru a asigura o lipire și un transfer de căldură impecabile. Prin cositorire se înțelege acoperirea vârfului cu un strat de aliaj de lipire. Nu prelucrați niciodată vârfurile de lipire cu o pilă, atunci când trebuie să îndepărtați resturi de aliaj de lipire sau de coroziune.

Pistolul de lipit are avantajul că vârful de lipit atinge temperatura de lipire în cca 10 - 12 secunde de la pornire.

Lipirea pieselor electrice şi electronice

 • 
				lipire 1

  Pasul 1

  Sârmele electrice trebuie torsionate înainte de lipire. Firele individuale foarte apropiate asigură un efect de capilaritate în timpul lipirii și astfel o îmbinare optimă. Punctul de lipire trebuie să fie neapărat curat.

 • 
				lipire 2

  Pasul 2

  Pentru curăţare se poate folosi sârmă de oțel sau pânză de șlefuit. Chiar dacă suprafața metalică pare strălucitoare și curată, ea poate fi acoperită cu un strat de oxid.

 • 
				Loeten elektrische Bauteilen 2c

  Pasul 3

  După torsionarea și curățarea sârmelor, încălziți punctul de lipire. Apropiați aliajul de lipire de punctul de lipit și lăsați-l să se topească. Pentru fixarea piesei de lipit se pot folosi clești suport.

  Dacă nu este posibilă o torsionare a celor două capete de sârmă, pentru că sunt prea groase, de exemplu, se recomandă cositorirea ambelor capete înainte de lipire. În acest scop, încălziți capetele de sârmă și acoperiți-le cu aliaj de lipire topit. Acum capetele de sârmă pot fi încălzite împreună și îmbinate. Ulterior izolați punctul de lipire.

Fondant de sudare

Aliajul de lipire poate acoperi și îmbina numai suprafețe metalice curate. În principiu, din acest motiv aveți nevoie pentru lipire și de un flux (excepție: lipire cupru-cupru cu aliaje de lipire cu conținut de fosfor). Fondantul îndepărtează oxizii metalici/peliculele de oxid de pe suprafețele de lipit și le menține fără oxizi pe timpul lipirii. Doar astfel se poate obţine o îmbinare lipită perfectă.

Pasta pentru lipire cu aliaj moale conţine şi ea un fondant şi are, în plus, un conţinut de pulbere metalică. Atunci când se topeşte, este atinsă temperatura de lucru corectă. Adăugați acum sârma potrivită pentru lipire cu aliaj moale (aliajul de lipire) cu flacăra oprită. La îmbinarea ţevilor de cupru, aliajul de lipire devine în acest caz vizibil în punctul de lipire. După ce spațiul de lipire este umplut, mai trebuie doar să îl lăsați să se răcească și să îndepărtați resturile de fondant.

La lipirea cu aliaj dur aplicați fluxul uniform (excepție: lipire cupru-cupru cu aliaje de lipire dure cu conținut de fosfor), îmbinați țeava și armătura, încălziți uniform punctul de lipire până ce materialele sunt incandescente, de culoare roșu aprins . Topiți aliajul dur până se închide spațiul de lipire. Cu flacăra la o oarecare distanță, mențineți țeava de cupru încă puțin incandescentă.

Lipirea țevilor din cupru

Țevile de cupru sunt durabile și igienice, motiv pentru care se folosesc frecvent la construcția de instalații sanitare și de încălzire. Prin lipire cu aliaj moale sau cu aliaj dur, le puteți îmbina pentru a forma legături etanșe la apă.

Modul de procedură

 • 
				Lipire 4

  Pasul 1

  Frecați piesele care se îmbină cu un material ușor abraziv până la strălucire metalică. Curățați cu atenție mai ales capetele. Acest lucru este important pentru obținerea unei legături rezistente.

 • 
				lipire 5

  Pasul 2

  Aplicaţi fondantul uniform pe capătul ţevii. Astfel îndepărtaţi peliculele de oxid de pe suprafeţele de lipit. Doar astfel poate aliajul de lipire să acopere corect metalele cu care se îmbină.

 • 
				lipire 6

  Pasul 3

  Împingeți fitingul fix peste capătul țevii, apoi încălziți uniform punctul de lipire, până ce fluxul ajunge la culoarea argintie. Începeți pe partea inferioară, deoarece căldura degajată se propagă și spre partea superioară

 • 
				lipire 7

  Pasul 4

  Aplicați apoi aliajul de lipire direct în punctul de lipire. Temperatura de lucru corectă este atinsă atunci când aliajul de lipire se topește la contactul cu metalul. Prin efectul de capilaritate, aliajul de lipire curge în rost și lipește piesele. Adăugați aliaj de lipire până ce se formează o picătură pe partea inferioară. Piesele trebuie să rămână fixate până ce aliajul de lipire este întărit.

Sfat

La îmbinările lipite, efectul de capilaritate joacă un rol important. Distanța dintre piesele metalice nu trebuie să fie mai mică de 0,2 mm și nici mai mare de 0,4 mm, în caz contrar nu se produce efectul de capilaritate, iar aliajul de lipire nu poate pătrunde.

Dezlipirea

Ați lipit piesa greșită sau aceasta este deteriorată? Nicio problemă, trebuie doar să o dezlipiți.

Dacă piesele au puține conexiuni, este util să încălziți scurt punctele de lipire și să îndepărtați astfel piesa. La piesele cu multe conexiuni aveți însă nevoie de mijloace ajutătoare, precum o liță pentru dezlipire sau o pompă pentru dezlipire. Aici este important să aspirați cositorul lichid.

dezlipire

Despicătoarele Liţă pentru dezlipire este o bandă de cupru îmbibată cu flux, extrem de absorbantă pentru dezlipirea componentelor și pentru îndepărtarea aliajului de lipire în exces. Pentru dezlipire, așezați banda pe punctul de lipire și apăsați ușor cu vârful fierbinte al letconului. Cositorul topit este astfel absorbit de bandă. După terminarea dezlipirii, bucata îmbibată de bandă se poate tăia pur și simplu.

Pompele pentru dezlipire dispun de un vârf din plastic rezistent la căldură, de care nu se lipește cositorul lichid. De îndată ce cositorul devine lichid, țineți vârful pompei de dezlipire deasupra punctului de lipire. La declanșare, în pompă se creează o presiune negativă și astfel este aspirat aerul și cositorul lichid.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus