0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 03.02.2023 la ora 11:48. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Amenajarea răsadniței

Timp de lectură 16 min.
Amenajarea răsadniței

Plantele să vă fie la înălțime! Nu vă mai ocupați de grădinărit stând încovoiați sau pe genunchi. Amenajați-vă o răsadniță. Acesta vă oferă mai multe avantaje. Pentru început, ne referim la lucrul confortabil pe un spațiu mic.

Avantaje oferite de straturile înalte

avantajele straturilor inalte

 • Ergonomice: poziția înaltă vă protejează spatele. Alegeți răsadnița în funcție de înălțimea la care lucrați. De asemenea, punem la dispoziție și răsadnițe speciale pentru oameni înalți.
 • Datorită înălțimii nivelului, grădinăritul devine posibil pentru persoanele cu dizabilități.
 • Ideale pentru cultivarea plantelor, deoarece creșterea rapidă a plantelor este favorizată de căldura solului din partea de jos și de structura stratificată a răsadniței sau serei pentru răsaduri.
 • Răsadnițele scot în evidență plantele într-un mod deosebit.
 • Ele sunt disponibile în diferite mărimi, inclusiv pentru balcon și terasă.
 • O mai bună protecție împotriva creșterii buruienilor, a infestării cu melci și șoareci.
 • Vă puteți valorifica foarte bine și deșeurile organice.
 • Răsadnițele sunt foarte ușor de întreținut deoarece, spre deosebire de alte borduri florale, acestea nu trebuie săpate.

Plante pentru răsadnițe

În răsadnițe există o libertate aproape nelimitată când vine vorba de alegerea plantelor. În principiu, toate culturile de legume, ierburi aromatice și flori sunt potrivite pentru răsadnițe. Trebuie să țineți cont doar de ce fel de plante combinați între ele, întrucât nu toate plantele se tolerează. În acest scop, v-am pregătit informații cuprinzătoare în paragraful Cultură mixtă.

Printre culturile de fructe, fructele de pădure sunt potrivite pentru răsadniță. Structura afânată și solul cu uscare rapidă din răsadnițe sunt deosebit de prielnice pentru căpșuni și zmeură!

Lucrurile sunt mai dificile cu plantele lemnoase: majoritatea au rădăcini foarte adânci și pătrund în structura stratificată a răsadnițelor. În jurul multor tufe și în special al copacilor nu crește multă vegetație, deoarece plantele lemnoase puternice absorb apă și nutrienți. Nu este o priveliște frumoasă! Fructele de spalier sau de balcon reprezintă o alternativă la pomii fructiferi.

Ce plante comestibile se dezvoltă cel mai bine în răsadniță?
Țineți cont de schimbarea naturală a aportului de nutrienți pentru a alege ulterior plantele în mod optim: inițial așa-numitele plante intens consumatoare de nutrienți, cum ar fi roșii, castraveți, praz, broccoli, conopidă sau alte tipuri de varză. Începând cu cel de-al treilea an se vor dezvolta și plantele cu necesar mai redus de nutrienți. Aici întâlnim salatele și ierburile aromatice. Doriți să cultivați de la început doar ierburi aromatice? În acest caz, la umplerea răsadnițelor renunțați la stratul de vreascuri și folosiți doar puțin compost matur, dar mai mult substrat pentru răsadnițe. În funcție de locație și de alegerea plantelor, ar trebui să punem mai mult accent pe un drenaj optim (argilă expandată, pietriș sau altele similare).

Cum să amenajați o răsadniță în câțiva pași

 • 
			amenajare rasadnite pasul 1

  Pasul 1: Stabiliți dacă în răsadnița dumneavoastră trebuie să fie plantate legume sau plante decorative.

 • 
			amenajare rasadnite pasul 2

  Pasul 2: Este recomandat să poziționați răsadnița pe direcția nord/sud, pentru ca plantele să crească și să prospere în mod optim.

 • 
			amenajare rasadnite pasul 3

  Pasul 3: Amplasați mini grădina lângă o sursă de apă, astfel încât să nu fiți nevoit să mergeți așa departe pentru a o iriga.

 • 
			amenajare rasadnite pasul 4

  Pasul 4: Umpleți răsadnița în straturi cu materialele care sunt cele mai potrivite pentru plantarea ulterioară.

 • 
			amenajare rasadnite pasul 5

  Pasul 5: Așezați plantele selectate în strat. În acest sens, țineți cont de distanța corectă!

 • 
			amenajare rasadnite pasul 6

  Pasul 6: Bucurați-vă de răsadnița dumneavoastră și distracție plăcută la grădinărit.

Răsadnița ca grădină de legume

Dacă doriți să transformați răsadnița într-o grădină mică de legume sau o seră pentru răsaduri, completați-o cu diferite straturi după cum urmează:

1. Substrat pentru plante sau pentru răsadniţă: Acesta le oferă plantelor o bază bună pentru o creștere splendidă.

2. Gazon inversat: Se așază în strat cu rădăcinile în sus și ajută la creșterea plantelor.

3. Biostimulator: Un biostimulator, de ex. Pudra de calcar conține multe minerale importante, îmbunătățește structura solului și activează fertilitatea solului.

4. Compost: Umpleți stratul mijlociu al răsadniței cu resturi de plante mai fine, pe jumătate descompuse, deșeuri de grădină, deșeuri organice și iarbă tăiată. Folosiți de ex. resturi de la tăierea arbuștilor, frunziș și/sau resturi mărunțite de tufe.

5. Folie pentru iaz sau folie cu bule: Acoperiți pereții răsadniței cu folie pentru iaz sau folie cu bule. În acest fel veți împiedica uscarea prea rapidă a pământului.

6. Împletitură din sârmă: Acoperiți suprafața răsadului de legume cu o împletitură din sârmă cu plasă fină pentru a împiedica accesul vizitatorilor nedoriți, cum ar fi rozătoarele.

7. Strat de vreascuri: Cu rămurele subțiri creați o bază și o ventilație optimă pentru răsadniță. Acoperiți acest strat cu gazon inversat.

Cultura mixtă în grădină și răsadniță

Unii se plac, alții nu se plac – de ce ar trebui ca la plante să fie altfel decât la oameni? Fenomenul care apare în regnul vegetal este că unele plante se influențează pozitiv, în timp ce altele, dimpotrivă, își suprimă creșterea.

cultura mixta in gradina si rasadnita

Acest lucru este important în răsadurile de grădină, dar mult mai mult în răsadniță, unde diferite specii ar trebui să crească împreună în spațiul cel mai restrâns.

Următorul tabel vă oferă o imagine de ansamblu asupra combinațiilor bune și rele de plante, precum și a culturilor de plante repelente deosebit de utile, care țin dăunătorii departe sau chiar îi omoară datorită mirosului sau ingredientelor lor.

Acestea se plac:
 • Roșii și pătrunjel
 • Morcovi, salată și arpagic
 • Fasole și sfeclă roșie
 • Roșii și țelină
 • Salată, ridichi și gulie
 • Cimbru, castravete și mărar
Acestea nu se plac:
 • Cartofi și roșii
 • Mazăre și fasole
 • Cartofi și floarea-soarelui
 • Roșii și fenicul
 • Salată și pătrunjel
 • Ceapă și varză
Acestea țin dăunătorii la distanță:
 • Lavanda (afidele de la trandafiri)
 • Salvie, cimbru, mentă (fluturele alb de varză la crucifere)
 • Țelină (păduchii-de-pământ și omizile la crucifere)
 • Condurul-doamnei (afide și păduchele lânos la roșii și fructe)
 • Cimbru (păduchi negri la fasole)
 • Gălbenele (distruge nematozii din sol)

Mărimea contează!

În principiu, aproape toate tipurile de legume, ierburi aromatice și plante parfumate sunt potrivite pentru răsadnițe. Totuși, la selectarea soiurilor trebuie să luați în considerare vigoarea și înălțimea de creștere.

 • La roșii vi le recomandăm pe cele pentru balcon cu creștere determinată sau pe cele în ciorchine (de exemplu, soiurile „Primabell” sau „Primagold”), dar nu și acele soiuri care au tulpină înaltă.
 • Același lucru este valabil și pentru fasole: fasole pitică, da, fasole urcătoare, nu. Mazăre dulce, da, porumb zaharat, nu.
 • Zucchini, pepenii sau dovlecii nu sunt adecvați pentru răsadniță de dimensiuni reduse.
 • Pe de altă parte, castraveții sunt cei mai potriviți dintre soiurile care nu necesită palisare. În acest sens, de ex. castravetele „Kenya” reprezintă o alegere bună.
 • Ridichile, sfecla pentru frunze, sfecla galbenă și sfecla roșie, ceapa și prazul sau tulpina de țelină și rădăcina de țelină nu reprezintă o problemă.

marimea conteaza

La stânga: mai bine nu! Această combinație nu promite nimic bun, deoarece dovleceii de tip zucchini (la fel ca și rudele lor, castraveții și dovleacul), ca plante foarte viguroase, vor acoperi salata. Este de preferat să puneți pe margine plantele cu creștere viguroasă și lăsați-le să atârne acolo.

La dreapta: mai bine așa! Roșiile se înalță în mijloc pentru a economisi spațiu, iar dedesubt și în jurul lor se dezvoltă cu ușurință numeroase ierburi aromatice, salate, crucifere sau flori.

Răsadnița ca grădină decorativă

Nu trebuie neapărat să utilizați răsadnița pentru o grădină de legume. Și plantele decorative sunt foarte potrivite pentru cultivarea la înălțime. În acest caz, structura este și mai simplă. O răsadniță cu plante decorative este, de exemplu, foarte potrivită ca paravan sau pentru a împărți o terasă mare.

1. Substrat pentru plante sau pentru răsadniţă: Un substrat pentru plante sau pentru răsadniță adaptat anumitei plante decorative furnizează stratului nutrienții adecvați și le permite plantelor să se dezvolte.

2. Folie pentru iaz sau folie cu bule: Acoperiți pereții răsadniței cu folie pentru iaz sau folie cu bule. În acest fel veți împiedica uscarea prea rapidă a pământului.

3. Folie geotextilă pentru grădină: Folia geotextilă pentru grădină separă substratul pentru plante de argila expandată.

4. Pietriş/argilă expandată: Un strat din pietriș sau argilă expandată acționează ca drenaj și împiedică îmbibarea solului.

5. Împletitură din sârmă: Așezați în partea inferioară a răsadniței împletitură de sârmă cu plasă fină sau plasă de protecție împotriva rozătoarelor. În acest fel vă protejați plantele împotriva rozătoarelor.

Sfaturi despre răsadniță

 • La construirea stratificată a unui pat de legume, numeroși nutrienți sunt eliberați în primii 2 - 3 ani în urma descompunerii materialului organic. În același timp, pământul se va așeza în răsadniță. Prin urmare, dacă este necesar, completați cu pământ înainte de plantare.
 • Dacă doriți să plantați răsaduri de legume sau ierburi aromatice, foarte adecvat în acest scop este substratul de răsadniță sau, dacă doriți să semănați direct în strat, utilizați substratul de semănat.
 • Răsadnița stratificată trebuie refăcută complet la fiecare 5 ani. În acest interval de timp toți nutrienții din sol sunt folosiți de plante. Prin urmare, solul trebuie reînnoit.
 • Pentru a proteja răsadnița de melci, fixați o tablă de metal în jurul muchiei superioare a răsadniței, cu marginea îndoită în jos sau utilizați un opritor practic pentru melci din bandă de cupru de la FloraSelf.
 • Baza afânată a răsadniței trebuie să fie întotdeauna bine irigată, deoarece solul se usucă mai repede în perioadele călduroase. Acest lucru reprezintă un avantaj semnificativ în verile și regiunile ploioase, deoarece solul nu rămâne îmbibat.
 • Dacă dețineți mai multe răsadnițe, rotația corectă a culturilor
  reprezintă, de asemenea, un subiect important și aduce beneficii pe termen lung!

sfaturi despre rasadnita

Răsadnița potrivită pentru dumneavoastră

 • 
			rasadnita clasica

  Răsadnița clasică

  Răsadnița clasică este ideală pentru bordurile florale din grădină, de ex. pentru fructe și legume. Aceasta poate fi amenajată oriunde în grădină și conține o cantitate mare de pământ.

  Acest lucru înseamnă că există mult spațiu pentru rădăcini, ceea ce este important pentru unele tipuri de fructe și legume. Datorită stratului cald al solului, răsadnița clasică vă poate oferi o recoltă bogată.

 • 
			rasadnita flexibila

  Răsadnița flexibilă

  Răsadnițele flexibile sunt potrivite pentru utilizarea colțurilor și nișelor din grădină, deoarece ele pot fi adaptate spațiului disponibil. Lungimea, forma și înălțimea sunt variabile. Astfel, sunt posibile forme hexagonale sau octogonale.

 • 
			rasadnita cu picioare

  Răsadnița cu picioare

  Răsadnița cu picioare este potrivită pentru început. Aceasta este practică pentru terase sau balcoane, deoarece are nevoie doar de o cantitate mică de pământ, iar pământul nu are contact cu solul. Prin urmare, nu veți fi nevoit să transportați în balcon saci întregi de substrat pentru plante.

  Răsadnița cu picioare este potrivită numai pentru plantele cu rădăcini scurte. Multe tipuri de legume, cum ar fi morcovii, au nevoie de mult spațiu pentru rădăcini și, prin urmare, nu sunt potrivite pentru această răsadniță.

 • 
			rasadnite verticale

  Răsadnița verticală

  Răsadnițele verticale sunt, de asemenea, adecvate pentru suprafețele mici de pe balcon sau terasă. Acestea necesită o suprafață redusă de amplasare, dar oferă multă verdeață pe înălțime. Este potrivită în special pentru plantele medicinale.

 • 
			rasadnita decorativa

  Răsadnița decorativă

  Răsadnițele decorative înseamnă o modalitate de a vă valorifica balconul sau grădina nu numai din punct de vedere funcțional, ci și vizual. Ele sunt potrivite pentru cantități mai mici de pământ și pot fi, de asemenea, utilizate ca separator de spații.

Amenajarea serei pentru răsaduri

Oferiți un început avantajos plantelor dumneavoastră! Cu ajutorul serei pentru răsaduri puteți aduce mai bine plantele la maturitate și prelungiți în acest fel sezonul de recoltare. Pentru că cei care plantează mai devreme pot recolta mai devreme! Dacă dețineți o seră pentru răsaduri, puteți semăna primele legume încă din luna februarie.

În comparație cu serele standard, suprafața este mică, dar o astfel de seră pentru răsaduri este mult mai ieftină și necesită puțin spațiu în grădină. V-am pregătit în continuare informații cu privire la aceste ajutoare practice pentru grădină.

amenajarea serei pentru rasaduri

Sfaturi dacă doriți să amenajați o seră pentru răsaduri

Serele pentru răsaduri sunt niște sere mici. O seră pentru răsaduri se încălzește chiar și la o lumină slabă a soarelui. Căldura radiată de pământ este reținută în seră de către acoperitoare.

Dacă utilizați în mod optim o seră pentru răsaduri, puteți prelungi mult sezonul recoltei și chiar puteți conta pe o cantitate mai mare de recoltare. În continuare vă prezentăm câteva informații utile despre serele pentru răsaduri.

 • Serele pentru răsaduri sunt utilizate mai ales de grădinarii amatori pentru cultivarea legumelor cu o perioadă lungă de cultivare. După însămânțare, repicați plantele și apoi transferați-le în stratul mai mare. În acest caz, foarte populare sunt, de exemplu, toate tipurile de varză, roșii, salată și castraveți.
 • Semințele de legume sau flori pot fi semănate în sere pentru răsaduri, cât și în tăvițe alveolare sau ghivece individuale.
 • Împrospătați straturile de îngrășământ natural și de pământ din sera pentru răsaduri în fiecare primăvară.
 • Sera pentru răsaduri trebuie așezată într-un loc însorit și adăpostit.
 • Temperatura din interior trebuie să atingă maxim 22 - 25°C. Îndeosebi serele mici se pot supraîncălzi rapid. Un dispozitiv automat pentru geamuri simplifică lucrul în acest caz.
 • La fel ca la o seră mare, serele mici au nevoie de ventilație regulată.
 • Cu cât sera este mai mică, cu atât mai mari sunt fluctuațiile de temperatură. Acest lucru poate fi compensat prin ventilarea periodică sau dacă acoperiți stratul cu materiale izolatoare (de ex. folie cu bule) noaptea și în zilele reci.
 • Semănatul poate avea loc direct în sol.

Ce și când se poate pune în sera pentru răsaduri?

Începând cu februarie
 • creson de grădină
 • ridiche
 • soiuri timpurii de salată
 • spanac
Începând cu martie
 • diverse soiuri de varză și salată
 • unele flori de vară (gălbenele, macul de California, gura-leului)
Începând cu aprilie
 • plante cultivate și cumpărate
Toamna
 • ridiche
 • salată
 • cicoarea (protejați cu un tunel de folie sau cutie de răsadniță în primele nopți reci)
În septembrie sau octombrie
 • fetică (o puteți recolta continuu în iernile blânde)

Aceste teme v-ar mai putea interesa

În sus