Instrucțiuni

Plantarea gazonului. Ghid pas cu pas

Plantarea gazonului. Ghid pas cu pas

Vara înseamnă un gazon viguros și bogat sub picioarele goale. Pentru a vă bucura de acesta și în grădina dumneavoastră, vă vom explica pas cu pas cum să amenajați un nou gazon. De asemenea, vă punem la dispoziție câteva sfaturi despre pregătirea solului înainte de a semăna semințele de gazon, pentru a putea obține baza optimă pentru noul gazon.

1

Materiale

Pregătirea solului

01

Înainte de însămânțare, trebuie să afânați temeinic solul cel puțin la o adâncime de cazma. Puteți însă să lucrați și mai adânc fiindcă acest lucru nu dăunează. Dacă trebuie să prelucrați suprafețe mari, cel mai bun mod de a face acest lucru este cu o freză de grădină sau o motosapă. Îndepărtați apoi resturile de rădăcini, pietre și buruieni.

 plantarea gazonului 1

Pregătirea biostimulatorului

02

În solul prelucrat cu o sapă de grădină aplicați biostimulator la o adâncime de aproximativ 5 cm. Un astfel de biostimulator îmbunătățește permanent structura solului, deoarece sprijină microorganismele din sol.

La soluri foarte nisipoase sau intens folosite anterior, la care nu s-a adăugat un strat nou de sol, puteți aplica în același timp un fertilizator starter pentru gazon.

 plantarea gazonului 2

Nivelarea suprafeței de însămânțare

03

După pregătirea solului urmează o nivelare aproximativă a suprafeței de însămânțat. După o afânare atât de profundă, solul are nevoie de timp pentru a se așeza. Lăsați-l să se taseze cel puțin 2 zile.

Apoi introduceți calciu de gazon și grădină (50-100 g/mp) în stratul superior al solului. Carbonatul de calciu și de magneziu asigură fertilitatea solului și neutralizează acizii nocivi din sol.

 plantarea gazonului 3

Netezirea suprafeței de însămânțare

04

Când pământul s-a așezat, puteți efectua o netezire fină a suprafeței de însămânțare. În acest scop, puteți utiliza un tăvălug pentru gazon.

 plantarea gazonului 4
05

În continuare se va pregăti răsadul pentru viitorul gazon. În acest sens, îndepărtați cu ajutorul greblei buruienile, rădăcinile, pietrele și bulgării mari pe un strat superior de 3 cm; apoi efectuați cu grebla o netezire a suprafeței de însămânțare. Asigurați-vă că solul se află la 0,5 până la 1 cm sub marginea superioară a gazonului, adică viitoarea margine de cosit.

 plantarea gazonului 5

Distribuirea optimă a semințelor

06

Pentru a obține un gazon dens și rezistent, împrăștiați uniform 20-25 g de amestec de gazon FloraSelf per mp. Acesta este motivul pentru care vă recomandăm o maşină de împrăștiat pentru această lucrare. Conduceți mașina de împrăștiat numai pe direcție longitudinală sau transversală pentru a distribui semințele uniform. Vă rugăm să luați în considerare cantitatea de semințe per metru pătrat specificată pe ambalaj.

 plantarea gazonului 6
07

Pentru siguranță, cu ajutorul unei greble puteți introduce cu ușurință semințele de gazon în sol. În acest fel se asigură contactul semințelor cu solul, iar acestea sunt protejate împotriva uscării. Acest lucru este recomandat în special la însămânțatul de primăvară. Această operațiune nu este necesară la semințele cu coajă.
Atenție: Semințele de gazon germinează obligatoriu la lumină. Prin urmare, ele se vor introduce în sol doar la o adâncime de câțiva milimetri!

 plantarea gazonului 7

Întărirea suprafeței gazonului

08

În continuare, gazonul se va bătători sau se va tasa cu tăvălugul și se va iriga cu grijă cu 5 l/mp.

 plantarea gazonului 8

Îngrijirea gazonului în prima lună

09

Irigați cu atenție gazonul, folosind un pulverizator de grădină sau aspersorul. Semințele și plantele de gazon deja germinate nu trebuie în niciun caz să se usuce și, în funcție de vreme, trebuie irigate de mai multe ori pe zi.
Irigarea continuă este esențială în primele 3 - 4 săptămâni!
Sfat: Cu ajutorul unei aspersor conectat la un computer de irigare veți putea reduce cheltuielile și riscurile.

 plantarea gazonului 9
10

După aproximativ 1 lună, respectiv la o înălțime de aproximativ 7 până la 8 cm, se poate efectua prima tăiere a noului gazon. Această tăiere contribuie semnificativ la formarea unui gazon închis.
La început, rețineți așa-numita regulă a treimilor: la cosire gazonul trebuie scurtat cu maximum 1/3 din înălțimea sa. În continuare, cu ajutorul fertilizatorului de gazon cu eliberare lentă veți consolida iarba tânără din gazon.

 plantarea gazonului 10

Sfaturi și ponturi

  • Semănați la momentul corect: Primăvara sau toamna sunt perioadele optime pentru plantarea semințelor de gazon. Toamna are avantajul că gazonul recent însămânțat poate crește în liniște peste iarnă și nu este solicitat.
  • Planificați din timp irigarea gazonului: Încă de la început, gândiți-vă cum doriți să irigați gazonul. Trebuie să planificați din timp irigarea automată a plantelor, deoarece conductele și aspersoarele trebuie să fie săpate în interior.
  • Utilizați semințele potrivite: Gândiți-vă la ce solicitări trebuie să reziste gazonul dumneavoastră și folosiți semințe corespunzătoare. Aveți la dispoziție o gamă variată, de la gazon decorativ la gazon pentru terenul de joacă și sport, până la amestecuri speciale, cum ar fi gazon de umbră sau gazon uscat.
  • Amenajați gazonul numai după construirea casei: Casă nouă, gazon nou. Logic. Nu începeți cu gazonul până la finalizarea tuturor celorlalte lucrări la exteriorul și interiorul casei. Dacă meșterii, operatorii de mutări sau vehiculele grele vor trebui să traverseze gazonul nou, acesta nu-și va mai păstra aspectul proaspăt. Asigurați-vă că nu rămâne moloz în pământ sub viitoarea suprafață de gazon.

Teme care v-ar mai putea interesa