Listă favorite 0 Coşul meu 0

Planificarea grădinii

planificarea gradinii

Vă reconfigurați grădina. Acum este ca pânza albă a unui pictor. Puteți face și amenaja totul așa cum vă place. Cel mai bine începeți imediat cu săpatul și plantatul. Dar, un moment! Gândiți-vă mai întâi puțin ce ar trebui să poată face grădina dumneavoastră și ce puteți pune în practică cu adevărat.

Timp de lectură 5 min.

Primul pas în planificarea grădinii dumneavoastră se face fără lopată și săpăligă. Pentru că acum trebuie să vă gândiți ce scop trebuie să îndeplinească grădina dumneavoastră. Vreți să zburde și să se joace copiii în grădină sau doriți să cultivați legume?

În plus, depinde foarte mult și de dimensiune. Cât spațiu aveți la dispoziție și la ce urmează să fie folosit?

Grădină mare sau grădină mică

Bineînțeles, într-o grădină mare este posibil aproape orice. Pe lângă suprafețe mari de gazon pentru joacă, mai este loc pentru un iaz, straturi de legume și de flori și câțiva pomi fructiferi.

Dacă însă nu aveți atât de mult spațiu la dispoziție, ar trebui să știți la ce să fiți atent, pentru a valorifica în mod ideal spațiul.

Împărțirea corectă a spațiului

La grădinile înguste, aveți grijă să puneți accentul pe diagonala terenului. Astfel, grădina nu va părea atât de lungă și de îngustă. În schimb, în cazul grădinilor mici și late, este indicat să accentuați axa longitudinală. Grădina va căpăta astfel mai multă profunzime.

Separatoarele, precum o pergolă, structurează plăcut grădina. Ceea ce nu avantajează numai grădinile mari, ci și cele mici capătă astfel un aspect mai interesant. Folosiți pereții clădirilor pentru a cultiva pomi și arbuști pe spalier sau pentru plante cățărătoare. Acestea fac grădina mai verde, economisesc spațiu și se integrează în mod natural în peisaj.

Aveți o grădină pe balcon sau pe terasă? Acestea sunt cele mai mici grădini. Dar și aici puteți face câte ceva! Ierburile aromatice și legumele nu au nevoie neapărat de straturi adânci sau de mult loc pentru a crește. Numeroase soiuri pot fi foarte bine cultivate pe balcon sau pe terasă, de ex. numeroase ierburi aromatice clasice (busuioc, pătrunjel).

schema gradina

Selectarea corectă a plantelor

Dictonul „mai puțin înseamnă mai mult” se aplică și în acest caz! Alegeți mai bine un număr redus de plante și de materiale cu care să vă amenajați grădina. În locul unei avalanșe de stimuli, plasați accente și creați astfel zone care să atragă privirile.

Renunțați la arborii masivi la granița din spate a grădinii, deoarece aceștia dau impresia unei grădini mai mici decât în realitate. Alegeți mai bine plante înalte - tufele și copacii prea expansivi îngustează grădina.

Culoarea joacă un rol foarte important atunci când alegeți plantele pentru amenajarea grădinii. Într-o grădină de mici dimensiuni, ar trebui să renunțați la flori galbene, portocalii și roșii pentru fundal, precum și la contraste cromatice puternice. Ambele atrag privirile și fac acele zone să pară și mai apropiate. Același lucru este valabil și pentru plantele cu frunze mari, verde închis. În fundal ar trebui să optați mai bine pentru plante în nuanțe de albastru și de gri, cu frunze sau flori mici. Nefiind atât de bine conturate, dau impresia de distanță.

Fructe într-o grădină mică? Funcționează! Soiurile de meri cu coroana mică, pe un portaltoi cu creștere redusă, nu solicită mult spațiu. Sunt adecvați și arbuștii fructiferi: coacăze, zmeură și mure

Amenajarea aleilor

Aleile curbe și acelea care se lărgesc brusc dau impresia că grădina este mai mică decât în realitate. Sporiți efectul de profunzime prin delimitări laterale înalte și dese sau prin alei perfect drepte. Un truc de efect:

Pentru a vă alungi optic grădina, îngustați aleile către spatele grădinii.

Același efect îl produc și sferele de buxus de înălțimi diferite: în față mai înalte, iar spre spate devin tot mai joase.

Ce puteți construi în grădină

Investiți mult timp și pasiune în grădina dumneavoastră. Atunci ar trebui să fie decizia dumneavoastră dacă toți ceilalți o văd sau nu. Un gard pentru grădină vă protejează împotriva vecinilor curioși. Iar dacă munciți mult în grădină, se strâng și multe unelte. Pe care trebuie să le depozitați undeva. Cel mai bine într-un șopron pentru unelte. Dacă doriți însă să aveți un al doilea living sau un bar de grădină, atunci aveți nevoie de o căsuță de grădină. Bineînțeles, nu poate lipsi un loc în care să vă odihniți după munca depusă - construiți-vă o terasă pentru relaxare și preparat grătare.

Grădină de legume sau grădină decorativă?

O altă întrebare importantă este: doresc ca grădina să fie utilă sau doar să arate frumos? Dacă cultivați legume și/sau fructe, trebuie să planificați în mod regulat timp pentru îngrijirea culturilor sau să planificați plantarea și, la final, recoltarea muncii dumneavoastră. Puteți, și mai ales doriți, așa ceva?

Dacă este amenajată corespunzător, o grădină decorativă este mai ușor de întreținut. Însa cel mai puțin efort implică o rocărie. Pe de altă parte, din astfel de grădini nu puteți culege legume sau fructe delicioase.

Grădină de legume, grădină de ierburi aromatice, livadă

V-ați decis pentru o grădină de legume? Atunci, dați drumul la proiect! Grădina de legume și plante aromate, numită și de bucătărie, este din nou la mare modă! Chiar și în orașe, tot mai mulți oameni descoperă așa-numitul Urban Gardening.

Fructele și legumele proaspete nu sunt numai foarte sănătoase, ci și grozave!
Iar când roșiile, guliile, dovleceii sau ierburile aromatice bio sunt îngrijite cu propriile mâini, gustul lor este mult mai bun decât al celor de la supermarket.

Legume proaspete din răsadniță

Dacă doriți să cultivați fructe sau legume, dar aveți puțin spațiu la dispoziție, o răsadniță este foarte practică. Pe aceasta o puteți folosi oriunde.

Ce se mai poate face în grădină

Iaz de grădină

Un astfel de iaz în grădină este o treabă tare bună. Este un habitat pentru multe vietăți, păsările au un loc de popas pentru adăpat sau pentru o gustare de insecte.

Pentru dumneavoastră, un iaz de grădină are în special un aspect decorativ. Arată bine și clipocitul apei are efect liniștitor. Luați așadar lopata și începeți treaba la iazul de grădină.

Rocăriile

Doar cei puternici se descurcă cu brio în grădină! Rocăriile sunt îndrăgite pentru faptul că sunt clar structurate și foarte ușor de întreținut. Acestea devin deosebit de atractive în special la finalul verii, atunci când ierburile și tufele transformă peisajul pietros într-o minunată mare de flori.

După cum sugerează numele, pietrele sunt elementul predominant. Dar dacă combinați ierburi și tufe cu pietrele, rocăria va fi un adevărat punct de atracție.

Grădină japoneză

O bucată de natură din Orientul Îndepărtat în propria grădină! Grădinile japoneze reflectă filozofia și istoria Japoniei. Acestea sunt planificate până în cel mai mic detaliu și încântă prin amplasarea lor asimetrică și decentă și prin compoziția rezultată din diverse elemente, precum pietre, apă și plante.

Grădina de joacă

Testul de rezistență pentru orice grădină sunt copiii care se joacă. Aici este nevoie de o doză mare de rezistență. Copiii vor să zburde în aer liber, să se joace, să sară, să se cațăre și câte și mai câte! Puteți amenaja diferite locuri de joacă pentru copii, chiar în grădina dumneavoastră. În sortimentul nostru găsiți o selecție bogată de echipamente de joacă pentru grădină - de la toboganul și leagănul clasic, până la trambulina în mare vogă.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x