0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 01.03.2024 la ora 10:48. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Planificarea și amenajarea grădinii

Planificarea și amenajarea grădinii

Vă reconfigurați grădina. Acum este ca pânza albă a unui pictor. Puteți face și amenaja totul așa cum vă place. Cel mai bine începeți imediat cu săpatul și plantatul. Dar, un moment! Gândiți-vă mai întâi puțin ce ar trebui să poată face grădina dumneavoastră și ce puteți pune în practică cu adevărat.

Primul pas în planificarea grădinii dumneavoastră se face fără lopată și săpăligă. Pentru că acum trebuie să vă gândiți ce scop trebuie să îndeplinească grădina dumneavoastră. Vreți să zburde și să se joace copiii în grădină sau doriți să cultivați legume?

În plus, depinde foarte mult și de dimensiune. Cât spațiu aveți la dispoziție și la ce urmează să fie folosit?

Grădină mare sau grădină mică

Bineînțeles, într-o grădină mare este posibil aproape orice. Pe lângă suprafețe mari de gazon pentru joacă, mai este loc pentru un iaz, straturi de legume și de flori și câțiva pomi fructiferi.

Dacă însă nu aveți atât de mult spațiu la dispoziție, ar trebui să știți la ce să fiți atent, pentru a valorifica în mod ideal spațiul.

Împărțirea corectă a spațiului

La grădinile înguste, aveți grijă să puneți accentul pe diagonala terenului. Astfel, grădina nu va părea atât de lungă și de îngustă. În schimb, în cazul grădinilor mici și late, este indicat să accentuați axa longitudinală. Grădina va căpăta astfel mai multă profunzime.

Separatoarele, precum o pergolă, structurează plăcut grădina. Ceea ce nu avantajează numai grădinile mari, ci și cele mici capătă astfel un aspect mai interesant. Folosiți pereții clădirilor pentru a cultiva pomi și arbuști pe spalier sau pentru plante cățărătoare. Acestea fac grădina mai verde, economisesc spațiu și se integrează în mod natural în peisaj.

Aveți o grădină pe balcon sau pe terasă? Acestea sunt cele mai mici grădini. Dar și aici puteți face câte ceva! Ierburile aromatice și legumele nu au nevoie neapărat de straturi adânci sau de mult loc pentru a crește. Numeroase soiuri pot fi foarte bine cultivate pe balcon sau pe terasă, de ex. numeroase ierburi aromatice clasice (busuioc, pătrunjel).

schema gradina

Selectarea corectă a plantelor

Dictonul „mai puțin înseamnă mai mult” se aplică și în acest caz! Alegeți mai bine un număr redus de plante și de materiale cu care să vă amenajați grădina. În locul unei avalanșe de stimuli, plasați accente și creați astfel zone care să atragă privirile.

Renunțați la arborii masivi la granița din spate a grădinii, deoarece aceștia dau impresia unei grădini mai mici decât în realitate. Alegeți mai bine plante înalte - tufele și copacii prea expansivi îngustează grădina.

Culoarea joacă un rol foarte important atunci când alegeți plantele pentru amenajarea grădinii. Într-o grădină de mici dimensiuni, ar trebui să renunțați la flori galbene, portocalii și roșii pentru fundal, precum și la contraste cromatice puternice. Ambele atrag privirile și fac acele zone să pară și mai apropiate. Același lucru este valabil și pentru plantele cu frunze mari, verde închis. În fundal ar trebui să optați mai bine pentru plante în nuanțe de albastru și de gri, cu frunze sau flori mici. Nefiind atât de bine conturate, dau impresia de distanță.

Fructe într-o grădină mică? Funcționează! Soiurile de meri cu coroana mică, pe un portaltoi cu creștere redusă, nu solicită mult spațiu. Sunt adecvați și arbuștii fructiferi: coacăze, zmeură și mure.

Amenajarea aleilor

Aleile curbe și acelea care se lărgesc brusc dau impresia că grădina este mai mică decât în realitate. Sporiți efectul de profunzime prin delimitări laterale înalte și dese sau prin alei perfect drepte. Un truc de efect:

Pentru a vă alungi optic grădina, îngustați aleile către spatele grădinii.

Același efect îl produc și sferele de buxus de înălțimi diferite: în față mai înalte, iar spre spate devin tot mai joase.

Realizarea unei alei de grădină cu pietriș

Alegeți după bunul plac cursul sinuos prin grădină: aleea pietruită. În aceste instrucțiuni vă prezentăm o variantă simplă, precum și o versiune cu dale pentru cunoscătorii, dacă sunteți în căutarea provocării, despre cu ...citește mai mult

Ce puteți construi în grădină

Investiți mult timp și pasiune în grădina dumneavoastră. Atunci ar trebui să fie decizia dumneavoastră dacă toți ceilalți o văd sau nu. Un gard pentru grădină vă protejează împotriva vecinilor curioși. Iar dacă munciți mult în grădină, se strâng și multe unelte. Pe care trebuie să le depozitați undeva. Cel mai bine într-un șopron pentru unelte. Dacă doriți însă să aveți un al doilea living sau un bar de grădină, atunci aveți nevoie de o căsuță de grădină. Bineînțeles, nu poate lipsi un loc în care să vă odihniți după munca depusă - construiți-vă o terasă pentru relaxare și preparat grătare.

Grădină de legume sau grădină decorativă?

O altă întrebare importantă este: doresc ca grădina să fie utilă sau doar să arate frumos? Dacă cultivați legume și/sau fructe, trebuie să planificați în mod regulat timp pentru îngrijirea culturilor sau să planificați plantarea și, la final, recoltarea muncii dumneavoastră. Puteți, și mai ales doriți, așa ceva?

Dacă este amenajată corespunzător, o grădină decorativă este mai ușor de întreținut. Însa cel mai puțin efort implică o rocărie. Pe de altă parte, din astfel de grădini nu puteți culege legume sau fructe delicioase.

Grădină de legume, grădină de ierburi aromatice, livadă

V-ați decis pentru o grădină de legume? Atunci, dați drumul la proiect! Grădina de legume și plante aromate, numită și de bucătărie, este din nou la mare modă! Chiar și în orașe, tot mai mulți oameni descoperă așa-numitul Urban Gardening.

Fructele și legumele proaspete nu sunt numai foarte sănătoase, ci și grozave!
Iar când roșiile, guliile, dovleceii sau ierburile aromatice bio sunt îngrijite cu propriile mâini, gustul lor este mult mai bun decât al celor de la supermarket.

Legume proaspete din răsadniță

Dacă doriți să cultivați fructe sau legume, dar aveți puțin spațiu la dispoziție, o răsadniță este foarte practică. Pe aceasta o puteți folosi oriunde.

Ce se mai poate face în grădină

Iaz de grădină

Un astfel de iaz în grădină este o treabă tare bună. Este un habitat pentru multe vietăți, păsările au un loc de popas pentru adăpat sau pentru o gustare de insecte.

Pentru dumneavoastră, un iaz de grădină are în special un aspect decorativ. Arată bine și clipocitul apei are efect liniștitor. Luați așadar lopata și începeți treaba la iazul de grădină.

Rocăriile

Doar cei puternici se descurcă cu brio în grădină! Rocăriile sunt îndrăgite pentru faptul că sunt clar structurate și foarte ușor de întreținut. Acestea devin deosebit de atractive în special la finalul verii, atunci când ierburile și tufele transformă peisajul pietros într-o minunată mare de flori.

După cum sugerează numele, pietrele sunt elementul predominant. Dar dacă combinați ierburi și tufe cu pietrele, rocăria va fi un adevărat punct de atracție.

Grădină japoneză

O bucată de natură din Orientul Îndepărtat în propria grădină! Grădinile japoneze reflectă filozofia și istoria Japoniei. Acestea sunt planificate până în cel mai mic detaliu și încântă prin amplasarea lor asimetrică și decentă și prin compoziția rezultată din diverse elemente, precum pietre, apă și plante.

Grădina de joacă

Testul de rezistență pentru orice grădină sunt copiii care se joacă. Aici este nevoie de o doză mare de rezistență. Copiii vor să zburde în aer liber, să se joace, să sară, să se cațăre și câte și mai câte! Puteți amenaja diferite locuri de joacă pentru copii, chiar în grădina dumneavoastră. În sortimentul nostru găsiți o selecție bogată de echipamente de joacă pentru grădină - de la toboganul și leagănul clasic, până la trambulina în mare vogă.

Materiale de construcții pentru grădină

Delimitările răsadurilor pot fi realizate din borduri de gazon, de beton sau de lemn. Acestea nu sunt numai practice, ci se încadrează în mod armonios în peisajul grădinii. Acestea trasează linii clare şi permit delimitări între două zone.

Bordura beton gazon

Bordurile de beton sunt disponibile în cele mai variate modele. În funcţie de înălţime, acestea pot fi utilizate fie individual, fie în combinaţie cu stâlpi pentru straturi, ca element zidit sau pentru încadrarea unui strat înalt.

Bordura lemn gazon

Bordurile de lemn pot fi rotunde, semirotunde sau dreptunghiulare, ascuţite sau încadrate, pe un rând sau pe două rânduri. Există o multitudine de opţiuni pentru amenajări individuale. Bordurile de lemn sunt disponibile la bucată sau în format bloc, acesta oferind, desigur, multiple avantaje. Se montează rapid şi cu costuri minime, deoarece ţăruşii nu trebuie aliniaţi individual, fiind, în plus, orientaţi foarte precis. Bordurile de lemn pot fi strânse şi sub formă de rulouri pentru straturi, folosind sârme.

Palisadele de lemn sunt realizate, de regulă, din lemn autohton şi sunt diponibile cu diametre diferite. De asemenea, sunt diponibile toate lungimile între 30 şi 400 cm. Înainte de montare, bordurile ar trebui impregnate, respectiv tratate cu o substanţă adecvată de protecţie pentru lemn. Palisadele de beton nu se deteriorează atât de uşor, deoarece nu putrezesc, nu fac aşchii şi sunt practic insensibile la condiţiile atmosferice.

Mulci cu rocă vulcanică

Acest tip de mulci este realizat din rocă vulcanică. Drept urmare, face parte din categoria rocilor magmatice (piatră naturală). Este o alternativă bogată în minerale la alte tipuri de mulci pentru straturi.

Avantaje:

 • Conţinutul bogat în minerale asigură o îmbunătăţire a structurii solului.
 • Solul de sub stratul de mulci nu se usucă atât de rapid şi rămâne umed mai mult timp.
 • Structura granulară permite circulaţia prin straturi şi reduce prezenţa melcilor.
 • Creşterea buruienilor nedorite este îngreunată semnificativ.
Spre deosebire de tipurile de mulci organic, de ex. scoarţa ornamentală, mulciul cu rocă vulcanică nu are niciun fel de miros şi nu putrezeşte. Straturile îşi păstrează aspectul atractiv mult timp, iar efortul de întreţinere este redus pe termen lung. Mulciul cu rocă vulcanică poate fi folosit în mod universal, chiar şi pentru alei şi pentru umplerea bordurilor pentru grădină sau a jardinierelor din beton.

Scoarţa ornamentală

Scoarţa ornamentală este, în fapt, scoarţă de copac mărunţită, nefermentată. Face astfel parte, de asemenea, din categoria mulcilor organici.

Avantaje:

 • Solul de sub stratul de mulci nu se usucă atât de rapid şi rămâne umed mai mult timp.
 • În stratul de mulci se stabilesc microorganisme, ceea ce sporeşte fertilitatea solului.
 • Creşterea buruienilor nedorite este îngreunată semnificativ.
Spre deosebire de mulciul cu lavă vulcanică, cel din scoarţă se descompune după un anumit timp. Fenomenul extrage azot din sol. Pentru a asigura echilibrul substratului, ar trebui să-l amestecaţi înainte cu făină de coarne. Spre deosebire de mulciul cu rocă vulcanică, scoarţa ornamentală nu este potrivită pentru toate plantele. Atenţie la straturile de legume şi de flori!

Sfat

Colţurile ascunse din grădină sau locurile doar greu accesibile pot fi acoperite cu scoarţă ornamentală. Acest lucru facilitează întreţinerea. Puteţi, de asemenea, folosi scoarţa ornamentală netratată ca substrat pentru terariu.

Pavele şi dale de piatră

Oferta de pavele şi de dale de piatră este uriaşă şi se îmbogăţeşte permanent cu noi modele. Alegerea dumneavoastră nu trebuie să ţină cont numai de aspectul fizic sau de preţ, ci şi de solicitările la care va fi expus materialul. Pietrele ar trebui, desigur, să fie rezistente la îngheţ, iar dacă sunt folosite pentru căi de acces auto, trebuie să facă faţă solicitării din partea vehiculelor. În acest caz, se recomandă pavajul din beton cu o grosime de minimum 6 cm.

În cazul pavajului poros este vorba despre dale de beton de granulaţie mare, permeabile la apă şi la aer. Unele modele filtrează chiar și resturile de benzină şi de ulei din apa de suprafaţă. Suprafaţa este plană, curată şi uşor aspră. Pavelele sunt disponibile în mărimi şi în culori diferite şi sunt adecvate pentru alei, zone de acces auto şi parcări.

Pavajul de îmbinare este rezistent la solicitări şi la intemperii. Este realizat din beton presat şi are, de regulă, culoarea gri. Există însă şi variante pigmentate în cele mai diverse culori şi combinaţii de culori. Sistemul de îmbinare face acest pavaj extrem de stabil. Există diverse sisteme: pavaj tip fagure, pavaj dublu de îmbinare în T (tip os de câine), pavaj dreptunghiular, pavaj cu cercuri sau cu profile vălurite. Sistemele mai noi de pavaje permit infiltraţiile, pentru ca apa de suprafaţă să se scurgă în pânza freatică. Acestea sunt denumite pavaje filtrante.

Cărămizile pentru pavaje sunt realizate din argilă arsă și sunt disponibile într-o multitudine de forme şi de culori. Stabilitatea lor sporită şi densitatea mare le fac deosebit de rezistente. În cazul în care sunt tratate corespunzător, rezistă timp de decenii oricăror condiţii de vreme. Sunt disponibile în diferite forme: plate, cu cant înalt sau jumătate, sub formă de mozaic, de borduri sau de cărămizi pentru trepte. Cărămizile se montează în nisip şi în mortar. Pentru a obţine o suprafaţă echilibrată cromatic, cărămizile pentru pavaje trebuie combinate din mai multe pachete.

Dalele de beton, blocurile din beton şi pavajul din beton sunt confecţionate din ciment şi din granulat natural de rocă. Tipul cel mai frecvent întâlnit este betonul spălat. Plăcile sunt realizate într-un singur strat din beton sau în două straturi, cu un strat de beton decorativ. Suprafaţa este curată, plană şi stabilă, fiind astfel potrivită pentru căi pietonale, zone de acces auto şi parcări deopotrivă. Sortimentul de modele şi de culori este foarte bogat.

Pot contribui la protejarea mediului, dacă pavez accesul în garaj cu dalele Photoment®?

Da! O suprafaţă de dimensiunea unui teren de fotbal pavată cu placile Photoment® poate neutraliza într-o oră 17 gde NOx. Cu alte cuvinte, cu o zonă de acces în garaj de 30 mp - în cazul ideal - puteţi compensa emisiile de NOx ale unui drum de 30 km (motor pe benzină Euro 5/6).

Pietrişul decorativ şi spărtura de piatră sunt materiale tot mai des întâlnite la amenajarea grădinilor, deoarece nu au numai un aspect plăcut, ci conferă spaţiului un farmec natural. Cu ajutorul acestora, suprafeţele din grădină - de la rocării şi până la benzile simple de pietriş - sunt întotdeauna atractive şi uşor de întreţinut.
Pietrişul spart sau balastul este alcătuit din material fragmentat, respectiv din piatră naturală colţuroasă, ascuţită sau cu canturi (de exemplu, spărturi din granit sau Terra). Acest material ia naştere în special prin mărunţirea unor stânci mai mari sau în carierele de piatră. În comerţ sunt disponibile forme rotunjite şi sparte atât natural, cât şi artificial.

Pietrișul decorativ

Pietrişul decorativ este folosit cu precădere la amenajarea grădinilor, de ex. la acoperirea straturilor, pentru a imprima efecte optice puternice.

Mai întâi trebuie îndepărtat un strat de 20-30 cm de pământ vegetal şi trebuie plivite cu atenţie buruienile. Pământul îndepărtat se amestecă apoi cu un granulat, după care se întinde înapoi în strat de până la 25 cm. Suprafaţa este apoi acoperită cu o folie contra buruienilor. Folia se crestează, se plantează plantele dorite, apoi suprafaţa se acoperă cu un strat de minimum 5 cm de pietriş.

Pietrişul spart

Pietrişul spart este foarte potrivit pentru amenajarea aleilor, a drumurilor de acces auto sau a parcărilor, deoarece pietrele colţuroase fac mai bine priză între ele decât cele rotunde, cedând astfel mai puţin atunci când sunt circulate.

În acest caz, este recomandabil un strat portant de 10-15 cm din amestec mineral. Acesta previne amestecarea materialului de suprafaţă cu solul. Pentru stratul de suprafaţă este de ajuns un strat de 5 cm de pietriş spart.

Piatra

Pietrele naturale, de calitate, sunt alcătuite din piatră naturală. Din această categorie fac parte în special formele mari, precum piatra spartă, stâncile, blocurile eratice, pietrele de apă sau plăcile şi pavajele din piatră naturală, precum şi palisadele. În cazul variantelor cu piatră mai mică, acestea intră în categoria pietrişului decorativ sau spart.

În comerţ sunt disponibile forme rotunjite în mod natural sau artificial, de diferite culori. La piatra naturală, trebuie să ţineţi cont de faptul că variaţiile de culoare, precum şi aşchierea în urmă căderilor, nu pot fi excluse.

Sfat

Pentru ca materialul să rămână frumos delimitat de suprafeţele învecinate, ar trebui să montaţi pietre care delimitează.

Pietrele naturale

Pietrele naturale sunt roci formate în mod natural. Acestea pot fi alcătuite din cele mai diferite materiale şi pot prezenta o compoziţie chimică variată. Pietrele naturale nu sunt prelucrate şi nici arse, însă pot fi lustruite sau şlefuite, pentru un aspect mai atractiv. Fiecare piatră naturală este unică din punctul de vedere al formei, al nuanţei şi al desenului. În principiu, acestea se diferenţiază după modul de formare. Există astfel roci metamorfice, magmatice sau sedimentare.

Gneisul, marmura, ardezia şi serpentina fac parte din categoria rocilor metamorfice. După cum indică şi numele, acestea iau naştere dintr-o rocă diferită iniţial. Prin vălţuire, presare, pliere, presiune oscilantă şi alte forţe, structura rocii se modifică.

Din categoria rocilor magmatice fac parte granitul, sienitul, profirul, dioritul, gabroul, diabasul şi bazaltul. Acestea iau naştere prin întărirea magmei lichide fie la suprafaţa pământului (roci de erupţie/vulcanite), fie în interiorul acestuia (roci de adâncime/plutonite).

Rocile sedimentare sunt roci care s-au sedimentat pe parcursul erelor geologice (intemperii, transport), după care au fost solidificate prin presiunea exercitată de masele acumulate deasupra lor. Din această categorie fac parte gresia, ardezia, calcarul, dolomitul, marmura jurasică, calcarul din scoici şi tuful.

Jardinierele din beton şi pavajele ecologice

Jardinierele din beton şi pavajele ecologice fac parte din familia bordurilor de straturi. Acestea au însă mult mai mult de oferit. Pe lângă funcţia clasică de bordură, jardinierele de beton joacă un rol esenţial, de exemplu, la consolidarea pantelor. Motiv pentru care mai sunt denumite şi „elemente de taluz cu plante”. Când le utilizaţi pentru consolidarea pantelor, puteţi să daţi frâu liber imaginaţiei şi să amenajaţi pantele şi taluzurile pentru a corespunde cât mai bine dorinţelor dumneavoastră. Datorită formei decupate, jardinierele de beton se pot îmbina perfect.

Sfat

În spaţiile libere ale pavajului ecologic, puteţi semăna, de exemplu, iarbă. Ulterior, suprafaţa se întreţine, pur şi simplu, cu maşina de tuns gazonul. O altă variantă ar fi să umpleţi cavităţile cu mulci din rocă vulcanică, cu pietriş decorativ sau spart.

Gabioanele

Gabioanele sunt grozave! Principiu extrem de simplu, aspect de zidărie deosebit de interesant! Elementele simple de grilaj, umplute cu pietre, sunt cele mai rezistente garduri posibile. Metoda a fost folosită chiar şi de romani. Coşurile din sârmă oferă o posibilitate practică şi convenabilă ca preţ de a îngrădi anumite zone sau de a amenaja grădina într-un mod foarte rafinat. Cum vi se pare, de exemplu, o bordură pentru straturi din garbioane sau chiar un duş de grădină cu coloană în acest stil? Orice este posibil!

Gabioanele sunt rapid şi simplu de montat. Sunt alcătuite din piese individuale, care se asamblează cu câteva manevre şi fără unelte. Sârma este confecţionată din oţel sau din alt material inoxidabil, ceea ce conferă o rezistenţă deosebită.

Coşurile de grilaj sunt disponibile în diferite mărimi, forme şi înălţimi. Diferenţe există şi în ceea ce priveşte tehnica de montaj, dimensiunea ochiurilor şi diametrul sârmei. Iar tipul de pietre cu care doriţi să umpleţi structurile rămâne la alegerea dumneavoastră.

gabion gard gradina

Principiul nu se aplică numai pentru ziduri. De ce nu oferiţi şi unei flori un ghiveci elegant tip gabion? În calea creativităţii nu poate sta niciun zid!

Orice material folosiţi pentru gabioane, nu uitaţi următoarele: pietrele cu care umpleţi grilajele trebuie să fie rezistente la îngheţ şi mai mari decât dimensiunea ochiurilor de sârmă. În zonele vizibile, puteţi aşeza pietrele frumos cu mâna sau puteți pur şi simplu turna pietrişul la grămadă în coşul de sârmă. Pentru suprafaţa vizibilă se foloseşte, de regulă, piatra naturală, iar pentru mijloc, deşeuri de construcţii.
Deoarece structurile nu au nevoie de fundaţie, elementele pot fi modificate oricând. Gabioanele sunt deja de mult timp prezenţe consacrate în peisagistică.

Cele mai populare utilizări ale gabioanelor

 • împrejmuiri pentru terenuri în cele mai variate modele
 • diduri de protecţie pentru taluzuri
 • mobilier şi obiecte pentru grădină practice, decorative şi cu preţ redus
 • suprafeţe atractive pentru plantare
 • grădini creative de ierburi aromatice!

Teme care v-ar mai putea interesa