0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 29.03.2023 la ora 13:29. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Folosirea corectă a șuruburilor

Timp de lectură 13 min.
Folosirea corectă a șuruburilor

Pe cât de mici, pe atât de puternice - şuruburile! Puţin vizibile, iar de cele mai multe ori chiar invizibile, şuruburile au devenit indispensabile pentru viaţa noastră de zi cu zi. Chiar dacă sunt prezente peste tot, le subestimăm deseori importanţa. Însă fiecare şurub este expresia unui proces tehnic complex, iar multe proprietăţi fizice joacă un rol important în diferenţierea tipurilor de şuruburi.

Care şurub si în ce scop se foloseşte?

Un şurub este alcătuit, de regulă, dintr-o tijă cilindrică sau un bolţ pe care este aplicat un filet. Acest filet conferă o forţă de prindere extrem de mare, iar din interacţiunea dintre frecare şi forţele de strângere este posibilă îmbinarea a două sau mai multe piese. Această îmbinare poate fi desfăcută oricând sau poate fi păstrată permanent. În esenţă, şuruburile se diferenţiază după metalul folosit, forma capului şi a fantei şi tipul de filet.

Șuruburile universale

Şuruburile universale cu tijă:
pentru îmbinarea a două piese din lemn fără formarea unei fante. Cuplu de strângere redus şi înşurubare uşoară prin suprafaţa cu strat lubrifiant.

Şuruburile universale fără tijă:
cu filet complet pentru îmbinarea tuturor tipurilor de materiale din lemn. Cuplu de strângere redus şi înşurubare uşoară prin suprafaţa cu strat lubrifiant. Adecvate şi pentru plăci de cherestea, plăci MDF, plastic şi profile subţiri din tablă şi metal.

Universalschrauben

Șuruburile pentru lemn

Şuruburile pentru lemn sunt ideale pentru a îmbina piese din lemn sau pentru a fixa pe lemn feronerie sau plăci. Unele şuruburi pentru lemn posedă şi un vârf de găurire şi un filet autoforant, care este adaptat în mod optim la proprietăţile lemnului.

Hornbach
1 2 3 4 5 6 7
Șuruburi pentru lemn
1
Şuruburi pentru lemn cu cap înecat (1):

Pentru îmbinarea şi fixarea pieselor de feronerie, încuietorilor etc. Avantajul acestui tip de şurub este faptul că pătrund adânc în lemn şi formează o suprafaţă plană.

2
Şuruburi pentru lemn cu cap semirotund (2):

Pentru fixări fără gaură îngropată.

3
Şuruburi pentru lemn cu cap lentilă (3):

Pentru fixarea plăcuţelor. Capul este înecat până la margine.

4
Şuruburi hexagonale pentru lemn (4):

Pentru îmbinări de lemn fixe, transfer bun de forţe la înşurubare.

5
Şuruburi cu cap decorativ (5):

Pentru fixarea feroneriei ornamentale şi pentru scopuri decorative.

6
Şuruburi pentru construcţii (6):

Şuruburile ultralungi au fost concepute special pentru construcţiile din lemn. Marginea de tăiere integrată ajută la înşurubarea rapidă şi sigură fără pregăurire. Lamelele de frezare de pe tijă reduc în mod semnificativ cuplul de strângere.

7
Şuruburi pentru terase şi şuruburi de reglare (7):

Şuruburile pentru terase sunt confecţionate din oţel inoxidabil, au un vârf autoforant şi un filet special de fixare. Sunt astfel ideale pentru montarea pardoselii din lemn în exterior. Filetul de fixare trage plăcile de terase spre structura-suport şi le fixează de aceasta. Şuruburile de reglare sunt zincate şi sunt folosite cu precădere în interior pentru montarea cu distanţare a şipcilor din lemn pe suport denivelat (de ex. pereţi strâmbi în clădiri vechi).

Șuruburi pentru metal

Şuruburile pentru metal cu filet ISO metric îmbină împreună cu o piesă-pereche corespunzătoare cu filet interior, de exemplu o piuliţă, diferite materiale între ele.

Hornbach
1 2 3 4 1 2 3 4 5 6
Șuruburi pentru metal, piulițe și șaibe
1
Şuruburi de blocare cu un cub de fixare(1):

Pentru îmbinări uşoare şi grele ale unor piese din lemn. Pătratul de sub capul şurubului previne rotirea şurubului atunci când se strânge piuliţa. Capul rotund plat protejează de accidentări (fără capăt deschis de filet sau cap deschis de şurub) şi de demontare.

1
Piuliţe hexagonale
2
Şuruburi de maşini (2):

Şuruburile hexagonale, respectiv de maşini, sunt folosite pentru toate îmbinările stabile. În cazul montării în piesă şi suport, pot fi înşurubate într-un filet-pereche sau contrate cu ajutorul unei piuliţe. Posedă o clasă de rezistenţă ridicată (clasă de rezistenţă 8.8).

2

Piuliţe înfundate

3
Şuruburi cu cap cilindric (3):

Pentru toate îmbinările uşoare şi medii. De regulă, aceste şuruburi se folosesc pentru montarea în piesă şi suport. Capul cilindric previne ruperea materialului de suprafaţă.

3

Piuliţe fluture

4
Şuruburi cu cap îngropat (4):

Aceste şuruburi sunt folosite pentru îmbinări uşoare, la care îmbinarea nu trebuie ulterior să fie vizibilă. Acest tip de şuruburi nu ar trebui folosit în cazul materialelor subţiri (de ex. tablă subţire, profile etc.), deoarece pericolul de rupere este prea mare.

4

Şaibe plate

5

Şaibe elastice

6

Șaibe crestate

Șuruburi pentru tablă

Cu ajutorul şuruburilor pentru tablă puteţi fixa universal piese cu pereţi subţiri, precum table şi măşti din tablă, însă şi tăblii din plastic. Şuruburile pentru tablă sunt fabricate din oţel călit. La HORNBACH puteţi găsi şuruburi pentru tablă şi din oţel inoxidabil A2

Şuruburile pentru tablă, respectiv şuruburile perforante pentru tablă, au un filet cu vârf autoforant. Cu ajutorul acestora, şuruburile îşi taie, respectiv formează singure filetul. În funcţie de grosimea materialului, se recomandă totuşi realizarea unei găuri sau a unei adâncituri ca punct de pornire. Diametrul al trebui să fie mai mic decât diametrul şurubului. În cazul şuruburilor perforante acest pas nu este neapărat necesar.

Hornbach
1 2 3
Șuruburi pentru tablă
1

Şuruburi pentru tablă cu cap înecat

2

Şuruburi pentru tablă cu cap hexagonal

3

Şuruburi pentru tablă cu cap lentilă

Șuruburi pentru montare rapidă

Şuruburile pentru montare rapidă se folosesc în construcţii la fixarea plăcilor din gipscarton sau a plăcilor din ipsos armate. Sunt confecţionate din oţel cu suprafaţa fosfatată. Acestă tratare a suprafeţei răspunde tuturor cerinţelor de pe şantiere şi este adaptată la acţiunea umezelii din masa de şpaclu, prevenind astfel formarea ruginei.

În funcţie de structura suportului, şuruburile cu montare rapidă au diferite filete.

Hornbach
1 2 3 4 5
Șuruburi pentru montare rapidă
1
Șuruburi cu montare rapidă cu filet fin:

concepute special pentru plăci de gipscarton pe cadre (sisteme de pereţi cu structură metalică)

2
Șuruburi cu montare rapidă cu filet grosier:

concepute special pentru plăci de gipscarton pe structuri de lemn

3
Şuruburi pentru gipscarton:

concepute special pentru plăci de gips carton. „Lamelele de frezare" de pe spatele capului asigură o înşurubare uşoară. Filetul grosier asigură un fixare ireproşabilă.

4
Șuruburi cu montare rapidă cu vârf autoforant:

concepute special pentru plăci de gips armate fixate pe profile din tablă metalică de până la 2 mm

5
Şuruburi autofiletante pentru placă Diamant cu filet invers:

concepute special pentru fixarea plăcilor din gips rigide

Șuruburi cu cârlig și cu inel

Acum prindeţi în cârlig! În locul capului, aceste şuruburi au un inel sau un cârlig. Cu ajutorul acestora se pot prinde eficient şi sigur dulapuri suspendate, leagăne sau sârme pentru rufe.
Pentru ca greutatea să ţină la sigur, cu excepţia materialelor din lemn, aceste articole se folosesc întotdeauna cu diblurile potrivite.

Haken und Ringschrauben

Pregăurirea pentru şuruburi

Ar trebui să faceți pregăurirea în special atunci când forați în lemn foarte dur, cu bucăți înguste de lemn și cu distanțe mici de margine. Acest lucru va oferi spațiul necesar șurubului, mai puțin efort în timpul operațiunilor ulterioare și veți putea împiedica pătrunderea piesei de prelucrat.

Este de la sine înțeles că pregăurirea ar trebui să aibă întotdeauna un diametru mai mic decât șurubul.

Găurile pentru şuruburi se fac la un diametru de max. 2/3 din filetul şurubului. În cazul lemnului moale, găuriţi circa 2/3 din lungimea şurubului, iar în cazul lemnului tare găuriţi mai adânc. În acest fel, înşurubarea şuruburilor se va face fără efort.
Richtig Schrauben 3 unterschiedlich dicke Werkstuecke 2

În acest tabel veți găsi diametrele recomandate pentru găurire:

Diametru șurub mm Diametru pre-foraj din rășinoase mm Diametru pre-foraj din lemn de esenta tare mm
4 2,5 3
4,5 3 3
5 3 3,5
6 4 4
7 4,5 5
8 5 6
10 6 7
12 7 8

Îmbinări cu șuruburi pentru lemn

 • 
			Richtig Schrauben 1 Schrauben mit und ohne Schaft

  Îmbinări cu şuruburi universale

  În special în cazul îmbinărilor lemn pe lemn cu şuruburi universale uzuale, nu pot fi evitate spaţiile create din cauza mişcării forţate. Filetul care trece prin cele două piese previne îmbinarea etanşă a celor două piese din lemn. O soluţie ar fi găurirea piesei superioare din lemn la diametrul filetului.

  O variantă şi mai bună este însă folosirea şuruburilor universale cu tijă. Deoarece după înşurubare secţiunea cu filet se găseşte numai în piesa din lemn, nu apare nicio forţă care să împingă piesa superioară în sus. În acest caz pot fi folosite şi şuruburile pentru lemn uzuale cu tijă, însă lemnul trebuie atunci pregăurit.

 • 
			Richtig Schrauben 3 unterschiedlich dicke Werkstuecke 1

  Fixarea unor piese groase pe piese subţiri

  La fixarea unor piese groase pe piese subţiri, lungimea şurubului trebuie aleasă în funţie de piesa subţire. Alegeţi şuruburile astfel încât filetul să se găsească numai în piesa de jos.

  Piesa de sus va fi găurită cât diametrul tijei, iar la diametrul capului până la înălţimea necesară.

 • 
			Richtig Schrauben 4 Holzduebel

  Îmbinări cu dibluri pentru lemn

  La îmbinări cu piese înguste din lemn tăiat perpendicular pe axul longitudinal de creştere, este mai sigură lipirea transversală pe direcţia fibrei a unui diblu pentru lemn. O astfel de îmbinare cu şuruburi este mai rezistentă şi nu se rupe atât de uşor.

 • 
			Richtig Schrauben 5 Schraeg stehende Schrauben

  Îmbinări cu şuruburi în poziţie oblică

  Pentru prinderea şuruburilor oblice, realizaţi un spaţiu care să vă permită să înşurubaţi uşor.

Îmbinări cu șuruburi de metal

Îmbinări în T stabile pentru bârne de lemn şi montanţi pot fi realizate foarte bine cu şuruburi de maşini. Găuriţi ambele piese cât diametrul filetului. Gaura ar trebui să fie puţin mai lungă decât şurubul. În montant se va realiza o deschidere pentru piuliţă. Distanţa faţă de capătul montantului ar trebui să fie de minim 3 cm.

Atunci când efectuați fixarea, aşezaţi câte o şaibă la ambele capete şi introduceţi şurubul. Strângeţi şurubul cu o cheie fixă, ţinând în acelaşi timp piuliţa cu o altă cheie fixă.

Richtig Schrauben 6 Verbindungen Metallschrauben

Rețineți:

În cazul îmbinărilor în zona exterioară, cel mai bine se vor folosi şuruburi inoxidabile.

Desfacerea șuruburilor înțepenite

Dacă doriţi să desfaceţi şuruburi înţepenite, vă ajută o şurubelniţă hexagonală. Folosind o cheie, puteţi aplica o forţă mai mare.

Şuruburile cu cap drept pot fi slăbite cu o şurubelniţă poziţionată oblic şi lovituri uşoare de ciocan pe mânerul acesteia.

Festsitzende Schrauben loesen

Certificarea şuruburilor

În cazul şuruburilor din oţel, cele mai importante proprietăţi mecanice sunt indicate printr-o combinaţie de două cifre, respectiv clasa de rezistenţă. Clasa de rezistenţă 8.8. are următoarele caracteristici:

 • Rezistenţă mare la tracţiune (800 N/mm²)
 • Limită de elasticitate ridicată (640 N/mm²)
 • Marcaj obligatoriu 8.8 pe capul şurubului
 • Marcaj obligatoriu cu indicatorul producătorului

DIN 84

Şuruburile cu filet DIN 84 au un cap cilindric şi un filet metric ISO. Se înşurubează cu o şurubelniţă dreaptă. Pentru contrarea cu o piuliţă, aveţi nevoie în plus de o cheie. Sunt folosite cel mai frecvent pentru îmbinări uşoare din metal, plastic sau materiale similare.

DIN 95

Şuruburile pentru lemn conform DIN 95 au un cap înecat semibombat, drept sau tip stea Torx. Sunt folosite pentru toate prinderile uşoare în diferite tipuri de lemn. Datorită formei speciale a capului, aceste şuruburi sunt, de regulă, vizibile.

DIN 96

Şuruburile pentru lemn DIN 96 au un cap semirotund drept. Sunt folosite peste tot unde capul şurubului trebuie să îndeplinească o anumită presiune de apăsare. Şi capetele acestor şuruburi rămân, de regulă, vizibile.

DIN 571

Şuruburile hexagonale pentru lemn DIN 571 sunt şuruburi pentru lemn cu cap hexagonal, care se strâng cu ajutorul unei chei tubulare sau unui set de chei. Aceste şuruburi se folosesc pentru toate îmbinările grele în lemn. În combinaţie cu un diblu corespunzător, pot fi folosite şi în beton sau cărămidă. Şuruburile DIN 571 sunt numite şi „şuruburi cheie".

DIN 603

Şuruburile DIN 603 au capul rotund şi plat, iar sub cap şi piuliţă o porţiune pătrată. Aceste şuruburi sunt cunoscute şi ca „şuruburi încuietoare". Capul rotund plat protejează de demontare. Din acest motiv, în trecut aceste şuruburi erau deseori folosite la prinderea încuietorilor de uşă. În prezent, forma capului serveşte cu precădere la evitarea rănirilor. Acest tip de şurub se foloseşte peste tot unde trebuie îmbinate două elemente din lemn după metoda montării în piesă şi suport (de ex. stâlpi, grinzi etc.). Piuliţa livrată împreună cu şurubul este folosită pentru contrare. Pătratul de sub capul şurubului previne rotirea şurubului. SFAT: Folosiţi, de asemenea, o şaibă potrivită pentru a creşte presiunea de apăsare şi a proteja materialul de deteriorare.

DIN 931

Şuruburile hexagonale din oţel DIN 931 sunt deseori numite în mod eronat „şuruburi de maşini". Diferenţa faţă de şuruburile de maşini este dată de clasa de rezistenţă 8.8, care garantează rezistenţa mare la tracţiune şi limita de elasticitate ridicată. Pot fi folosite în toate filetele metrice ISO premodelate sau după metoda montării în piesă şi suport. Datorită rezistenţei mari, aceste şuruburi sunt strânse de cele mai multe ori cu o garnitură de chei tubulare sau cu o cheie hexagonală. De regulă, şuruburile DIN 931 posedă un filet parţial şi un cap hexagonal.

DIN 933

Şuruburile din oţel DIN 933 sunt identice cu cele DIN 931. Singura diferenţă constă în faptul că şuruburile DIN 933 au, de regulă, un filet complet şi se înşurubează de cele mai multe ori într-un filet-pereche existent.

DIN 963

Şuruburile cu filet DIN 963 sunt şuruburi cu filet metric ISO, cap înecat şi fantă dreaptă. Capul înecat permite îngroparea în material, aliniată la faţa acestuia (de regulă, profile, tablă subţire, metal etc.).

DIN 965

Şuruburile cu filet DIN 965 sunt aproape identice cu cele DIN 963. Datorită capătului în cruce, în cazul acestora este posibilă şi o utilizare împreună cu maşini, ceea ce le face utilizabile şi în cadrul producţiei industriale de masă.

DIN 912

Caracteristica marcantă a şuruburilor DIN 912 este capul cilindric, de ce cele mai multe ori cu un hexagon interior. Aceste şuruburi posedă un filet metric ISO, ce poate fi complet sau parţial. Locurile ideale pentru folosirea acestor şuruburi sunt cele greu accesibile (de ex. în motoare, maşini).

DIN 7504

Şuruburile perforante DIN 7504 posedă un filet pentru tablă, care îşi modelează, taie sau striveşte singur filetul-pereche necesar. Formele capului sunt la fel de diverse ca şi tipurile de şurub. La HORNBACH puteţi găsi acest tip de şuruburi cu cap înecat, drept, în cruce sau cu cap hexagonal. Acestea sunt folosite oriunde se doreşte o îmbinare stabilă de tablă şi profile.

Informaţii detaliate despre șuruburi

În ghidul nostru (PDF, 1.344 KB) găsiți toate sfaturile profesionale și informațiile folositoare legate de tehnica de înșurubare, precum și despre tipurile șuruburilor:

Întrebări frecvente despre șuruburi

Din ce materiale sunt făcute șuruburile?

În privinţa materialelor din care sunt confecţionate şuruburile, se disting trei grupe principale:

 • Oţelul este materialul standard pentru solicitări normale. Şuruburile din oţel au, de regulă, o suprafaţă tratată. Cea mai frecventă procedură de înnobilare a suprafeţei este zincarea sau cromarea galbenă. Aceste şuruburi sunt folosite cu precădere în interior.
 • Şuruburile şi piuliţele din oţel inoxidabil nu ruginesc şi sunt folosite în general în exterior. Ele se împart în categoriile inox A2 şi inox A4. În ambele cazuri este vorba despre aliaje din crom-nichel.
 • Alama este un aliaj din cupru şi zinc care nu rugineşte. Şuruburile din acest material sunt simple sau galvanizate (nichelate sau cromate). Şuruburile din alamă se folosesc în spaţiile sanitare, de interior şi de exterior.

De câte tipuri sunt șuruburile?

Pentru ca şuruburile să poată fi înşurubate, acestea au diferite forme de cap (cap drept, cap cruce etc.). În combinaţie cu unealta potrivită, această formă asigură transmisia forţei de la unealtă la şurub. Iar atunci când forma uneltei se potriveşte perfect cu şurubul, acesta nu cunoaşte aproape nicio uzură, putând fi astfel refolosit.

Şurubul cu cap drept (1) a fost completat în ultimul timp prin alte forme de cap. Mai întâi a devenit popular şurubul cu cap cruce. Acest tip de şurub a permis pentru prima oară înşurubarea raţională cu şurubelniţe electrice, fără ca bitul respectiv (capul şurubelniţei) şi unealta să alunece. Şuruburile (2) Phillips, (3) Pozidriv şi (4) tip steaTorx, au adus noi îmbunătăţiri. În cazul şuruburilor de maşini sunt răspândite şuruburile ce au cap cu hexagon interior (5).

Schraubenantrieb
Care sunt tipurile de capete?

În funcţie de întrebuinţare, şuruburile au diferite tipuri de capete. Şuruburile cu cap înecat sunt recomandate în cazurile în care se doreşte evitarea unor accidentări. Capul acestora dispare complet în lemn sau este complet plan. Şuruburile cu cap cilindric au un cap complet rotund şi sunt folosite preponderent în industria de prelucrare a metalelor şi în electronică. Şuruburile cu cap rotund (dar şi şuruburile cu cap bombat) sunt folosite în cazurile în care suportul nu trebuie apăsat. Cu alte cuvinte, capul şurubului nu se afundă în material, ci se aşază pe acesta. Şuruburile cu cap tip trompetă sunt populare în special în cazul plăcilor de gipscarton. Forma specială a capului şurubului face ca plăcile să nu fie presate de acesta, capul aşezându-se pe placă.


1. Cap semibombat
2. Cap bombat
3. Cap semirotund
4. Cap hexagonal
5. Cap rotund plat
6. Cap înecat
7. Cap tip trompetă

Schraubenkoepfe
Care sunt categoriile de filete?

Filetele şuruburilor pot fi încadrate în trei categorii.
Filetele metrice ISO necesită un filet-pereche preformat sau o piuliţă pentru contrarea fixării.
Filetele pentru lemn îşi croiesc de regulă singure filetul-pereche, dezvoltând astfel rezistenţe de extragere mari.
Filetele şuruburilor pentru tablă îşi formează sau taie de asemenea singure filetul-pereche.

Care este mărimea șuruburilor?

Alegeţi întotdeauna mărimea potrivită de şuruburi pentru proiectul dumneavoastră. Doar aşa lucrările vă vor reuşi pe deplin. Dimensiunile şuruburilor sunt normate şi uşor de urmărit. Sunt întotdeauna indicate două dimensiuni, exprimate în mm.
De exemplu 4,5 x 45 – înseamnă că şurubul are diametru de 4,5 mm şi lungimea de 45 mm.
Lungimea şurubului se referă întotdeauna la lungimea de la vârful filetului şi până la marginea superioară a capului, în poziţia în care acesta stă în mod normal în piesă.

Schraubenbemassung
Care este șurubelnița potrivită?

Mărimea este decisivă. Alegeţi întotdeauna şurubelniţa care se potriveşte cu mărimea capului şurubului (1).
O şurubelniţă prea mică (2) deteriorează şliţul şurubului şi îngreunează rotirea acestuia.
O şurubelniţă (3) prea mare, în schimb, deteriorează piesa.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus