Alegerea încălzirii

Puteți monta un sistem de încălzire prin pardoseală pe bază de apă pe aproape toate tipurile de suprafețe (șapă, plăci ceramice sau lemn) și le puteți combina cu aproape orice podele (piatră naturală, plăci ceramice, lemn, mochetă sau parchet laminat). Dat fiind faptul că acest tip de încălzire prin pardoseală se conectează la sistemul dumneavoastră de încălzire existent, puterea sa depinde decisiv de randamentul așa numitelor pompe de recirculare. Întrebați de aceea specialistul dumneavoastră în încălzire ce randament are instalația dumneavoastră de încălzire. Turul și returul se reglează de la robinetele de distribuție ce se montează la conductele existente.

Planificarea și măsurătorile

Verificarea materialelor

În prealabil, trebuie respectate indicațiile de la producător cu privire la podea (șapă, masă de umplere podea etc.) și pardoseala care urmează să acopere încălzirea prin pardoseală pe bază de apă după instalare. Materialele trebuie să fie adecvate pentru utilizare împreună cu o încălzire prin pardoseală și să prezinte un anumit grad de flexibilitate.
O suprafață bine construită din punct de vedere energetic favorizează eficiența încălzirii prin pardoseală pe bază de apă, motiv pentru care trebuie să luați măsuri corespunzătoare înainte de montarea sistemului.

Dimensiunea spațiului

Înainte de achiziționarea unei încălziri prin pardoseală trebuie să calculați câte role sunt necesare pentru spațiu. Pentru aceasta, luați în calcul întreaga suprafață pe care urmează a fi montată încălzirea prin pardoseală și scădeți din aceasta toate obiectele fixe din încăperi (de ex. dulapuri, toaletă, scurgeri, căzi etc.).

Montarea sistemelor de incalzire prin pardoseala planificare 1

Planificarea covoarelor

La planificare, aveți în vedere faptul că la încălzirea prin pardoseală pe bază de apă la un termostat pot fi conectate maxim trei covoare cu lungime identică (max. 9 mp). Dacă planificați montarea mai multor covoare, aveți grijă în plus să alegeți robinetele de distribuție potrivite (unul, două sau mai multe), iar covoarele trebuie să aibă aceleași dimensiuni! Numai astfel este asigurată o distribuție uniformă a căldurii după montare.

Exemplu:

5m² = 2 x 2,5 m² corespunde la 2 x 3m² = (covoarele trebuie scurtate)

6m² = 2 x 3m² corespunde la 2 X 3m² = de regulă unitate de ambalare normală

7m² = 3 x 2,33 m² corespunde la 3 x 3m² = (covoarele trebuie scurtate)

Redactarea schiței

Pe baza propriilor calcule, redactați acum o schiță a spațiului ce urmează a fi încălzit, cu ajutorul căruia puteți calcula necesarul de covoare de încălzire. Util este să stabiliți în avans unde vor fi amplasate regulatorul și accesoriile (de exemplu robinete de distribuție), pentru că acestea trebuie să fie ușor accesibile în caz de necesitate și după instalare.

Pregătirea și curățarea

Montarea sistemelor de incalzire prin pardoseala pregatire 2

Curățarea suprafeței

Suprafața pe care urmează a fi montată noua încălzire prin pardoseală pe bază de apă trebuie să fie stabilă, plană și fără grăsime, praf sau obiecte. Pentru o priză mai bună a încălzirii prin pardoseală se recomandă tratarea cu amorse de tip grund (în funcție de suprafață).

Pregătirea montării

Începeți cel mai bine să montați în apropierea racordurilor, pentru că acestea trebuie să fie de regulă ușor accesibile. Conectați acum robinetul tur la capătul (!) șirului (= tur) - NU la început!

Montarea

Derularea

Dezlipiți folia de protecție de pe covoare și derulați! Procedați conform schemei suprafeței și începeți în apropierea prizei de conectare la rețea pentru termostat. Derulați apoi covoarele cu partea autocolantă în jos, bucată cu bucată. La montarea mai multor covoare aveți în vedere în principiu faptul că acestea nu pot fi interconectate. Cu furtunurile de racord trebuie revenit întotdeauna la termostat.

Montarea sistemelor de incalzire prin pardoseala pe baza de apa taiere

Tăierea

Obstacol în cale la montare? Tăiați aici țesătura din fibră de sticlă sub țeavă și plecați cu covorul într-o altă direcție. Dacă vreo bucată de țeavă este deteriorată, aveți posibilitatea de a o înlocui cu prelungiri de țeavă și colțare corespunzătoare sau să prelungiți astfel un segment de țeavă prea scurt. Dacă vreți să prelungiți singuri o țeavă, solicitați întotdeauna sfatul unui specialist!

Racordarea

Ați montat tot? Atunci capetele racordurilor trebuie să ajungă din nou la distribuitor. Acest lucru este necesar pentru a se asigura o folosire sigură a pieselor de racord. Împingeți capetele racordurilor până la limită în robinetele de distribuție! Țevile fixate se pot redesface prin ridicarea inelului de îmbinare; pentru aceasta nu sunt necesare de regulă unelte.

Verificarea și lucrări finale

După montare trebuie verificat dacă toți pașii de montare au fost efectuați corect și toate componentele au fost montate, respectiv racordate profesionist. Pentru aceasta, repuneți în funcțiune instalația de încălzire de la robinetul tur închis! Efectuați apoi o verificare a etanșeității prin alimentarea lentă a sistemului cu apă și verificarea tuturor racordurilor și îmbinărilor. Totul etanș? Apa se încălzește? Excelent! Închideți acum din nou robinetul tur. Acum puteți acoperi încălzirea prin pardoseală cu șapă autonivelantă sau șapă.

Montarea sistemelor de incalzire prin pardoseala spacluire

Șpăcluirea

Dacă după montare ați ajuns din nou cu capetele racordurilor la distribuitor, încălzirea prin pardoseală se șpăcluiește cu o șapă autonivelantă flexibilă, masă de nivelare sau materiale asemănătoare. Înainte, mai apăsați o dată bine covoarele pe pardoseală, pentru a obține o priză optimă.

Lucrări finale

Lăsați la final pardoseala să se întărească definitiv înainte de a pune în funcțiune încălzirea prin pardoseală (durată cca 8 - 10 zile). Respectați aici indicațiile dedicate ale producătorului de masă de șpaclu!

Sfatul specialistului!

În timpul lucrărilor la sistemul de încălzire existent trebuie să apelați de fiecare dată la un specialist. Acesta deține experiența corespunzătoare în domeniu și vă ajută cu plăcere, astfel încât totul să decurgă fără probleme înainte, în timpul și după instalare.

Atenție la rosturile de dilatare!

Planificați rosturi de dilatare în zona de separare dintre suprafețele încălzite și cele neîncălzite.

Teme care v-ar mai putea interesa