0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 21.02.2024 la ora 13:28. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Izolarea casei

Izolarea casei

Izolarea casei sau fațadei dumneavoastră prezintă avantaje. O casă bine izolată crește starea de bine în clădire, scade costurile energetice și crește valoarea de vânzare a imobilului dumneavoastră. Vă prezentăm diversele materiale izolatoare și proprietățile izolante ale acestora.

De ce să izolați?

Un acoperiș bine izolat și o fațadă bine izolată aduc mai multe avantaje, indiferent dacă doriți să economisiți energie sau să vă bucurați de o atmosferă plăcută. În cazul unui acoperiș izolat insuficient sau al unei fațade prost izolate se pierde continuu o cantitate semnificativă de energie termică, echivalentul aruncării banilor pe fereastră.

O casă neizolată consumă la fiecare metru pătrat de suprafață locuită de 4 până la 6 ori mai mult agent termic decât o casă izolată conform standardelor moderne.

În cazul unei case prost izolate, consumul este de încă 2 până la 3 ori mai mare. Acest lucru se observă în mod clar din punct de vedere financiar.

Grafic
Pierderile anuale de căldură în cazul unei case unifamiliale fără, respectiv cu izolare termică:

pierderi de caldura izolarea casei

Protecția termică a casei

Pentru a putea evalua calitatea protecției termice a unei case, este nevoie de coeficientul de transfer de căldură al componentelor, denumit și valoare U (mai demult valoare k).

Valoarea U
Componentă Foarte slab Slab Mediu Bine Foarte bine
Acoperiș ≥ 1,00 0,60 0,30 0,22 ≤ 0,15
Perete masiv ≥ 1,50 0,80 0,40 0,30 ≤ 0,20
Ferestre 5,20 3,50 1,80 1,40 ≤ 1,20

Definiții. Proprietățile materialelor de izolare

Coeficient transfer căldură/valoare U

Coeficientul de transfer de căldură este determinat în primul rând de conductivitatea termică și de grosimea materialelor utilizate. Radiația căldurii și convecția pe suprafețe joacă, de asemenea, un rol decisiv. Valoarea U este indicată în W/(m²K). Aceasta arată cantitatea de căldură care trece într-o secundă printr-un metru pătrat al unei piese, dacă diferența de temperatură dintre aerul din interior și cel din exterior este de 1 K (Kelvin). Cu cât valoarea U este mai mică, cu atât mai puțină căldură este transmisă prin piesă. Valoarea U descrie numai transmisia căldurii, alte procese precum curentul de aer, stocarea sau radiația termică nu sunt luate în considerare.

Conductivitate termică

Pe cât un material de construcţie conduce mai bine căldura, pe atât o pierde mai rapid spre mediul exterior. Conductivitatea termică (λ) indică curentul de căldură în wați (W) care este transmis printr-o piesă cu grosimea de 1 metru (m) la o diferență de temperatură de 1 Kelvin (K). Aceasta are unitatea de măsură WmK. Pentru construcția unei case cu consum redus de energie se recomandă de exemplu un material izolant a cărui conductivitate termică este de numai 0,035 W/mK, la grosimi ale izolației mai mari de 16 cm.

Clasă de conductivitate termică

Clasa de conductivitate termică (WLG) indică permeabilitatea unui material pentru un curent de căldură. Cu cât valoarea este mai mică, cu atât este mai bună izolația termică. Astfel, cu aceeași grosime se poate obține o izolare termică mai bună. Acest lucru este important la construcții vechi cu grosimi reduse ale căpriorilor.

Exemplu: WLG 032 determină o îmbunătățire a izolației termice cu cca. 9% față de WLG 035, la aceeași grosime. WLG 035 determină o îmbunătățire a izolației termice cu cca. 14% față de WLG 040, la aceeași grosime.

De altfel: Cifrele grupei se referă la zecimala coeficientului de conductivitate termică: Un material cu conductivitatea termică 0,020 este în grupa WLG 020.

Rezistenţă termică

Rezistența termică (R), mai demult 1/Λ, se măsoară în m²K/W și rezultă din grosimea stratului de material (d), împărțită la conductivitatea termică (λ) => R = d/λ.

Această rezistenţă ia naștere atunci când o piesă omogenă respectiv un strat omogen al piesei se opune curentului de căldură la o diferență de temperatură de 1 Kelvin, pe o suprafață de 1 m² între suprafețele sale. Astfel reprezintă valoarea inversă a coeficientului de permeabilitate termică.

Protecție fonică

Capacitatea de izolare fonică a unui material izolant depinde în principal de structură acestuia. Regulă: Cu cât materialul are o structura mai poros-expandată și mai flexibilă (de ex. vată minerală), cu atât protecţia fonică este mai bună.

Prevenirea incendiilor

Comportamentul materialelor de construcţie în caz de incendiu este clasificat în clase Euro A1 până la F. Clasele de prevenire a incendiilor A1 și A2 desemnează materiale izolante neinflamabile. Clasa de prevenire a incendiilor B desemnează materiale izolante care sunt în principiu inflamabile (B1 = greu inflamabil, B2 = inflamabilitate normală, B3 = ușor inflamabil).

Alegerea materialului izolator potrivit

Materiale pentru izolare

Înainte de cumpărarea materialului izolator, verificați caracteristicile care sunt importante pentru dumneavoastră. În afară de o protecție termică foarte bună pe timpul iernii, pe timpul verii nu este indicată acumularea căldurii sub acoperiș. Aspectul protecției pe timpul verii împotriva căldurii nu trebuie neglijat, la fel ca și protecția fonică și cea împotriva incendiilor. În definitiv, o izolaţie bună trebuie să vă ofere confort și siguranță!

Trebuie, de asemenea, să lase pereții să „respire”, astfel încât casa să nu „transpire”.

Nu toate materialele de izolare care pot fi utilizate în interior sunt potrivite și pentru izolarea externă. Prin urmare, acordați atenție zonei de aplicare recomandate înainte de a selecta materialul de izolare.

În plus, trebuie să vă puneți următoarele întrebări înainte de a face alegerea:

 • Ar trebui ca izolarea să păstreze doar căldura în casă sau să asigure și o izolare fonică suplimentară și să protejeze interiorul de căldură pe timp de vară?
 • Aveți cerințe ecologice speciale pentru material?
 • Cât poate costa izolația termică?
 • Unde trebuie utilizat materialul de izolație și există cerințe speciale pentru respectivul material?

Deosebit de frecvent și popular: spuma și fibrele minerale

Plăcile de polistiren sunt folosite în multe proiecte de construcție și renovare. Motivele sunt multiple: materialul este ușor, rezistent și izolează foarte bine.

Vata minerală este, de asemenea, folosită adesea ca material izolant. Utilizată îndeosebi ca izolație între căpriori la acoperiș, este ușor de folosit și pentru izolarea fațadelor.

Izolarea acoperișului

Izolarea acoperisului

Avantajele izolației acoperișului

Pentru o izolare a acoperișului eficientă, din punct de vedere energetic, există mai multe posibilităţi: de exemplu izolarea între căpriori, izolarea peste căpriori sau izolarea podului. Datorită tuturor acestor posibilităţi economisiți bani prin reducerea costurilor de încălzire. Cu o izolaţie bună aveți și pe timpul verii o protecţie bună împotriva căldurii. Mai multe informații despre fonduri găsiți în baza de date HORNBACH referitoare la finanțare.

Potențialul este crescut mai ales la clădirile vechi, deoarece datorită pierderilor de energie acestea au nevoie de aproximativ de trei ori mai multă energie pentru încălzire decât clădirile noi. De aceea, renovarea unei clădiri înseamnă nu doar o vopsea nouă, ci mai ales măsuri de reducere a pierderilor de căldură ale clădirii. Economia de energie înseamnă reducerea costurilor. Izolând puteți economisi energie cu până la 18% și de asemenea obțineți reducerea emisiilor de CO2.

Etanșeitate prin barieră de vapori

Aerul cald, umed, poate ajunge prin difuzie și convecție, din spațiul interior în construcţia acoperişului și poate provoca acolo defecte de construcţie. Pentru a împiedica acest lucru, se montează o barieră de vapori în încăpere, adică pe partea caldă a construcţiei acoperişului. Aceasta împiedică circulația aerului de la interior spre exterior și asigură un climat ambiental plăcut.

Etanșeitate la vânt / protecție împotriva umezelii datorită învelitorii

Umiditatea, umezeala și aerul rece pot pătrunde din afară în construcţia acoperişului sau în izolaţie și pot produce acolo pagube. Pentru a împiedica acest lucru, se montează pe partea rece, adică pe partea exterioară a construcţiei acoperişului, o învelitoare. Aceasta împiedică o răcire și umezire a izolaţiei din exterior.

Sustenabilitate și protecție climatică

Mai ales în clădirile vechi se pierde deosebit de multă căldură prin acoperiş. Aici se află și cel mai mare potențial de economisire, deoarece clădirile vechi neizolate consumă de patru până la șase ori mai multă energie decât o clădire nouă, conform standardelor EnEV. Din acest motiv, protejați acum casa și în special acoperişul contra pierderilor de căldură și reduceți sustenabil emisia de CO2. Cu măsuri speciale de izolare, clădirile vechi și noi sunt actualizate în ceea ce privește confortul. Nu doar atât - o izolaţie orientată spre viitor contribuie și la creşterea valorii și la menținerea întregii clădiri. Pentru a putea evalua calitatea protecției termice a unei case, este nevoie de coeficientul de transfer de căldură al componentelor, denumit și valoare U (mai demult valoare k).

Metode de izolare a acoperișului

Izolaţie între căpriori

La izolaţia între căpriori se izolează doar spațiile dintre căpriori. Aceasta este cea mai frecventă procedură de izolare a acoperișului și cea mai simplă metodă. Este deseori aleasă pentru extinderea ulterioară a acoperișului. Vata minerală se taie la dimensiuni și poate fi fixată și de o singură persoană direct între căpriori. Dacă adâncimea căpriorilor este prea mică pentru a obține izolarea dorită, izolaţia între căpriori poate fi completată cu o izolaţie sub căpriori.

Izolaţie sub căpriori

Izolaţia sub căpriori se folosește de cele mai multe ori ca izolație ulterioară sau suplimentară. Este ideală pentru a întări suplimentar sub căpriori grosimea izolației și în cazul înălțimii reduse a căpriorilor și pentru a obține, asfel, efecte mari de izolare. O izolație sub căpriori are în plus ca efect reducerea punților de căldură pe căpriori.

Izolaţie peste căpriori

În cazul izolaţiei peste căpriori, izolaţia se montează din exterior peste căpriori. Deoarece în acest scop acoperişul trebuie să fie acoperit, izolaţia peste căpriori rentează atunci când acoperișul trebuie oricum montat din nou. Avantajul izolaţiei peste căpriori: În cazul acoperişurilor deja demontate, spațiul interior rămâne complet neatins.

Izolaţia planșeului celui mai de sus

Dacă mansarda nu este folosită într-un timp previzibil ca și spațiu de locuit, este avantajoasă izolarea planșeului celui mai de sus. La izolarea planșeului superior materialul izolant se montează pur și simpli pe pardoseală, luând în considerare o rezistență suficientă la difuzie a construcției planșeului, pentru a evita formarea condensului și a mucegaiului. Mai ales la planșeurile din grinzi de lemn este necesară montarea unei folii barieră de vapori pentru protecţia construcției din lemn, în timp ce planșeurile masive din beton merg și fără strat suplimentar ca barieră de vapori. Materialele izolante trebuie să fie montate fix sau cu scânduri, pentru ca mansarda să fie în continuare accesibilă.

Important

În cazul tuturor celor 4 metode se va lua în considerare faptul că umiditatea, umezeala și aerul rece pot pătrunde în construcţia acoperişului sau în izolaţie și pot produce pagube. Pentru a împiedica acest lucru, se montează pe partea rece, adică pe partea exterioară a construcţiei acoperişului, o învelitoare. Aceasta împiedică o răcire și umezire a izolaţiei din exterior.

Izolarea acoperișului - ghid pas cu pas

Izolarea acoperișului ar trebui să fie un subiect cu adevărat important pentru dumneavoastră. Dacă acoperişul dumneavoastră nu este izolat corect, se poate pierde o mare cantitate de energie consumată pentru încălzire. C ...citește mai mult

Vată minerală de sticlă sau vată minerală bazaltică?

Vata minerală de sticlă

Este ușoară, se poate comprima și prelucra foarte bine. Vata de sticlă se folosește de regulă la acoperișuri înclinate - este mai ușoară și se fixează mai bine.

Vata minerală bazaltică

Vata minerală bazaltică are în schimb caracteristici mai bune de izolare fonică și rezistă la temperaturi de până la 1.000° C. Se folosește ca placă de perete despărțitor sau la izolarea pardoselii - este mai grea, mai sigură la incendii și, datorită caracteristicilor sale acustice speciale, deosebit de adecvată pentru separarea spațiului și izolarea fonică din interior și exterior.

Roca numită bazalt este materia primă pentru vata minerală bazaltică.

Caracteristici Vată minerală de sticlă Vată minerală bazaltică
Punct de topire conform DIN 4102-1 indisponibil ≥ 1.000°C
Temperatura de utilizare ~ 400°C ~ 700°C
Rezistenţă la compresiune mai redusă mai ridicată
Elasticitate mai ridicată: formă de livrare comprimată mai redusă
Greutate fibre/picături topite mai ușoară: 100% fibre mai grea: fibre și picături topite

Izolarea fațadei

Izolarea fatadei

O haină călduroasă pentru casă. Un perete exterior reprezintă o suprafaţă foarte mare a casei și, din acest motiv, pierderile de căldură posibile sunt foarte mari. O izolație a fațadei menține energia în casă și economisește costuri cu energia. Astfel se numără printre măsurile cele mai eficiente de reducere a costurilor cu energia.
O fațadă bine izolată are și alte efecte pozitive:

 • un climat ambiental plăcut prin protecție împotriva căldurii ;
 • reducerea curenților de aer;
 • valoarea de piață a casei crește;
 • fațada captează atenția datorită diversității noilor tencuieli, structurii și culorii.

Avantajele izolaţiei faţadei

Economisiți până la 18% energie și reduceți emisiile de CO2

Prin montarea unui sistem de izolare termică puteți economisi energie până la 18%. Pereții „calzi” sunt un alt avantaj al unei izolații termice, deoarece cu cât temperatura suprafeţei peretelui este mai mare, cu atât mai plăcut veți percepe climatul ambiental. Dacă pereții sunt calzi, temperatura camerei poate fi ceva mai scăzută - vă simțiți totuși bine, economisiți suplimentar energie necesară încălzirii și reduceți semnificativ emisiile de CO2.

Protecţia zidăriei

Pereții neizolați permit pătrunderea frigului în zidărie - și în sens invers, permit cedarea căldurii spre exterior. Aceste diferențe mari de temperatură duc la tensiuni în perete, iar structura poate fi deteriorată pe termen lung. Un sistem de izolare termică ține gerul afară și căldura înăuntru, protejând astfel și zidăria.

Climat ambiental plăcut - vara și iarna

În timp ce iarna fațada izolată menține căldura prețioasă în casă, pe timpul verii încăperile rămân mereu răcoroase, în ciuda caniculei. Astfel, aveți în orice anotimp un climat ambiental plăcut.

Mică listă de verificare pentru izolația fațadei

Înainte să abordați fațada casei dumneavoastră, ar trebui să clarificați următoarele întrebări:

 • Este necesară montarea unei schele?
 • Cum a fost izolată clădirea până acum?
 • Ce material izolator trebuie utilizat?
 • Cât de gros trebuie să fie materialul izolator utilizat?
 • Sunt necesare lucrări suplimentare determinate de reamenajare, de ex. pervazuri noi?
 • Este recomandată schimbarea ferestrelor/ușii casei?
 • Trebuie izolat și soclul?
 • Este necesară efectuarea de lucrări pregătitoare, de ex. îndepărtarea pământului?
 • Există căi de acces și un loc de stocare pentru material?
 • Cu ce material și cu ce culoare va fi amenajată în final fațada?

Sfat: oportunitate pentru o nouă zugrăveală!

După izolarea fațadei urmează încheierea: Acum trebuie tencuit. Astfel puteți să profitați de ocazie și să conferiți un aspect nou casei dumneavoastră. Aplicați cu ușurință o tencuială colorată pentru fațadă sau un strat final de vopsea colorată.

Izolarea planșeului subsolului

Izolarea planseului subsolului

De ce să vă izolați subsolul?

Subsolurile neîncălzite, care nu sunt izolate, transmit răceala încăperilor amplasate deasupra - pardoseala de la parter se simte neplăcut de rece. Energia calorică este aspirată efectiv din spațiile de la parter în subsolul rece. Un strat izolator sub planșeul subsolului ajută mult. Plăcile izolatoare din vată minerală, spumă dură, fibră de lemn sau celuloză asigură o temperatură plăcută a pardoselii parterului. Ideale pentru meşteri amatori sunt plăcile izolatoare care se lipesc de planșeu. Mai simplu nu se poate. În cazul tavanelor arcuite și a tavanelor foarte denivelate ale subsolurilor sau la utilizarea de plăci izolatoare care nu se lipesc, trebuie aplicate leațuri dedesubt. Plăcile izolatoare se prind simplu între leațuri și totul este îmbrăcat apoi cu gips-carton sau plăci de lemn.

Dacă nu vă izolați bine planșeul subsolului, trebuie să vă așteptați la costuri mai ridicate de încălzire, pardoseli și încăperi reci. Ca meşter amator pasionat, nu este o problemă pentru dumneavoastră să abordați acest aspect!

Astfel, dacă izolați subsolul, nu vă alegeți doar cu picioarele calde, ci și cu economii în dreptul costurilor cu energia. Cu un strat de izolație cu o grosime de 8-10 cm, puteți reduce cu până la 10% consumul de energie. Astfel, investiția s-ar putea amortiza în 3 sau 4 ani.

Există mai multe moduri prin care putei izola planșeul subsolului:

 • Lipirea plăcilor izolatoare din polistiren cu mortar adeziv
 • Lipirea plăcilor izolatoare din polistiren cu spumă adezivă
 • Lipirea plăcilor de izolaţie minerală pe toată suprafața
 • Lipire și dibluire

Sfaturi

 • Respectați cerinţele ordonanței privind economia de energie. Folosiți doar materiale izolatoare ce respectă dispozițiile valabile privind protecția împotriva incendiilor.
 • Atenție la cablurile din planșeu!
  Dacă pe suprafața planșeului sunt montate cabluri, izolaţia poate fi de asemenea executată. Fie decupați plăcile izolatoare pe partea inferioară cu fierăstrăul de mână, respectiv cutterul, fie izolați în două straturi. Primul strat trebuie să fie la fel de gros ca și cablurile. Cu al doilea strat izolator lipit și transpus, realizați o suprafață închisă.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus