Tipuri de scări

Hornbach
1 2 3 4 5. 6
Prezentarea scărilor

1. Scară rezemată: această scară este adecvată pentru a fi rezemată de pereți. Picioarele antiderapante din material plastic de mare rezistență ale scării oferă o poziție stabilă.

2. Scară glisantă (din 2 piese): acest tip de scară permite înălțimi de acces și de lucru mai mari. În plus, cele două părți ale scării pot fi utilizate și individual.

3. Scară extensibilă cu frânghie (din 2 sau 3 piese): și această scară permite lucrul la înălțimi mai mari. Cârlige de siguranță, care se înclichetează automat, și role din material plastic ce protejează peretele sunt particularitățile acestui tip. Și în acest caz, cele două părți ale scării pot fi utilizate și individual.

4. Scară universală (din 2 sau 3 piese): acest tip reprezintă o combinație între scară dublă și scară glisantă. Bare masive din aluminiu servesc ca elemente de blocare a poziției. Traversa stabilă asigură o înaltă stabilitate. În plus, acest tip de scară poate fi utilizat în poziția cu așezare pe trepte.

5. Scară dublă cu stinghii: aceasta este o scară dublă de formă conică. Cel mai adesea, asigurarea poziției se realizează prin intermediul unor chingi de perlon de mare rezistență.

6. Scară dublă cu trepte: această scară este de asemenea conică, însă este circulabilă numai pe o parte. Treptele sunt de regulă mai late și permit o staționare mai comodă pe scară în timpul lucrului. În plus, tava de lucru este spațioasă și funcțională.

De ce dimensiune de scară am nevoie?

Sunt trei dimensiuni: înălțime de stat în picioare, înălțime de lucru și înălțime de acces.

1. Înălțimea de stat în picioare este înălțimea maximă la care este permisă urcarea pe scară.

2. Ca înălţime de lucru este denumit sectorul în care se lucrează la înălțimea corpului, de ex.emplu cu o mașină de găurit. Înălțimea de lucru medie se află la aproximativ 1,50 m peste înălțimea de stat în picioare și variază un funcție de branșă și de unealtă.

3. Înălțimea de acces este – în funcție de modelul de scară – înălțimea care poate fi atinsă din poziția de stat în picioare. De regulă, ea se situează la aproximativ 2 metri peste înălțimea de stat în picioare.

Siguranța la utilizarea scărilor

Puteți completa scara cu accesorii cuprinzătoare, conform dorințelor. O treaptă universală, rabatabilă în sus, pentru scară oferă un loc stabil de stat în picioare pe scară, prin intermediul unei suprafețe de pășit dispusă central pe stinghie. Elementele distanțiere față de perete pentru scări cu stinghii sunt disponibile cu sau fără suprafață de depozitare.

Acestea și multe alte articole servesc la siguranța dumneavoastră sau vă facilitează lucrul pe scară. Care accesoriu poate fi combinat cu scara dumneavoastră, aflați direct la pagina articolului sau de la angajatul HORNBACH!

Înainte de utilizarea scării

Înainte de utilizarea scării, pentru propria dumneavoastră siguranță este bine să acordați atenție următoarelor puncte: este adecvată scara la proiectul dumneavoastră? Scara dispune de simbolul de siguranță GS (siguranță testată)? Înainte de fiecare utilizare este bine ca scara să fie verificată cu privire la deteriorări și să fie curățată de impurități. Murdăria sau uleiul pot reprezenta un risc pentru siguranță. Desigur că este necesar și ca scara să fie suficient de lungă pentru respectivul proiect.

Amplasarea scării

Și în acest sens trebuie avute în vedere unele aspecte, pentru a fi posibil lucrul fără probleme pe scară: suprafața de așezare trebuie să fie plană, orizontală, imobilă și să nu fie alunecoasă. Dacă este posibil, scările rezemate ar trebui sprijinite pe suprafețe solide. În plus, scara trebuie amplasată în unghiul de așezare corect (la scările rezemate, unghiul de înclinare 1:4).

Stinghiile și treptele trebuie să fie orizontale. Scările duble trebuie să fie deschise complet. Este recomandabil ca scările să nu fie aduse niciodată de sus într-o nouă poziție. Ele trebuie amplasate astfel încât să fie exclusă o răsturnare în lateral. Nu este permisă utilizarea scărilor pentru trecerea peste un gol. Și atenție! Construcțiile proprii în combinație cu scările măresc considerabil riscul de accidente. Ferestrele și ușile (nu și ieșirile de urgență) din zona de lucru ar trebui blocate înainte de instalarea scării. Dacă scara este așezată pe căi de circulație, trebuie asigurată cu elemente de restricționare a accesului, panouri de avertizare și similare.

Utilizarea scării

Scările sunt adecvate numai pentru lucrări ușoare de scurtă durată. Pentru o utilizare mai îndelungată este adecvată o schelă. La utilizarea scării, o poziție stabilă este posibilă numai cu încălțăminte solidă și antiderapantă. Pentru urcare și coborâre trebuie ca ambele mâini să fie libere. Este bine ca urcarea și coborârea să fie efectuate întotdeauna cu fața înspre scară. Uneltele și materialele necesare trebuie depozitate în genți adecvate.

Este recomandabilă evitarea încărcărilor laterale excesive, de ex. la găurirea în zidărie și beton. În ceea ce privește spațiile exterioare, este bine ca în condiții de vreme nefavorabile, precum vânt puternic, să nu instalați scara. Pentru toate lucrările, nu trebuie să se depășească sarcina utilă maximă a scării.

La scările rezemate neasigurate suplimentar, nu este permisă urcarea mai sus de a patra șipcă, respectiv treaptă, de sus, iar în cazul scărilor duble accesibile pe ambele părți, mai sus de a treia șipcă. În cazul scărilor multifuncționale, în poziția de utilizare „scară dublă cu scară glisantă atașată“, urcarea este permisă chiar numai până la a cincea șipcă de sus, pentru a se garanta o stabilitate suficientă. Mărimea scărilor duble cu platformă, precum și a scărilor cu podest trebuie aleasă astfel încât să nu fie necesar ca utilizatorul să se întindă pentru a ajunge la înălțimea de lucru maxim necesară.

Reparații și depozitarea scărilor

Lucrările de reparații și de întreținere trebuie executate de către persoane cu cunoștințe de specialitate, corespunzător instrucțiunilor producătorilor. În instrucțiunile producătorilor sunt oferite de asemenea și indicații privind depozitarea scării.

Teme care v-ar mai putea interesa

Vopsirea pereților și a tavanului

Pereții pot deveni adevărate opere de artă – ce stil vi se potrivește? Dați frâu liber creativității și decorați-vă pereții și plafoanele individual, conform propriilor gusturi. În magazinul online HORNBACH, găsiți o ...citește mai mult