Instrucțiuni

Vopsirea pereților și a tavanului

Timp de lectură 6 min.

Pereții pot deveni adevărate opere de artă – ce stil vi se potrivește? Dați frâu liber creativității și decorați-vă pereții și plafoanele individual, conform propriilor gusturi. În magazinul online HORNBACH, găsiți o varietate de vopsele gata nuanțate; dacă nu găsiți totuși culoarea dorită, puteți solicita amestecarea acesteia la centrul de mixare culori .

Materiale și unelte necesare

Pregătirea pentru lucru

Pentru a obține un rezultat bun la vopsire sau la tencuire, o tratare optimă cu grund și alegerea uneltelor potrivite pot fi decisive. De aceea, la HORNBACH găsiți produse perfect adaptate între ele: pensule, role, cancioace, grunduri și vopsele. De regulă, etapele de prelucrare prescrise la utilizarea vopselelor lavabile, respectiv a straturilor de acoperire a pereților sau a tencuielii sunt întotdeauna aceleași. Respectați în plus indicațiile de la producător pentru produsul de prelucrat, în special în ceea ce privește valorile de consum și timpii de uscare etc.

Avantajele unei tratări cu grund sunt clare:

  • creează o suprafață-suport ușor rugoasă, aderentă
  • asigură o aderență optimă a straturilor următoare
  • permite circulația aerului, nu are miros și este ușor de prelucrat

Pașii de lucru

Lucrări pregătitoare

01

Înainte de vopsire, se acoperă cu folie de protecție tot mobilierul care rămâne în încăpere. Piesele de mobilier mai ușoare ar trebui să fie scoase din cameră. Mobilierul de mari dimensiuni, greu, se poate aduce în mijlocul camerei.

Vopsirea peretilor si a tavanului 1
Vopsirea peretilor si a tavanului 1
02

Lipiți toate componentele care nu urmează a fi vopsite, cum ar fi de ex. plintele, ferestrele și ușile cu bandă de mascare și protejați podeaua cu folie de protecție. După decuplarea tensiunii electrice, măștile prizelor electrice și ale întrerupătoarelor pot fi demontate și montate apoi din nou după vopsire (atenție: nu trebuie să existe pericolul de atingere a componentelor conductoare de curent electric).

Vopsirea peretilor si a tavanului 2
Vopsirea peretilor si a tavanului 2
03

Vopselele adezive trebuie îndepărtate pentru că pe acestea nu face priză noul strat de vopsea de dispersie. Și praful de pe pereți trebuie îndepărtat temeinic. Nici cele mai bune vopseluri nu fac priză bună pe suprafețele prăfuite.

Vopsirea peretilor si a tavanului 3
Vopsirea peretilor si a tavanului 3
04

În cazul tencuielilor din calciu sablate, se recomandă un strat pregătitor cu grund de profunzime. Micile defecte pot fi compensate cu un material de umplere. În cazul suprafețelor solide, ajunge cel mai adesea tratarea preliminară cu vopsea lavabilă diluată.

Vopsirea peretilor si a tavanului 4
Vopsirea peretilor si a tavanului 4
05

La vopsirea pereților structurați, de ex. în cazul tencuielii zgrunțuroase sau în cazul fațadelor pereților exteriori, se folosesc de regulă role cu peri lungi. Grație acestora, vopseaua pătrunde mai bine în adânciturile structurii peretelui. În cazul pereților mai puțin structurați, folosiți role cu peri scurți.

Vopsirea peretilor si a tavanului
Vopsirea peretilor si a tavanului
06

Pentru a obține o aplicare uniformă a vopselei, aceasta nu se aplică pe perete direct după scufundarea trafaletului în găleata de vopsea. Treceți rola trafaletului întotdeauna mai întâi pe grătarul metalic. Numai astfel trafaletul este acoperit uniform cu vopsea și permite aplicarea uniformă a vopselei lavabile pe perete.

Vopsirea peretilor si a tavanului
Vopsirea peretilor si a tavanului
07

Împărțiți în minte plafonul în pătrate cu aceleași dimensiuni. Începând de la fereastră, vopsiți câmpurile, unul după celălalt.

Vopsirea peretilor si a tavanului 8
Vopsirea peretilor si a tavanului 8
08

Vopsiți mai întâi marginile plafonului cu ajutorul unei pensule pentru radiator. Totuși, la prima aplicare, lăsați o mică distanță față de margine. Imediat după aceea, se vopsește până în margine – pensula alunecă acum mai bine grație primului strat de vopsea și puteți lucra mai exact.

Vopsirea peretilor si a tavanului 7
Vopsirea peretilor si a tavanului 7

Important!

La terminarea lucrului, marginea găleții de vopsea trebuie curățată, iar capacul ermetic trebuie închis pentru a se evita formarea pojghiței la suprafața vopselei. Curățați la final temeinic cu apă uneltele de zugrăvit.

Crearea trecerilor de culoare

09

Plafonul și jumătatea superioară a pereților se vopsesc mai întâi cu prima culoare.

Vopsirea peretilor si a tavanului 9
Vopsirea peretilor si a tavanului 9
10

Apoi, cu ajutorul unei nivele cu bulă de aer și cu ajutorul unui creion, trasați o linie orizontală, exact la nivelul la care se produce trecerea de culoare. Deasupra acesteia lipiți – întotdeauna de-a lungul liniei – o fâșie de bandă de mascare.

Vopsirea peretilor si a tavanului 10
Vopsirea peretilor si a tavanului 10

Amestecarea proprie a culorii dorite

La selectarea produselor de zugrăvit potrivite pentru pereții interiori, se recomandă să alegeți cu precădere vopselele de dispersie. La zugrăvirea cu vopsele de dispersie, se lucrează de regulă cu vopsea pigmentată în alb, care se poate amesteca apoi cu pigmenți, până la obținerea nuanței dorite. Acești pigmenți sunt vopsele saturate în nuanțe tari, care se pot amesteca în vopsea de bază albă. La nuanțarea vopselei de dispersie, paletarele sunt indispensabile. Aici se alege nuanța, după care se amestecă un pigment de regulă foarte puternic, într-un anumit raport de mixare. Amestecarea se efectuează în găleata de vopsea. Totuși, vopseaua trebuie amestecată foarte bine pentru a nu se obține dungi de culoare mai închisă. Aplicați apoi nuanța creată pe o porțiune mică de perete și evaluați rezultatul după ce aceasta s-a uscat. Astfel, mai aveți posibilitatea de a corecta raportul de amestecare.

11

Vopsiți trecerea de la marginea inferioară a benzii față de perete cu prima culoare. Astfel, prima culoare etanșează micul șpalt dintre banda de mascare și perete, împiedicând astfel scurgerea celei de-a doua culori sub banda de mascare și garantând o trecere curată.

Vopsirea peretilor si a tavanului 11
Vopsirea peretilor si a tavanului 11
12

Când prima culoare s-a uscat, se vopsește cu cea de-a doua culoare întreaga jumătate inferioară a peretelui, aproximativ până la mijlocul benzii de mascare.

Vopsirea peretilor si a tavanului 12
Vopsirea peretilor si a tavanului 12
13

Desprindeți banda de mascare cât timp vopseaua este încă umedă.

Vopsirea peretilor si a tavanului 13
Vopsirea peretilor si a tavanului 13

Curățarea pensulelor și a rolelor

Uneltele pentru vopsit se curăță cel mai bine cu apă, imediat după executarea lucrării. Acestea nu trebuie însă curățate în pauzele din timpul lucrului. Înveliți pur și simplu pensulele și rolele în folie de aluminiu sau într-o pungă din plastic, astfel încât să nu se usuce și să poată fi reutilizate apoi.

Proiecte care v-ar mai putea interesa

Tencuirea fațadei

Să tencuim fațada ca la carte! Vă venim în ajutor cu aceste instrucțiuni „Pas-cu-pas” și cu o mulțime de sfaturi și trucuri. Apucați-vă de lucru!