0 Listă favorite 0 Coşul meu
Hornbach Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 19.08.2022 la ora 19:42. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Încălzirea piscinei: 2 opțiuni

Nu doriți însă să renunțați la bălăceala din piscina dumneavoastră. Fie că vreți să începeți sezonul mai devreme, înainte de venirea temperaturilor ridicate, ori vara se apropie de sfârșit și zilele devin mai răcoroase, soluția este la îndemână.

Prelungiți sezonul de baie încălzindu-vă piscina.

Pentru a vă încălzi piscina există, printre altele, următoarele 2 opțiuni:

  • Încălzire solară pentru piscină.
  • Pompă de căldură pentru piscină.

Temperatura perfectă pentru piscina dumneavoastră

De regulă, temperatura ideală a apei este între 25 și 28 °C. Dacă piscina este utilizată mai ales de copii, se recomandă 30 °C. Atenție: dacă temperatura apei rămâne pentru mai multă vreme la peste 30 °C, acest lucru favorizează apariția bacteriilor și proliferarea algelor.

Acoperiți piscina pe timpul nopții

Indiferent ce tip de încălzire a piscinei alegeți, este bine să acoperiți piscina pe timpul nopții, pentru ca pierderile de căldură să fie cât mai mici. Pentru aceasta se recomandă, de exemplu, prelatele termice.

Încălzire solară pentru piscină: utilizați energia solară

Nu afectează clima, sunt ieftine și nu necesită întreținere: nu este de mirare că sistemele de încălzire solară a piscinelor sunt tot mai îndrăgite. Iată avantajele și dezavantajele pe scurt:

Avantajele sistemelor de încălzire solară a piscinelor Dezavantajele sistemelor de încălzire solară a piscinelor
Vă puteți încălzi piscina cu ajutorul energiei solare – ceea ce protejează mediul și este o metodă cât se poate de durabilă. Încălzirea piscinei depinde într-o oarecare măsură de vreme.
Cheltuielile curente cu încălzirea piscinei sunt mici. De regulă nu cresc decât puțin costurile de operare a pompei de piscină. Aveți nevoie de spațiu pentru panourile solare.
Sistemele de încălzire solară a piscinelor necesită o mentenanță minimă.  
La nevoie vă puteți extinde, pur și simplu, sistemul de încălzire solară a piscinei dumneavoastră.  

Iată cum funcționează sistemul de încălzire solară a piscinei

În cazul unui sistem de încălzire a piscinei pe bază de energie solară puteți alege între un panou și un absorber solar.

Panourile solare se instalează în imediata apropiere a piscinei dumneavoastră. Această variantă este deosebit de potrivită mai ales pentru piscinele mai mici gonflabile sau pentru piscinele cu cadru. Important: panourile solare trebuie instalate sub nivelul apei – așadar nu le puteți instala pe acoperiș.

Absorberele solare sunt potrivite mai ales pentru piscinele de dimensiuni mai mari și pentru cele îngropate. Absorberele solare se montează pe acoperișul casei, pe garaj sau pe șopronul din grădină. Distanța dintre piscină și acoperiș nu trebuie să fie însă prea mare, iar diferența de înălțime dintre pompă și cel mai înalt punct al panourilor solare nu trebuie să fie nici ea prea mare.

Indiferent dacă vă decideți în favoarea unui panou sau a unui absorber solar, principiul de bază pentru încălzirea solară a piscinei dumneavoastră rămâne același.

Panourile sau absorberele solare se leagă la circuitul de filtrare al piscinei dumneavoastră. Materialul negru al panourilor sau absorberelor solare se încinge datorită luminii soarelui, transferând căldura în apa din piscina dumneavoastră.

absorber solar Deluxe

Cât de mare trebuie să fie absorberul solar?

În Europa Centrală, suprafața absorberului solar trebuie să corespundă suprafeței piscinei.

Ce înseamnă acest lucru în mod concret veți afla din următorul exemplu. Formula de calculare a suprafeței cercului în cazul unei piscine rotunde cu un diametru de 4,60 metri este:

A= π * r²

A = π * 2,30 mp

A = 16,5 mp

Suprafața absorberului solar ar trebui să fie așadar de circa 16 mp, pentru a obține efectul dorit de încălzire, între 3 și 5 °C. Dacă piscina este protejată cu o copertină (prelată solară sau cu pernă de aer) împotriva pierderilor de căldură, suprafața absorberului solar se reduce la 60 % din suprafața piscinei. În acest caz, 60 % din 16,5 mp = 10 mp.

De ce fel de pompă are nevoie sistemul solar?

Pentru a nu fi dezamăgit de sistemul dumneavoastră solar, trebuie să vă gândiți dacă pompa dumneavoastră are puterea potrivită. Aceasta este afectată și de distanța și de diferența de înălțime dintre sistemul de filtrare și cel solar. Cu cât sunt mai mari distanțele și diferențele de înălțime, cu atât mai puternică trebuie să fie pompa.

Așadar, diferența de înălțime dintre un sistem de filtrare cu nisip cu o capacitate de transfer de 6 mc/h și un sistem solar „Pool Solar Deluxe“ trebuie să fie de cel mult 4,5 metri. Acest lucru este valabil în condițiile unei distanțe parcurse de sistemul de conducte până la piscină de cca 5 metri, folosind conducte de 50 mm, respectiv un furtun PVC de 50 mm.

Depozitarea absorberului solar pe timpul iernii

Dacă absorberul solar este plin cu apă, acesta nu este rezistent la îngheț. El trebuie golit bine înainte de începerea sezonului rece. Pentru a evita ca apa rămasă în absorberul solar să înghețe, iar tubulatura să crape, demontați absorberul pe timpul iernii.

Pompă de căldură pentru piscină: aerul este transformat în căldură

Pentru a putea inaugura mai devreme sezonul de baie din grădina dumneavoastră, vă puteți cumpăra și o pompă de căldură. Avantaj: utilizând o pompă de căldură nu mai depindeți de vreme și puteți intra în piscina dumneavoastră încălzită și atunci când este foarte înnorat.

Bineînțeles că pompa de căldură presupune însă și costuri mai mari decât încălzirea solară a piscinei.

Proprietățile pompelor de căldură:

  • Montare și operare simple
  • Instalarea ulterioară este posibilă oricând
  • Protecție față de rugină datorită cutiei anti-rugină și a schimbătorului de căldură din titan anti-rugină
  • Recomandat pentru temperaturi exterioare de peste 10°C
  • Agent de răcire ecologic
  • Compresoare silențioase

Iată cum funcționează o pompă de căldură pentru piscină

Cu ajutorul pompelor de căldură, poate fi recuperată până la 80 % din energia folosită din atmosfera ambiantă. Dar cum vă încălzesc piscina pompele de căldură?

În variantă ultra-simplificată: pompa de căldură pentru piscină trage aer din exterior, transformându-l în căldură. Schimbătorul de căldură integrat transferă mai apoi căldura apei din piscină. Pompa dumneavoastră de piscină permite apei să circule prin sistemul de încălzire și astfel devine caldă.

Pompa de căldură poate încălzi apa în mod eficient doar când temperatura exterioară este adecvată. Cu cât este mai scăzută temperatura exterioară, cu atât mai mult trebuie să lucreze pompa de căldură pentru a vă încălzi piscina. În schimb, nu depindeți de soare.

Costurile curente ale încălzirii piscinei

Vă întrebați ce costuri veți avea la încălzirea piscinei? Acest lucru depinde, firește, de mulți factori, de exemplu de cât de mare este piscina, de câte ore de soare are ziua, de cât de ridicată este temperatura exterioară și de tipul de încălzire a piscinei achiziționat.

Costurile de operare a sistemului dumneavoastră de încălzire a piscinei includ, în principiu, încălzirea inițială, funcționarea permanentă și, la fel ca la toate sistemele de încălzire, lucrările de îngrijire și întreținere.

Primăvara, înainte de primul salt în apa rece și dacă ați schimbat apa din piscină în timpul sezonului de baie, sistemul de încălzire trebuie să lucreze din greu pentru a încălzi apa. Acest lucru nu doar că durează mult, dar, în cazul sistemelor electrice de încălzire a piscinelor sau a pompelor de încălzire, -presupune și un consum ridicat de energie.

În toiul verii, la peste 30 °C, nu trebuie să vă bateți capul cu încălzirea piscinei dumneavoastră, dar la începutul verii sau toamna, apa din piscină pierde rapid mai multe grade în fiecare zi, așa că trebuie încălzită zilnic. În cazul unei pompe de căldură, costurile pe sezon se pot ridica până la echivalentul a 500 €.

Bineînțeles, sistemele de încălzire solară presupun cheltuieli de operare mult mai mici. În acest caz, doar pompa este ceva mai scumpă.

Cerințe pentru sistemele de încălzire a piscinei

Indiferent dacă este vorba despre o construcție nouă sau o renovare, dacă următorul dumneavoastră proiect presupune o instalație de încălzire, gândiți-vă și la piscina dumneavoastră.

În anumite condiții vă puteți încălzi, cu ajutorul pompei de căldură din casă, și piscina. Cu ajutorul unui schimbător de căldură puteți utiliza în lunile de vară boilerul de apă al centralei, aceasta nefiind folosită prea mult în această perioadă. Acest lucru funcționează atunci când pompa de căldură dispune de o temperatură de tur ridicată, iar schimbătorul de căldură este de capacitate mare.

Este posibil, de asemenea, să utilizați instalația fotovoltaică de pe acoperiș ca sursă de alimentare cu energie pentru sistemul dumneavoastră de încălzire a piscinei.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus
HORNBACH