0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
04.06.2023 08:00 - 19:00
05.06.2023 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 03.06.2023 la ora 21:00. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Totul despre tehnica piscinelor

Timp de lectură 15 min.
Totul despre tehnica piscinelor

Vă numărați printre norocoșii care își instalează o piscină sau care au deja una. Asta înseamnă că știți deja cum este să vă dezbrăcați oricând și să săriți, pur și simplu, în apă. O piscină necesită însă mult mai mult decât un bazin și apa din el. Apa va rămâne curată, iar distracția, maximă, doar dacă folosiți tehnica corectă.

De ce vă trebuie un sistem de filtrare?

Nu vă puteți distra netulburat la piscină decât dacă instalați un sistem de filtrare. Filtrele împiedică piscina să se transforme într-o baltă murdară, în care colcăie tot soiul de microbi. Un sistem de filtrare împiedică piscina să devină un teren propice pentru mizerie și alge.
Este important să alegeți filtrul potrivit, care să își facă treaba bine și să nu vă dinamiteze bugetul.

Sarcinile importante ale pompei unui sistem de filtrare

 • Cea mai importantă sarcină a pompei este recircularea: ea aspiră apa din piscină, o trimite în sistemul de filtrare, unde este curățată, după care este direcționată înapoi în bazin prin intermediul uneia sau mai multor duze. O pompă bună ar trebui să recircule complet, de 1,5 ori, în aproximativ 8 ore, întregul conținut al piscinei.
 • Dacă piscina dumneavoastră este încălzită, pompa are sarcina suplimentară să treacă apa și prin schimbătorul de căldură – prin aceeași metodă ca mai sus: aspirare, încălzire, apoi redirecționare.
 • Totodată, ea are misiunea de a distribui în mod uniform substanțele chimice pe care le-ați adăugat în piscină.

pompa cu sistem de filtrare

Cum să găsiți sistemul de filtrare potrivit: filtru cartuș sau sistem de filtrare cu nisip?

Nu doar piscinele, dar și pompele de piscină sunt disponibile în incredibil de multe variante diferite – atât în ceea ce privește dimensiunea, dar și forma și capacitatea. Cereți sfatul specialiștilor înainte de a cumpăra o pompă – cel mai bine, al specialiștilor noștri din magazine.

Dacă achiziționați pompa greșită pentru piscina dumneavoastră, cu siguranță vă veți supăra. Dacă pompa are putere prea mică, apa nu este curățată corect, iar bălăceala nu va mai fi distractivă. Dacă pompa este prea mare pentru piscina dumneavoastră, ea va consuma inutil prea mult curent, deci și bani.

În general deosebim între filtre cartuș și sisteme de filtrare cu nisip. Acestea funcționează în mod diferit și au și capacități deosebite de filtrare.

Metoda de filtrare

Filtrare cu cartuș Filtrare cu nisip
Murdăria este prinsă într-un cartuș de hârtie. Filtrează apa, trecând-o printr-o barieră de nisip de cuarț. Reține particulele.
Este potrivit mai ales pentru piscinele de mai mici dimensiuni sau în cele interioare. Se potrivește mai ales pentru piscinele exterioare.
Se îmbâcsește rapid în aer liber și trebuie curățat mai des. Suplimentar, pot fi folosite floculatoare. Acestea coagulează particule mici de murdărie, adunându-le la un loc. Acestea pot fi mai apoi filtrate mai bine.
Nu trebuie să folosiți floculatoare aici. Ele pot îmbâcsi filtrul.

Curățarea filtrului

Filtrare cu cartuș Filtrare cu nisip
Filtrul trebuie curățat sau schimbat. Se curăță practic singur, prin „funcția de spălare în contracurent”.
Frecvența procedurii depinde de nivelul de murdărire al apei și de locul în care este amplasată piscina. Apa este direcționată prin filtru în cealaltă direcție, astfel îndepărtându-se murdăria.
Procesul de curățare durează circa 2-4 minute și ar trebui să aibă loc odată pe săptămână.
Manometrul arată presiunea din filtru, informându-vă dacă este necesară o spălare în contracurent.

Calcularea capacității potrivite a filtrului

În funcție de intensitatea de utilizare și de murdărie, conținutul bazinului trebuie recirculat zilnic de 1 până la 1,5 ori. Mai ales piscinele de mici dimensiuni, în care apa băltește prea mult, se pot transforma în rezervoare de microbi.

Astfel puteți calcula capacitatea potrivită a piscinei dumneavoastră.

Exemplu de calcul:

 • Piscina conține 30 mc de apă
 • 30 mc x 1,5 = 45 mc
 • 45 mc : 7,5 ore = 6 mc/h
Rezultat:

Pentru un conținut al piscinei de 30 mc aveți nevoie de un filtru de piscină adaptat pentru minimum 6 mc/h.
Lucrătorii comerciali din magazine vă vor arăta care sunt sistemele potrivite pentru dumneavoastră.

Indicație:

În cazul piscinelor îngropate, la care instalația de filtrare se află deasupra nivelului apei, poate fi folosită numai o pompă de filtrare cu autoaspirație. De asemenea, în cazul piscinelor îngropate, trebuie montată o supapă de reținere pe partea de aspirație. Aceasta împiedică funcționarea în gol a pompei oprite.

Montarea filtrului pentru piscină

Nimeni nu vrea să facă baie într-o piscină murdară. Pentru ca aceasta să rămână curată, aveți nevoie de un sistem de filtrare. Nu este nicio filosofie să îl montați. După ce ați găsit filtrul potrivit, urmează procedura de instalare. Mai înainte de a o începe, trebuie să identificați care este locul cel mai bun.

 • Conform reglementărilor cu privire la siguranță, sistemul de filtrare trebuie dispus la cel puțin trei metri depărtare de piscină.
 • Cu cât sistemul de filtrare se află mai departe de piscină, cu atât mai mare este pierderea de presiune.
 • În cazul unui sistem de filtrare cu nisip, amplasat deasupra nivelului apei, trebuie să montați o supapă de reținere între skimmer și sistem, astfel încât apa murdară să nu se întoarcă în piscină.

Pentru montarea filtrului aveți nevoie de următoarele:

 • Cca 6 m de furtun cu un diametru de 38 mm
 • 4 coliere de furtun (32–50 mm)
 • 1 rolă de bandă din politetrafluoretilenă (P.T.F.E)
 • Şurubelniţă
 • Opțional: set skimmer plutitor

montarea filtrului pentru piscina

Astfel se conectează sistemul de filtrare cu nisip

Dacă procedați exact ca în pașii de mai jos, veți reuși să conectați sistemul de filtrare la piscina dumneavoastră.

 • Acoperiți mufa skimmerului cu 2-3 straturi de bandă din politetrafluoretilenă (P.T.F.E).
 • Conectați un capăt al furtunului la mufa prevăzută în acest scop a skimmer-ului.
 • Strângeți bine colierul de racord peste furtun. Atenție la componentele din plastic!
 • Acoperiți mufa la intrarea în pompă cu 2-3 straturi de bandă din politetrafluoretilenă (P.T.F.E).
 • Fixați celălalt capăt al furtunului la intrarea în pompă!
 • Acoperiți mufa din dreptul ștuțului de retur al sistemului de filtrare cu 2-3 straturi de bandă din politetrafluoretilenă (P.T.F.E).
 • Conectați o altă bucată de furtun la ventilul sistemului de filtrare cu nisip, la ștuțul de retur. Atunci când filtrul funcționează normal, acesta este returul în piscină.
 • Acoperiți mufa la duza de retur a piscinei cu 2-3 straturi de bandă din politetrafluoretilenă (P.T.F.E).
 • Apoi trebuie să umpleți cu apă prefiltrul sistemului de filtrare cu nisip (pompa nu trebuie niciodată să meargă în gol). Pentru aceasta, trageți de pârghia de pe ventil pe „Filtrare“ și conectați sistemul la curent. La reumplerea cu nisip cuarțos, acesta trebuie curățat mai întâi, folosind funcția de spălare în contracurent.
 • Vericați punctele de conexiune ale furtunurilor, să nu prezinte scurgeri. În cazul în care detectați scurgeri de apă, este posibil să trebuiască să strângeți mai bine colierul de racord peste furtun sau să remediați izolarea cu bandă P.T.F.E.

În cazul sistemelor de filtrare cu skimmer, trebuie să urmați mai întâi următorii pași:

 • Sigilați orificiile piscinei (dacă există).
 • Montați setul de skimmer plutitor așa cum este descris în instrucțiunile de montaj.
 • Conectați un capăt al furtunului la mufa prevăzută în acest scop a skimmer-ului.
Alte detalii privind sistemul de filtrare cu nisip pot fi găsite în manualul de utilizare!

Costuri curente pentru sistemele de filtrare pentru piscină

laufende kosten

Ambele tipuri de sisteme de filtrare generează costuri de curent. Sistemul de filtrare cu nisip este ceva mai scump la achiziție decât filtrul cu cartuș și, în plus, mai există costuri cu nisipul cuarțos. Acesta trebuie schimbat la 1-2 ani (maximum la 3 ani). În rest, nu mai aveți nevoie de nimic, costurile curente generate de sistemele de filtrare cu nisip fiind neglijabile.

Un sistem de filtrare cu cartuș este mai ieftin la achiziție decât unul cu nisip. La costul de achiziție se adaugă însă și cel pentru cartușele de schimb. În funcție de cât de mult este folosită sau cât este de murdară piscina dumneavoastră, filtrul cu cartuș trebuie schimbat mai des sau mai rar.

Încălzirea piscinei

Pompe de căldură clasice

Într-o astfel de piscină intră mulți litri de apă. Așa că durează ceva până apa se încălzește. Ce păcat că perioada în care apa are temperatura potrivită este scurtă. Puteți însă face ceva ca să prelungiți sezonul de scăldat din propria grădină!

Cu ajutorul unei pompe de căldură, apa din piscina dumneavoastră păstrează mereu temperatura pe care o doriți. Acest lucru vă protejează portofelul, dar totodată și mediul înconjurător. Cu ajutorul pompelor de căldură, poate fi recuperată până la 80 % din energia folosită din atmosfera ambiantă.

Proprietățile pompelor de căldură:

 • Montare și operare simple
 • Protecție față de rugină datorită cutiei anti-rugină și a schimbătorului de căldură din titan anti-rugină
 • Recomandat pentru temperaturi exterioare de peste 10°C
 • Agent de răcire ecologic
 • Compresoare silențioase

Încălzire cu instalații solare

Ura, apă caldă! Folosiți gratuit puterea soarelui, pentru a vă încălzi apa din piscină. Cu ajutorul încălzirii solare pentru piscina dumneavoastră, puteți inaugura mult mai devreme și fără eforturi suplimentare sezonul de piscină în grădină, bălăcindu-vă mai mult decât într-o piscină neîncălzită.

Instalațiile de încălzire: cele trei sisteme de absorber solar ale noastre

 • 
			absorber solar Deluxe

  Absorber solar „Deluxe”
  Absorberele solare de calitate superioară „Deluxe” sunt destinate piscinelor profesionale – de exemplu piscinelor îngropate în pământ. Aceste absorbere trebuie montate pe acoperiș. Distanța dintre piscină și acoperiș nu trebuie să fie prea mare; de asemenea, nici diferența de înălțime dintre pompă și cel mai înalt punct al panourilor solare nu trebuie să fie prea mare. Indicație: țineți cont de debit și mai ales de curba pompei sistemului dumneavoastră de filtrare cu nisip.

 • 
			absorber solar El Nino

  Absorber solar „El Nino”
  Acest absorber este fabricat special pentru piscinele de mai mici dimensiuni și poate fi operat de cele mai multe ori cu ajutorul sistemului de filtrare cu cartuș preexistent al piscinei dumneavoastră. Trebuie să țineți cont de faptul că absorberul solar „El Nino“ este proiectat pentru o capacitate de pompare de maximum 4mc/h (corespunde unei presiuni de cca 0,3 bar). Acest absorber se poziționează imediat lângă piscină, pe un suport dedicat, încălzind apa cu până la 5 °C.

 • 
			Colector solar Basic

  Colector solar „Basic”
  Colectorul solar „Basic“ este destinat tot piscinelor de dimensiuni mai mici (cu o capacitate de transfer de până la 15 mc/h), fiind montat imediat lângă piscină pe un suport făcut de dumneavoastră sau direct pe pământ. Acesta trebuie folosit numai împreună cu sisteme de filtrare cu nisip. Acest sistem solar încălzește apa cu până la 6°C.

Cât de mare trebuie să fie absorberul solar?

În Europa Centrală, suprafața absorberului solar trebuie să corespundă suprafeței piscinei.

Iată un exemplu de calcul:
Formula de calculare a suprafeței cercului în cazul unei piscine rotunde cu un diametru de 4,60 metri este:

A= π * r²
A = π * 2,30 mp
A = 16,5 mp

Aceasta înseamnă:
Suprafața absorberului solar ar trebui să fie de circa 16 mp, pentru a obține efectul dorit de încălzire, între 3 și 5 °C. Dacă piscina este protejată cu o copertină (prelată solară sau cu pernă de aer) împotriva pierderilor de căldură, suprafața absorberului solar se reduce la 60 % din suprafața piscinei. În acest caz, 60 % din 16,5 mp = 10 mp.
De asemenea, poate fi folosit fără probleme un al doilea set de absorber solar.

De ce fel de pompă are nevoie sistemul solar?

Pentru a nu fi dezamăgit de sistemul dumneavoastră solar, trebuie să vă gândiți dacă pompa dumneavoastră are puterea potrivită. Aceasta este afectată și de distanța și de diferența de înălțime dintre sistemul de filtrare și cel solar. Cu cât sunt mai mari distanțele și diferențele de înălțime, cu atât mai puternică trebuie să fie pompa.

Exemplu:
Așadar, diferența de înălțime dintre un sistem de filtrare cu nisip cu o capacitate de transfer de 6 mc/h și un sistem solar „Pool Solar Deluxe“ trebuie să fie de cel mult 4,5 metri. Acest lucru este valabil în condițiile unei distanțe parcurse de sistemul de conducte până la piscină de cca 5 metri, folosind conducte de 50 mm, respectiv un furtun PVC de 50 mm.

Depozitarea absorberului solar pe timpul iernii

Dacă absorberul solar este plin cu apă, acesta nu este rezistent la îngheț. El trebuie golit bine înainte de începerea sezonului rece. Apa rămasă în tubulatură poate îngheța, iar aceasta va crăpa. Pentru a evita acest lucru, absorberul trebuie demontat pe timpul iernii.

Dotări suplimentare pentru piscine

Acestea sunt, așadar, elementele de bază de care aveți nevoie pentru a opera și îngriji piscina. În afara acestora mai există, firește, multe jucării și dotări suplimentare, care nu sunt necesare, dar care garantează o distracție pe cinste. Sporiți dotările piscinei dumneavoastră și faceți concurență piscinelor publice.

dotari suplimentare pentru piscine
Duș solar pentru grădină

Soarele se asigură că suntem curați atunci când ne distrăm la piscină. Pentru asta ne stau la dispoziție dușurile solare! Dacă aveți un duș lângă piscină veți economisi substanțele de îngrijire a apei, înotătorii aducând mai puțină murdărie în piscină dacă se spală mai înainte de a intra în ea. Un duș solar are avantajul că apa este încălzită la o temperatură plăcută de soare.

Atenție: pentru siguranță, dușul dispune de un dispozitiv de melanjare, pentru ca la început să curgă apă mai rece, ca să nu vă opăriți. Cu ajutorul manetei puteți regla temperatura dorită a apei.

Instalații de înot împotriva curentului

Dacă nu dispuneți de loc suficient în piscină pentru a înota lungimi întregi, poate că instalația de înot contra curentului este soluția potrivită. Astfel puteți înota chiar și în piscinele de mici dimensiuni cât de mult și de repede doriți. Scăpați de mișcările enervante de întoarcere!

Iluminarea piscinelor

Învăluiți-vă piscina într-o lumină specială. Elementele de iluminat în diverse culori și forme, cum ar fi sferele sau pătratele luminiscente conferă piscinei dumneavoastră o alura specială! Proiectoarele subacvatice care se prind pe pereți sunt excelente dacă vă hotărâți să instalați un sistem de iluminare după montarea piscinei. Luminile subacvatice, care se prind cu ajutorul magneților, au același efect exclusivist.

Bule pentru piscină

O piscină tip jacuzzi cât ai zice pește! Un covoraș special vă transformă bazinul de înot într-un bazin cu bule. Acest covoraș este potrivit pentru toate piscinele cu o adâncime de până la 130 cm. Sunt foarte uşor de montat. Covorașul pentru bazinul cu bule vă ajută să reduceți și consumul de produse de întreținere a apei, deoarece piscina beneficiază de un aport sporit de oxigen.

Instalații de înot împotriva curentului

Dacă nu dispuneți de loc suficient în piscină pentru a înota lungimi întregi, poate că instalația de înot contra curentului este soluția potrivită. Astfel puteți înota chiar și în piscinele de mici dimensiuni cât de mult și de repede doriți. Scăpați de mișcările enervante de întoarcere!

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus