0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 21.02.2024 la ora 19:43. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Îndepărtați pardoseala veche

Îndepărtați pardoseala veche

E timpul pentru o schimbare. Urmează să puneți o pardoseală nouă. Însă pentru aceasta trebuie să o îndepărtați pe cea veche. Indiferent dacă este vorba de mocheta urât mirositoare sau de laminatul care s-a uzat. Scoateți pardoseala veche pentru a-i face loc celei noi. Dar faceți treaba corect!

De fapt n-are cum să fie chiar așa de dificil. Pardoseala veche trebuie să plece. Indiferent despre ce fel de pardoseală este vorba, luați un levier și abordați problema pe calea cea grea.

Dar, un moment! Metoda levierului nu este întotdeauna cea mai bună pentru a îndepărta pardoselile vechi. Ați putea deteriora substratul sau pur și simplu ați putea face munca mai dificilă decât este necesar. Așadar, abordați proiectul de îndepărtare a pardoselii cu mintea limpede.

Îndepărtarea plintelor

În cele mai multe cazuri, veți avea o plintă, indiferent de pardoseala instalată. Înainte de a ajunge la pardoseală, aceasta trebuie să dispară. Aici există diferite tipuri de fixări:

 • Plinte lipite
Se utilizează adesea la plintele de mochetă. Cel mai bun mod de a le îndepărta de pe perete este să folosiți un șpaclu. În primul rând, asigurați-vă că nu deteriorați prea mult peretele. Nu trebuie să vă faceți griji pentru plintă, oricum e distrusă. Dar și plintele din lemn sau din plastic sunt uneori lipite de perete. Aici se aplică același lucru ca în cazul mochetei. Se îndepărtează cu grijă de pe perete cu ajutorul unui șpaclu și/sau al unei șurubelnițe.

 • Plinte înșurubate
Plintele drepte din lemn sunt adesea înșurubate pe perete. Acesta este cel mai bun scenariu, pentru că, în primul rând, este foarte ușor să le îndepărtați - trebuie doar să deșurubați toate șuruburile cu o șurubelniță cu acumulator - și puteți folosi din nou plintele dacă încă arată bine.

 • Plinte cu clic

Există, de asemenea, plinte la care un element de suport se înșurubează pe perete, iar în acesta se fixează cu un clic celălalt element. În acest caz, utilizați un șpaclu sau o șurubelniță pentru a slăbi elementul fixat cu clic în suport. Puteți să deșurubați suportul sau să îl lăsați pe perete dacă doriți să folosiți plinta din nou mai târziu. Însă înălțimea noii pardoseli trebuie să fie exact cea potrivită. Lucru destul de puțin probabil.

Unealta potrivită

Înainte de a începe, cel mai bine este să vă pregătiți sculele. În funcție de pardoseala pe care o îndepărtați, este posibil să aveți nevoie de mai multe sau mai puține scule.

 • Mănuși
Vă protejează mâinile, pentru că elementele se pot așchia rapid.

 • Șpaclul
Puteți folosi șpaclul pentru a desprinde plintele, dar și pentru a răzui reziduurile de adeziv de pe pardoseală.
 • Levier
Cu levierul puteți desprinde cu ușurință laminatul și parchetul.
 • Șurubelniță
Cel mai bine este să o aveți mereu la îndemână. Pentru plinte sau atunci când ceva este înșurubat.
 • Cutter
Cu acesta puteți tăia mochete și PVC în benzi practice.

 • Șurubelniță cu acumulator
Dacă aveți plinte înșurubate, șurubelnița cu acumulator este cea mai rapidă metodă.

 • Uscător cu aer cald
Căldura este cel mai bun mod de a îndepărta reziduurile de adeziv sau bandă adezivă.

Îndepărtarea mochetei

Îndepărtarea mochetei

Verificați tipul lipirii

Înainte de a trece la treabă, verificați cum este lipită vechea mochetă. Pentru a face acest lucru, încercați să desprindeți mocheta de pe podea într-un colț al camerei. Aici există trei scenarii:

 1. Ok, va fi ușor.
 2. Ei bine, întotdeauna se poate mai rău.
 3. O să fie îngrozitor!

Cel mai simplu este atunci când mocheta este lipită cu bandă adezivă. Acest lucru înseamnă că, de obicei, doar marginile mochetei sunt fixate. Odată ce le-ați desprins, puteți să înfășurați mocheta și să o puneți deoparte. Cât se poate de simplu!

Îndepărtați resturile de bandă adezivă cu un șpaclu sau cu un cutter. Sau puteți să încercați cu un uscător cu aer cald. Acesta înmoaie banda adezivă, iar apoi o puteți desprinde ușor.

Eliminarea mochetei

Pentru a elimina mocheta mai ușor, o puteți tăia în fâșii cu cutterul. Puteți apoi să aruncați mocheta veche fie la gunoiul menajer, fie la cel mai apropiat punct de colectare a deșeurilor voluminoase. Sau o puteți duce la centrul de reciclare.

În cazul în care colțurile sunt greu de desprins, umeziți un colț al încăperii cu apă și lăsați-l să se înmoaie timp de una sau două ore. Apa caldă funcționează cel mai bine! În cazul în care mocheta se desprinde apoi cu ușurință, aceasta este lipită cu clei solubil în apă. Aveți noroc!

Dacă nu se desprinde după înmuiere, înseamnă că ați dat lovitura! În acest caz, mocheta este lipită cu un clei insolubil în apă sau cu rășină sintetică. Va fi distractiv să o îndepărtați!

Procedeu în cazul cleiului solubil în apă

Dacă mocheta este lipită cu clei solubil în apă, umeziți întreaga încăpere cu apă caldă. Aveți grijă să umeziți toată suprafața. Puteți face asta foarte ușor utilizând o stropitoare. Dar nu inundați întreaga cameră.

Ca și în cazul colțului de probă, lăsați apa să acționeze timp de una sau două ore. Apoi puteți desprinde mocheta cu ușurință. Desigur, depinde întotdeauna de cât de mult adeziv a fost folosit, etc.

Procedeu în cazul cleiului insolubil în apă

În acest caz vă așteaptă un tur de forță. Cel mai rău caz este atunci când mocheta este lipită cu o rășină sintetică sau cu un clei care nu este solubil în apă. Nu vă poate ajuta decât forța musculară concentrată.

Tăiați mocheta în fâșii și aici, astfel încât să fie puțin mai ușor. Apoi desprindeți benzile una câte una. Soluția ideală pentru a vă elibera de tensiunea acumulată în timpul săptămânii!

Puteți folosi raclete sau șpacluri mari ca ajutor suplimentar.

Închirierea unui decapator pentru mochete

Dar dacă această operațiune este totuși prea obositoare pentru dumneavoastră, există și un ajutor motorizat. Un decapator de mochete este o unealtă cu o lamă care este împinsă automat sub mochetă din nou și din nou, desprinzând-o astfel de podea. El preia astfel partea solicitantă. Bineînțeles, puteți închiria un decapator de mochete de la serviciul nostru de închiriere.

Dar atenție! Decapatorul nu iartă nimic. Dacă sub vechea mochetă există plăci de lemn pe care doriți să le păstrați, va trebui să le șlefuiți și să le etanșați din nou ulterior.

Îndepărtarea completă a resturilor de adeziv

Resturile de adeziv, indiferent de tipul acestuia, trebuie îndepărtate complet atunci când lipiți noua pardoseală. Chiar și după zeci de ani, adezivii vechi pot reacționa chimic cu cei noi și pot apărea rezultate neplăcute, cum ar fi formarea unor bule.

Dacă aveți îndoieli, ar trebui chiar să șlefuiți puțin șapa pentru a îndepărta cu adevărat toate resturile.

Cui pentru constructii din otel

Îndepărtarea pardoselii din parchet

Și în cazul parchetului, trebuie să verificați mai întâi cum a fost pus. Există panouri de parchet care sunt așezate liber și fără lipire. Acest parchet flotant poate fi ușor de îndepărtat și chiar reutilizat.

Însă parchetul este adesea lipit și atunci nu se poate îndepărta decât prin forță brută și câteva trucuri.

Îndepărtarea corectă a vechiului parchet

Dacă doriți să îndepărtați parchetul foarte vechi, trebuie să fiți deosebit de atent. Deoarece, în trecut, parchetul era adesea fixat cu adezivi pe bază de hidrocarburi. Vă puteți da seama de asta pentru că adezivul este negru. În acest caz, trebuie neapărat să lucrați cu o protecție respiratorie și cu ochelari de protecție, pentru că acești adezivi sunt toxici!

De asemenea, aveți grijă să nu transportați particule din acest adeziv în alte părți ale casei, de exemplu pe haine.

Și în cazul parchetului ați îndepărtat mai întâi plintele. Dar înainte de a vă ocupa cu adevărat de parchet, asigurați-vă că ați verificat dacă există țevi ascunse dedesubt.

Este posibil ca țevile de electricitate, de apă sau de gaz să fi fost așezate sub parchet. Așa că ar fi bine să le găsiți înainte de a se deteriora.

Îndepărtarea pardoselii din parchet

Cel mai bine este să începeți din partea lată a unui rost de dilatare și să rupeți o primă bucată de lemn cu levierul. Înaintați puțin pentru a testa cât de mari sunt bucățile care se desprind. Dacă sunteți mulțumit, continuați să lucrați cu levierul și cu ranga.

Dacă lemnul se sparge doar în bucăți mici, atunci este mai bine să continuați să lucrați cu o daltă și un ciocan pentru a putea îndepărta bucăți mai mari.

Alternativ, puteți folosi și un ferăstrău circular portabil pentru a tăia secțiuni longitudinale și transversale în parchet, iar apoi să continuați să îl desfaceți. Această metodă este utilă în special în cazul în care parchetul este gros.

Eliminarea parchetului

De regulă, puteți arunca parchetul împreună cu deșeurile menajere sau îl puteți duce la un centru de reciclare. Pentru cantități foarte mari, ar putea fi util și un container. Însă, dacă pe parchet mai există încă reziduuri de adeziv toxic, acesta trebuie eliminat ca deșeu periculos.

Eliminarea parchetului

De regulă, puteți arunca parchetul împreună cu deșeurile menajere sau îl puteți duce la un centru de reciclare. Pentru cantități foarte mari, ar putea fi util și un container. Însă, dacă pe parchet mai există încă reziduuri de adeziv toxic, acesta trebuie eliminat ca deșeu periculos.

Eliminarea parchetului
Cui pentru constructii din otel

Îndepărtarea pardoselii din PVC

Dacă doriți să îndepărtați PVC-ul vechi, procedați, în principiu, ca în cazul mochetei.

 • În primul rând, verificați lipirea.
 • Tăiați PVC-ul în benzi sau dreptunghiuri transportabile.
 • Îndepărtați bucățile individuale cu ajutorul uneltelor corespunzătoare.

În ceea ce privește lipirea, există și aici posibilitatea ca PVC-ul să fi fost fixat doar pe margine cu bandă dublu adezivă sau ca benzile adezive să fi fost folosite în mod repetat în încăpere. Totuși, tipul de lipire nu este prea important aici, pentru că, în cele din urmă, trebuie să smulgeți materialul. Singura întrebare este cât de obositor va fi.

În funcție de adeziv, un uscător cu aer cald vă poate fi de ajutor.

În cazul PVC-ului, vârsta și calitatea acestuia joacă un rol important. PVC-ul deosebit de vechi sau de calitate inferioară este, de obicei, fragil și nu mai poate fi îndepărtat cu ușurință în coli sau bucăți mai mari. În acest caz va trebui, probabil, să răzuiți PVC-ul împreună cu adezivul.

În cazul unui PVC mai tânăr și mai ales de înaltă calitate, acest lucru funcționează mai bine.

Eliminarea corectă a PVC-ului

PVC-ul, ca și mocheta veche, se aruncă la deșeurile menajere. Așadar, aruncați-l la coșul de gunoi sau duceți-l la centrul de reciclare local.

Cui pentru constructii din otel

Îndepărtarea laminatului

Dacă doriți să scoateți vechiul laminat, puteți răsufla ușurat, pentru că, în majoritatea cazurilor, este rapid și ușor.

Ca întotdeauna, mai întâi îndepărtați plintele. Apoi începeți cu plăcile individuale așezate transversal în fața dvs. și introduceți sub primul rând de laminat un levier sau o rangă. Apoi ridicați și scoateți plăcile. Astfel, partea dificilă este deja făcută. Deoarece laminatul se montează în majoritatea cazurilor în sistem flotant. Acest lucru înseamnă că acum îl puteți scoate pur și simplu rând cu rând. Acestea au fost informaţiile!

În cazul în care, contrar așteptărilor, laminatul este lipit, se procedează ca și în cazul îndepărtării parchetului.

Îndepărtarea laminatului

Și laminatul se elimină împreună cu deșeurile menajere. Prin urmare, puteți să îl aruncați în coșul de deșeuri reziduale sau să îl duceți la centrul de reciclare. Dacă deșeurile voluminoase sunt preluate sau nu variază de la o regiune la alta. Pentru siguranță, verificați la autoritatea competentă.

Pregătirea suprafeței pentru noua pardoseală

Ați reușit! Ați îndepărtat vechea pardoseală. Indiferent dacă este vorba de mochetă, laminat sau orice altceva, și ați îndepărtat și resturile de adeziv. Înainte de a putea începe montarea noii pardoseli, trebuie să pregătiți suprafața în mod corespunzător. Ceea ce trebuie să faceți depinde în întregime de pardoseala pe care doriți să o instalați. Dacă știți ce vreți să montați, atunci puteți începe cu instrucțiunile corespunzătoare.

Teme care v-ar mai putea interesa

Montarea parchetului laminat

Parchetul laminat este o pardoseală cu multe avantaje. Este rezistent, uşor de întreţinut, este disponibil într-o variatate enormă de modele de imitaţie de lemn, are un preţ convenabil şi este uşor de montat. Vă arăt ...citește mai mult

În sus