Instrucțiuni

Montarea parchetului laminat

Parchetul laminat este o pardoseală cu multe avantaje. Este rezistent, uşor de întreţinut, este disponibil într-o variatate enormă de modele de imitaţie de lemn, are un preţ convenabil şi este uşor de montat.
Vă arătăm cum se montează parchetul laminat şi care sunt aspectele de care trebuie să ţineţi seama atunci când montaţi parchetul laminat.

1-2

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Pregătirea pentru lucru

Parchetul laminat se montează întotdeauna în sistem flotant. Acest lucru înseamnă că placa nu este unită cu suprafaţa-suport. Montarea flotantă nu are nicio legătură cu apa. Aceasta înseamnă numai că pardoseala nu este montată fix pe substrat. Poziţionaţi lamba pe uluc, blocaţi, clic şi gata!

Următoarea prezentare trece în revistă suprafeţele-suport adecvate, precum şi condiţiile de montare. Deoarece timpii de uscare indicaţi depind de condiţiile climatice, aceştia trebuie consideraţi doar indicaţii orientative. Pentru siguranţă, adăugaţi încă 2 săptămâni. Următoarele suprafeţe nu sunt adecvate ca suport: mochete vechi, pardoseli din pâslă compactizată cu plăci cu ace (neigienice, parţial prea moi, fără barieră de vapori), şape din xilolit (umiditatea reziduală prea ridicată).

tabel parchet laminat

1) Dacă nu este deteriorat.
2) Construcţia de lemn trebuie să aibă o aerisire suficientă din spate. Vă rugăm să respectaţi şi informaţiile producătorului, aflate în prospect. În principu, substraturile din lemn (plăci aglomerate, duşumele de lemn etc.) nu trebuie sigilate etanş prin aplicarea altor materiale deoarece sub sigiliu se formează un microclimat ideal pentru dezvoltarea micro-organismelor, care vor distruge cu timpul baza substratului. Trebuie astfel asigurată o aerisire şi o ventilaţie corespunzătoare. În cazul legării de perete, se vor monta plinte cu ventilaţie şi se vor realiza canale prin structura podelei şi prin pardoseală. Trebuie să verificați cavitatea existentă sub structură să fie permanent uscată, astfel încât umiditatea de echilibru a structurii din lemn să nu fie distrusă în niciun anotimp, putându-se astfel renunţa la o folie de PE pe post de barieră de vapori. Montarea plăcilor are loc întotdeauna perpendicular pe eventualele plăci de lemn ce alcătuiesc substratul.

La încăperile mai mari, sunt necesare rosturi de dilataţie, care se vor masca prin profile de trecere:

  • după 8 m în direcţia lăţimii plăcii şi peste 10 m în direcţia lungimii plăcii.
  • către pardoseli învecinate, sub fiecare uşă şi în porţiunile în care încăperea se îngustează
  • la rosturi de mişcare în substrat

montarea parchetului laminat

Pașii de lucru

Pregătirea suprafeţei

02

Suprafaţa trebuie să fie uscată şi plană. Respectaţi recomandările producătorului în acest sens. Denivelările mai mari de 3 mm per metru trebuie nivelate, de ex. cu masă de şpaclu autonivelantă.

 montarea parchetului laminat 1

Montarea suportului

03

În funcţie de suport, montaţi o folie pe post de barieră de vapori. Întindeţi benzile de folie cu o suprapunere de 10 cm şi lipiţi îmbinările cu bandă de etanşare din aluminiu, pentru a asigura etanşeitatea la vapori. La margini, îndoiţi în sus folia circa 5 cm.

 montarea parchetului laminat 2
04

Pentru nivelarea unor mici denivelări, întindeţi un substrat de pardoseală potrivit întocmai cu tipul de pardoseală ales şi cu suprafaţa-suport.

 montarea parchetului laminat 3
05

Acesta este disponibil la rolă sau sub formă de plăci pliate.

 montarea parchetului laminat 4

Aplicaţi banda de etanşare şi distanţare.

06

Dacă folosiţi un substrat de pardoseală cu folie barieră vapori integrată, etanşaţi cel mai bine marginile cu bandă de etanşare şi distanţare

 montarea parchetului laminat 5
07

Spuma de distanţare va fi apoi îndepărtată după montarea pardoselei. Banda de etanşare şi de distanţare este montată pe două laturi ale încăperii, în timp ce banda simplă de etanşare se aplică pe întregul perimetru al camerei.

 montarea parchetului laminat 6

Montarea pardoselii

08

Înainte de montare, pardoseala ar trebui să stea minim 48 de ore în încăperea în care va fi montată (în ambalaj închis).

 montarea parchetului laminat 7
09

Pentru primul rând montat, se taie mai întâi cu fierăstrăul federele plăcilor. În cazul unor pereţi neregulaţi, trasaţi linia pereţilor pe primul rând de plăci. În acest scop, găuriţi o plăcuţă de lemn şi introduceţi un creion. Decupaţi apoi plăcile cu fierăstrăul de-a lungul marcajului.

 montarea parchetului laminat 8
10

Aşezaţi prima placă cu partea cu feder către perete. Prin banda de etanşare şi distanţare se asigură rosturi de dilataţie de circa 10 - 15 mm faţă de perete.

 montarea parchetului laminat 9
11

În continuare, primul rând se completează cu alte plăci pe latura frontală.

 montarea parchetului laminat 10
12

Ultima placă din rând se roteşte cu 180° şi se marchează exact lungimea necesară inclusiv distanţa până la perete. În funcţie de fierăstrăul folosit, marcarea se realizează pe placă pe faţă sau pe verso. Dacă folosiţi un fierăstrău de mână, tăiaţi dinspre suprafaţa plăcii.

 montarea parchetului laminat 11
13

În cazul fierăstraielor electrice, se taie dinspre spatele plăcilor, pentru a evita ruperea unor aşchii din canturi. Folosiţi o lamă de fierăstrău adecvată.

 montarea parchetului laminat 12
14

Montaţi acum ultima placă din primul rând. Dacă nu este mai mică de 30 cm şi dacă la plăcile de pe primul rând nu au fost tăiate federele, bucata rămasă poate fi folosită ca placă de început pentru următorul rând. Îmbinările la capetele plăcilor trebuie să fie decalate cu minim 40 cm. Montarea celorlalte rânduri are loc după metoda de îmbinare lock. În funcţie de podea, poate fi util să ajutaţi plăcile să se îmbine folosind un bloc de batere sau o bară de tragere.

 montarea parchetului laminat 13
15

Pentru ultimul rând, trebuie să determinaţi lăţimea plăcii. Aşezaţi o placă pe penultimul rând şi marcaţi cu ajutorul unei bucăţi de placă lăţimea necesară pe placa pe care o veţi folosi la ultimul rând. Trebuie să ţineţi cont şi de această dată de rostul de dilataţie faţă de perete. Acum puteţi introduce plăcile. Ajutaţi-vă eventual de o bară de tragere pentru a îmbina plăcile.

 montarea parchetului laminat 14

Sistemul de montare ”Fold-down”

16

Metoda de blocare a pardoselei se diferenţiază în funcţie de produs. La sistemul de montare ”Fold-down”:

1 Începeţi de la latura lungă
2 împingeţi spre stânga
3 introduceţi placa.

 montarea parchetului laminat 15
17

Aşezaţi următoarea placă, împingeţi şi introduceţi placa.

 montarea parchetului laminat 16
18

Finalizaţi rândul de plăci.

 montarea parchetului laminat 17

Sistemul de montare ”Snap”

19

La Sistemul de montare ”Snap”:

1 Începeţi de la latura lungă
2 împingeţi spre stânga
3 Introduceţi placa.

 montarea parchetului laminat 18
20

Aşezaţi următoarea placă în mod corespunzător.

 montarea parchetului laminat 19
21

Montaţi placa folosind ranga.

 montarea parchetului laminat 20

Sfat

În cazul în care ultimul rând de plăci ar fi mai îngust de 5 cm, tăiaţi pe lung o parte din primul rând de plăci, pentru ca ultimul rând să poată avea o lăţime corespunzătoare.

Montarea în locuri dificile

Țevile de încălzire

22

Marcaţi pe placă poziţia ţevii de încălzire. Decupaţi diametrul ţevii, plus 20 mm (2 x 10 mm), cu fierăstrăul circular. Tăiaţi placa cu circularul, trecând prin mijlocul găurii pentru ţeavă.

 montarea parchetului laminat 24
23

Încleiaţi piesa tăiată în spaţiul dintre perete şi ţeavă. Asiguraţi rostul de dilataţie cu bandă distanţieră sau o pană de lemn. După montare, fixaţi rozetele de la calorifer.

 montarea parchetului laminat 25

Tocurile de uşă

24

Tocurile uşilor vor fi scurtate, pentru a putea monta dedesubt placa de parchet laminat. Pentru tăierea cu fierăstrăul, întoarceţi o placă pe dos şi folosiţi-o drept suport pentru fierăstrău.

 montarea parchetului laminat 26
25

Tocurile de uşă din oţel nu se scurtează. În acest caz, se decupează placa în mod corespunzător, iar rostul de dilataţie creat se umple cu material de etanşare, pentru a preveni pătrunderea umidităţii în material.

 montarea parchetului laminat 27
26

În funcţie de direcţia de montare a pardoselei, ultimul rând de plăci de la tocul uşii nu va putea fi basculat şi îmbinat ca celelalte.

 montarea parchetului laminat 28
27

În asemenea situaţii, se îndepărtează cu o daltă excrescenţa de material de la nutul plăcii. Bucata de placă poate fi apoi împinsă sub tocul uşii şi încleiată cu penultimul rând de plăci.

 montarea parchetului laminat 29

Finalizarea

28

Înainte de fixarea plintelor, trebuie obligatoriu îndepărtată spuma distanţieră a benzii de etanşare şi distanţare, respectiv pana de distanţare. Plintele se înşurubează întotdeauna de perete şi nu de pardoseală. În cazul în care folosiţi profile de fixare combinate cu plintele potrivite, şuruburile vor fi invizibile. Ideale sunt şi plintele prin care se poate introduce şi un cablu (de ex. pentru difuzoare sau de antenă).

 montarea parchetului laminat 30

Sfat

În cazul lungimilor de plintă alcătuite din mai multe bucăţi, efectuaţi tăietura oblic cu ajutorul unui fierăstrău conic. În acest fel, îmbinările vor fi ulterior aproape invizibile.

Teme care v-ar mai putea interesa

Construirea terasei din lemn

Vă place atât de mult lemnul, însă aveți nevoie de ajutor la construirea terasei? Cu HORNBACH beneficiați de instrucțiuni optime pas cu pas pentru construirea terasei dumneavoastră din lemn. În plus, avem pentru dumne ...citește mai mult