0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
30.11.2023 08:00 - 21:00
01.12.2023 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 30.11.2023 la ora 02:37. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Liliacul: plantare și îngrijire

Liliacul: plantare și îngrijire

Flori mari, parfum puternic, un magnet pentru insecte: acesta este liliacul. Fie că plantați liliac sau îl tăiați, avem sfaturile potrivite pentru dumneavoastră – și vă arătăm cum puteți să înmulțiți liliacul. Acasă este acolo unde vă înflorește liliacul.

Plantarea liliacului: amplasarea și solul

Dacă sunteți în căutarea locului potrivit pentru liliacul dumneavoastră, merită să aruncați o privire către cer. Acesta se simte cel mai bine într-un loc în care are parte de mult soare. Însă nu trebuie să fie întotdeauna o zonă cu soare permanent. Puteți planta liliacul și în zone parțial umbrite – se va dezvolta bine și acolo. Dar în principiu este valabilă următoarea regulă:

Cu cât liliacul dumneavoastră are parte de mai mult soare, cu atât miroase mai intens.
Liliac

Respectați distanța

Nu plantați liliacul prea aproape de ziduri, de fațadele caselor sau de terase. Acesta dezvoltă rădăcini lungi și puternice. Păstrați o distanță de cel puțin 1,5 m.

Solul potrivit pentru liliac

Rădăcinile liliacului pătrund adânc în sol și formează o rețea deasă la suprafață. Liliacului îi plac solurile moderat uscate până la cele proaspete și poate face față chiar și secetei intermitente din timpul primăverii.

Însă nu tolerează solurile impermeabile și permanent umede.

Solurile nisipoase foarte sărace în nutrienți nu sunt atât de potrivite. În cazul acestui tip de soluri, este bine să adăugați niște compost sau pământ de grădină. Apoi puteți planta acolo și un liliac. Valoarea pH-ului solului poate fi ușor acidă până la alcalină.

Plantarea liliacului: pas cu pas

Liliacul se plantează cel mai bine toamna. Astfel, poate crește peste iarnă și nu trebuie să își distribuie forța de dezvoltare între frunze, flori și rădăcini. La plantarea liliacului, procedați după cum urmează:

 1. Mai întâi săpați o groapă de plantare, care să fie de cel puțin două ori mai mare decât dimensiunea ghemului de rădăcini.
 2. Apoi afânați solul de pe fundul gropii de plantare și amestecați cu puțin pământ de grădină sau compost. De asemenea, puteți îmbogăți direct pământul săpat cu substanțe nutritive. Dar nu folosiți turbă pură, este prea acidă.
 3. Așezați liliacul la aceeași adâncime la care se afla anterior în ghiveci. Planta se sprijină pe propriile rădăcini.
 4. La final, umpleți groapa de plantare cu pământul îmbogățit și bătătoriți bine solul.
 5. În cele din urmă, udați planta în mod corespunzător, astfel încât solul să se așeze.

Liliacul poate fi inactiv după replantare

Se poate întâmpla ca plantele de liliac să necesite o perioadă de repaus după ce au fost replantate într-un loc nou. Însă în luna mai a anului viitor vor apărea cu siguranță primele flori.

Tăierea liliacului

Vă doriți un arbust verde, care să înflorească abundent – desigur. Însă pentru aceasta este important să aveți grijă de plantă, în caz contrar își va pierde literalmente forma. Puteți afla aici cum să vă tăiați liliacul.

Liliacul formează mugurii pentru flori încă din anul precedent. Acest lucru înseamnă că dacă îl tăiați toamna, reduceți numărul de flori pentru anul următor.

Este mai bine să tăiați liliacul imediat la sfârșitul lunii mai, după perioada de înflorire.

Asigurați-vă că îndepărtați toate paniculele ofilite. Acest lucru împiedică formarea de semințe, iar liliacul trebuie să formeze noi muguri de flori.

În cazul arbuștilor bătrâni, puteți efectua o tăiere de întinerire și în toamnă. Puteți tăia cu generozitate ramurile principale. Dacă doriți ca din liliacul dvs. să rămână un copăcel cu o singură tulpină, îndepărtați de la început toate ramurile laterale și lăstarii laterali.

vremea pentru plantat

Tunderea liliacului în toamnă și iarnă

Pe lângă tăierea de la începutul verii, care are rolul de a stimula creșterea florilor pentru anul următor, există o tundere a liliacului și în toamnă sau iarnă. Aceasta este tunderea de întinerire. Astfel vă asigurați că liliacul dumneavoastră rămâne un arbust luxuriant. Pentru a face acest lucru, alegeți lăstarii bătrâni și lemnoși și tăiați-i complet. În cazul unei îngrijiri regulate, este suficient să îndepărtați câteva ramuri. Dacă faceți o tundere mai consistentă, îndepărtați o treime din ramurile bătrâne. Mai ales în cazul plantelor mai bătrâne, ar trebui să tundeți liliacul pentru a vă bucura de el pentru o perioadă lungă de timp.

Când tăiați liliacul, nu uitați să lăsați netăiate ramurile de un an. Din acestea se vor dezvolta florile în anul viitor.

Vă puteți da seama dacă trebuie să tăiați liliacul după modul în care crește primăvara și vara. Florile sunt dens distribuite și creșterea este compactă? În acest caz nu este necesară o tundere radicală de întinerire. Însă în cazul în care apar goluri și ramurile individuale sunt foarte depărtate, atunci liliacul a crescut prea mult. În acest caz ar trebui să tăiați destul de mult din el. Deși nu va arăta la fel de luxuriant în anul următor, în celălalt an se va dezvolta cu adevărat, cu flori splendide și parfumate.

Tăierea liliacului de vară

Pentru tăierea tufelor de liliac de vară, se procedează diferit. Liliacul și liliacul de vară sunt, de fapt, două genuri de plante diferite.

Pentru a vă putea bucura de o înflorire magnifică a tufei de liliac de vară în timpul verii, tăiați arbustul primăvara sau la sfârșitul iernii, în februarie sau martie.

Nu vă faceți griji: florile se formează pe lăstarii de un an, așa că puteți tăia fără probleme părțile lemnoase.

Tăierea liliacului pitic

Liliacul pitic este o formă de liliac deosebit de compactă. Una dintre caracteristicile sale este faptul că crește dens și robust. Prin urmare, mulți grădinari pasionați își pun întrebarea: Trebuie să tai liliacul pitic? De fapt, tăierea nu este necesară, de obicei. Dar dacă micul arbust își pierde din formă, tundeți-l puțin în timpul iernii. Țineți cont de faptul că și liliacul pitic își formează florile în anul precedent. Dacă tăiați ramurile de un an, înflorirea va fi mai puțin viguroasă.

Îngrijirea liliacului

Liliacul nu are nevoie de multă îngrijire. Vă prezentăm aici câteva sfaturi despre cum să vă ajutați liliacul să crească.

Udarea liliacului

Vi s-a întâmplat deja să lăsați una sau două plante să moară de sete? Atunci liliacul este ideal pentru dumneavoastră. Nu are nevoie aproape deloc de udare – cu condiția să fi crescut suficient. Odată ce a crescut suficient de mult, poate rezista și la perioade lungi de secetă. Doar în verile foarte călduroase și uscate trebuie să îngrijiți liliacul, udându-l o dată pe săptămână.

Fertilizarea liliacului

Primăvara se recomandă un îngrășământ cu azot. Azotul este bun pentru frunzele care se formează în anul respectiv și pentru florile care vor apărea în anul următor. Având în vedere varietatea de îngrășăminte disponibile pentru liliac, este dificil să se ofere o dozare exactă. Prin urmare, respectați informațiile privind dozarea de pe ambalaje.

Sfat: Puteți să vă fertilizați liliacul împrăștiind îngrășământ organic sau compost în jurul plantei pentru a-i furniza nutrienți.

În acest fel, îi asigurați cu grijă nutrienții necesari. În cazul îngrășămintelor minerale, este nevoie de tact: utilizați azotul cu moderație. Prea mult azot favorizează puternic creșterea vegetativă, ceea ce poate duce la o înflorire mai redusă.

Dacă aplicați mulci în mod regulat liliacului, temperatura rădăcinilor rămâne echilibrată și împiedicați evaporarea unei cantități prea mari de apă în verile călduroase.

Supraviețuirea liliacului pe timp de iarnă

Liliacul este o plantă rezistentă și, în general, destul de puțin pretențioasă. În ceea ce privește rezistența la îngheț, puține alte plante rivalizează cu el. Unele soiuri de liliac se simt ca acasă chiar și în stepele înghețate ale Siberiei.

Liliac în ghiveci

Puteți planta cu ușurință liliacul și într-un ghiveci suficient de mare – de exemplu, pentru terasă sau balcon. Respectați cerințele obișnuite în ceea ce privește amplasarea. Astfel, planta dumneavoastră de liliac ar trebui să se dezvolte bine.

Dacă alegeți liliac din genul Syringa vulgaris, vă va fi mai ușor.

Plantelor din genul Syringa vulgaris le place să se extindă pe lățime. Dar asta nu este ceva ce nu se poate rezolva cu o pereche bună de foarfeci de grădinărit.

Asigurați-vă că liliacul din ghiveci se află întotdeauna într-un sol umed. Accentul este pus aici pe cuvântul umed. Liliacului nu-i place să stea în sol ud. Apa stagnantă va duce la putrezirea rădăcinilor, ceea ce va ucide liliacul. Așadar, amenajați un strat de drenaj în ghiveci.

Nu este nevoie să vă pregătiți liliacul pentru iarnă dacă se află în ghiveci. El poate rezista iernilor friguroase fără a suferi prea multe daune.

Înmulțirea liliacului

Când vine vorba de îngrijire, liliacul este un reprezentant necomplicat al semenilor săi verzi. Dacă doriți să înmulțiți liliacul, este un pic mai complicat – dar cu tehnica potrivită, înmulțirea funcționează bine.

Liliacul sălbatic se poate înmulți prin lăstari. Pentru a face acest lucru, luați o cazma toamna sau primăvara și folosiți-o pentru a separa lăstarii de planta principală. Apoi puteți replanta lăstarii în altă parte.

Problema este că unele specii de liliac nu formează deloc lăstari. În acest caz, puteți înmulți liliacul prin butași.

Așa funcționează:

 • Cel mai bine este să luați foarfecile atunci când liliacul este în floare.
 • Căutați o parte a plantei care nu este încă prea lemnoasă.
 • Numărați nodurile frunzelor. Puneți foarfecile direct sub al treilea nod și tăiați.
 • Dacă mai sunt frunze în partea de jos – scăpați de ele! Puteți îndepărta jumătate din frunzele rămase.
 • Ajungem apoi la tăietura de rănire: desprindeți o parte îngustă și lungă de aproximativ doi centimetri din scoarță, la capătul inferior.
 • Apoi luați butașul și puneți-l în pământ umed. Asigurați un mediu cald. Cea mai bună soluție este o mini-seră, dacă doriți să înmulțiți liliacul.

Înmulțirea liliacului: sădire în ghiveci

Sfat: Dacă doriți să înmulțiți liliacul, sădirea în ghiveci este foarte potrivită pentru creșterea plantelor tinere.

Tăierea liliacului tânăr

Dacă doriți să înmulțiți liliacul, îngrijirea în primele câteva luni face parte din proces. De asemenea, ar trebui să tăiați liliacul toamna sau iarna. Prin tăiere, modelați arbustul în forma dorită. Acest lucru înseamnă că îndepărtați ramurile care cresc puternic spre exterior sau prea mult în sus. În acest fel, în timp, se dezvoltă un arbust puternic și des.

Alegerea soiurilor de liliac

 • 
				Liliac de vară

  Liliac de vară (Buddleya davidii)

  • înflorește vara, din iulie până în octombrie
  • florile apar pe ramurile de un an
  • varietate mare, cu flori de diferite culori
  • poate crește până la doi metri înălțime și lățime
  • culturile noi sunt potrivite și pentru ghiveci
  • soiurile Buzz au flori sterile
  • specie de liliac extrem de rezistentă la climatul urban, tolerează seceta

 • 
				Liliacul nobil

  „Liliacul nobil” (Syringa vulgaris)

  • înflorire între mijlocul lunii mai și începutul lunii iunie
  • cu parfum clasic
  • formează arbuști verticali, care rămân verzi toată vara
  • crește între patru și șase metri înălțime
  • formează panicule verticale, care cresc spre exterior din tulpini

 • 
				Liliacul pitic

  Liliacul pitic (Syringa meyerii „Palibin”)

  • are flori roz deschis
  • formă sferică
  • florile sunt intens parfumate și atrag mulți fluturi
  • fiind pitic, este ideal pentru ghiveci
  • soi de liliac foarte robust și rezistent

Ce soiuri de liliac există?

Vă doriți o anumită culoare pentru floarea liliacului dumneavoastră? Avem o prezentare generală pentru dumneavoastră, clasificată în funcție de culoarea florilor:

Liliac alb ● liliac Syringa vulgaris „Sovetskaya Arktika”
● liliac Syringa vulgaris „Comtesse d'Harcourt”
● liliac Syringa vulgaris „Monique Lemoine”
● liliac Syringa hyacinthiflora „Angel White”
● liliac Syringa vulgaris „Marie Legraye”
Liliac mov ● liliac Syringa vulgaris „Perle von Stuttgart”
● Syringa vulgaris „Olivier de Serres”
● liliac Syringa hyacinthiflora „Lavender Lady”
● liliac Syringa vulgaris „G.J. Baardse”
● liliac Syringa vulgaris „Victor Lemoine”
Liliac galben ● liliac Syringa vulgaris „Primrose”
Liliac albastru ● liliac Syringa vulgaris „Président Grévy”
● liliac Syringa vulgaris „President Lincoln”
● liliac Syringa vulgaris „Firmament”
● liliac Syringa vulgaris „Blue Skies”
● liliac Syringa vulgaris „Professor Hoser”
Liliac roz ● liliac Syringa vulgaris „Addie Tischler”
● liliac Syringa hyacinthiflora „Maiden's Blush”
● liliac Syringa vulgaris „Montaigne”
● liliac Syringa vulgaris „Edward J.”
● liliac Syringa vulgaris „Belle de Nancy”
● liliac Syringa vulgaris „Lucie Baltet”
Liliac tricolor Liliacul comun are, de obicei, flori de maximum două culori. Printre acestea se numără soiuri precum Lila Wonder și Sensation. Arbuștii de liliac de vară „Tricolor” poartă panicule cu trei culori diferite.

Soiuri otrăvitoare

Tot liliacul din soiul „Syringa” conține glicozida siringină, adică substanțe care pot provoca simptome de otrăvire, în special la copii și la animalele de companie.

Liliacul din genul „Buddleja” conține toxine și, prin urmare, trebuie clasificat ca fiind otrăvitor. Prin urmare, este necesară o precauție specială în acest caz.

Liliac: întrebări frecvente

Când se taie liliacul în sezonul de toamnă?

Cel mai bine pentru grădinarii amatori este să taie liliacul înainte de toamnă, imediat după înflorire. Dacă ați ratat momentul, puteți să tăiați liliacul și în septembrie sau octombrie. Însă, ca urmare, înflorirea de anul viitor va fi mai slabă.

Sfârșitul toamnei și iarna sunt anotimpurile potrivite pentru tunderea de întinerire.

Liliacul se poate tăia și iarna?

Dacă doriți să tăiați liliacul de vară, iarna este anotimpul potrivit. Cel mai bine este să alegeți o zi fără îngheț, de preferință uscată, în februarie sau la începutul lunii martie. Apoi arbustul poate fi tăiat viguros.

Alte soiuri de liliac trebuie tăiate după înflorire, în mai sau iunie, și apoi din nou la începutul iernii, dacă doriți să le întineriți.

Liliacul este rezistent pe timp de iarnă?

Da, este rezistent. Prin urmare, puteți planta liliac oriunde în grădină, cât timp locația este cel puțin parțial umbrită.

De asemenea, asigurați-vă că liliacul nu se usucă în timpul iernii. Mai ales în primii ani, rădăcinile nu sunt încă atât de bine dezvoltate. Apoi, ar trebui să udați liliacul în lunile uscate.

Când se plantează liliacul în grădină?

Regula generală este că liliacul se plantează cel mai bine înainte de iarnă, de exemplu, în lunile de toamnă. În acest fel, rădăcinile se pot dezvolta deja în noua locație, iar planta este bine pregătită pentru primăvara următoare. Liliacul la ghiveci poate fi plantat și în alte perioade ale anului.

Când pot replanta liliacul?

Dacă doriți să replantați un liliac, cel mai bine este să alegeți o zi uscată din octombrie până în martie. Pentru a face acest lucru, tăiați viguros arbustul. Apoi dezgropați ghemul de rădăcini din vechiul loc, astfel încât să rămână cât mai mult pământ posibil pe rădăcini. Astfel pregătit, vă puteți planta liliacul în noul loc.

Dacă doriți să înmulțiți liliacul, tăiați lăstari numai dacă sunt disponibili.

Se poate planta liliac în luna martie?

Da, puteți planta liliac în luna martie. Această lună este, de obicei, suficient de umedă și încă nu este prea cald. Însă o înflorire intensă nu va avea loc decât în anul următor.

Ce boli pot afecta liliacul?

Cele mai frecvente boli ale liliacului sunt făinarea și pătarea frunzelor. Ambele sunt boli fungice și cel mai bine este să se taie zonele afectate.

Pentru a preveni răspândirea bolilor liliacului, aruncați secțiunile tăiate la deșeurile organice și nu la compost. În timp ce ciupercile apar ocazional, liliacul este în mare parte cruțat de alți dăunători.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus