Listă favorite 0 Coşul meu 0

Accesul în magazinele noastre este permis doar cu mască sau alte mijloace de protecție.

Îngrijirea hortensiilor

Hortensien KV

Pentru a obține stilul perfect de casă de la țară sau atmosfera insulelor din Atlantic, grădina ta are nevoie de hortensii. Inflorescențe mari la nesfârșit, în aproape toate culorile curcubeului - și, pe deasupra, mai sunt și relativ ușor de întreținut. Nu prea poți greși dacă îți plantezi hortensii în grădină!

Timp de lectură 6 min.

Găsiți hortensia potrivită pentru dumneavoastră

Există multe soiuri de hortensii. La nivel mondial există peste 70 de soiuri diferite. Printre ele se numără soiuri perene și sezoniere. Soiurile de hortensii se deosebesc, de regulă, prin forma de creștere, culori și forma inflorescenței, dar și prin nevoile lor.

Fiecare soi de hortensie are propriile sale reguli. Pentru a te bucura cât mai multe de hortensiile tale, trebuie să te informezi în prealabil despre deosebirile și nevoile specifice ale plantelor.

Iată cum găsiți solul și poziția ideale pentru hortensii

Hortensiile preferă o poziție în penumbră, cu un sol preponderent umed. În cazul în care razele soarelui le lovesc direct, hortensiile - îndeosebi cele comune, albe - vor avea probleme. Inflorescențele pot deveni maronii. În general însă, majoritatea soiurilor nu au nicio problemă cu soarele, atât timp cât sunt udate suficient.

Vântul, în schimb, nu le prea place, drept pentru care trebuie să le poziționați într-un loc cât mai bine apărat de curenții de aer.

Atunci când le plantați în grădină, hortensiile arată cel mai bine lângă cimișir și alte plante înalte.

Chiar și când sunt plantate în ghivece, pe terasă sau balcon, hortensiile vă vor încânta privirile cu culorile lor vesele. Și aici trebuie să aveți grijă să le poziționați în semi-umbră și să le udați regulat.

locul ideal pentru hortensii

Cea mai importantă este umezeala permanentă. Totodată, solul trebuie să aibă o aciditate redusă, bogat în nutrienți și humus. Nu este neapărat rău ca solul să fie mai puțin bogat în calcar, dar nici nu este ideal.

Dat fiind faptul că hortensia are nevoie de multă apă, însă reacționează negativ dacă apa băltește la nivelul rădăcinilor, se recomandă un sol capabil să absoarbă cantități mari de apă, fără a facilita stagnarea acesteia.

Dacă doriți să fiți sigur, cumpărați pământ special pentru hortensii. Acesta poate fi găsit pentru plante cu inflorescențe roșii, albastre sau albe.

La fel de important este ca stratul de pământ să fie cât mai adânc, astfel încât planta să aibă destul loc pentru a crește și a se dezvolta în mod optim.

Plantarea hortensiilor

Cel mai bun moment pentru plantarea hortensiilor este primăvara. Astfel, nu trebuie să vă mai temeți de îngheț, iar rădăcinile se vor prinde mai bine. Dar și vara, și toamna, puteți planta hortensii fără probleme. Aveți însă grijă, imediat după plantare și în zilele caniculare, să udați hortensia cu apă suficient de multă.

Îngrijirea corectă a pământului pentru hortensii

Hortensiile dezvoltă rădăcini adânci, profitând de caracteristicile pozitive ale mulcirii. Aceasta combate evaporarea apei și uscarea pământului, protejând solul de vânt, apă și bătaia directă a soarelui. Totodată, combate eficient buruienile.

Asigurați-vă că nu există buruieni mai înainte de a adăuga stratul de mulci – apoi aplicați-l într-un strat de cel puțin șapte centimetri.

ingrijirea pamantului pentru hortensii

Udați și fertilizați corect hortensiile

Udare

Hortensiile au frunze cu o suprafață mare, care contribuie la evaporarea rapidă a unor cantități importante de apă. Totodată, planta are nevoie în mod natural de foarte multă apă. Din acest motiv, este foarte important să o udați regulat.

Imediat după ce o plantați, trebuie să udați hortensia mai des, la intervale regulate. În zilele caniculare, o puteți uda și dimineața și seara.

Același lucru este valabil și în cazul plantelor de ghiveci. Evitați umezeală acumulată, pantele nu reacționează bine.

Hortensiile sunt destul de sensibile în ceea ce privește relația lor cu apa. Nu le place apa calcaroasă, care, pe termen lung, duce la o modificare a culorii inflorescențelor. Prin urmare, cel mai bine este să folosiți apă de ploaie sau apă filtrată de la robinet. Dacă adăugați puțin oțet, valoarea pH-ului se îmbunătățește.

Fertilizarea

Îngrășămintele pentru hortensii stimulează creșterea naturală a plantei, garantând inflorescențe numeroase și bogate. Combinația echilibrată de substanțe nutritive este croită exact pe nevoile plantei.

Fertilizați hortensiile odată pe an, preferabil primăvara sau vara devreme. Găsiți informații despre fertilizare pe ambalaj.

Iată cum puteți schimba culoarea hortensiilor dumneavoastră

Vă minunați cum de hortensiile vecinului dumneavoastră și-au schimbat deodată culoarea din roz în albastru? Și dumneavoastră puteți face asta!

Nu trebuie să faceți altceva decât să creșteți pH-ul solului. Acest lucru nu este însă posibil cu toate soiurile de hortensie.

Hortensiile albe și roșii își păstrează culoarea, indiferent de valoarea pH-ului. Puteți, în schimb, modifica culoarea hortensiilor roz. În cazul solului cu aciditate ridicată, o puteți face adăugând calcar. Coloritul albastru îl puteți însă obține și dacă folosiți un îngrășământ special pentru hortensii albastre. Adăugați una-două linguri pe solul din jurul plantei primăvara, când începe perioada de creștere a hortensiei. Apoi udați bine – astfel, îngrășământul se infiltrează în sol, începând să acționeze.

Aveți grijă să folosiți la udare doar apă de ploaie sau apă cu o duritate scăzută, pentru ca efectul să nu dispară. În cazul hortensiilor roz poate dura 1-2 ani până când devin albastre. Prin urmare, trebuie să aveți răbdare.

Dacă doriți ca hortensiile dumneavoastră să rămână albastre, trebuie să aveți grijă ca solul să fie acid. Bunăoară, gradul de aciditate al solului poate fi crescut prin adăugarea de compost.

Cum să tăiați și să protejați hortensiile în mod corect

Tăiere

Tăiați sau nu tăiați? Depinde. Hortensiile comune, hortensiile de catifea și hortensiile-farfurie își formează mugurii inflorescențelor pentru anul următor încă din toamnă. Prin urmare, orice tăiere poate dăuna inflorescențelor viitoare. Așadar, în cazul acestor soiuri de hortensie tăiați primăvara doar lăstarii înghețați și inflorescențele vechi.

În cazul hortensiei cu panicule, situația este diferită. În acest caz, florile se formează pe tijele noi, prin urmare se recomandă tăierea pe timpul primăverii (după trecerea înghețului). Tăierea stimulează în acest caz înflorirea plantei.

În general, florile ofilite trebuie îndepărtate. Și ramurile trebuie rărite puțin încă din august, pentru ca hortensia să fie expusă la soare și în interior.

Vârsta hortensiei este un alt criteriu care dictează cât de mult trebuie tăiat din plantă. Plantele încă tinere nu necesită decât mici ajustări ale formei, însă exemplarele mai bătrâne pot fi tăiate mai generos.

Protecţie pentru plante

La fel ca toate plantele, și hortensia poate fi afectată de anumite boli: micoze precum făinarea, mucegaiul cenușiu și pătarea frunzelor, precum și, în cazuri mai rare, și unele patologii produse de viruși.

Dăunătorii care pot afecta hortensiile plantate în grădină sunt afidele și gărgărița colet. Și melcii trebuie ținuți departe, mai ales în cazul plantelor tinere. Dacă hortensiile sunt plantate în ghiveci, trebuie să le feriți de păduchi.

protejarea hortensiilor

Iată cum vă înmulțiți hortensiile

Nu vă mai săturați de hortensii – ceea ce este de înțeles. Hortensiile se înmulțesc cu ușurință prin butași.

În acest scop, tăiați în luna iulie câteva ramuri noi, încă neîntărite, păstrând o pereche de frunze la ambele capete și eliminați restul. Apoi înfigeți butașii câțiva centimetri într-un ghiveci cu pământ pentru cultivare, udați bine, apoi acoperiți butașul cu folie și așezați-l într-un loc umbros.

După aproximativ două-trei săptămâni se vor forma primele rădăcini subțiri. Odată ce au apărut destule rădăcini, puteți transfera butașii în mai multe ghivece, renunțând la folie. Pe timpul iernii, butașii trebuie băgați în casă și păstrați într-un loc răcoros. În primăvara următoare, plăntuțele pot fi mai apoi transferate în grădină.

Origine și răspândire

Hortensiile aparțin familiei Hydrangeaceae. Numele lor provine din limba greacă și înseamnă „cană cu apă“. Numele spune, de altfel, totul, pentru că majoritatea soiurilor de hortensie au nevoie de foarte multă apă.

Hortensiile se prezintă sub formă de arbuști, semi-arbuști sau copăcei. Există peste 70 de soiuri de hortensii în întreaga lume, majoritatea fiind prezente în sudul și estul Asiei, precum și în America de Nord și de Sud.

Hortensia este însă tot mai întâlnită și în grădinile din Europa. Nu-i de mirare, având în vedere ce flori colorate și splendide are. Unii spun că are un șarm romantic și pastoral. Alții o asociază cu vacanța.

Întrebări tipice referitoare la hortensii

De regulă, perioada de înflorire a hortensiilor este din iunie până în septembrie, în funcție de soiul de hortensie. Arbuștii își păstrează însă funcția decorativă până iarna. Pentru ca să vă bucurați încă din mai de aceste plante viu colorate, mulți horticultori oferă și plante care înfloresc mai repede.

Hortensiilor nu le place soarele amiezii, dar nici umbra nu le prea priește. Așadar, dacă doriți să îi faceți pe plac hortensiei dumneavoastră, pentru a vă bucura de inflorescențe bogate, este bine să o plantați la semi-umbră. Soarele de dimineață și de după amiază este optim.

Suprafața necesară hortensiei dumneavoastră depinde de soiul pentru care v-ați decis. Există hortensii cu creștere lentă și medie. Unele hortensii pot atinge înălțimi uluitoare, altele rămân mici. În magazinul online HORNBACH găsiți indicații în acest sens în detaliile articolului ales.

În acest caz, contează soiul plantei! Denumirea botanică a hortensiilor este hydrangea, ceea ce, în traducere liberă, înseamnă „cană cu apă“. Într-adevăr, hortensiile au nevoie de multă apă, mai ales din pricina suprafeței mari a frunzelor, prin care se evaporă multă apă.

Mai ales în miezul verii, când timp de multe zile sau săptămâni vremea este caniculară și uscată, hortensiile au nevoie de apă suficientă, așa că trebuie să le udați zilnic. De regulă, pământul trebuie să fie mereu umed. Evitați însă neapărat băltirea apei. Prin urmare, mai bine udați mai des, decât mai rar și mai mult.

Udați hortensiile cu apă cu conținut scăzut de calcar. Cel mai bine folosiți apă de ploaie direct din butoi.

Pentru a evita evaporarea accelerată a apei, puteți aplica un strat de mulci peste pământul în care sunt plantate hortensiile. Acest lucru ajută și împotriva buruienilor.

Hortensiile rezistă, de regulă, foarte bine pe timpul iernii, deși există și în acest caz unele deosebiri între diferitele soiuri de plante. Cel mai bine vă protejați hortensiile împotriva înghețului cu folie geotextilă sau crenguțe. În cazul plantelor de ghiveci, puteți acoperi pământul și cu covorașe din cocos sau cu un strat de frunze uscate.

Hortensiile trec cel mai bine peste iarnă într-un loc ferit de vânt, la umbră, aflat cât mai aproape de pereții casei.

Hortensiile se ofilesc din diverse motive. Unul dintre ele este canicula pe timpul verii. Dacă observați că inflorescențele hortensiei încep să atârne pe timpul verii, verificați dacă nu cumva pământul este uscat. În acest caz trebuie neapărat să o udați!

Dacă pământul este puțin umed, inflorescențele căzute pot fi un semn al unui proces natural al plantei, care protejează astfel evaporarea excesivă a apei. În acest caz, inflorescențele se vor ridica din nou atunci când temperaturile vor scădea.

Un alt motiv poate fi și băltirea apei, în urma căreia au putrezit rădăcinile. În acest caz, scoateți planta din ghiveci, îndepărtați rădăcinile stricate și substratul și replantați-o într-un ghiveci nou cu pământ pentru hortensii. Pentru a evita băltirea apei, udați hortensiile mai des, în loc de mai mult și mai rar. Mai înainte de a le uda, verificați dacă pământul este într-adevăr uscat.

Se poate întâmpla să fie vorba și despre ofilirea naturală a inflorescențelor. În acest caz, puteți ajuta planta să producă noi flori tăind sau rupând inflorescențele ofilite.

Dacă hortensia dumneavoastră are frunzele galbene pe timpul primăverii sau verii, dar vinișoarele sunt în continuare verzi, înseamnă că planta are un deficit de fier. Acest lucru se întâmplă fie din cauza unei valori prea ridicate a pH-ului, fie pentru că pământul nu are un conținut suficient de mare de fier. În acest caz, cel mai bine este să udați hortensia cu apă de ploaie, administrându-i un îngrășământ cu pH acid.

Dacă frunzele sunt complet galbene, probabil că planta are un deficit de azot. În acest caz trebuie să administrați plantei puțin îngrășământ cu azot.

Datorită inflorescențelor mari și splendide, hortensiile se potrivesc perfect în buchete sau aranjamente florale.

În forma uscată, florile hortensiei durează și mai mult. Pentru a le usca, atârnați floarea cu capul în jos și așteptați să se usuce.

Dacă doriți să păstrați culoarea originală a florii chiar și atunci când este uscată și nu vreți ca aceasta să devină casantă, așezați-o într-un pahar umplut cu un amestec de glicerină și apă.

Puteți cumpăra glicerină de la farmacie. Amestecați, pur și simplu, în raport de unu la doi, glicerină cu apă, tăiați oblic tija hortensiei și introduceți-o în recipient, așteptând până se evaporă cea mai mare parte din apă.

Apoi atârnați floarea la uscat cu capul în jos, sau agățați-o cu un șnur într-un loc întunecos și aerisit până ce se usucă.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x