0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
30.11.2023 08:00 - 21:00
01.12.2023 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 30.11.2023 la ora 02:23. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Glicina albastră - plantarea, tăierea, înmulțirea și îngrijirea plantei curgătoare Wisteria

Glicina albastră - plantarea, tăierea, înmulțirea și îngrijirea plantei curgătoare Wisteria

Te-ai întrebat vreodată ce este acea plantă superbă care seamănă cu un salcâm? Ei bine, ea se numește glicină și este cunoscută pentru frumusețea ei și pentru aerul special pe care îl oferă curților din care face parte. Foarte multe persoane își doresc să o aibă în propria grădină, însă pentru ca ea să se dezvolte și să crească așa cum îți dorești, trebuie să știi cât mai multe lucruri utile despre îngrijirea ei.

Glicina albastră - informații esențiale: când se plantează, când înflorește, în cât timp crește etc.

Glicina, sau după denumirea sa științifică Wisteria, este o plantă care face parte din familia Fabaceae (leguminoase) și este rudă cu mazărea și salcâmul. Ea include foarte multe specii de viță-de-vie lemnoase, native din Asia și Statele Unite ale Americii. În majoritatea cazurilor, este folosită ca plantă ornamentală, pentru că are o frumusețe aparte. O singură rădăcină este capabilă să acopere fațada unei case în timp, datorită coronamentului bogat pe care îl are.

Există nouă specii de Wisteria, însă doar trei dintre ele sunt foarte populare și frecvent cultivate: glicina japoneză, cea chinezească și cea mătăsoasă. Chiar dacă sunt plante cu flori extrem de frumoase, glicina este considerată o plantă invazivă, pentru că are tendința de a le sufoca pe celelalte. Wisteria sinensis (chinezească) este planta care s-a adaptat cel mai bine la clima din România, pentru că rezistă la temperaturi scăzute, dar și la cele mai ridicate.

Cele mai mature plante pot ajunge până la 20 de metri înălțime și 10 metri lățime. Specialiștii consideră că poate ajunge la maturitate la șase ani. Glicina are frunze destul de mari, care se pot dezvolta până la 20-35 de centimetri lungime. De asemenea, florile seamănă destul de mult cu cele ale salcâmului.

1. Glicina albastra informatii esentiale (1)

Înainte de a o planta, este important să știi cum se îngrijește glicina, pentru că dezvoltarea ei necontrolată poate fi dăunătoare. De exemplu, are nevoie de un suport extrem de rezistent, iar de cele mai multe ori preferă copacii puternici, pereții exteriori ai caselor sau alte structuri care să o sprijine foarte bine. Când planta ajunge la maturitate, poate cântări zeci sau sute de kilograme care au puterea să dărâme copaci, stâlpi, să provoace pagube jgheaburilor, să prăbușească garduri și multe altele. De aceea, trebuie să îi controlezi creșterea foarte bine. Dacă îți dorești să o plantezi în scop decorativ, poți apela și la o arcadă, fiind un suport foarte bun și rezistent.

Cum se plantează glicina?

Plantează glicina în locul cel mai însorit din curtea ta, însă ai grijă ca zona să fie ferită de vânt. De asemenea, asigură-te că îi oferi un sol bine drenat, fertil, hrănitor și ușor alcalin. Glicina, mai ales soiul sinensis, se dezvoltă repede și are o rezistență mare. Chiar dacă nu va muri plantată într-un pământ slab calitativ, ea îl preferă pe cel fertil. Luminozitatea este și ea esențială pentru o dezvoltare normală, așa că este indicat să cauți locul cel mai însorit din grădină. Distanța dintre plante ar trebui să fie între 2-5 metri, dacă îți dorești să sădești mai mulți puieți.

Dacă alegi variante cu semințe, ai grijă ca ele să nu fie bolnave, pentru că nu se vor prinde. Pentru a te asigura că munca ta nu este în zadar, este recomandat să achiziționezi plante de exterior și arbuști de la furnizori serioși, care le păstrează în condiții adecvate, așa cum este Hornbach.

Alege să pui glicina într-un loc din curte cât mai spațios, pentru că odată ce va crește va începe să se extindă foarte mult. De asemenea, asigură-te că nu sunt alte plante în jurul ei, pentru că le va sufoca. După ce ai săpat locul în pământ, curăță zona de lângă de pietre, buruieni sau alte deșeuri. Poziționează planta vertical și lasă frunzele deasupra solului atunci când o acoperi cu pământ.

Când se plantează glicina?

Când plantăm glicina? Primăvara sau toamna. Pune-o în gropi generoase, pentru ca rădăcina să nu fie sufocată și asigură-te că sunt de cel puțin trei ori mai late decât aceasta.

Când înflorește glicina?

Clima din România face ca florile de glicină să înceapă să înflorească la finalul lunii aprilie sau începutul lunii mai. De asemenea, ele se mențin între 6 și 8 săptămâni. Plantele ajunse la maturitate înfloresc uneori chiar și de două ori pe an, însă acest lucru depinde de climă și temperatură. Este nevoie de o vară ploioasă și o toamnă lungă, care să amâne venirea iernii, pentru ca acest lucru să se întâmple.

1. Glicina albastra informatii esentiale (2)

Perioada de înflorile a glicinei are loc primăvara, în special la speciile asiatice. Când vine vorba de cele americane, planta înflorește în mijlocul verii. De asemenea, ea poate să înflorească după ce au trecut câțiva ani de la plantare.

De ce nu înflorește glicina?

Dacă îți dorești ca glicina ta să înflorească la timp și să îți ofere o priveliște spectaculoasă, ea trebuie hrănită cu îngrășăminte organice sau minerale o dată pe săptămână. În cazul în care glicina ta nu face flori, pot exista câteva cauze. În primul rând, gândește-te la îngrășământul pe care l-ai pus și dacă a fost excesiv de mult. Ia în considerare faptul că nu ii priește deloc azotul, decât fosfatul și potasiul. În altă ordine de idei, este posibil ca planta să nu înflorească pentru că nu a ajuns la maturitate.

Este bine să știi după cât timp înflorește glicina, pentru a nu rămâne dezamăgit. Îi poate lua câțiva ani sau chiar decenii, în funcție de soiul pe care l-ai plantat. Desigur, ai posibilitatea să îi forțezi maturizarea prin secetă indusă sau tunderea rădăcinilor.

1. Glicina albastra informatii esentiale (3)

Glicina este comestibilă?

Dacă ai auzit până acum că glicina este otrăvitoare sau toxică, să știi că acest lucru nu este în totalitate greșit. Poți întâlni soiuri comestibile, din care uneori se face vin, iar altele toxice. Este indicat să le identifice un profesionist înainte ca tu să le consumi, însă mult mai sigur ar fi să le eviți. Semințele din păstăi sunt și ele considerate otrăvitoare, iar unele părți conțin saponină (wisterin) care odată ingerată poate provoca greață, diaree, amețeli, vărsături sau probleme de vorbire. De asemenea, există cazuri în care semințele au provocat intoxicații atât la animale, cât și la copii.

Câte culori are glicina?

Glicina are mai multe culori. Chiar dacă majoritatea persoanelor știu că planta cea mai populară este albastră, ea de fapt are culoarea mov. De asemenea, mai poate fi albă, roz sau purpurie.

1. Glicina albastra informatii esentiale (4)

În cât timp crește glicina?

Cât de repede crește glicina? Dacă este lăsată liberă și nu ai intervenit în dezvoltarea ei, va crește cu până la 3 metri în fiecare an, iar tulpina ei poate depăși 30 de centimetri diametru. Planta poate să trăiască până la 20 de ani atunci când este îngrijită în condiții optime. De asemenea, îi poate lua până la opt săptămâni pentru a înflori complet.

1. Glicina albastra informatii esentiale (5)

Glicina ca floare - cum se îngrijește și când se tunde

Este foarte important să știi că odată ajunsă la maturitate, glicina devine foarte grea. Acest lucru înseamnă că este necesar să îi asiguri un suport durabil pe care să se cațere încă de la început.

Glicina albastră sau mov nu este extrem de rezistentă la frig, mai ales în primii ani de viață, până când devine o plantă complet matură. De aceea, trebuie să îi oferi umiditate și soare. Ea trebuie udată în primii ani destul de frecvent, în special în perioadele secetoase, iar apoi într-un ritm moderat. Ca să îți dai seama exact dacă are nevoie de apă sau nu, verifică solul de sub ea. El trebuie să fie mereu umed, dar nu în exces. Prea multă apă îi va afecta rădăcinile.

2. Glicina ca floare cum se ingrijeste (1)

Așadar, trebuie să te asiguri că îi pui la dispoziție un suport, pentru a se putea cățăra în voie. Îngrijirea și întreținerea glicinei nu este complicată, însă este important să fii atent la micile detalii. Poate fi o plantă pretențioasă în primii ani de viață, însă odată ajunsă la maturitate va fi mai tolerantă la condițiile de mediu.

Dacă nu îți dorești ca glicina să crească haotic, începe să o susții și să o conduci încă din primele luni spre locul în care vrei să crească. Trebuie să o agăți de suprafețe până când va putea să facă singură acest lucru, să o legi și să o susții.

În ceea ce privește udarea, folosește apă la temperatura camerei și ai grijă să nu fie în exces. O umiditate moderată este excelentă pentru ea. Totodată, în timpul sezonului de înmugurire, adică primăvara, poți să o uzi mai des. Este recomandat să faci acest proces seara, pentru ca soarele să nu ardă florile și frunzele în timp ce ele se usucă.

2. Glicina ca floare cum se ingrijeste (2)

Când și cum se tunde glicina?

Dacă te-ai întrebat până acum când se taie glicina, ei bine acest proces trebuie făcut de două ori pe an: vara (în iulie sau august) și la începutul primăverii, imediat după ce temperaturile au început să crească și știi sigur că nu va mai veni frigul. Tăierea glicinei în mod regulat va asigura că planta nu crește necontrolată și îi va stimula, în același timp, producerea de muguri floriferi. În acest fel, te vei bucura de o înflorire abundentă.

Ajunși la capitolul „cum se taie glicina”, trebuie să știi că este nevoie ca toate ramurile să fie scurtate până la 20-30 de centimetri. De ce? Pentru că planta trebuie să respire și să aibă un aspect cât mai aerisit.

În plus, facilitezi iluminarea ei cât mai bună pentru ca mugurii din anul viitor să fie floriferi. Același lucru vei face și la finalul iernii, tăind până la 2-3 muguri. Florile se dezvoltă din mugurii de la baza plantei care a fost curățată în anul precedent. Acest lucru înseamnă că la primăvara vei tăia planta și vei lăsa câțiva muguri la bază pentru ca florile să înflorească vizibil.

Dacă vrei să o tunzi, o poți face și toamna, înainte ca iarna să își intre în drepturi și planta să înghețe. Odată ce a ajuns la maturitate, asigură-te că faci acest proces mult mai des, pentru a-i corecta forma. O poți tăia oriunde, însă nu te apropia de lăstarii pe care se bazează prinderea ei. Ca la orice altă plantă, cu cât este tunsă mai mult, cu atât va crește și va înflori mai mult. În cazul în care ți se pare că glicina ta crește mult prea mult pe parcursul verii, o poți curăța și acum, însă nu în exces, ci doar cât să îi dai forma pe care ți-o dorești.

2. Glicina ca floare cum se ingrijeste (4)

Cum se înmultește glicina?

Cu siguranță te-ai întrebat până acum cum se prinde glicina, mai ales dacă vrei să plantezi și tu un soi. Ei bine, ea poate fi înmulțită prin semințe, tăiere sau butași. Dintre toate aceste variante, grădinarii o preferă pe cea din butași de glicină înrădăcinați, pentru că semințelor le poate lua zeci de ani până înfloresc.

Așadar, dacă ai văzut imagini spectaculoase cu glicină și îți dorești și tu să plantezi una la tine în curte, poți să ai garanția că va fi la fel de frumoasă, mai ales dacă alegi soiuri de la furnizori care știu cum să le îngrijească până când ajung la tine. Ia în considerare sfaturile de mai sus și nu ezita să îți transformi grădina într-o oază de relaxare!

Sursa foto: Unsplash.com, Pixabay.com

2. Glicina ca floare cum se ingrijeste (3)

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus