Instrucțiuni

Montarea duşului la nivelul pardoselii: sifonul pentru scurgere

Timp de lectură 6 min.

Puteţi monta chiar dumneavoastră un duş la nivelul pardoselii cu sifonul de scurgere, urmărind indicaţiile HORNBACH.

1

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Pregătirea pentru lucru


Decupajul în podea pentru montarea sistemului de duş fără cădiță este pregătit. Dimensiunea este aleasă astfel încât se potriveşte elementul de duş, plus benzile izolante de margine. Există racordul de perete pentru scurgere, iar acesta se află suficient de jos pentru a asigura panta necesară.
Pentru următorii paşi de lucru, curăţaţi mai întâi suprafaţa.

Pașii de lucru

01

Aşezaţi prima dată sistemul de duş în adâncitura din podea.

montarea dusului la nivelul pardoselii 1
montarea dusului la nivelul pardoselii 1
02

Marcaţi prin gura de scurgere poziţia scurgerii pe podea. În acest loc va fi montată scurgerea.

montarea dusului la nivelul pardoselii 2
montarea dusului la nivelul pardoselii 2
03

Aşezaţi scurgerea pe marcaj şi racordaţi-o cu ajutorul unor ţevi PP cu racordul de perete. În funcţie de poziţia racordului de perete, puteţi folosi în plus coturi PP. Dacă este nevoie, ţevile PP se taie cel mai bine cu bomfaierul. Pentru lungimea ţevii, ţineţi cont şi de adâncimea la care veţi introduce ţeava în racordul de perete şi în scurgere. Aşezaţi ţeava într-o cutie de tăiat în unghi şi tăiaţi neted. Debavuraţi cantul cu o pilă. Ungeţi capetele ţevilor şi coturilor cu lubrifiant, pentru a le putea îmbina mai uşor.

montarea dusului la nivelul pardoselii 3
montarea dusului la nivelul pardoselii 3
04

Acum trebuie să aduceţi sifonul la înălţimea de montare corectă. Măsuraţi distanţa dintre sifon şi marginea superioară a adânciturii (1).

montarea dusului la nivelul pardoselii 4
montarea dusului la nivelul pardoselii 4
05

Din această dimensiune, scădeţi grosimea sistemului de duş fără cădiță(2), minus adâncimea de montaj de la racordul scurgerii (3).

montarea dusului la nivelul pardoseli 5
montarea dusului la nivelul pardoseli 5
06

La această înălţime trebuie poziţionat sifonul de scurgere(4). Respectaţi panta necesară spre racordul de perete.

montarea dusului la nivelul pardoselii 6
montarea dusului la nivelul pardoselii 6
07

Pentru a aduce scurgerea la înălţimea corectă, o puteţi susţine simplu cu o bucată dintr-o placă de polistiren extrudat. După ce veţi aşeza elementul de duş, scurgerea se va potrivi perfect şi va putea fi înşurubată de sus cu uşurinţă.

montarea dusului la nivelul pardoselii 7
montarea dusului la nivelul pardoselii 7
08

Înainte de a monta definitiv placa special proiectată pentru sistemul de duş, verificaţi dacă racordurile de ţeavă sunt etanşe. Turnaţi cu o stropitoare puţină apă în scurgere şi verificaţi îmbinările. Dacă totul este etanş, aşezaţi de probă elementul de duş încă o dată pe poziţie şi verificaţi dacă poziţia scurgerii se mai potriveşte.

montarea dusului la nivelul pardoselii 8
montarea dusului la nivelul pardoselii 8
09

Aplicaţi benzi izolante pe marginile înconjurătoare. Le puteţi fixa, de exemplu, cu un capsator manual. Tăiaţi materialul excedentar cel mai bine imediat, pentru a nu vă deranja la montarea sistemului de duş.
Pentru ca un sistem de duş fără cădiță să fie la acelaşi nivel cu şapa încăperii, trebuie să puneţi ceva dedesubt. În acest scop, decupaţi plăci din polistiren extrudat la dimensiunile corecte, pentru a umple complet spaţiul gol. Lipiţi plăcile cu adeziv pentru gresie şi faianţă. Preparaţi cantitatea necesară de adeziv şi aplicaţi-o cu o gletieră pe suprafaţă.

montarea dusului la nivelul pardoselii 9
montarea dusului la nivelul pardoselii 9
10

Aşezaţi plăcile decupate şi apăsaţi-le. În funcţie de grosimea necesară, puteţi lipi şi două straturi de plăci unul peste altul.

montarea dusului la nivelul pardoselii 10
montarea dusului la nivelul pardoselii 10
11

Acum puteţi lipi elementul de duş cu adeziv pentru gresie şi faianţă. Întindeţi adezivul pe plăcile de polistiren extrudat şi pe dosul sistemului de duş. Aşezaţi apoi elementul pe poziţie şi apăsaţi-l. Acesta trebuie să stea cu toată suprafaţa pe plăcile din polistiren extrudat şi să fie aliniat cu podeaua. Pentru protecţie, în scurgere mai intră şi capacul de protecţie alăturat.

montarea dusului la nivelul pardoselii 11
montarea dusului la nivelul pardoselii 11

Montarea plăcilor ceramice

12

După ce aţi montat placa pentru sistemul de duş, iar adezivul s-a uscat, aplicaţi un strat de grund. Începeţi cu pereţii, după care grunduiţi podeaua din exteriorul plăcii pentru sistemul de duş. Aceasta este pregătită din fabrică pentru montarea gresiei.
După ce grundul s-a uscat, pe trecerile de la elementul de duş se lipesc benzi de etanşare, apoi pe toate trecerile între perete şi podea. La final, fixaţi o bandă de etanşare în colţul vertical al zonei de duş.
Etanşaţi racordurile de apă pentru bateria de duş cu manşete de etanşare. Lipiţi manşetele de etanşare, astfel încât ţevile să fie etanşate perfect. Dacă ţevile de racord nu ies din perete, trebuie să montaţi prelungiri de robinet.

montarea dusului la nivelul pardoselii 12
montarea dusului la nivelul pardoselii 12
13

Pe suprafeţele pereţilor şi podelei se aplică acum două straturi de material de etanşare fluid. Înainte de aplicarea următorului strat, respectaţi timpul de aerisire. Abia apoi aplicaţi stratul al doilea. Pentru a controla dacă aţi aplicat două straturi în toate locurile, puteţi aplica primul strat cu o gletieră, iar al doilea cu un trafalet pentru grund de adâncime. Suprafeţele diferite asigură un control optic. Benzile şi manşetele de etanşare trebuie înglobate la fiecare strat.

montarea dusului la nivelul pardoselii 13
montarea dusului la nivelul pardoselii 13
14

După ce stratul de etanşare s-a uscat, puteţi monta faianţa pe pereţi.

Alegeţi dinţii gletierei în funcţie de dimensiunea plăcilor. Pentru plăcile ceramice cu o lungime de 60 cm, se va folosi, de ex., o gletieră cu dinţi de 8 mm. Puteţi monta profile decorative pe marginile de sus şi laterale ale faianţei.

Montaţi faianţa de jos în sus. Lăsaţi un rost spre podea, folosind pene pentru rosturi. După ce aţi montat primul strat de faianţă, continuaţi în sus. Pentru a obţine rosturi egale, folosiţi distanțiere.

După ce aţi montat faianţa, treceţi la montarea gresiei. Desenaţi mai întâi pe podea conturul sistemului de duş fără cădiță. Ţineţi cont şi de poziţia de montaj a cabinei de duş. Începeţi cu plăcile de gresie de lângă sistemul de duş, apoi continuați să montați plăcile astfel încât să puteţi ieşi din încăpere.
După ce pardoseala devine circulabilă, puteţi continua cu sistemul de duş. Aici veţi monta plăci de mozaic. Mozaicul din piatră naturală se adaptează foarte bine la suprafaţa de scurgere în pantă a sistemului de duş. Pentru a obţine pietricele mici de umplutură, puteţi mărunţi plăcile de mozaic cu un cleşte, până ajung la dimensiunea potrivită.

montarea dusului la nivelul pardoselii 14
montarea dusului la nivelul pardoselii 14
15

La final, plăcile se rostuiesc. După ce chitul s-a uscat, trecerile se rostuiesc permanent elastic cu silicon.

montarea dusului la nivelul pardoselii 15
montarea dusului la nivelul pardoselii 15
16

La final, puteţi monta şi o cabină de duş. Aflaţi cum să procedaţi, consultând instrucţiunile de la producător. Montajul depinde de fiecare produs.
După montare, se rostuiesc cu silicon rosturile exterioare între profile şi pardoseala de plăci ceramice.
Pentru a nu-l deteriora, folosiţi duşul numai după ce siliconul s-a uscat.
Puteţi monta acum bateria de duş potrivită.

montarea dusului la ivelul pardoselii 16
montarea dusului la ivelul pardoselii 16