0 Listă favorite 0 Coşul meu
Hornbach Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 24.05.2022 la ora 15:01. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Montarea sistemelor electrice de încălzire prin pardoseală

Timp de lectură 7 min.
Montarea sistemelor electrice de incalzire prin pardoseala

Montarea încălzirii prin pardoseală este un joc de copii cu sfaturile potrivite - fie că este vorba de clădiri vechi sau noi. Informați-vă acum despre montarea încălzirii prin pardoseală!

Sfat

Încălzirea electrică în pardoseală nu este, de obicei, potrivită ca principalul sistem de încălzire, deoarece costurile de energie electrică cresc enorm din cauza încălzirii permanente.

Excepție sunt clădirile noi, bine izolate - încălzirea electrică în pardoseală poate fi ușor utilizată ca încălzire principală aici!

Alegerea puterii de încălzire

Încălzirea electrică prin pardoseală și alegerea tipurilor de putere depind de tipul de podea. În funcție de suprafața podelei, nu trebuie depășită o temperatură maximă dată. Următorul tabel vă oferă o prezentare generală.

Pardoseală Putere maximă Temperatura maximă de la suprafață
sub podea: lemn
pardoseală nouă: parchet, vinil, covor sau laminat
100 W/mp 27 grade
sub podea: lemn
pardoseală nouă: gresie/faianță
100 W/mp 27 grade
sub podea: gresie/faianță
pardoseală nouă: parchet, vinil, covor sau laminat
100 W/mp 27 grade
sub podea: gresie/faianță
pardoseală nouă: gresie/faianță
150 W/mp -

Planuri și măsurători

Verificarea materialului

În prealabil trebuie respectate indicațiile de la producător cu privire la podea (șapă, masă de umplere podea etc.) și pardoseala care urmează să acopere sistemul electric de încălzire după instalare. Materialele utilizate trebuie să fie adecvate pentru utilizare împreună cu o încălzire prin pardoseală și să prezinte un anumit grad de flexibilitate.

Dimensiunea spațiului

Înainte de achiziționarea unei încălziri prin pardoseală trebuie să calculați câte role sunt necesare pentru spațiu. Pentru aceasta, luați în calcul întreaga suprafață pe care urmează a fi montată încălzirea prin pardoseală și scădeți din aceasta toate obiectele fixe din încăperi (de ex. dulapuri, toaletă, scurgeri, căzi etc.).

Montarea sistemelor de incalzire prin pardoseala planificare 1

Planificarea covoarelor

În cazul încălzirii electrice prin pardoseală, puteți conecta covoare cu lungimi diferite la un termostat. Termostatele pentru covoarele de încălzire electrice pot regla o putere de ieșire de până la cca 3500 W. Totuși, de la trei covoare în sus, conectarea circuitelor la termostat devine problematică, motiv pentru care va trebui să planificați ideal conectarea a max. două covoare la termostat.
Pe baza propriilor calcule, redactați acum o schiță a spațiului ce urmează a fi încălzit. Acum ar trebui să știți de câte încălziri prin pardoseală aveți nevoie! Dimensiunile covoarelor de încălzire trebuie să fie de regulă mai mici decât întreaga suprafață a podelei.

Redactarea schiței

Pe baza propriilor calcule, redactați acum o schiță a spațiului ce urmează a fi încălzit. Acum ar trebui să știți de câte încălziri prin pardoseală aveți nevoie! Dimensiunile covoarelor de încălzire trebuie să fie de regulă mai mici decât întreaga suprafață a podelei.

Montarea sistemelor electrice de incalzire prin pardoseala planificare 2

Testarea funcționării

Înainte de a începe să montați încălzirea prin pardoseală, verificați-o cu privire la funcționarea ireproșabilă. Nimic nu este mai supărător decât un sistem de încălzire montat, care nu funcționează! Pentru test apelați la un multimetru și asigurați-vă că valoarea de măsurare dintre cablurile negru și albastru coincide cu valoarea specificată pe etichetă. Valoarea măsurată poate diferi cu maxim -5% până la +10% de la cea specificată!

Apoi trebuie să măsurați și să comparați valoarea de izolație, conform indicațiilor, cu un dispozitiv dedicat. Valoarea de măsurare trebuie să fie mai mare de 10 MΩ și să fie introdusă în certificatul de garanție!

Pregătirea și curățarea

Montarea sistemelor electrice de incalzire prin pardoseala pregatire 1

Fixarea cablului de alimentare și a senzorului de podea

Într-un nut pregăurit în perete și podea, pozați un cablu separat pentru senzorul de podea și potriviți cablul de alimentare a covorului de încălzire. Lăsați apoi nutul prevăzut pentru senzor minim 50 cm în spațiu și plasați senzorul de podea între două cabluri de încălzire (curbura cablului trebuie să aibă o rază de minimum 6 cm!).

Montarea sistemelor de incalzire prin pardoseala pregatire 2

Curățarea

După ce suprafața pe care urmează să se monteze încălzirea prin pardoseală a fost curățată temeinic și obiectele împrăștiate au fost strânse, puteți începe să montați! Pentru o priză mai bună a încălzirii prin pardoseală se recomandă tratarea cu amorse de tip grund

Montarea și verificarea

Plasarea termostatului

Termostatul trebuie montat la o distanță de minim 50 cm de ferestre și uși de exterior care se deschid frecvent. Nu îl plasați nici pe pereții expuși luminii solare directe, precum și nici pe partea interioară a unui perete exterior. Dacă amplasați încălzirea electrică prin pardoseală în încăperi umede, termostatul trebuie instalat pe o suprafață plană, în condițiile respectării directivelor constructive locale.

Montarea sistemelor electrice de incalzire prin pardoseala derulare 1

Derularea

Dezlipiți folia de protecție de pe covoare și derulați! Derulați acum covoarele bucată cu bucată - procedați conform schemei suprafeței și începeți în apropierea prizei de conectare la rețea pentru termostat. La montarea mai multor covoare aveți în vedere în principiu faptul că acestea nu pot fi interconectate. Cu cablurile de racord trebuie revenit întotdeauna la regulator.

Montarea sistemelor electrice de incalzire prin pardoseala derulare 2

Dacă în timpul montării dați de un obstacol, tăiați pur și simplu rețeaua covorului sub cablu și așezați mai departe covorul în direcția nouă (nu tăiați cablul sub nicio formă!) Realizați prin frezare un șliț potrivit pentru senzorul de podea al termostatului (a se respecta instrucțiunile de instalare).

Acoperiți obligatoriu îmbinările dintre cablurile de încălzire galbene și cablurile de alimentare!

Verificarea

După montarea cu succes, efectuați din nou măsurarea rezistenței (a se vedea mai sus).

Șpăcluirea și lucrări finale

Montarea sistemelor de incalzire prin pardoseala spacluire

Șpăcluirea

După montare, apăsați bine covoarele pe podea pentru o fixare optimă și treceți cele două cabluri (cel albastru și cel negru) înapoi la punctul de racordare al termostatului. Apoi, sistemul de încălzire prin pardoseală trebuie șpăcluit. Pentru aceasta se pretează betonul fin sau adezivul pentru gresie. În funcție de pardoseală aveți nevoie de mai multă sau mai puțină masă de șpaclu pentru a acoperi cablurile înainte de montarea podelei.

În cazul montării de plăci ceramice peste încălzire, este suficientă simpla acoperire a cablurilor de încălzire. La montarea pardoselilor din lemn, parchet laminat, mochetă sau linoleum, cablurile de încălzire trebuie acoperite cu masă de umplere cu grosimea de minimum 5 mm (respectați indicațiile producătorului!).

Înainte de montarea pardoselii, masa de umplere trebuie să se fi uscat complet. Măsurați apoi încă o dată valoarea rezistenței.

Încheierea și conectarea

Lăsați la final pardoseala să se întărească complet înainte de a pune în funcțiune încălzirea prin pardoseală și termostatul (durată cca 8 - 10 zile). Respectați aici indicațiile dedicate ale producătorului de masă de șpaclu! În plus, respectați obligatoriu directivele privind conectarea termostatului și solicitați sfatul unui expert înainte de a efectua racordarea!

Sfaturi finale

Covor de încălzire prea lung

Covoarele de încălzire pentru pardoseală nu trebuie scurtate sub nicio formă prin tăierea cablurilor galbene! În cazul unui covor prea mic sau prea mare pentru suprafața prevăzută, scoateți cablurile din covor și poziționați excesul de-a lungul zidăriei. Cablurile nu trebuie sub nicio formă să se încrucișeze sau să se atingă!

Mochetele și sistemele electrice de încălzire prin pardoseală

Decizia plasării unei mochete peste un sistem de încălzire prin pardoseală depinde de proprietățile izolante ale respectivei mochete. Pentru ca un sistem de încălzire prin pardoseală să fie complet funcțional, elementele acestuia nu trebuie „izolate” complet, în caz contrar căldura neputând fi degajată. De aceea trebuie amplasate doar mochete a căror valoare de izolație nu depășește 0,175 mp K/W (respectați indicațiile de la producător pentru mochete).

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus
HORNBACH