0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 08.02.2023 la ora 19:02. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Montarea corectă și sigură a instalației electrice

Timp de lectură 30 min.
Montarea corectă și sigură a instalației electrice

Când este vorba despre curent electric, aspectul principal de luat în seamă este siguranţa. Chiar și tensiunile mici pot fi letale în cel mai rău caz. Acesta este motivul pentru care numai persoanele calificate (electricieni) pot executa lucrări la componentele conducătoare de tensiune. După ce ați discutat cu electricianul dumneavoastră, puteți efectua și singur unele operațiuni.

Mergeți la sigur când este vorba despre curent!

În principiu, instalațiile electrice trebuie efectuate de către un electrician.

Instalațiile electrice din casă sunt reglementate prin numeroase norme și prescripții în ceea ce privește protecția și siguranța. Toți trebuie să le respecte, chiar și dumneavoastră, ca meșter amator și utilizator al instalațiilor.

Noțiuni de electrică

Oricine ştie că energia electrică poate fi cumva măsurată. Cunoaşteţi însă diferenţa dintre mărimile măsurabile ale curentului electric: tensiunea, puterea şi intensitatea? Cele trei noţiuni sunt strâns înrudite şi se exprimă prin formula: P = U x I.

Curentul electric

În metale şi alte materiale conductoare electric, particule minuscule cu încărcătură negativă, denumite electroni, circulă de la polul minus la polul plus. Prin acest flux se egalizează diferenţa de sarcină între cei doi poli. Fenomenul este denumit curent electric.
Curentul electric se măsoară în amperi (A) şi descrie cantitatea de electroni care curge printr-un material conductor. Fluxul electric, respectiv direcţia în care electronii curg prin conductor, este întotdeauna dinspre sursă sau generator (centrale electrice sau medii de stocare a energiei) către consumator (motoare, corpuri de iluminat, aparate electrice etc.).

Puterea electrică

Puterea electrică este exprimată în watt-oră sau kilowatt-oră.
În reţeaua noastră de energie electrică, curentul electric este vândut în kilowaţi-oră (kWh), respectiv puterea electrică în waţi sau kilowaţi (= 1 000 waţi) pe oră. Atunci când un bec de 25 W stă aprins timp de 40 de ore, se consumă un kilowat-oră (25 W x 40 h = 1 000 Wh sau 1 kWh).
Gospodăriile dispun de câte un contor de curent, care indică cu exactitate consumul efectiv de curent electric.

Intensitatea curentului electric (I)

În amperi (A) se măsoară cât de puternic este fluxul electric. Acesta este cantitatea de sarcină electrică ce trece printr-un conductor într-un anumit interval de timp. Cu cât rezistenţa este mai mică, iar tensiunea este mai mare, cu atât intensitatea curentului este mai mare. Fenomenul este comparabil cu cantitatea de apă care curge într-un râu într-un anumit interval de timp. Cu cât presiunea apei este mai mare şi cu cât obstacolele întâlnite sunt mai mici, cu atât este mai mare cantitatea de apă.

Tensiunea (U)

Tensiunea electrică se măsoară în volţi. Ea se calculează din nivelul diferenţei de sarcină între poli. Revenind la exemplul cu apa, tensiunea este puterea presiunii existente în spatele unui dig. Reţeaua electrică din România are o tensiune de 230 V curent alternativ. Bateriile auto funcţionează, de regulă, cu 12 V curent continuu.
Ştiaţi că, pentru ca între nori şi Pământ să ia naştere un fulger, este nevoie de o diferenţă de tensiune de mai multe zeci de milioane de volţi? Intensitatea curentului unei descărcări principale ajunge în medie la cca. 20.000 A.
Pentru ca energia electrică să poată curge printr-un conductor electric, este nevoie de o diferenţă de potenţial între sursă şi consumator. Cu cât tensiunea este mai mare, cu atât numărul de electroni care circulă de la sursă la consumator este mai mare. Însă atenţie: tensiunile mai mari de 48 volţi sunt letale.

Puterea (P)

Puterea curentului electric se măsoară în waţi. Această mărime rezultă din înmulţirea tensiunii cu intensitatea curentului electric (P = U x I).
Pentru a rămâne la exemplul nostru cu apa. Cu cât tensiunea din spatele unui jet de apă este mai mare şi, în plus, cu cât cantitatea de apă din jet este şi ea mai mare, cu atât este mai mare puterea apei, de exemplu pentru a opera o hidrocentrală.

Rezistența (R)

După cum indică şi numele, rezistenţa electrică este o măsură a obstrucţionării curgerii curentului electric. Cu cât rezistenţa este mai mare, cu atât curentul electric care trece prin conductor este mai mic.
Rezistenţa electrică depinde de tipul şi de temperatura materialului şi de grosimea conductorului. Este ca şi în cazul unui furtun: cu cât diametrul este mai mare, cu atât cantitatea de apă care poate curge prin el într-o unitate de timp este mai mare. Iar dacă în furtun este murdărie, apa curge mai greu.
La fel şi cu electronii. Dacă în drumul lor se întâlnesc cu tot felul de atomi, cu cât astfel de întâlniri sunt mai dese, cu atât este mai mare rezistenţa materialului. Rezistenţa se măsoară în ohmi.

Conductorii electrici

Nu orice material poate conduce curentul electric. Substanţele prin care curentul electric poate circula foarte bine se numesc conductori. De regulă, este vorba de metale, iar în aplicaţii se foloseşte cel mai des cuprul. Materialele care nu conduc curentul electric se numesc izolatori. Un astfel de material este ceramica.

Curentul continuu

Curentul continuu îşi găseşte aplicaţii, de regulă, în zona de joasă tensiune (baterii, celule solare etc.). Sursele de curent folosite deseori pentru aparatele electrocasnice transformă de exemplu curentul alternativ de 230 V din priză în curent continuu de 9 V sau 12 V.
În cazul curentului continuu, schimbul celor doi poli are de regulă drept urmare distrugerea aparatului conectat.
Bateriile şi sursele de curent produc o tensiune continuă. Curentul continuu curge de la un racord al sursei de tensiune prin consumator înapoi către al doilea racord al sursei de tensiune (baterie sau sursă de curent).
Tensiunea continuă/curentul continuu este folosit în cazul celor mai mulţi consumatori sau al dispozitivelor mobile. Important în cazul utilizării tensiunii continue este faptul că trebui avut grijă la conectarea bornelor de racord la polii corecţi. Confundarea polului plus cu polul minus poate rezulta în distrugerea consumatorului şi/sau a sursei de tensiune.

Curentul alternativ

În cazul curentului alternativ, curentul îşi modifică permanent polul, respectiv direcţia. Este vorba despre o anumită frecvenţă (măsurată în hertzi). Datorită acestui schimb permanent (spre deosebire de curentul continuu), nu există pol plus sau minus. Curentul alternativ a fost descoperit de inginerul sud-est-european Nikola Tesla la finalul secolului al XIX-lea.

Tensiuni alternative importante:

 • SUA: 117 V/60 Hz curent electric pentru uz casnic;
 • Japonia: 100 V/50 Hz curent electric pentru uz casnic;
 • Europa: 230 V/50 Hz curent electric pentru uz casnic.

Curentul alternativ trifazat

Curentul electric trifazat se mai numeşte şi curent de voltaj înalt. Acest tip de curent se foloseşte doar rareori în gospodării. Singura aplicaţie a sa este în cazul cuptoarelor electrice din bucătărie. Tensiunea sa este de 400 V. Aparatele mari, de exemplu fierăstraiele circulare cu masă, funcţionează în general cu curent alternativ trifazat.

Siguranță

Siguranţele servesc la prevenirea pericolelor în lucrul cu energia electrică. Siguranţele sar, respectiv opresc curentul electric în cazul trecerii unui curent prea mare prin ele. Dacă nu există nicio siguranţă, utilizatorii produselor care funcţionează cu curent electric sunt expuşi unui pericol de moarte. Când sare o siguranţă, cauza trebuie identificată de către un electrician.
Siguranţele devin active atunci când într-un cablu electric are loc un scurtcircuit. Ele previn declanşarea unui incendiu în instalaţia electrică, respectiv distrugerea aparatelor electrice, prin întreruperea circuitului electric. În aparatele care funcţionează cu curent electric se montează, de regulă, siguranţe fuzibile, care sunt consumate după ce îşi fac efectul şi trebuie înlocuite. În prezent, în cadrul reţelei electrice de 230 V din gospodării se montează numai siguranţe care după ce sar, se pot activa din nou prin întrerupător (întrerupător cu circuit în miniatură). Acestea sunt instalate în distribuitoarele de curent, denumite în mod curent „cutii de siguranţe".

Consumatori

Aparatele care folosesc curent electric sunt denumite consumatori (lămpi, calculatoare, cafetiere, maşini de spălat etc.). Se caracterizează printr-un racord electric (ştecher, borne), o tensiune de alimentare (volţi, V), tipul de tensiune (curent continuu sau alternativ) şi puterea de conectare. Puterea de conectare indică necesarul maxim necesar de energie în wați.

Conexiunea bidirecțională

Această conexiune, denumită şi „conexiune hotel", serveşte la deschiderea şi închiderea unui consumator, de ex. o lampă, din două puncte diferite ale camerei. În acest scop se folosesc întrerupătoarele de cap-scară.

Gradele de protecție

Măsurile de protecţie împotriva pătrunderii unor corpuri străine sau a umidităţii sunt clasificate ca grade diferite de protecţie. Acestea sunt importante în special pentru aparate şi materiale utilizate în exterior. Aşa-numitul cod IP reglementează la nivel european marcajul cu două cifre. Prima cifră indică protecţia la contact şi la pătrunderea corpurilor străine, iar a doua cifră indică protecţia la umiditate, respectiv la apă. Dacă una dintre cifre nu este relevantă, se înscrie în locul ei un X.
Tamburii pentru cabluri şi distribuitorii de curent pentru utilizare pe şantiere sau în exterior au, de exemplu, gradul de protecţie IP 44.
În acest caz, prima cifă 4 indică protecţia împotriva corpurilor străine granulare, precum şi protecţia împotriva contactului cu unelte, sârme sau alte corpuri străine cu un diametru de peste 1,0 mm.
A doua cifră, 4, descrie protecţia împotriva stropirii cu apă. Aparatul respectiv este astfel protejat împotriva stropirii cu apă din toate direcţiile.
Vă prezentăm în continuare gradele de protecţie conform DIN EN 60529:

 • IP 20 – fără protecţie
 • IP 21 - protejat împotriva picăturilor de apă
 • IP 23 - protejat împotriva pulverizării cu apă
 • IP 40 - protejat împotriva corpurilor solide mici
 • IP 43 - protejat împotriva corpurilor solide mici şi a pulverizării cu apă
 • IP 44 - protejat împotriva corpurilor solide mici şi a stropilor de apă
 • IP 50 - protejat împotriva prafului
 • IP 54 - protejat împotriva prafului şi a stropilor de apă
 • IP 55 - protejat împotriva prafului şi jeturilor de apă
 • IP 56 - protejat împotriva prafului şi etanş la apă
 • IP 65 - etanş la praf şi protejat împotriva jeturilor de apă
 • IP 67 - etanş la praf şi la apă la scufundare temporară
 • IP 68 - etanş la praf şi rezistent la apă la imersie continuă la o adâncime pe peste 1 m
Atenţie: gradele de protecţie sunt stabilite în conformitate cu publicaţiile IEC 60144 şi 60034-5 în norma DIN EN 60529. Ţineţi cont de faptul că gradul de protecţie şi verificările între IEC şi VDE nu corespund întotdeauna integral!

Clasele de protecție

Măsurile de siguranţă în vederea protejării de contactul cu elemente periculoase sau aflate sub tensiune sunt împărţite în clase de protecţie.
Aparatele electrice sunt încadrate în una din trei clase de protecţie şi sunt marcate cu simboluri pe plăcuţa cu date tehnice sau în interiorul aparatului.

clasa de protectie 01 conductor de protectie

Clasa de protecţie I: „conductor de protecţie"
Trebuie conectat un conductor de protecţie (galben verde). Acesta leagă cu împământarea toate elementele conductoare, cu care se poate intra în contact. În cazul unei tensiuni reziduale, acesta deviază tensiunea şi are loc un scurtcircuit - sare siguranţa, respectiv întrerupătorul de protecţie la curent rezidual.

clasa de protectie 02 izolatie de protectie

Clasa de protecţie II: „Izolaţie de protecţie"
Aparatele ce au acest simbol sunt deja izolate. Piesele cu care se poate veni în contact nu sunt sub tensiune nici în caz de avarie. Această izolaţie se întâlneşte la multe aparate electrocasnice.

clasa de protectie 03 tensiune joasa de protectie

Clasa de protecţie III: „Tensiune joasă de protecţie"
Aceste aparate funcţionează numai cu tensiune alternativă de până la 50 volţi sau cu tensiune continuă de până la 120 volţi. Iar la jucării este permisă numai o tensiune de 24 volţi. De asemenea, tensiunea poate fi generată numai de baterii, acumulatori sau transformatoare de siguranţă.

Zone de instalații

Puteți efectua și singur unele operațiuni, după ce ați discutat cu electricianul dumneavoastră. Trebuie însă să respectați toate prevederile legale - în special pe cele privind următoarele zone de instalații pentru cablurile electrice:

Zone de instalații în baie

Băile sunt împărţite în 3 zone de protecţie:

Hornbach
2 0 1
Zonele de protecție din baie
0
Zona 0

… include interiorul căzii. Aici se poate utiliza cel mult o tensiune de siguranță foarte joasă, de până la 12 V. Cu toate acestea, sursa de alimentare trebuie să se afle în afara zonelor 0, 1 și 2.

1
Zona 1

… cuprinde zona marcată de marginile căzii și în dreptul ei, pe verticală, până la 225 de centimetri de la podea.

2
Zona 2

… include extinderea zonei 1 cu 60 de centimetri.

În aceste zone de protecţie sunt valabile următoarele reguli:

 • Instalaţiile de încălzirea apei, lămpile protejate contra stropirii şi aparatele de evacuare a aerului uzat montate fix sunt permise în zonele 1 şi 2, dacă sunt prevăzute în acest scop.
 • Prizele pot fi instalate doar în afara zonelor 0, 1 şi 2.
 • Toate circuitele trebuie prevăzute cu întrerupătoare de curent diferenţial rezidual cu protecţie, ce permit doar trecerea unui curent rezidual de maxim 30 mA. La fel ca în cazul tuturor spaţiilor de locuit, şi aici se aplică regula generală: toate lucrările la instalaţiile electrice se efectuează numai de electricieni autorizaţi.

Zone de instalaţii în bucătărie

zone de instalatii in bucatarie

Numărul de prize și racorduri de care aveți nevoie și amplasarea acestora depind de mărimea și modul de organizare a bucătăriei dumneavoastră. Deoarece cuptorul, frigiderul şi maşina de spălat consumă mult curent, au nevoie de circuite separate de curent alternativ. Pentru montarea şi înălţimea de amplasare a instalaţiilor electrice există câteva reguli de bază. În orice caz, consultați-vă cu firma care vă montează bucătăria:

 • Doze de racord pentru cuptor, frigider şi maşina de spălat vase (cu câte un circuit electric):
  30 cm deasupra pardoselii.
 • Prizele de deasupra suprafeţelor de lucru pentru aparatele de bucătărie (se recomandă minimum 5 bucăţi):
  100-130 cm deasupra pardoselii.
 • Racorduri pentru iluminatul suprafeţei de lucru:
  135 cm înălţime, sub dulapuri suspendate 165 cm.
 • Racord pentru hotă:
  210-215 cm deasupra pardoselii. Faţă de colţurile încăperii se va păstra o distanţă de 15 cm, iar față de plafon, de 30 cm.

Zone de instalaţii în spaţiile de locuit

zone de instalatii in spatiile de locuit

O regulă nescrisă spune că firele electrice se montează în perete la o distanţă de 30 cm de plafon sau de pardoseală şi la 15 cm distanţă de colţuri şi cadrele de fereastră.

Prizele şi întrerupătoarele se instalează la o înălţime de cca 115 cm, respectiv sub forma dozelor de distribuţie la 30 cm de pardoseală şi sub tavan. Abaterile de până la 15 cm sunt uzuale. În încăperi accesibile persoanelor cu dizabilităţi, înălţimea de instalare este, de asemenea, mai redusă.

Grade de protecție în exterior

grade de protectie in exterior

Atunci când folosiți corpuri de iluminat de exterior, asigurați-vă că au gradul de protecţie adecvat. Gradul de protecţie IP vă indică cât de sensibile sunt aparatele dumneavoastră electrice față de influențele externe, de exemplu ploaie sau umiditate. Aceste informații sunt deosebit de utile atunci când doriți să montați întrerupătoare sau ștechere în încăperi umede sau în exterior.

Gradul de protecţie este indicat întotdeauna prin două cifre, prima indicând nivelul de protecţie la contact şi corpuri străine, iar a doua cifră protecţia la apă. Cu cât sunt cifrele mai mari, cu atât protecţia oferită este mai ridicată.

În tabelul următor sunt enumerate cele mai importante grade de protecție, cu caracteristicile și destinațiile lor de utilizare.

Cerinţă minimă grad de protecţie Locul întrebuințării Protecţie
Grad de protecție IP 23 - protejat împotriva pulverizării cu apă Corpuri de iluminat sub un acoperiş sau o proeminenţă a clădirii Protecție împotriva corpurilor străine grosiere cu diametrul de 12,5 mm și a picăturilor de apă care cad sub un unghi de 15°
Grad de protecție IP 44 - protejat împotriva corpurilor străine și a apei Corpuri de iluminat pe un perete de acoperiş Protecție împotriva corpurilor străine solide cu diametrul de 1 mm și a stropirii cu apă din orice direcție
Grad de protecție IP 65 - etanș la praf și protejat împotriva jeturilor de apă Corpuri de iluminat pe sol sub un acoperiş sau o proeminenţă a clădirii Protecție împotriva prafului și a jeturilor de apă (de ex. furtun de grădină)
Grad de protecție IP 67 - etanș la praf şi etanș la apă la scufundare temporară Corpuri iluminat pe sol sau pe margini de alei în grădină Protecție împotriva scufundării temporare în apă
Grad de protecție IP 68 - etanș la praf și rezistent la apă Corpuri de iluminat care se află permanent sub apă, de ex. pentru iazuri Protecție împotriva imersiei permanente în apă

Informații cu privire la prize, întrerupătoare și variatoare

Baza alimentării optime cu energie electrică
Modelul clasic de priză, care este şi cel mai răspândit în Europa, este priza cu contact de protecţie. De regulă, este disponibilă ca priză simplă. O singură priză nu este suficientă? Nicio problemă. Există variante cu mai multe prize, aliniate orizontal sau vertical, care oferă loc mai multor aparate diverse. Astfel evitaţi încă de la bun început să cumpăraţi mai târziu un distribuitor.

Gradul de protecție IP și importanța acestuia
Gradul de protecţie IP vă indică gradul de sensibilitate al aparatelor dumneavoastră electrice faţă de influenţele externe, de ex. ploaie sau umiditate. Aceste informaţii sunt deosebit de utile atunci când doriţi să montaţi întrerupătoare sau prize în încăperi umede sau în exterior. Gradul de protecţie este indicat întotdeauna prin două cifre, prima indicând nivelul de protecţie la contact şi corpuri străine, iar a doua cifră protecţia la apă. Cu cât sunt cifrele mai mari, cu atât protecţia oferită este mai ridicată.

Prize cu contact de protecție

Modelul clasic de priză în Europa, montat cel mai adesea ca priză individuală, este priza cu contact de protecție. O singură priză nu este suficientă? Nicio problemă.
Există combinații cu mai multe prize, aliniate orizontal sau vertical, care oferă loc mai multor aparate diverse. Astfel evitați încă de la bun început să cumpărați mai târziu un distribuitor.

În funcție de modul de montaj, priza poate fi instalată pe perete sau îngropată în perete. În cazul montării sub tencuială, prizele se încastrează în perete. Nu mai vedeți apoi decât doza de ieșire cu rama de acoperire. În cazul montării pe tencuială, priza se montează pe perete şi este acoperită cu o carcasă de protecţie.

Întrerupătoarele și prizele cu montaj pe tencuială sunt deosebit de potrivite în cazurile în care înlocuirea aparatelor de sub tencuială este dificilă sau chiar imposibilă. Prizele se pot monta, de asemenea, în pereţi vizi. Iar în birouri şi ateliere, prizele se montează frecvent în canale pentru cabluri. Pentru acest tip de montaj este însă nevoie de doze încastrabile potrivite.

prize cu contact de protectie

Funcții suplimentare ale prizelor cu contact de protecție

Prizele cu contact de protecție pot avea multe alte funcții. De exemplu, cu ajutorul prizelor cu USB aveți întotdeauna un loc fix pentru încărcarea micilor aparate electrice, cum ar fi tableta, smartphone-ul sau playerul MP3.

Prizele cu protecție la contact proeminentă feresc degetele copiilor de curentul electric, iar prizele cu capac rabatabil protejează interiorul acestora de murdărie și umiditate. În cazul în care capacul poate fi încuiat, asigură și faptul că alții nu pot consuma curent de la rețeaua dumneavoastră. Și mai există numeroase alte funcții cu care puteți echipa ulterior prizele dumneavoastră. În sortimentul nostru mai puteţi găsi prize pentru boxe, TV şi satelit, prize cu lumină de orientare sau de veghe, prize pentru protecţia persoanelor şi multe alte modele.

prize

Prelungitoare cu prize multiple - conectaţi şi gata!

Deseori o priză nu este suficientă. Sau aceasta lipseşte tocmai acolo unde aţi avea nevoie de ea. Exact ca în legile lui Murphy. Schimbarea permanentă a prizelor este enervantă, deranjantă şi deseori chiar imposibilă. Soluţia: prelungitoarele cu prize multiple!

Însă cât curent, respectiv câtă putere, se poate extrage dintr-o priză multiplă?
În principiu, reţeaua electrică din România este asigurată cu 16 amperi. La 230 volţi pot fi preluaţi max. 230 V x 16 A = 3.680 waţi.

Drept urmare, toate prizele multiple pot acorda această putere, cu excepţia cazurilor în care, prin anumite indicaţii (plăcuţa cu date tehnice) sarcina maximă este limitată, de ex. printr-o siguranţă integrată de 10 amperi. Însă nu toate prizele multiple sunt identice.

Avantajul prizelor multiple de calitate superioară îl reprezintă soluţiile tehnice şi funcţiile inteligente, cum ar fi:

 • distanţele confortabile între prize, care oferă loc suficient şi pentru introducerea unor surse de curent;
 • inele pentru fixare pe perete;
 • modele cu comutare;
 • prize de masă;
 • cu IP44, potrivite şi pentru zona exterioară;
 • cu întrerupătoare diferenţiale RCD.
Economie de energie apăsând pe un buton - să oprim curentul electric!
Aparatele electrice consumă energie şi atunci când nu sunt folosite. Într-o gospodărie, consumul de curent în stand by al aparatelor electronice ajunge la circa 400 kWh. Acest consum costă bani şi poluează mediul înconjurător.
Cauza pierderilor în regim stand by rezidă în faptul că multe aparate electrice nu dispun deseori de un întrerupător de reţea autentic, care să le decupleze complet de la reţeaua electrică. Astfel, soluţia ar fi prizele multiple cu întrerupător al curentului electric. Aparatele sunt complet decuplate de la reţeaua electrică. Abia atunci ele sunt „realmente oprite" şi nu mai consumă energie.

Prelungitor electric pe tambur

Prelungitoarele electrice pe tambur sunt indispensabile pe șantier, în grădină sau la camping. Suportul este la îndemână, iar cablul se poate derula într-o clipă şi aduce curentul electric exact acolo unde doriţi.

Sfaturi privind prelungitoarele cu ștechere multiple

 • Respectați plăcuța tip de pe prelungitor. Prelungitoarele cu ștechere multiple suportă de regulă sarcini de până la 3.680 W. Iar această limită se atinge repede de către consumatori precum fierbătorul de apă, prăjitorul de pâne etc. Dacă rezistența maximă a prelungitorului dumneavoastră este depășită, există pericol de incendiu.
 • Nu interconectați sub nicio formă mai multe prelungitoare cu ștechere multiple. Consecințele pot fi grave.
 • Prelungitoarele cu ștechere multiple echipate cu comutator de oprire vă pot ajuta să deconectați aparatele fără comutator de rețea de la circuitul de curent.
 • Verificați starea prelungitoarelor cu ștechere multiple la fiecare câțiva ani, pentru că și ele sunt supuse îmbătrânirii și prezinta limitări funcționale după mai multe decenii..

Întrerupătoare

Liniile de întrerupătoare conțin trei componente: inserțiile, rama și capacul.
Inserţiile, de regulă puţin aspectuoase, se ascund în perete şi sunt responsabile de funcţia tehnică. Rama uneşte capacul cu inserţiile şi este disponibilă în funcţie de model în variantă simplă până la cvintuplă.

Forma și funcțiile capacelor se orientează după funcțiile diferite ale întrerupătorului, de exemplu rocker, dimmer, satelit/antenă, UAE etc. Deoarece rama și capacul se găsesc în partea vizibilă a peretelui, ar trebui să țineți cont de culoare și design.

intrerupator
 • 
			intrerupator oprire

  Întrerupător oprire

  Întrerupătoarele de oprire sunt modelele clasice din gama de întrerupătoare. Cu ajutorul lor se aprinde şi se stinge o lampă de la un anumit punct de comutare. Întrerupătorul rămâne în poziţia în care a fost comutat.

 • 
			intrerupator cu tasta

  Întrerupător cu tastă

  La fel ca în cazul întrerupătorului de oprire, cu ajutorul acestui tip de întrerupător se aprinde și se stinge o lampă de la un anumit punct de comutare. Însă de această dată, întrerupătorul revine mereu la poziţia sa iniţială. Întrerupătoarele cu tastă se utilizează deseori acolo unde sunt mai multe puncte de comutare (de ex. casa scării). De regulă, ele comandă un întrerupător de impuls, care porneşte şi opreşte consumatorul.

 • 
			intrerupator cap de scara

  Întrerupător cap de scară

  Cu ajutorul lor, lămpile se pot aprinde şi stinge din mai multe puncte.

 • 
			intrerupator in serie

  Întrerupător în serie

  Cu ajutorul unui întrerupător în serie puteţi conecta în mod independent două lămpi. Un cablu de curent este divizat în două cabluri care duc mai departe. Întrerupătoarele în serie sunt disponibile în prezent mai ales ca întrerupătoare rocker, pentru montare în baie, bucătărie sau living.

 • 
			intrerupator cap cruce

  Întrerupător cap cruce

  Acestea sunt utile în special pentru comandarea instalațiilor de iluminare. Cu ajutorul lor, lămpile pot fi aprinse şi stinse din mai multe puncte. Dacă sunt necesare mai mult de două puncte de comutare, o conexiune bidirecţională poate fi extinsă cu întrerupătoare cap cruce. Poziţia întrerupătoarelor individuale este independentă.

 • 
			intrerupator de control

  Întrerupător de control

  Întrerupătoarele de control sunt prevăzute cu lampă incandescentă integrată sau cu LED-uri. Această mică lampă de control arată dacă consumatorul este pornit sau oprit. Există şi posibilitatea de a lăsa lampa să meargă permanent, pentru a avea un reper.

 • 
			intrerupator telecomanda jaluzele

  Întrerupător telecomandă jaluzele

  Jaluzelele, obloanele rulante, marchizele sau ferestrele de mansardă se pot echipa cu sisteme de acţionare electromotoare. Cu ajutorul unor butoane diferite ale întrerupătorului de jaluzele, acestea pot fi comandate în direcţia dorită.

Atenție la compatibilitate

De regulă, liniile de întrerupătoare sunt specifice anumitor producători, astfel încât componentele realizate de diferiţi producători nu sunt compatibile.

Dacă ați cumpărat, de exemplu, rama și capacul de la producătorul A, trebuie să folosiți și inserțiile de la același producător. Butoanele şi discurile centrale sunt, de asemenea, adaptate la gama unui anumit producător. Pe de altă parte, în cadrul unei mărci, inserţiile sunt, în general, compatibile pentru toate gamele.

Ideal este să vă informați cu privire la compatibilitatea produselor preferate înainte de achiziție.

Variatoare / dimmere

Nu vă doriți întotdeauna iluminat fix? Atunci montați un variator, pentru care desea este folosită și denumirea de dimmer. Cu ajutorul lui puteți regla individual intensitatea luminii.

 • Variatoare rotative sunt echipate cu un buton rotativ,
 • Variatoare cu comandă prin tastă cu un comutator tip tastă care permite reglarea luminozității.
 • Variatoare cu senzor reacționează la atingerea suprafeței senzoriale. Dacă suprafața este atinsă îndelung, de aici se poate regla luminozitatea. Dacă decuplați variatorul, acesta memorează luminozitatea selectată și o setează la următoarea recuplare.

variator

Există becuri cu intensitate reglabilă şi becuri cu intensitate nereglabilă. În momentul în care realizaţi instalaţia electrică, asiguraţi-vă că pentru becuri sunt instalate mereu variatoarele potrivite. Producătorii au căzut de acord să folosească un marcaj explicit pentru variatoare și becuri. În prezent, literele „R”, „L”, „C”, „ M" şi combinaţiile dintre acestea indică dacă becurile sunt reglabile sau nu.

 • „R“ pentru sarcini ohmice (de ex. becuri de 230 V)
 • „L" pentru sarcini preponderent inductive (de ex. transformatoare cu bobină/convenţionale)
 • „C" pentru sarcini preponderent capacitative (de ex. transformatoare electronice)
 • „M" pentru motoare (de ex. regulatoare de turaţie)
Și transformatoarele sunt marcate cu aceste simboluri.

Sfaturi privind variatoarele și becurile

Pentru combinaţia corectă de aparate este important ca variatorul și transformatorul să aibă minim o literă în comun. Atenție: În spatele unui variator nu trebuie amestecate sarcini L sau C, deoarece variatorul nu le poate comanda.

Alegeți variatorul în funcție de tipul de sarcină. În plus, aflați ce bec folosiți și dacă acesta este operat cu un transformator (joasă tensiune) sau direct de la tensiunea de rețea (230 V~). Aceste informații pot fi găsite, de regulă, pe ambalajul produsului sau direct pe bec.

 • becuri 230 V, fasung E14 / E27, reglabil
 • lampă halogen tensiune înaltă 230 V, fasung GU10, reglabilă
 • bec de joasă tensiune 12 V cu transformator electronic, fasung G4, GX/GU 5,3, GY 6,35, bec reglabil, transformator reglabil sau nereglabil
 • bec de joasă tensiune 12 V cu transformator convenţional, fasung G4, GX/GU 5,3, GY 6,35, bec reglabil, transformator reglabil sau nereglabil
 • becuri led, multe fasunguri. Aici există tipuri reglabile şi nereglabile.
 • becuri economice, multe fasunguri. Aici există tipuri reglabile şi nereglabile (respectaţi indicaţiile producătorului).

Tipuri de cabluri și circuite electrice

Cablurile electrice sunt alcătuite din sârme sau fire individuale, denumite conductori. Cu ajutorul culorilor definite cu titlu obligatoriu puteți decoda funcția și locația de racordare a acestora. În construcțiile vechi nu vă puteți baza pe marcaje.

Hornbach
1 2 3
Le poți vedea aici
1
Conductor exterior - maro sau negru

Conductorii exteriori (denumiți și de faze sau faze) au un înveliș maro sau negru. Aceștia conduc de regulă curentul electric din rețea către întrerupător sau priză și sunt marcați cu „L".

2
Conductorii neutri - albastru

Conductorii neutri (denumiți și conductori zero) conduc, de regulă, curentul electric de la consumator înapoi în rețea. Au un înveliș albastru și sunt marcați cu „N”.

3
Conductorii de protecție - verde-galben

Aceștia (numiți și de împământare) au un înveliș galben-verde. Ei conduc tensiunile reziduale cu potențial letal înapoi în pământ. La consumatorii marcaţi cu simbolul de împământare, acolo este conectat conductorul de protecţie. Prizele cu un astfel de conductor sunt numite „prize Schuko”. Acestea sunt marcate cu „PE”.

Utilizarea cablurilor adecvate

Calitatea cablurilor poate fi identificată cu ajutorul codului. Acesta indică tipul constructiv (de ex. materialul izolației și mantalei, numărul de fire și diametrul conductorului), fiind astfel un indicator al calității cablului .

Alegerea cablurilor electrice și a racordurilor potrivite pentru instalație trebuie realizată de către un electrician. Utilizați întotdeauna produsul potrivit pentru fiecare proiect.

Cabluri pentru montarea fixă

Hornbach
1 2 3 4 5
Le poți vedea aici
1
Cablu tip bandă (NYIFY)

Cablurile tip bandă din plastic cu conductori din cupru se folosesc în cazul montajului fix în sau sub tencuială, în încăperile uscate. Nu sunt permise în casele din lemn sau pe materiale sau spaţii goale inflamabile. Unii specialiştii descurajează folosirea lor, deoarece reprezintă un pericol mare la adresa siguranţei.

2
Cablu manșon (NYM-J)

Cablurile manşon se pozează fix sub tencuială, în tencuială sau pe tencuială în încăperi uscate, umede sau ude, precum şi în zidărie şi în beton (cu excepţia betonului vibrat, agitat şi apăsat). În cadrul unei ţevi de protecţie, cablul manşon este utilizabil şi în exterior. Nu poate fi însă pozat în sol.

3
Cablu de antenă coaxial

Acest tip de cablu poate fi pozat în canale de cabluri, în ţevi goale, sub şi pe tencuială, în încăperi uscate sau umede şi chiar în exterior (însă nu expus la radiaţia solară). Nu trebuie pozat în sol.

4
Cablu de telefon (de ex. 4 x 2 x 0,6)

Cablurile de telefon sunt permise cu precădere pentru montare fixă pentru staţiile de comunicări la distanţă, în încăperi uscate sau umede. Nu sunt însă permise în cazul aplicaţiilor ce folosesc curent puternic.

5
Cablu îngropat în sol (de ex. NYY)

Cablurile îngropate în sol sunt cabluri de curent electric şi informaţii, prevăzute pentru a fi îngropate în pământ. În cazul acestor cabluri nu este nevoie de o ţeavă de protecţie. Cablurile trebuie să aibă însă o protecție împotriva deteriorărilor mecanice, iar pentru marcare trebuie aplicată o bandă de identificare. Pentru tensiunile de până la 200 kV, învelişul este din plastic negru.

Cabluri pentru pozarea flexibilă

Hornbach
6 7 8 9 10 11 12
Le poți vedea aici
6
Cablu cu manșon din cauciuc (H05RR-F, H07RN-F)

Cablurile cu izolaţie de cauciuc sunt disponibile ca modele uşoare sau de greutate medie. Versiunile uşoare (prescurtate de ex. H05RR-F) se folosesc la aparatele electrice (aspiratoare, aparate de bucătărie, cuptoare, pistoale pentru lipire etc.) în gospodării sau birouri. Ele pot fi pozate fix în articole de mobilier sau în măşti decorative. Modelele de greutate medie (H07RN-F) pot fi utilizate şi în exterior (de ex. pentru maşini de tuns iarba). Maşinile mari, cum sunt cele folosite în mod curent în industrie, se conectează cu acest tip de cabluri cu izolaţie de cauciuc (fierăstraie circulare cu masă, aparate de sudură etc.).

7
Conexiune cablu plastic (H03VV-F, H05VV-F)

Cablurile cu înveliş din plastic (de regulă, PVC) sunt, de asemenea, disponibile ca variantă uşoară şi de greutate medie. Cele uşoare (acronim H03VV-F) sunt utilizate pentru aparatura electrocasnică şi de birou, iar cele de greutate medie (H05VV-F) pentru aparatele electrocasnice precum maşini de spălat şi frigidere.

8
Cablu cu două fire (liță izolată)

Utilizare în încăperi uscate pe post de cabluri de instalare, în caz de solicitare mecanică redusă în gospodării. Sunt permise numai pentru curent slab.

9
Conexiune difuzoare (LS-FL)

Aceste cabluri sunt destinate utilizării pentru difuzoare. Sunt potrivite şi pentru lămpi. Pentru utilizarea în autoturisme, se folosesc de regulă diametre mai mari (de la 2x4mm²).

10
Cablu de iluminat (H05RNH2-F)

Lanţuri de lumini cu fasunguri speciale.

11
Cablu silicon (SIHF-J)

Pentru spaţii uscate, umede sau ude, până la 180°C (racorduri pentru saune).

12
Cablu plastic (H07V-U, H07V-R, H07V-K)

Aceste cabluri sunt folosite în instalaţiile de comutare sau distribuţie, precum şi în spaţiile uscate în interiorul unor ţevi de pozare.

La tamburii de cablu: derulați cablul

În cazul unor solicitări mari, dispozitivele de rulare a cablurilor, de ex. tamburii, sunt foarte fierbinţi în miezul cablului rulat. Din acest motiv, sunt prescrise întrerupătoare de temperatură (pentru protecţie la supraîncălzire), care întrerup curentul la cca 65°C.

Fără protecţia la supraîncălzire, izolaţia cablului se poate topi şi poate provoca distrugerea sau incendierea dispozitivului de rulare a cablului. Derulați de aceea întotdeauna rola de cablu, pentru a preveni o întrerupere prematură a curentului.

Siguranța aparatelor și cablurilor la utilizarea zilnică

Lucrările la siguranțe, distribuitori, contoare, împământare și branșament se vor efectua numai de electricieni autorizați.

Însă și dumneavoastră puteți contribui la siguranța proprie și a familiei în utilizarea de zi cu zi:

 • Cumpărați aparate electrice a căror siguranţă este testată.
 • În niciun caz nu aveți voie să îndepărtați conductorul de protecție galben-verde sau să îl folosiți pentru alte funcții!
 • Nu lăsați cabluri libere prin casă.
 • Protejați-vă copiii prin montarea prizelor cu protecție.
 • La fiecare modificare sau instalare nouă a unei instalații electrice se vor respecta prevederile legale.
 • Nu folosiți niciodată aparate, cabluri ștechere sau prize deteriorate, uzate sau vechi.

Dacă vă apucați personal de orice lucrare la instalația electrică, trebuie să vă asiguraţi că v-ați deconectat de la rețeaua electrică şi că nicăieri nu mai există tensiune și respectați următorii pași:

 • Scoateţi toate ştecherele din priză, scoateţi siguranţele circuitelor electrice respective şi asiguraţi-le împotriva repornirii.
 • Asiguraţi-vă cu ajutorul unui tester că toate cablurile sunt fără tensiune.

Sfat

Prindeţi o plăcuţă de cutia de siguranţe. În acest fel vă asiguraţi că nicio altă persoană nu porneşte accidental curentul. În cazul siguranțelor cu filet luați cu dumneavoastră patronul siguranței în loc să îl lăsați în cutia de siguranțe.

Radiocomenzi

radiocomenzi

Aparatele electrice nu pot fi comandate mai uşor de atât. Indiferent că vorbim de prize, jaluzele, porţi de garaj sau dulapuri, prin intermediul tehnologiei radio pentru casă şi grădină, butonul de pornire şi oprire al aparatelor electrice este întotdeauna disponibil.

Principiul tehnologiei radio

În cazul conexiunilor radio, este întotdeauna nevoie de minimum un emiţător şi un receptor.
Emiţătorul transmite semnalul de comandă către receptor. În circuitul electric, receptorul este montat la consumator (de exemplu o lampă, un motor, o pompă, o jaluzea, un deschizător de uşă etc.) şi porneşte sau opreşte circuitul. Pentru o funcţionare ireproşabilă, distanţa dintre emiţător şi receptor ar trebui să fie de cel mult 30 m. În funcţie de nevoie, distanţa poate fi mărită cu ajutorul unui dispozitiv special.
Radiaţia radio nu ridică probleme pentru sănătate. Semnalul radio porneşte numai de la emiţător şi durează numai atâta timp cât tasta este apăsată. Comparativ, radiaţia emisă de un telefon mobil este de până la 400 de ori mai puternică.
Receptoarele radio cu funcţie de învăţare dispun de până la 6 locaţii de salvare pentru diferite coduri şi funcţionează cu toate emiţătoarele. Codurile programate rămân stocate şi după o pană de curent sau o decuplare de la reţeaua electrică. Receptorii ce pot fi codaţi, pe de altă parte, nu pot învăţa. Aceştia funcţionează numai cu emiţătorii care pot fi programaţi prin intermediul rotiţei de codare.

Emiţătorii radio sunt disponibili în următoarele variante

Transmiţători portabili
Transmiţătorii portabili sunt telecomenzi mici portabile, folosite deseori pentru închiderea şi deschiderea porţilor de la curte sau garaj.

Emiţătoare de perete
Emiţătoarele de perete sunt fixate acolo unde este nevoie de ele. Acestea funcţionează ca un întrerupător normal şi sunt potrivite şi pentru reglarea intensităţii luminii sau pentru comanda obloanelor rulante.

Senzori de mişcare wireless
Senzorii de mişcare wireless pornesc lumina sau alte aparate de care sunt legate pe baza mişcării percepute. Avantajul acestora: nu trebuie să faceţi găuri în pereţi.

Senzori crepusculari wireless
Senzorii crepusculari wireless percep lumina care se modifică şi pornesc în mod independent toţi receptorii cuplaţi în momentul în care vine seara.

Întrerupătoare magnetice
Întrerupătoarele magnetice sunt foarte potrivite pentru pornirea şi oprirea luminii atunci când se închid sau se deschid uşi de toate tipurile. Se folosesc deseori în producţia de mobilier, pentru a porni sau opri iluminarea dulapurilor sau vitrinelor prin deschiderea sau închiderea uşilor de dulap.

Sfaturi şi ponturi: factori perturbatori ai semnalului radio

Dacă emiţătorii sau receptorii radio nu funcţionează odată aşa cum ar trebui, cauzele pot fi următoarele:

 • Aparatele wireless având aceeaşi frecvenţă se pot deranja reciproc prin „emisia wireless permanentă". Acest lucru poate fi afectat de staţiile meteo, căştile sau boxele wireless.
 • Ramele din metal sau învelişurile metalice pot ecrana receptorul sau emiţătorul, perturbând sau diminuând astfel recepţia.
 • În cazul în care întrerupătorul radio funcţionează numai limitat, testaţi aparatul într-un alt loc şi la o distanţă mai mică.
 • Pornirea funcţionează uneori mai bine decât oprirea? Cauza poate fi consumatorul la care este conectat receptorul, pentru că probabil acesta perturbă semnalul radio. Asiguraţi o distanţă suficientă între receptorul de semnal şi consumator.
 • În cazul în care doriţi să instalaţi mai mulţi receptori aproape unii de ceilalţi, ţineţi cont de faptul că aceştia au o radiaţie redusă şi că se pot influenţa reciproc. Pentru a asigura o conectare ireproşabilă, se recomandă păstrarea unei distanţe de minimum 50 cm între receptorii radio.

În plus, faceţi şi economie de curent!

Tehnologia radio vă ajută, de asemenea, să economisiţi curent electric în gospodărie. Cei mai mulţi receptori au un consum în stand-by redus, de numai un watt, ceea ce este mult mai puţin decât aparatele conectate.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus