Instrucțiuni

Rețeta fundației de beton pentru terasă

Timp de lectură 7 min.
Rețeta fundației de beton pentru terasă

Trebuie să realizați o placă de fundație, din pietriș, prundiș, beton uscat, bordură și dale de terasă? Aveți nevoie de o fundație pentru a susține o construcție mică și ușoară? În aceste instrucțiuni oferite de Academia meșterului Hornbach, vă arătăm pas cu pas cum se construiește o placă de fundație și care sunt aspectele de care trebuie să țineți seama.

1-5

Aveți nevoie de următoarele

Planificare

Stabilirea locului pentru fundație

01

Înainte de a proiecta fundația, trebuie să vă interesați la autoritățile responsabile, dacă puteți implementa proiectul de construcție așa cum vă doriți. Sunt vizate de ex. zidurile și pereții meniți să vă ascundă de priviri indiscrete, precum și distanțele față de terenurile vecine.

Dacă știți unde doriți să realizați fundația, trebuie doar să mai stabiliți lungimea, lățimea și adâncimea acesteia. În funcție de acestea se calculează necesarul de material.

Delimitarea suprafeței

02

Primul pas este reprezentat de măsurarea și delimitarea suprafeței. Adăugați de jur-împrejur încă 20 cm, spațiu de lucru. Marcați suprafața cu sfoară. Realizați unghiuri drepte, de ex. cu un echer pentru construcții. Pentru siguranță, măsurați și diagonalele. Dacă sunt egale, înseamnă că toate colțurile sunt de 90°.

plattenfundament bauen anleitung as 01
plattenfundament bauen anleitung as 01

Marcarea suprafeței-suport

03

Marcați pe sol amprenta fundației cu spray pentru marcaj, urmărind sforile. Îndepărtați sforile.

plattenfundament bauen anleitung as 02
plattenfundament bauen anleitung as 02

Verificarea înclinației

04

Verificați dacă solul este înclinat. În acest scop, așezați orizontal un dreptar cu nivelă la punctul cel mai de sus al fundației planificate. Apoi măsurați la fiecare colț distanța până la sol. Cea mai mare diferență de înălțime măsurată este importantă în următorul pas de lucru, deoarece aceasta determină înălțimea bordurii.

plattenfundament bauen anleitung as 03
plattenfundament bauen anleitung as 03

Realizarea suprafeței-suport

Excavarea gropii de fundare

05

Acum trebuie să excavați groapa de fundare pe întreaga suprafață de bază. Bordurile se vor așeza mai târziu pe un strat de pietriș de 10 cm înălțime. Groapa fundației trebuie să fie atât de adâncă, încât la final bordura din partea mai înclinată a solului să fie puțin peste nivelul acestuia. Bordurile trebuie să aibă o înălțime adecvată.

plattenfundament bauen anleitung as 04
plattenfundament bauen anleitung as 04
06

Puteți excava groapa de fundare cu săpăliga, cazmaua sau lopata. Vă este greu să săpați? Sau este suprafața prea mare? Atunci merită să închiriați un mini-excavator.

plattenfundament bauen anleitung as 05
plattenfundament bauen anleitung as 05
07

După excavare, verificați dacă groapa pentru fundație este orizontală în toate direcțiile.

plattenfundament bauen anleitung as 06
plattenfundament bauen anleitung as 06
08

Compactați solul în groapa de fundare cu o placă vibrantă, pentru ca mai târziu fundația să nu se lase.

plattenfundament bauen anleitung as 07
plattenfundament bauen anleitung as 07
09

Umpleți apoi groapa de fundare mai întâi cu 10 cm de pietriș. Distribuiți pietrișul uniform cu grebla.

plattenfundament bauen anleitung as 08
plattenfundament bauen anleitung as 08
10

Compactați pietrișul cu placa vibrantă.

plattenfundament bauen anleitung as 09
plattenfundament bauen anleitung as 09

Așezarea bordurilor

11

Întindeți din nou sforile. De această dată la dimensiunile reale ale fundației, fără adaos. Aduceți sfoara la înălțimea muchiei superioare a viitoarelor borduri. Verificați și acum dacă unghiurile sunt drepte. Măsurați diagonalele și verificați dacă sunt egale.

plattenfundament bauen anleitung as 10
plattenfundament bauen anleitung as 10
12

Amestecați betonul uscat pentru borduri la umiditatea solului. Raportul de amestec este indicat pe ambalaj. La început, nu folosiți multă apă. Turnați betonul pe stratul de pietriș, exact acolo unde vor fi așezate mai târziu bordurile. Puneți o cantitate generoasă de beton, deoarece bordurile se vor afunda în el. Distribuiți betonul uniform.

plattenfundament bauen anleitung as 11
plattenfundament bauen anleitung as 11
13

Așezați prima bordură. Cu ciocanul de cauciuc, aduceți bordura în poziția finală, la înălțimea sforii. Aceasta marchează cantul superior al bordurii. Ajustați bordura cu nivela pentru a fi perfect orizontală și verticală.

plattenfundament bauen anleitung as 12
plattenfundament bauen anleitung as 12
14

Pentru ca bordura să fie stabilă, pe interior și pe exterior se realizează o pană de beton. Turnați beton în fundație aproape de bordură și trageți-l de jos în sus oblic, sub forma unei pene, circa o treime din înălțimea bordurii.

Procedați în acest fel cu toate bordurile din rândul respectiv. Nu așezați bordurile prea aproape una de alta, ci lăsați un rost între ele. Apoi ciocăniți-le din nou, aliniați-le, realizați pana din beton etc. După fiecare bordură, verificați dacă stă perfect orizontal și vertical și dacă este aliniată la sfoară.

plattenfundament bauen anleitung as 13
plattenfundament bauen anleitung as 13
15

Este posibil să fie nevoie să scurtați bordura de capăt a fiecărei laturi. Luați măsura, trasați linia de tăiere cu echerul pe piatră și debitați cu polizorul unghiular. Așezați apoi bordurile tăiate la fel ca pe celelalte. Așezați permanent dreptarul pe exteriorul bordurii și verificați aliniamentul.

plattenfundament bauen anleitung as 14
plattenfundament bauen anleitung as 14
16

Așezați prima bordură a următoarei laturi aliniată cu colțul. Înainte de următorul pas de lucru, betonul trebuie lăsat să se usuce timp de o zi.

plattenfundament bauen anleitung as 15
plattenfundament bauen anleitung as 15

Umplerea spațiului interior

17

Acum trebuie să umpleți spațiul interior al fundației din nou cu pietriș. Cantitatea necesară de pietriș depinde de trei factori: de înălțimea plăcilor, de stratul de 5 cm grosime de prundiș de sub plăci și de gradul de reducere a pietrișului la vibrare.

Dimensiunile pentru prundiș și grosimea plăcii se măsoară de la muchia superioară a bordurii în jos. Marcați această înălțime pe partea interioară a bordurii. Până aici trebuie să ajungă stratul de pietriș după compactare. La început, nu umpleți mai mult de 10 cm de pietriș, deoarece cele mai multe plăci vibrante nu reușesc să lucreze cu o grosime mai mare.

plattenfundament bauen anleitung as 16
plattenfundament bauen anleitung as 16

Completați apoi cu straturi ulterioare de pietriș.

18

Așezați dreptarul diagonal pe bordură, pentru a verifica în mai multe puncte cât de înalt este deja stratul de pietriș. Adăugați pietriș treptat, niciodată mai mult de 10 cm deodată. Compactați fiecare strat de pietriș cu placa vibrantă.

plattenfundament bauen anleitung as 17
plattenfundament bauen anleitung as 17

Umplerea cu prundiș

19

După ce ați ajuns la grosimea necesară a stratului de pietriș, întindeți un strat de 5 cm de prundiș. În exemplul nostru, mai rămân 4 cm până la marginea superioară a bordurii. Aceasta este înălțimea dalelor de terasă.

plattenfundament bauen anleitung as 18
plattenfundament bauen anleitung as 18
20

Distribuiți prundișul uniform pe întreaga suprafață cu lopata și grebla.

plattenfundament bauen anleitung as 19
plattenfundament bauen anleitung as 19
21

Confecționați din două dreptare de lungimi diferite un dreptar de nivelare. Fixați dreptarul mai scurt cu cleme de strângere paralel cu cel mai lung, așa încât să aibă o distanță de 4 cm în jos (= înălțimea plăcilor). Cu acest dispozitiv nivelați patul de prundiș. Puteți bineînțeles folosi și un profil în T. Patul de prundiș nu este încă perfect plan? Umpleți atunci găurile cu prundiș, mai nivelați o dată și gata. Acum puteți monta dalele de terasă.

plattenfundament bauen anleitung as 20
plattenfundament bauen anleitung as 20

Montarea dalelor de terasă

22

Calculați la ce lățime trebuie să debitați dalele de pe ultimul rând. Luați în calcul și rosturile. Dalele de pe ultimul rând ajung să fie prea înguste? În acest caz, trebuie să tăiați o fâșie din dalele din primul rând. În acest fel, primul și ultimul rând vor avea aceeași lățime.

Ciocăniți cu un ciocan de cauciuc, pentru ca sub dale să nu se formeze cavități. Dalele nu trebuie montate prea înghesuite. Folosiți distanțiere (cruciulițe pentru rosturi) pentru a păstra o distanță unitară între dale și bordură și între dalele de terasă (în exemplul nostru, de 5 mm).

plattenfundament bauen anleitung as 21
plattenfundament bauen anleitung as 21
23

Debitați dalele cu polizorul unghiular. Luați măsuri, ținând cont de rosturile de pe ambele laturi. Transferați măsura pe dale cu echerul și tăiați dalele.

plattenfundament bauen anleitung as 22
plattenfundament bauen anleitung as 22
24

Din când în când, verificați cu nivela, dacă dalele sunt perfect orizontale și plane în toate direcțiile.

plattenfundament bauen anleitung as 23
plattenfundament bauen anleitung as 23
25

La final, umpleți rosturile cu nisip pentru rosturi, folosind mătura. În acest scop, împrăștiați mai întâi nisipul pe suprafață, apoi măturați-l pe diagonală, umplând rosturile. Nisipul intră treptat în rosturi, motiv pentru care trebuie să repetați acest pas de lucru în 2-3 zile.

plattenfundament bauen anleitung as 24
plattenfundament bauen anleitung as 24

Teme care v-ar mai putea interesa

Construirea terasei din lemn și piatră

Nu vă puteți decide între piatră și lemn? Nu face nimic! Construiți-vă terasa pentru vara viitoare dându-i un aspect cool de lemn și piatră. Găsiți la noi tot ce aveți nevoie pentru terasa dumneavoastră din lemn și pi ...citește mai mult