0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
01.06.2023 08:00 - 21:00
04.06.2023 08:00 - 19:00
05.06.2023 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 31.05.2023 la ora 23:02. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Mixarea betonului

Timp de lectură 9 min.
Mixarea betonului

Betonul este, în cel mai adevărat sens al cuvântului, fundamentul a numeroase proiecte. Un material util pe care îl puteți mixa și prelucra cu ușurință. Aici aflați cum se face!

Cui pentru constructii din otel

Componentele betonului în raport corect de mixare

Există nenumărate tipuri de beton care trebuie să satisfacă cele mai diverse cerințe. De asemenea, acestea au numeroase componente diferite, precum și diverse proporții de amestec. Dar nu trebuie să le luați în considerare, pentru că noi vă arătăm de ce tip de beton aveți nevoie pentru proiectele dumneavoastră și cum să îl amestecați.

Betonul universal simplu este format din doar 3 componente: ciment, nisip și apă. În funcție de structura și compoziția componentelor, betonul are proprietăți diferite. Și cu aceste trei „ingrediente” în proporția de amestec corectă, puteți face deja multe.

Ciment

Cimentul este liantul din beton. Acesta este format din calcar, argilă, nisip și minereu de fier. Aceste materii prime sunt supuse unui proces de ardere și de măcinare până când se transformă în ciment. În cazul în care se adaugă alte componente, cum ar fi zgura granulată de furnal sau cenușa zburătoare, proprietățile chimice ale cimentului se modifică.

Dacă cimentul este amestecat cu apă, are loc o reacție chimică, iar cimentul se va întări permanent. Adesea se vorbește despre uscare, dar acest lucru nu este corect.

Mixarea betonului

Nisip

Nisipul este un sediment prezent în natură. Până la o mărime de doi milimetri, putem vorbi de nisip. Ceea ce depășește această dimensiune se numește pietriș. Doar mărimea este decisivă pentru denumirea nisipului, nu și compoziția minerală. Cu toate acestea, cea mai mare parte a nisipului din lume este din cuarț.

Nisipul și pietrișul sunt materii prime importante pentru beton. Din acest motiv, ele sunt foarte importante pentru întreaga industrie a construcțiilor.

Nisip

Apa

Apa creează o legătură între componentele uscate ale betonului. În proporția corectă de amestec, aceasta transformă cimentul într-un clei și ține totul laolaltă. De asemenea, ea declanșează o reacție chimică, care face ca cimentul să devină solid, conferind stabilitate betonului.

Pe lângă aceste proprietăți importante, apa determină consistența betonului. O cantitate mare de apă îl face mai lichid, prin urmare mai ușor de turnat sau de vărsat, mai puțină apă îl face mai vâscos, așadar mai stabil. Dacă doriți să turnați betonul într-un cofraj, acesta trebuie să fie mai fluid decât betonul pe care intenționați să îl folosiți pentru susținerea cărămizilor. Nu trebuie să fie niciodată prea lichid!

Apa

Atenție!

Dacă folosiți prea multă apă, calitatea betonului va fi afectată. Acest lucru se datorează faptului că doar o cantitate limitată de apă se poate combina chimic cu cimentul. Restul apei se evaporă pur și simplu, formând fisuri în beton.

Cui pentru constructii din otel

Mixarea betonului în proporție corectă

Proporțiile în care se amestecă componentele betonului sunt în funcție de utilizarea ulterioară. Pentru o placă de fundație aveți nevoie de o altă compoziție a betonului decât pentru o zidărie.

Înainte de a începe, trebuie să știți că vă este permis să amestecați singur betonul doar pentru proiectele de construcții subterane. Așadar, pentru fundații și altele asemenea. Tot ceea ce ține de lucrările de edificare a clădirilor, de ex., tavane și pereți, nu aveți voie să realizați de unul singur!

Pentru majoritatea proiectelor destinate meșterilor amatori aveți nevoie de beton universal. Acesta se amestecă într-un raport de 1:4. Așadar, amestecați o parte de ciment cu patru părți de nisip, resp. pietriș. Puteți folosi lopeți, mistrii sau găleți ca măsură. Nu gramul este cel care contează când vine vorba de amestec.

Cu cât este mai mult ciment, cu atât betonul va fi mai dur în final.

Raport de amestec beton universal

Amestecați betonul universal într-un raport de 4:1, adică patru părți de nisip/pietriș și o parte de ciment. Practic, formula poate arăta astfel:

  • 4 kg agregat
  • 1 kg ciment
  • 0,5 litri apă

Puteți amesteca betonul în diferite moduri. Puteți decide metoda potrivită în funcție de cantitatea de care aveți nevoie. Și de forța dumneavoastră musculară.

Cantități mici

Dacă doriți doar să betonați un stâlp de gard sau uscătorul rotativ pentru rufe în grădină, puteți amesteca betonul într-o găleată pentru construcții. În acest scop, turnați ciment și nisip, resp. pietriș în găleată, adăugați treptat puțină apă și amestecați totul cu o mistrie.

Cantități mici

Rețineți!

Atunci când amestecați betonul, trebuie să purtați o protecție respiratorie și ochelari de protecție. Praful de ciment irită membranele mucoase atunci când îl inhalați. Ochelarii de protecție protejează împotriva stropilor săriți în timp ce se amestecă. Dacă se întâmplă însă să pătrundă ceva în ochi, clătiți imediat ochii cu apă curată și deplasați-vă la spital!

Mixarea betonului

Cantități medii

Dacă aveți nevoie de ceva mai mult de o găleată, dar nu o cantitate atât de mare încât să necesite o betonieră, puteți amesteca betonul într-o găleată pentru mortar cu ajutorul unui agitator. Dar acest lucru pune intens mușchii la treabă.

Și în acest caz, puneți mai întâi nisip și ciment în găleată, apoi puteți doza mai bine apa. Aceasta se adaugă puțin câte puțin până când betonul capătă consistența dorită.

Sfat

Înainte de a pune ciment și nisip în găleată, puteți umezi fundul găleții cu puțină apă. Devine astfel mai ușor de amestecat, iar cimentul nu se lipește atât de mult de fundul găleții.

Cantități mari

Cantități mari

Dacă aveți nevoie de foarte mult beton, de exemplu pentru fundația unei căsuțe de grădină, puteți evita efortul considerabil prin procurarea unei betoniere. Aceasta va efectua această parte a muncii pentru dumneavoastră. Și, de obicei, se obține un rezultat de mixare mai bun.

Când utilizați betoniera, schimbați puțin ordinea „ingredientelor”. Introduceți mai întâi o treime din cantitatea necesară de apă în tambur și apoi, în timp ce mixerul funcționează, adăugați alternativ câteva lopeți de nisip și o lopată de ciment. La final, restul de apă. Când betonul prezintă o suprafață lucioasă după câteva minute în malaxor, îl puteți folosi.

Folosiți betonul imediat după mixare. Acesta se întărește rapid. Materialele și uneltele de care nu mai aveți nevoie și care au intrat în contact cu betonul trebuie curățate imediat cu atenție. Același lucru este valabil și pentru găleată, betonieră, lopată, etc.

În cazul unor cantități foarte mari, trebuie să luați în considerare livrarea betonului finit. Acest lucru este mult mai rapid și veți evita efortul considerabil.

Sfat: Respectați indicațiile producătorilor!

Respectați și indicațiile producătorilor! De regulă, găsiți informații pentru prelucrare pe ambalaj sau în fișele de date atașate articolelor din magazinul online.

Cui pentru constructii din otel

Ce este betonul slab și unde este utilizat?

Betonul slab este foarte potrivit ca material de umplutură, de exemplu pentru a fixa stâlpi sau pentru zidurile din grădină. Și țevile pot fi montate bine în beton slab. Acesta nu este însă destinat ca material portant pentru elemente de construcții sau altele asemenea.

Betonul slab este rezistent la compresiune, dar nu prezintă rezistență la eforturi statice.

Astfel, betonul slab își găsește utilizarea:

  • la montarea țevi, de ex., în grădină
  • la pavarea teraselor sau aleilor de acces auto
  • la fixarea stâlpilor pentru garduri și palisadelor
  • Echipamente de jucărie
  • la montarea bordurilor

Mixarea betonului

Cum pot mixa betonul slab?

La fel ca betonul universal, betonul slab este format din componentele obișnuite. Dar într-un raport de amestec diferit.

Pentru fiecare parte de ciment, există opt părți de pietriș cu o granulație cuprinsă între zero și opt milimetri. Prin urmare, aveți nevoie de mai puțin ciment pentru betonul slab decât pentru betonul universal.

Dacă doriți să folosiți betonul slab în exterior, de exemplu în grădină, folosiți pietriș puțin mai grosier, care asigură un drenaj mai bun. De asemenea, betonul slab trebuie amestecat cu puțină apă, astfel încât să capete consistența pământului umed până la cel argilos.

Cui pentru constructii din otel

Uscarea betonului

TSR 3920 009 Betonrisse

Strict vorbind, betonul nu se usucă. Acesta se întărește printr-o reacție chimică declanșată de combinația dintre apă și ciment. Însă, în limbajul comun, termenul obișnuit care se folosește este „uscare”.

Practic, nu trebuie să faceți prea multe, cu excepția faptului că trebuie să-i dați timp betonului să se întărească. Asigurați-vă totuși că nu este expus la căldură directă. Prin urmare, dacă betonul proaspăt este expus la lumina continuă a soarelui timp de mai multe zile, ar trebui să îl acoperiți cu o folie și să îl udați puțin o dată la două zile. Dacă betonul se întărește prea repede, pot apărea fisuri.

Dacă ați lucrat cu cofraj, lăsați-l la locul său timp de aprox. două săptămâni înainte de a-l îndepărta.

Dacă este posibil, prelucrați betonul numai atunci când temperatura este mai mare de zece grade Celsius. Apoi, după câteva zile, se poate merge pe el. După aproximativ 30 de zile, betonul își atinge capacitatea de imprimare minimă.

Mic glosar cu privire la beton

Ce înseamnă ...?
Agregate Un material granular - de la fin la grosier - ce se amestecă în beton. De exemplu, pietrișul.
Cofraj Cofrajul este o formă goală în care se toarnă betonul pentru a-i da o anumită formă. Asemănător unei forme pentru prăjituri. Acesta se îndepărtează după ce betonul s-a întărit.
Armătură Armătura este, de obicei, oțelul care este plasat în beton. Se mai numește și fier de armătură, beton armat sau fier Monier, după numele inventatorului armăturii din oțel. În acest fel, betonul devine mai stabil la forțele de tracțiune sau compresiune.

Clasele de rezistență ale betonului

Betonul trebuie să reziste la forțe enorme. Dar nu orice tip de beton corespunde tuturor cerințelor. Din acest motiv, betonul este împărțit în clase de rezistență.

Pentru clasificare, betonul este supus la două proceduri de testare. În acest scop, luați un cub de beton cu lungimea muchiei de 15 cm și un cilindru de beton cu lungimea de 30 cm și un diametru de 15 cm.

Aceste două obiecte din beton trebuie să aibă o vechime de 28 de zile și vor fi supuse la niveluri diferite de presiune. Aceste examinări au ca rezultat un cifru oarecum criptic, cum ar fi C25/30. Astfel, litera „C” reprezintă cuvântul Concrete - termenul în engleză pentru beton.

Cifrele arată presiunea în newtoni pe milimetru pătrat la care au rezistat cilindrul și cubul.

Cu cât aceste cifre sunt mai mari, cu atât betonul este mai stabil. Spectrul variază de la C8/10 la C100/115.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus