0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 29.03.2023 la ora 13:49. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Scări interioare. Modele, sfaturi și tipuri de balustrade

Timp de lectură 11 min.
Scări interioare. Modele, sfaturi și tipuri de balustrade

Aici aflați cum puteți urca și coborî în căminul dumneavoastră. Faceți cunoștință cu diversele tipuri de scări și cu balustradele potrivite. Aici aflați cum calculați o scară și care sunt aspectele de care trebuie să țineți cont la montaj. Găsiți de asemenea și sfaturi pe tema renovării scărilor. Start!

Scările realizează legături. Unde apar niveluri diferite, construiți o scară. Ea își face intrarea atât în căsuța dumneavoastră cu etaj, cât și în casa unifamilială, reușește să ajungă până în pod sau până în camera de la mansardă și devine mijlocul de urcare către galeria dumneavoastră.

Și nu se oprește nici în fața grădinii. Poate doriți să faceți și o vizită în pod din când în când sau să îi schimbați funcționalitatea în spațiu de depozitare. Pentru toate acestea există scara potrivită.

Ce tipuri de scări există?

 • 
			Scara din lemn pentru pod

  Scări pod

  Scara pentru pod este cea mai flexibilă și mai economică dintre scări. Numai scara mobilă o mai poate egala. În funcție de model, ea poate fi deschisă prin rabatare sau poate fi extrasă. Atunci când nu aveți nevoie de ea, dispare în mod discret. Astfel veți economisi spațiu și este de asemenea convenabilă ca achiziție. Bineînțeles că orificiul de trecere, inclusiv capacul și rama sunt incluse în livrare. Scările de pod, care sunt cunoscute de asemenea ca scări pliante, există din lemn sau din metal, cu diverse izolări cu capac la partea inferioară. De cele mai multe ori, acestea conduc către sfere nelocuite.

 • 
			Scara interioara cu vanguri laterale

  Scări cu vanguri laterale

  Scara cu vanguri - cea clasică. Cele două vanguri laterale ale sale joacă rolul portant principal. Există exemplare deschise și închise. La modelele deschise se renunță la contratrepte: acest lucru oferă un aspect mai aerisit. Acest lucru înseamnă un beneficiu în special pentru încăperile mici. Varianta închisă este percepută în schimb ca fiind solidă și rustică. Scările cu vanguri laterale nu sunt în niciun caz plictisitoare. Ele sunt disponibile drepte, în spirală spre stânga sau spre dreapta, cu sau fără balustradă și mână curentă, din lemn, metal sau mix de materiale. Din această categorie fac parte de asemenea și scările cu economie de spațiu. Este adevărat că ele pot fi văzute pretutindeni, însă de regulă își ocupă locul direct la perete.

 • 
			Scara interoara din lemn cu vang central

  Scări cu vang central

  Scara cu vang central captivează prin designul său. Treptele sale sunt fixate central, asigurate împotriva rotirii și basculării, cel mai adesea pe grinzi de oțel. În combinație, acestea formează vangul central, care îi conferă și denumirea. Construite astfel, aceste scări par să plutească. În mod corespunzător, acestea mobilează încăperile și le destind vizual. Acestea au rampe foarte variate și urcă abil în cele mai diverse situații de spațiu. Ele sunt disponibile cu rampe drepte, în spirală pe ½ și ¼ de rotație, cu diferite grade de înclinare și diferite trepte. Și întotdeauna interesant: combinația dintre lemn și metal.

 • 
			Scara interioara in spirala

  Scări în spirală

  Scările în spirală se dovedesc cele mai pline de elan în forfota colorată a scărilor. Acestea se rotesc de la pardoseală până la tavan în formă de spirală și vă iau dinamic cu ele pe treptele în formă de evantai. Pot fi denumite fără rețineri minuni compacte ale spațiului: cu diversele lor diametre se adaptează extrem de elegant peste tot.

  Treptele îmbinate cu cep nu sunt variabile ca înclinație.

 • 
			Scara metalica pentru exterior

  Scări exterioare

  Este evident că și în aer liber trebuie să depășiți unele diferențe de înălțime. Adesea, în grădină, în curte sau în grădinița din fața casei aceste diferențe nu sunt foarte mari, astfel încât afară scara poate fi corespunzător mai mică. La proeminențe de zid sau urcări pe terasă, uneori aceasta funcționează mai degrabă ca sprijin de urcare. De aceea există de exemplu și scări de exterior cu numai două trepte. În timp ce substructura este de regulă din metal, treptele sunt confecționate din material plastic ranforsat cu fibră de sticlă, rezistent la intemperii. Dacă aveți nevoie să ajungeți mult mai sus și la exterior, scările din oțel zincate la foc, cu până la 13 trepte, vă oferă cele mai bune servicii. Scările în spirală robuste sunt bune pentru a lega părți ale clădirii cu zona exterioară. Treptele sunt din tablă perforată zincată la foc sau sunt disponibile trepte Trimax.

 • 
			Scara interioara pentru economie de spatiu

  Scări pentru economie de spațiu

  Spațiul redus și deschiderile mici din tavan nu constituie motive să renunțați la dorința de a avea o scară. În aceste cazuri, calea în sus este asigurată prin intermediul unei scări cu economie de spațiu. Numele spune deja totul: cu suprafață redusă pentru pășit și o croială îngustă a treptelor, aceasta reușește să conducă spre etajul următor cu un reazem redus în consolă. Pentru aceasta, ea are de asemenea suprafețe de pășit mai abrupte și o succesiune mai strânsă a treptelor. Veți beneficia de avantaje dacă puteți în plus să îi modificați și unghiul de înclinare.

  În acest caz, acordați atenție mai ales unei balustrade deosebit de stabile.

 • 
			Scara de interior suspendata

  Scări suspendate

  La scara suspendată se renunță complet la o infrastructură vizibilă. Efectul: clară, modernă și chiar minimalistă. Astfel nu captează doar privirile tuturor, ci oferă și cele mai bune premise pentru dispunerea dedesubt a unor sisteme de rafturi, bănci și alte obiecte similare.

Nu ați găsit nimic potrivit? Atunci, solicitați confecționarea la dimensiuni a scării dumneavoastră!

Ce tip de balustradă?

Balustrada metalica pentru scara interioara

Cele mai multe scări vin la dumneavoastră acasă direct cu balustradă și mână curentă. Suplimentar există seturi complete pentru sisteme de scări în cele mai diverse variații: pentru montarea pe podea sau montarea laterală, ca bare individuale sau balustrade de urcare pentru scări exterioare. Depinde de gustul dumneavoastră dacă preferați o balustradă cu umplutură din sticlă, cu bare rotunde verticale sau cu bare transversale. Însă nici simțul stilistic nu poate face rău: balustrada trebuie să se potrivească la respectiva scară din lemn sau metal.

Un grad de siguranță suplimentar este garantat de balustradele tip parapet, mai ales când este vorba și despre copii. Cu acestea vă puteți asigura și balconul. Și apropo de siguranța copiilor: aveți grijă ca treptele să fie anti-alunecare și, dacă este cazul, instalați un grilaj de protecție pentru scară. În acest context intră în planuri și o a doua parte de balustradă, atunci când scara dumneavoastră cu vanguri se găsește de exemplu în centrul încăperii, așadar nu este închisă cu un perete.

Alegerea locului de amplasare: unde să ajungă scara?

treppe 09

Dacă întrebarea privind locul de montare a scării nu primește un răspuns ca urmare a condițiilor de spațiu, sunt valabile următoarele: în spațiile de locuit, scările aduc obligatoriu un anumit grad de agitație.

Respectiva cameră cu scara devine automat un spațiu de trecere. În hol sau în zona de intrare, acest lucru nu are importanță. Dar dacă vă hotărâți pentru varianta în spațiul de locuit, este recomandabil să poziționați scara aproape de perete. Nu doar că veți economisi spațiu, dar nici nu veți fragmenta unitatea acestuia.

Excepție: doriți în mod specific să deplasați scara în centru și chiar să o folosiți eventual ca pe un gen de separator de cameră. Este în orice caz important ca scara să fie luminată și să poată fi accesată în condiții de siguranță.

Calcularea scării – așa se procedează

Atenție, acum devine puțin mai complicat. Dar dacă vreți să ajungeți sus, trebuie să depășiți și acest obstacol.

Pentru calcularea scării aveți nevoie mai întâi de înălțimea pe care trebuie să se întindă scara. Pornind de la aceasta, calculați mai întâi numărul de trepte. Pentru aceasta, împărțiți înălțimea etajului la o înălțime a pasului de 18 cm.

Înălțimea pasului o aflați împărțind înălțimea etajului la numărul de trepte. Adâncimea treptei, de asemenea și lățimea de pășire, ar trebui să măsoare circa 29 cm. Dimensiunea exactă o calculați dacă luați ca bază o dimensiune de pășit de 63 de cm și scădeți din aceasta de două ori înălțimea calculată a pasului.

Apoi mai determinați lungimea scării, prin înmulțirea lățimii de pășit cu numărul de trepte. Dacă împărțiți apoi înălțimea etajului la lungimea calculată a scării, veți avea la dispoziție și înclinația scării. Totul clar? Atunci distracție plăcută!

Planificarea scarii interioare

Câte trepte sunt permise?

De altfel, o scară nu ar trebui să aibă mai mult de 18 trepte. Altfel este necesară o rampă, cel mai bine la mijlocul scării.

Montarea scării

Pentru ca la urcarea scării să aveți siguranță la fiecare pas, este bine ca la montarea scării să vă asigurați că ...

 • ... scara este ancorată temeinic în perete și/sau în pardoseală.
 • ... nu există în cale linii de curent sau alte instalații la fixare.
 • ... peretele pe care va fi montată scara este suficient de puternic.
 • ... ferestrele din sectorul scării sunt asigurate.
 • ... un întrerupător de lumină de la punctele de acces și de ieșire ale respectivei scări este bine accesibil.
 • ... balustrada este stabilă, nu poate fi escaladată și are o înălțime de min. 90 cm.
 • ... scara prezintă o înclinare de circa 25 până la 40 de grade.

Dacă doriți să construiți singuri o scară, trebuie respectate câteva prevederi legale. În acest sens, cel mai bine vă orientați după standardul DIN 18065 pentru scări ale clădirilor. În acesta găsiți informații cu privire la construirea scărilor, gen dimensiunile pentru înălțimea și lățimea prescrise ale unei scări, precum și pentru înălțimea și adâncimea unei trepte. Tot acolo este indicat și ce înălțime trebuie să aibă balustrada.

Sunt instrucțiuni care v-ar putea sprijini în proiectul dumneavoastră.

Renovarea unei scări de lemn – așa se procedează

Renovarea unei scari interioare

Pentru că scările sunt solicitate temeinic, acestea nu sunt ferite de fenomene de uzură. Dacă este vorba despre scări ușoare sau de greutate medie, puteți efectua dumneavoastră înșivă renovarea scării. În acest sens, este vorba mai ales de scări din lemn cu suprafața uzată.

Mai întâi îndepărtați cu atenție eventualele depuneri sau resturi de vopsea cu un șpaclu. Apoi șlefuiți treptele individuale cu un șlefuitor cu vibrații. Colțurile recalcitrante vor face cunoștință cu șlefuitorul delta. Se înțelege de la sine că trebuie să aveți îmbrăcăminte de protecție în timpul lucrului. După curățarea cu o mătură sau cu aspiratorul, vine rândul chitului pentru lemn și al masei de șpaclu pentru reparații. Astfel va apune vremea șanțurilor și zgârieturilor. Treptele care scârțâie le puteți reduce la tăcere cu pene înguste de lemn sau cu șuruburi.

Șlefuirea fină a treptelor o rezolvați cel mai bine cu șlefuitorul excentric.

Proiect sigilare. Aplicarea lacului pentru scări.

La final sigilați lemnul cu lac pentru scări. Pentru aceasta, lemnul trebuie să fie complet curățat de praf. Dacă trebuie să renovați o scară sau să o fățuiți din nou complet, este bine ca în prealabil să solicitați sfatul unui specialist. Renovarea unei scări ar trebui efectuată întotdeauna într-un mod profesional, în definitiv este vorba și despre siguranța dumneavoastră.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus