0 Listă favorite 0 Coşul meu
Sfaturi

Scări interioare. Modele, sfaturi și tipuri de balustrade

Timp de lectură 11 min.
Scara interioara din lemn

Aici aflați cum puteți urca și coborî în căminul dumneavoastră. Faceți cunoștință cu diversele tipuri de scări și cu balustradele potrivite. Aici aflați cum calculați o scară și care sunt aspectele de care trebuie să țineți cont la montaj. Găsiți de asemenea și sfaturi pe tema renovării scărilor. Start!

Scările realizează legături. Unde apar niveluri diferite, construiți o scară. Ea își face intrarea atât în căsuța dumneavoastră cu etaj, cât și în casa unifamilială, reușește să ajungă până în pod sau până în camera de la mansardă și devine mijlocul de urcare către galeria dumneavoastră.

Și nu se oprește nici în fața grădinii. Poate doriți să faceți și o vizită în pod din când în când sau să îi schimbați funcționalitatea în spațiu de depozitare. Pentru toate acestea există scara potrivită.

Ce tipuri de scări există?

Nu ați găsit nimic potrivit? Atunci, solicitați confecționarea la dimensiuni a scării dumneavoastră!

Ce tip de balustradă?

Balustrada metalica pentru scara interioara

Cele mai multe scări vin la dumneavoastră acasă direct cu balustradă și mână curentă. Suplimentar există seturi complete pentru sisteme de scări în cele mai diverse variații: pentru montarea pe podea sau montarea laterală, ca bare individuale sau balustrade de urcare pentru scări exterioare. Depinde de gustul dumneavoastră dacă preferați o balustradă cu umplutură din sticlă, cu bare rotunde verticale sau cu bare transversale. Însă nici simțul stilistic nu poate face rău: balustrada trebuie să se potrivească la respectiva scară din lemn sau metal.

Un grad de siguranță suplimentar este garantat de balustradele tip parapet, mai ales când este vorba și despre copii. Cu acestea vă puteți asigura și balconul. Și apropo de siguranța copiilor: aveți grijă ca treptele să fie anti-alunecare și, dacă este cazul, instalați un grilaj de protecție pentru scară. În acest context intră în planuri și o a doua parte de balustradă, atunci când scara dumneavoastră cu vanguri se găsește de exemplu în centrul încăperii, așadar nu este închisă cu un perete.

Sisteme balustrade & elemente balcon Către produse

Alegerea locului de amplasare: unde să ajungă scara?

treppe 09

Dacă întrebarea privind locul de montare a scării nu primește un răspuns ca urmare a condițiilor de spațiu, sunt valabile următoarele: în spațiile de locuit, scările aduc obligatoriu un anumit grad de agitație.

Respectiva cameră cu scara devine automat un spațiu de trecere. În hol sau în zona de intrare, acest lucru nu are importanță. Dar dacă vă hotărâți pentru varianta în spațiul de locuit, este recomandabil să poziționați scara aproape de perete. Nu doar că veți economisi spațiu, dar nici nu veți fragmenta unitatea acestuia.

Excepție: doriți în mod specific să deplasați scara în centru și chiar să o folosiți eventual ca pe un gen de separator de cameră. Este în orice caz important ca scara să fie luminată și să poată fi accesată în condiții de siguranță.

Calcularea scării – așa se procedează

Atenție, acum devine puțin mai complicat. Dar dacă vreți să ajungeți sus, trebuie să depășiți și acest obstacol.

Pentru calcularea scării aveți nevoie mai întâi de înălțimea pe care trebuie să se întindă scara. Pornind de la aceasta, calculați mai întâi numărul de trepte. Pentru aceasta, împărțiți înălțimea etajului la o înălțime a pasului de 18 cm.

Înălțimea pasului o aflați împărțind înălțimea etajului la numărul de trepte. Adâncimea treptei, de asemenea și lățimea de pășire, ar trebui să măsoare circa 29 cm. Dimensiunea exactă o calculați dacă luați ca bază o dimensiune de pășit de 63 de cm și scădeți din aceasta de două ori înălțimea calculată a pasului.

Apoi mai determinați lungimea scării, prin înmulțirea lățimii de pășit cu numărul de trepte. Dacă împărțiți apoi înălțimea etajului la lungimea calculată a scării, veți avea la dispoziție și înclinația scării. Totul clar? Atunci distracție plăcută!

Planificarea scarii interioare

Câte trepte sunt permise?

De altfel, o scară nu ar trebui să aibă mai mult de 18 trepte. Altfel este necesară o rampă, cel mai bine la mijlocul scării.

Montarea scării

Pentru ca la urcarea scării să aveți siguranță la fiecare pas, este bine ca la montarea scării să vă asigurați că ...

  • ... scara este ancorată temeinic în perete și/sau în pardoseală.
  • ... nu există în cale linii de curent sau alte instalații la fixare.
  • ... peretele pe care va fi montată scara este suficient de puternic.
  • ... ferestrele din sectorul scării sunt asigurate.
  • ... un întrerupător de lumină de la punctele de acces și de ieșire ale respectivei scări este bine accesibil.
  • ... balustrada este stabilă, nu poate fi escaladată și are o înălțime de min. 90 cm.
  • ... scara prezintă o înclinare de circa 25 până la 40 de grade.

Dacă doriți să construiți singuri o scară, trebuie respectate câteva prevederi legale. În acest sens, cel mai bine vă orientați după standardul DIN 18065 pentru scări ale clădirilor. În acesta găsiți informații cu privire la construirea scărilor, gen dimensiunile pentru înălțimea și lățimea prescrise ale unei scări, precum și pentru înălțimea și adâncimea unei trepte. Tot acolo este indicat și ce înălțime trebuie să aibă balustrada.

Sunt instrucțiuni care v-ar putea sprijini în proiectul dumneavoastră.

Renovarea unei scări de lemn – așa se procedează

Renovarea unei scari interioare

Pentru că scările sunt solicitate temeinic, acestea nu sunt ferite de fenomene de uzură. Dacă este vorba despre scări ușoare sau de greutate medie, puteți efectua dumneavoastră înșivă renovarea scării. În acest sens, este vorba mai ales de scări din lemn cu suprafața uzată.

Mai întâi îndepărtați cu atenție eventualele depuneri sau resturi de vopsea cu un șpaclu. Apoi șlefuiți treptele individuale cu un șlefuitor cu vibrații. Colțurile recalcitrante vor face cunoștință cu șlefuitorul delta. Se înțelege de la sine că trebuie să aveți îmbrăcăminte de protecție în timpul lucrului. După curățarea cu o mătură sau cu aspiratorul, vine rândul chitului pentru lemn și al masei de șpaclu pentru reparații. Astfel va apune vremea șanțurilor și zgârieturilor. Treptele care scârțâie le puteți reduce la tăcere cu pene înguste de lemn sau cu șuruburi.

Șlefuirea fină a treptelor o rezolvați cel mai bine cu șlefuitorul excentric.

Slefuitoare cu talpa delta Către produse Slefuitoare excentrice Către produse

Proiect sigilare. Aplicarea lacului pentru scări.

La final sigilați lemnul cu lac pentru scări. Pentru aceasta, lemnul trebuie să fie complet curățat de praf. Dacă trebuie să renovați o scară sau să o fățuiți din nou complet, este bine ca în prealabil să solicitați sfatul unui specialist. Renovarea unei scări ar trebui efectuată întotdeauna într-un mod profesional, în definitiv este vorba și despre siguranța dumneavoastră.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x