Listă favorite 0 Coşul meu 0

Montarea mochetei pe scări. Ghid pas cu pas

Montarea mochetei pe scari Ghid pas cu pas

Multe drumuri duc în sus, însă nu toate sunt sigure. Scările cu mochetă sunt antiderapante, iar nivelul de zgomot este redus. Adio tropăit și zgomote asurzitoare atunci când copiii lasă să cadă pe scară tot soiul de jucării. Noi vă arătăm cum se lipește mocheta pe o scară din lemn.

Timp de lectură 1 min. Mocheta la metru

Aveți nevoie de

Pregătirea pentru montare

Nu este recomandabilă lipirea mochetei pe toată suprafața scărilor, deoarece marginile au un grad de uzură sporit, iar lipirea pe toată suprafața îngreunează înlocuirea bucăților de mochetă.

Sfat

Înainte de a începe, lăsați mocheta să se aclimatizeze în spațiul în care o veți monta până la 48 de ore. În acest fel, materialul se adaptează la climat, ceea ce asigură un rezultat optim al montării. Yippie!

Ghid pas cu pas

Pregătirea scării

01

Mocheta poate fi montată numai pe scări care sunt potrivite acestui scop. Treptele trebui să fie drepte, plane și neacoperite de alte materiale pentru pardoseli. Plăcile ceramice nu trebuie îndepărtate. După chituire, acestea devin o suprafață adecvată pentru montarea mochetei.

Montarea mochetei pe scari pasul 01
Montarea mochetei pe scari pasul 01
02

Plăcile ceramice laterale de soclu pot fi acoperite simplu cu mocheta. Montați la marginile plăcilor-soclu profile de extremitate din aluminiu. Realizați cu fierăstrăul pentru metal tăieturi de îmbinare în unghi în segmentele individuale, polizați canturile cu o pilă de metal și lipiți bucățile croite cu adeziv pentru montare de soclu. Adunați adezivul în exces cu un șpaclu mic și lăsați apoi adezivul să se usuce.

Montarea mochetei pe scari pasul 02
Montarea mochetei pe scari pasul 02
03

Chituiți acum plăcile ceramice de pe trepte. Amestecați într-o găleată mortar pentru reparații cu emulsie lichidă pentru aderență. Treptele se chituiesc de sus în joc cu mistria. Verificați fiecare treaptă cu nivela cu bulă de aer, pentru că numai acum mai puteți egaliza o suprafață neplană. Nu trebuie să chituiți și soclul lateral. Lăsați acum masa de șpaclu să se usuce, conform indicațiilor de la producător. În acest timp, scara nu poate fi folosită.

Montarea mochetei pe scari pasul 03
Montarea mochetei pe scari pasul 03
04

Îndepărtați bucățile mari de chit cu șpaclul și dalta, după care șlefuiți totul cu șlefuitorul excentric. Praful rezultat trebuie aspirat.

Montarea mochetei pe scari pasul 04
Montarea mochetei pe scari pasul 04

Măsurarea și tăierea

05

Pentru a măsura bucățile de mochetă pentru trepte, aveți nevoie de hârtie, creion și un metru de tâmplărie. Începeți cu treptele drepte, a căror suprafață este egală ca lățime și adâncime. Dacă scara are numai trepte egale, lucrurile sunt și mai simple. Numerotați pe hârtie și pe scară fiecare treaptă în parte, pentru a putea ulterior să montezi bucățile de mochetă croite pe treptele corespunzătoare. Pentru siguranță, puteți să scrieți dimensiunile direct pe scară. Treapta și contratreapta se abordează mereu împreună. Ulterior vor primi o bucată comună de mochetă. După ce ați determinat dimensiunile bucății de mochetă, adăugați o rezervă de 2 cm la lungime și lățime.

Montarea mochetei pe scari pasul 05
Montarea mochetei pe scari pasul 05
06

Scările răsucite nu au toate treptele egale. Măsurătoarea se efectuează după cum urmează: Poziționați un creion cam la mijlocul treptei, perpendicular cu marginea din față. Determinați acum în stânga și în dreapta creionului măsura cea mai mare și adunați valorile. Aceasta va fi lățimea. Acum măsurați adâncimea în punctul cel mai adânc al treptei, la care adăugați înălțimea contratreptei. Aceasta va fi lungimea. Adăugați încă o rezervă de 2 cm la lățime și la lungime și veți obține dimensiunile finale pentru bucata de mochetă. Pentru fiecare treaptă răsucită trebuie să determinați aceste dimensiuni.

Montarea mochetei pe scari pasul 06
Montarea mochetei pe scari pasul 06
07

Pentru vangurile scării, respectiv benzile laterale cu plăcile de soclu, măsurați lungimea și lățimea maximă pentru bucata de mochetă croită. Adăugați la lățime și la lungime încă o rezervă de 5 cm.

Montarea mochetei pe scari pasul 07
Montarea mochetei pe scari pasul 07
08

După ce ați determinat bucățile de mochetă pentru fiecare treaptă, puteți planifica cantitatea totală. Aveți nevoie de o mochetă potrivită pentru montarea pe scări. O mochetă velur este mai ușor de prelucrat decât una buclată. Înainte de a o croi, mocheta trebuie să se aclimatizeze mai întâi timp de 24 de ore în casa scării. Pentru croirea corectă a bucăților pentru trepte, este important să respectați direcția firului. Aceasta este ușor de determinat. Derulați o bucată de mochetă și lăsați să se răstoarne pe ea un metru pliant. Acesta va face automat un mic salt, întotdeauna în direcția firului. Marcați această direcție pe verso cu o săgeată. Croiți bucățile pentru trepte astfel încât direcția firului să arate în jos. În acest fel, marginile treptelor nu se uzează atât de repede. Tăiați mocheta cu ajutorul unui cutter cu lamă curbată. Tăierea are loc dinspre partea anterioară a mochetei. Marcați pe partea anterioară numărul treptei și direcția firului. Croiți acum și bucățile de mochetă pentru vangurile scării. Puteți folosi o șină de pus tapet pe post de riglă. Derulați apoi fâșiile cu direcția firului spre exterior până când le veți prelucra.

Montarea mochetei pe scari pasul 08
Montarea mochetei pe scari pasul 08

Montarea propriu-zisă a mochetei

09

Mocheta de pe scară trebuie să suporte multe. Din această cauză, se va aplica adeziv pe mochetă și pe treaptă. Aplicați adezivul mai întâi pe bucățile croite de mochetă. Aplicați puțin adeziv din doză pe dosul mochetei, apoi întindeți-l cu un șpaclu japonez până la margini. Este suficient un film subțire de adeziv. Lăsați apoi bucățile de mochetă să se aerisească, fără a le suprapune. Puteți realiza lipirea abia după ce filmul de adeziv se simte uscat la atingere.

Montarea mochetei pe scari pasul 09
Montarea mochetei pe scari pasul 09
10

În cazul treptelor, aplicați adezivul pornind din nou de sus. Cel mai bine numai două trepte odată, pentru a putea lucra și la treapta de sus. Așteptați ca adezivul să se aerisească, până când nu îl mai simțiți umed la atingere și nu mai lipește.

Montarea mochetei pe scari pasul 10
Montarea mochetei pe scari pasul 10
11

După ce filmul de adeziv de pe trepte s-a uscat, puteți monta prima bucată de mochetă. Poziționați bucata corect de la prima încercare, deoarece ulterior nu mai puteți corecta poziția. Pentru că bucata este mai lată din cauza rezervei, în partea de sus poate să rămână puțin în sus. Realizați o tăietură lateral față de cantul treptei, pentru a putea îndoi mocheta în jos mai ușor.

Montarea mochetei pe scari pasul 11
Montarea mochetei pe scari pasul 11
12

Presați bine bucățile de mochetă pe fiecare treaptă, apoi îndoiți în jos partea de la margine. Apăsați bine. Este important să presați bine, pentru că numai așa adezivul îți dezvoltă întreaga putere de lipire. Mocheta în exces se taie apoi cu cutterul. Montați bucățile de mochetă pe toate treptele în acest fel.

Montarea mochetei pe scari pasul 12
Montarea mochetei pe scari pasul 12

Operațiuni finale

13

Ați croit deja bucățile de mochetă pentru vangurile laterale. Aplicați din nou adeziv de contact pe dosul bucăților și întindeți-l într-un film subțire și uniform. Nu mai rulați acum bucățile de mochetă, ci întindeți-le drepte și așteptați să se aerisească. Între timp, ungeți plăcile de soclu de pe vanguri cu adeziv de contact. Lucrați cel mai bine cu o pensulă. Acoperiți cu bandă de mascare marginea mochetei deja instalate, pentru a o proteja.

Montarea mochetei pe scari pasul 13
Montarea mochetei pe scari pasul 13
14

Realizați tăieturi de descărcare la marginile treptelor, pentru a putea potrivi mocheta. Apăsați bucățile de mochetă cu putere de vanguri.

Montarea mochetei pe scari pasul 14
Montarea mochetei pe scari pasul 14
15

Puteți acum tăia materialul excedentar de-a lungul profilelor de extremitate. Le puteți croi și către trepte. Apăsați puternic mocheta în cant cu mânerul unui ciocan și tăiați-o cu lama curbată.

Montarea mochetei pe scari pasul 15
Montarea mochetei pe scari pasul 15
16

Realizați cu acril trecerea dintre profilul de extremitate și perete. Protejați profilul cu bandă de mascare și realizați o îmbinare cu acril uniformă. Neteziți cu degetul, apoi îndepărtați banda de mascare.

Montarea mochetei pe scari pasul 16
Montarea mochetei pe scari pasul 16

Indicii & ponturi

Cel mai bine montați mocheta pe scări cu bandă dublu-adezivă extra-puternică. Dacă materialul mochetei este rigid, puteți fixa banda adezivă pe verso și cu un capsator sau în cuie.

Indicație:
Atunci când montați pe scări mochete velur, asigurați-vă că direcția firelor este în jos. În acest fel, mocheta va ține mai mult.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x