0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 03.02.2023 la ora 13:12. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Aerul condiționat: tot ce trebuie să știți despre el

Timp de lectură 12 min.
Aerul condiționat: tot ce trebuie să știți despre el

În zilele caniculare de vară, aparatul de aer condiționat poate fi cel mai bun prieten al dumneavoastră. Ajută la menținerea unei temperaturi ideale în casă, pentru ca toți membrii familiei să se simtă excelent, chiar dacă temperatura de afară este una foarte ridicată.

Tipuri de aer condiționat

Evoluția tehnologiei a dus la apariția mai multor tipuri de aparate de aer condiționat, față de cel original, inventat acum mai bine de 100 de ani. Producătorii de aparate de aer condiționat au încercat să se plieze pe nevoile consumatorilor și au integrat noi tehnologii în procesul de producție. Astfel, astăzi există o gama foarte largă din care puteți alege.

După folosirea compresorului, avem două categorii de aparate de aer condiționat:

aer conditionat cu inverter vortex

 • Aer condiționat fără inverter - acestea se bazează pe un termostat, care comandă oprirea sau pornirea compresorului în funcție de temperatura din cameră. Când temperatura din camera ajunge la valoarea indicată prin telecomanda, termostatul transmite compresorului să se oprească, iar când temperatura din camera urcă sau scade cu câteva grade față de cea setată inițial, compresorul este pornit pentru a ajunge din nou la temperatura dorită.

aer conditionat cu inverter vortex

 • Aer condiționat cu inverter - acestea sunt mai eficiente și din punct de vedere al consumului energetic dar și din punct de vedere al răcirii, deoarece compresorul funcționează cu o putere variabilă. Răcesc încăperea mai rapid, iar odată cu apropierea de temperatura dorită, puterea compresorului începe să scadă. După atingerea temperaturii setate, compresorul și ventilatoarele funcționează la capacitate redusă, menținând astfel temperatura încăperii, cu un minimum de efort.

Aer condiționat cu inverter

 • Sunt mai eficiente și din punct de vedere al consumului energetic dar și din punct de vedere al răcirii, deoarece compresorul funcționează cu o putere variabilă. Răcesc încăperea mai rapid, iar odată cu apropierea de temperatura dorită, puterea compresorului începe să scadă. După atingerea temperaturii setate, compresorul și ventilatoarele funcționează la capacitate redusă, menținând astfel temperatura încăperii, cu un minimum de efort.

aer conditionat cu inverter vortex
Aer condiționat fără inverter

 • Se bazează pe un termostat, care comandă oprirea sau pornirea compresorului în funcție de temperatura din cameră. Când temperatura din camera ajunge la valoarea indicată prin telecomanda, termostatul transmite compresorului să se oprească, iar când temperatura din camera urcă sau scade cu câteva grade față de cea setată inițial, compresorul este pornit pentru a ajunge din nou la temperatura dorită.

aer conditionat fara inverter vortex

După componentă, aparatele de AC se împart astfel:

ac split

Aparate de aer condiționat de tip split

Sunt cele mai răspândite și sunt acele aparate compuse din unitatea exterioară și cea interioară. În funcție de tipul de model, unitatea exterioară poate fi conectată la una sau mai multe unități interioare.
AC caseta bun

Aparate de aer condiționat de tip casetă

Se montează în tavan și sunt destinate în principal spațiilor de birouri, dar pot fi folosite și în alte încăperi cu tavan fals. Acestea sunt adesea folosite și pentru încălzire.
AC duct bun

Aparate de aer condiționat de tip duct

Este cel mai scump sistem de ventilare și răcire, costurile de montare fiind foarte ridicate. Sunt folosite în special în complexe comerciale sau case mai mari și necesită montarea unor conducte în pereți.
AC mobil bun

Aparatele de aer condiționat mobile

Aceste aparate sunt compuse dintr-o singură unitate și nu sunt la fel de eficiente ca restul aparatelor. Evacuarea aerului se face printr-o conductă ce trebuie scoasă pe geam sau pe ușă.

Montarea aerului condiționat

În această secțiune, veți găsi un ghid pas cu pas despre cum se montează aerul condiționat, în funcție de tipul acestuia.

Montarea unui aparat de aer condiționat se face în funcție de modelul și tipul acestuia, dar și ținând cont de anumiți factori legați de poziționarea unităților. Magazinul Hornbach vă oferă pachete avantajoase de montare a aparatelor de aer condiționat, efectuate de echipe de oameni cu experiență în acest domeniu.

Montarea aerului condiționat de tip split (Clasic)

Montarea unității interioare

 • Găsiți cel mai potrivit loc pentru montarea acesteia
 • Evitați sursele de căldură și razele soarelui;
 • Evitați zonele cu vapori de ulei (Bucătăria);
 • Cel puțin 15 cm trebuie lăsați liberi pe fiecare latură a unității;
 • Cablurile telefonice și antenele TV pot cauza probleme ale sistemului, așa că evitați montarea la cel puțin 1 metru de acestea.

Fixați suportul unității pe perete;

Dacă peretele este unul exterior, este necesar să se realizeze o gaură în acesta, pentru tubulatură;

Conectează tubulatură la unitate.

Montarea unității exterioare

 • Alegeți locul potrivit
 • Evitați zonele cu praf
 • Zonele cu trafic intens nu sunt recomandate
 • Poziționarea trebuie făcută deasupra solului astfel încât iarna unitatea să nu fie acoperită de zăpadă
 • Lăsați 30cm liberi pe toate laturile unității
 • Conectați tubulatura
 • Conectați cablurile electrice

Montarea aerului condiționat de tip casetă

Montarea acestui tip de aparat de aer condiționat nu diferă foarte mult de montarea celui de tip split, dar veți avea nevoie de un tavan fals în care să fie montată unitatea interioară. Tubulatura se trage prin tavanul fals și se scoate către unitate exterioară tot prin intermediul unei găuri în perete.

Montarea aerului condiționat de tip duct

Instalarea aparatelor de aer condiționat de tip duct se face în mod normal odată cu construirea unei locuințe sau a unei clădiri, iar traseul acestuia va fi proiectat de către arhitect. Conducta sau conductele acestui tip de aparat vor fi în interiorul pereților iar unitatea acestuia va fi afară, împingând aerul rece prin conducte.

Montarea aerului condiționat portabil

Acest aparat de aer condiționat nu necesită o montare, deoarece cum sugerează și numele acestuia, este portabil, dar va trebui să fiți atent la conducta de evacuare. Un astfel de aparat evacuează aerul cald produs de compresor printr-o conducta ce va trebui scoasă în exteriorul clădirii pe o fereastra sau ușa, altfel unitatea nu va avea nici un efect asupra temperaturii încăperii.

Cum alegeți cel mai bun aer condiționat în funcție de nevoile dumneavoastră

Puterea BTU potrivită

Piața din România este într-o continuă expansiune când vine vorba de aparate AC, iar mii de modele pot fi găsite în magazine dar și pe internet. Noi vă vom sugera cum puteți face alegerea corectă când vine vorba despre un astfel de aparat.

Criteriile principale după care puteți alege aparatul de aer condiționat cel mai pliabil nevoilor familiei sunt prețul și puterea acestuia. Un aparat foarte scump nu este mereu și alegerea potrivită, cum nici un aparat cu o putere prea mare nu rezolva mereu problema căldurii.

AC 9 mii
Un aparat de aer condiționat cu putere de 9.000 BTU este potrivit pentru o încăpere de aprox. 10-25 mp
aer conditionat fara inverter vortex
Un aparat de aer condiționat cu putere de 12.000 BTU este potrivit pentru o încăpere de aprox.15-35 mp
ac 18 mii
Un aparat de aer condiționat cu putere de 18.000 BTU este potrivit pentru o încăpere de aprox. 30-50 mp
AC 9 mii
Un aparat de aer condiționat cu putere de 24.000 BTU este potrivit pentru o încăpere de aprox. 40-70 mp

Rețineți!

Instalarea aparatelor de aer condiționat fără a ține cont de raportul putere-suprafață poate duce la un randament scăzut al acestora. Spre exemplu, un aparat cu putere mică instalat într-o încăpere prea mare poate face că acesta să nu facă față, iar instalarea unui aparat de putere mare într-o încăpere prea mică poate duce la disconfort termic.

Igienizarea (curățarea) aerului condiționat

Igienizarea circuitului aparatului de aer condiționat este foarte importantă deoarece acesta este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Curățarea se face foarte ușor, cu ajutorul unor spray-uri dezinfectante care se aplică atunci când aparatul este oprit și scos din priză pentru evitarea unor eventuale accidente.

În plus, se recomandă scoaterea și curățarea filtrelor unității interioare, lucru care se face foarte ușor prin deschiderea capacului de protecție și scoaterea filtrelor. Acestea se vor spăla cu apă și diferite substanțe de curățat, dar care să nu fie atât de puternice încât să deterioreze materialul.

Curățarea exteriorului unității interioare este și ea necesară, din cauza prafului ce se strânge pe această care apoi este împrăștiat în casă de curentul de aer. Aceasta se poate șterge cu o cârpă umedă sau cu soluții pentru curățat obiecte din plastic.

Spray curatare

Semne (simboluri) & instrucțiuni de folosire a telecomenzii aerului condiționat

Aparatele de aer condiționat din zilele noastre au din ce în ce mai multe funcții, multe dintre acestea fiind “smart”. Mai jos vă vom explica ce înseamnă aceste funcții și simboluri.

telecomanda bun

Ce înseamnă Turbo la aerul condiționat - prin apăsarea acestui buton, aparatul de aer condiționat va sări la cea mai mare treaptă de putere a ventilatoarelor.

Ce înseamnă “ Quick Cool” la aerul condiționat - folosirea acestui buton transmite aparatului să între în modul de răcire rapidă, ceea ce înseamnă că va coborî la cea mai joasă temperatură și viteza ventilatoarelor va crește la maximum.

Ce înseamnă “ Timer On” la aerul condiționat - acest buton folosește la programarea pornirii aparatului la o ora stabilită de dumneavoastră și este foarte util atunci când doriți că AC-ul să nu meargă toată ziua, dar totuși doriți să fie răcoare când va întoarceți acasă.

Ce înseamnă “ Timer Off” la aerul condiționat - butonul “Timer off” este folosit pentru programarea opririi aparatului de aer condiționat.

Ce înseamnă “ Health” la aerul condiționat - această funcție ajută la crearea unui mediu ambiental cât mai plăcut și cât mai benefic pentru sănătate, prin alegerea automată a temperaturii și a vitezei ventilatorului.

Ce înseamnă “ Sleep” la aerul condiționat - activarea funcției de dormit permite creșterea automată a temperaturii cu 1 grad pe ora timp de 2-4 ore în funcție de model sau scăderea cu 2 grade pe ora timp de 2-4 ore în cazul în care aparatul este folosit pentru încălzire.

Ce înseamnă “ Eco” sau “ Power Saver” la aerul condiționat - aceste funcții sunt folosite pentru economia de curent electric și, ca acțiune, scad puterea compresorului și a ventilatoarelor.

Ce înseamnă “ Mode” la aerul condiționat - acest buton te ajută să selectezi unul din cele 4 moduri de funcționare ale unui aparat de aer condiționat:

 • Cool este modul folosit pentru răcire;

 • Heat este folosit în anotimpurile reci pentru încălzire;

 • Dry este funcția în care aparatul de aer condiționat acționează ca un dezumidificator;

 • Fan este funcția de ventilație care doar suflă aer fără că acesta să fie încălzit sau răcit în prealabil.

Ce înseamnă “ Clean” la aerul condiționat - acest buton trimite aparatul într-un mod de curățare care îl ajută să usuce umezeală din interiorul unității, astfel contribuind la combaterea dezvoltării micro-organismelor.

Ce înseamnă “ Dezghețare automată” la aerul condiționat - când aparatul de aer condiționat este folosit pentru încălzire, aerul cald produs de compresor în combinație cu temperaturile scăzute de afară, pot duce la înghețarea unității exterioare. Această funcție va opri pomparea de aer cald în interior până la dezghețarea unității exterioare.

Ce înseamnă “ Auto Restart” la aerul condiționat - funcția de restart automat ajută la repornirea automată a aparatului în cazul unei pene de curent. Multe modele au această funcție automată.


Setările aerului condiționat

Avansarea tehnologiei a ajuns și la producătorii de aparate de aer condiționat, care au început să producă modele smart cu conexiune Wi-Fi. Wi-Fi-ul facilitează folosirea telefonului sau tabletei pentru controlul de la distanță al aparatului de aer condiționat. Acest lucru se face cu ajutorul unei aplicații pe care o descărcați pe smartphone sau tabletă, iar sincronizarea cu aparatul de aer condiționat se face prin scanarea unui cod de bare pe care îl găsiți fie în cartea tehnică fie direct pe aparat. Cu ajutorul acestor aplicații puteți controla temperatura din casă de oriunde dacă aveți o conexiune la internet, astfel încât, atunci când ajungeți acasă, să găsiți un mediu plăcut.

ac wifi

Întrebări frecvente

 • Cât consumă un aer condiționat cu inverter?

Răspunsul la această întrebare se bazează pe mai mulți factori cum ar fi modul pe care funcționează aparatul și puterea acestuia. Un aer condiționat consumă iarna mai mult decât consumă vara, iar în medie consumul este de 1000kW anual pentru încălzire și de 300 kW anual pentru răcire.

 • Cât freon intră într-un aer condiționat?

Această informație se poate găsi pe eticheta aparatului sau în cartea tehnică a acestuia. Dacă, totuși, eticheta nu există sau a fost îndepărtată, cantitatea minimă de agent de răcire pentru un aparat de aer condiționat între 9-12.000 BTU este de 500 de grame. Cantitatea de freon recomandată de producător este pentru un traseu de 3-5 metri, iar pentru un traseu ce depășește această distanță, se va suplimenta cantitatea de agent frigorific cu 15-10 grame/metru.

 • Cum funcționează aerul condiționat?
Principiul de funcționare al aerului condiționat este schimbul de temperatura între două medii diferite cu ajutorul unor agenți termici. Aerul suflat de aparat nu provine de afară, ci este aer răcit sau încălzit recirculat. Pentru răcire, aerul din încăpere este tras în interiorul aparatului, răcit cu ajutorul freonului care se află în stare lichidă în interiorul țevilor, iar apoi suflat înapoi în încăpere.

 • De ce curge apă din aerul condiționat?

Acest fapt este cauzat de condensul rezultat prin răcirea aerului cald.

 • Ce înseamnă kit de instalare pentru aer condiționat?
Kit-ul de instalare este format din toate furtunele, șuruburile, piulițele și, în unele cazuri, de suportul de montaj, necesare pentru instalarea aparatului. Acest kit se regăsește în cutia aparatului și este inclus în prețul acestuia.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus