Listă favorite 0 Coşul meu 0

Aerisirea corectă

aerisire corecta

Aerul închis din cameră nu miroase tocmai bine, iar pe termen lung, chiar îmbolnăvește. Cauzele pot fi diverse. În continuare, vă prezentăm câteva sfaturi pentru o aerisire corectă și posibile sisteme de ventilație.

Timp de lectură 8 min. Sisteme de ventilatie

Aer închis?

Aerul închis poate avea numeroase cauze. În continuare, doar câteva exemple:

 • Mirosuri din bucătărie
 • Aer ambiental închis și prea cald, de ex. din cauza temperaturilor exterioare ridicate sau a încălzirii excesive
 • Umiditatea aerului prea ridicată
 • Metode de construcții moderne, eficiente din punct de vedere energetic (pentru îmbunătățirea eficienței energetice, ferestrele, ușile etc. închid încăperile ermetic, astfel încât climatul rămâne constant, dar și compoziția aerului și conținutul de substanțe nocive rămân aceleași)
 • Substanțele nocive ce ies din materialele de construcții, din pardoseală, din vopsele, din mobilă etc. rămân în aerul ambiental.
 • Animale de companie

Aerul stătut poate avea consecințe foarte neplăcute. Poate cauza probleme de sănătate oamenilor și daune încăperilor.

Din aceste motive, este foarte important să aerisiți bine și regulat. Astfel, preveniți mucegaiul! Prin aerisire periodică, poluanții precum dioxidul de carbon (CO2) din respirație, vaporii, gazele și alte substanțe evaporate din lacuri, mobilă și obiecte sunt înlocuiți de aerul proaspăt, bogat în oxigen. În afară de aceasta, prin aerisire se reglează și umiditatea aerului din încăpere.

Care este, de fapt, climatul ambiental optim? Când vine vorba despre un climat ambiental sănătos, nu în toate încăperile sunt optime aceeași temperatură și aceeași umiditate a aerului. Tabelul următor vă oferă o privire de ansamblu.

Temperaturile ambientale și umiditatea aerului

Încăpere Temperatură optimă Umiditate optimă a aerului
Living și cameră de lucru 20 °C 40–60 %
Dormitor 16–18 °C 40–60 %
Cameră copil 19 °C 40–60 %
Bucătărie 18 °C 50–60 %
Baie 23 °C 50–70 %
Subsol 10–15 °C 50–65 %

Așa aerisiți corect

Câteva sfaturi de principiu:

 • aerisiți la intervale regulate
 • nu încălziți excesiv, dar încălziți la timp și uniform
 • adaptați temperatura la încăpere
 • nu amplasați mobilă în fața surselor de încălzire, respectiv nu le acoperiți cu perdele
 • întrețineți periodic aparatele de climatizare și sistemele de ventilație

O aerisire naturală funcționează cel mai bine printr-o aerisire transversală respectiv o aerisire peste colț. Prin ferestrele deschise, de regulă aerul mai rece de afară pătrunde în spațiul interior. Astfel ia naștere un schimb natural de aer. În mod ideal, ferestrele și/sau ușile exterioare ar trebui ținute deschise complet doar pentru scurt timp, adică numai câteva minute.

În cazul unei aerisiri rapide (cu formare de curent), schimbul de aer are loc relativ rapid. Mobilierul și pereții interiori încălziți cu energie costisitoare în timpul fazei de încălzire au înmagazinat căldura și o pot ceda rapid după această aerisire rapidă.

Cele mai eficiente metode sunt aerisirea transversală și cea peste colț.
querlueftung
lueftung ueber eck

O altă modalitate de a aduce aer proaspăt în spațiile interioare este prin rabatarea ferestrelor. La aerisirea cu fereastra rabatată, ferestrele și ușile sunt deschise doar în poziția rabatată. Schimbul de aer se produce mai lent și este nevoie de mai mult timp pentru a aduce aer proaspăt în încăpere.

La temperaturi exterioare scăzute încăperea și obiectele de decor se răcesc puternic, energia se pierde.

Dacă afară e canicula, încăperea se încălzește mult mai rapid prin aerisirea prin ferestre rabatate decât în urma unei aerisiri rapide, dar eficiente.

Aerisirea rapidă este astfel, spre deosebire de cea cu ferestrele rabatate, mult mai eficientă și mai economică, mai ales la temperaturi exterioare scăzute.

Aerisirea controlată prin intermediul sistemelor de ventilație

În locuințe dotate cu instalații de ventilație, schimbul de aer se poate foarte bine controla și regla. Mai ales pentru case și locuințe cu o etanșeitate ridicată, ca de exemplu case pasive, este adecvată alimentarea controlată cu aer și evacuarea controlată a aerului.

Avantajul aerisirii controlate a spațiilor de locuit este evident: aportul constant de aer proaspăt, fără a trebui deschise larg ferestrele și ușile.

Unele instalații de ventilație sunt dotate și cu un senzor de umiditate sau sunt combinate cu un schimbător de căldură. Astfel, căldura aerului ambiental este folosită în drumul său spre exterior pentru a încălzi aerul proaspăt care vine de afară. Astfel se economisește energie valoroasă și este protejat și mediul.

 • În cazul unui schimbător de căldură care funcționează în regim individual, aerul cald folosit este transportat timp de câteva secunde din încăpere în afară și încălzește în același timp elementul ceramic. Apoi, schimbătorul de căldură modifică direcția de transport: aerul proaspăt vine acum de afară în încăpere și este încălzit de căldura înmagazinată în elementul ceramic.
 • În cazul regimului de funcționare în tandem, un schimbător de căldură asigură aerul proaspăt, în timp ce un al doilea schimbător evacuează simultan aerul cald uzat în exterior. Căldura aerului uzat este înmagazinată în elementul ceramic. După 70 de secunde, ventilatoarele își modifică direcția de transport. Corelarea dintre aparate se face automat, prin radio.

Sisteme de ventilatie Către sortiment

Acest schimbător de căldură chiar face lucruri noi!

Iată cum funcționează:

Masca nu este încă montată , iar LED-ul roșu este aprins.

 • Țineți butonul de pe schimbătorul de căldură apăsat timp de 3 secunde, până când LED-ul începe să lumineze intermitent.
 • Acționați butonul Pornit/Oprit din mijlocul telecomenzii. LED-ul de pe schimbătorul de căldură se stinge, iar aparatul pornește în regimul de recuperare de căldură.

 • Cu ajutorul tastelor "+" și "-" de pe telecomandă, puteți mări sau micșora treptele regimului de recuperare de căldură.
 • În regimul de funcționare de vară, un debit constant curge într-o direcție.
 • Porniți sau opriți schimbătorul de căldură apăsând butonul Pornit/Oprit din mijlocul telecomenzii.

Sfat: întreținere regulată

Echipamentele de climatizare și de ventilație trebuie întreținute regulat, pentru a putea asigura o calitate bună a aerului ambiental.

Tuburi plate & sisteme pentru conducta de aerisire Către produse

Aerisirea și ventilarea încăperilor

Locuiți într-o locuință izolată defectuos sau într-o casă insuficient izolată? Şi nu aveți niciun cuvânt de spus în ceea ce privește renovarea din punct de vedere energetic? În acest caz, vă pot ajuta aparatele de climatizare & ventilatoarele.

O instalație de climatizare poate fi o soluție bună chiar și în clădirile bine renovate. Prin instalațiile de ventilație suplimentare, schimbul de aer din spațiul de locuit se poate controla și regla foarte bine.

Tipuri de ventilatoare pentru montaj

Pentru fiecare necesitate și fiecare cerință avem ventilatorul potrivit.

Ventilatoarele cu montaj în cămin au un racord de țeavă și sunt adecvate atât pentru montarea pe perete cât și pe tavan. La utilizarea pe tavane sau înclinări ale acoperișului, motorul de aerisire trebuie să fie cu rulmenți cu bile.

Ventilatoarele montate în țeavă servesc la montarea în conducte de aerisire (cu diametre de 100/125/150 mm).

Ventilatoarele radiale sunt ventilatoare performante pentru racordarea la conducte de ventilație (cu diametre de 100/125/150 mm). Din cauza zgomotelor puternice, aceste ventilatoare sunt mai puțin adecvate pentru spaţii de locuit. Utilizarea se restrânge la poduri, pivnițe, ateliere etc.

Ventilatoarele interioare: În locuințe și case există deseori o diferență mare de temperatură între încăperile încălzite și cele neîncălzite. Cu ajutorul unui ventilator interior, aerul încălzit poate fi distribuit uniform și economic în încăperile învecinate mai reci.

Ventilatoare pentru evacuarea aerului din spatii de locuit Către sortiment

Ventilatoarele de plafon

Ventilatoarele de plafon asigură vara și iarna un climat ambiental bun. Iarna, ventilatorul se rotește în sens orar și distribuie în mod uniform în încăpere aerul cald care se adună în apropierea plafonului. În timpul verii trebuie să îl treceți pe regimul de rotire spre stânga.

Decisive pentru temperatura ambientală, circulația aerului și climatul din încăpere sunt mărimea încăperii și a ventilatorului. În general, ventilatoarele de plafon sunt adecvate mai degrabă pentru încăperile mici.

ventilatoare plafon

Sfat: e nevoie de un al doilea ventilator de la o anumită mărime a încăperii

La o suprafață mai mare de 35 mp, pentru a obține rezultatele dorite, trebuie să instalați un al doilea ventilator de plafon. În plus, ventilatoarele de plafon ajută la reducerea mucegaiului și la îndepărtarea aerului stătut.

Cu următoarea formulă de calcul se poate calcula capacitatea (minimă) necesară a ventilatorului:

Volum încăpere (mc) x schimb de aer pe oră = debit (minim) necesar al ventilatorului în mc/h
Tip de încăpere Valoare orientativă pentru schimbul de aer pe oră
Bucătării 5-9
Spații de birou 3-5
Toalete/băi 5-9
Spații de locuit 4-8
Camere de relaxare 4-8

Alternativă pentru ventilatoarele de plafon

Pragmatic, flexibil și soluția clasică pentru perioada verii rămâne bineînțeles ventilatorul cu suport. Este așezat într-o poziție fixă și aduce rapid o briză proaspătă în încăpere.

Ventilatoare Către sortiment

Reglarea umidității aerului

Ce este de făcut atunci când aerul ambiental este prea uscat? Următorul tabel vă arată cum puteți crește umiditatea aerului și ce măsuri trebuie să luați în cazuri contrare.

 

Definiție

Măsură
Umiditate optimă a aerului Umiditatea optimă a aerului în spațiile de locuit (living, dormitor, camera copiilor) se situează între 40 și 60 de procente umiditate relativă. Acesta este un climat optim pentru căile respiratorii și pentru clădire deopotrivă. La acest nivel al umidității și în cazul unor intervale de aerisit normale, nu aveți de ce vă teme de mucegai. Dacă suspectați că umiditatea aerului este prea ridicată sau prea redusă în încăperile dumneavoastră, apelați la un higrometru pentru a vă lămuri.
Tencuielile pe bază de var și cele de argilă susțin un climat ambiental optim.
Aer prea uscat Aerul prea uscat irită căile respiratorii. Cauza ar putea fi, de exemplu, un sistem de climatizare care funcționează prea intens.
Aerul uscat și temperaturile prea scăzute pot provoca rapid o gripă estivală. Iar de consumul mare de curent electric nu mai vorbim. O umiditate a aerului prea ridicată crește riscul de formare a mucegaiului. Un indiciu este, de exemplu, condensul care se formează la ferestre.
Comutați aparatul climatizare pe o treaptă inferioară, folosiți alternative de umbrire și ventilatoare și eventual umidificatoare. Împotriva aerului uscat puteți apela și la umidificatoare naturale, respectiv plante care curăță aerul.
Aer prea umed Dacă aerul prea umed rămâne în încăpere multe ore sau chiar zile, dacă nu aerisiți regulat, va apărea în mod sigur mucegaiul. Acesta afectează mai ales locurile în care nu ajunge circulația aerului. Drept urmare pot apărea afecțiuni ale sănătății și pagube ale structurii. Aerisiți dimineața și seara, formând un curent de aer. De ajutor poate fi și un dezumidificator sau aparate de climatizare utilizate rațional.

Ce ajută în cazul unei umidități a aerului prea ridicată sau prea scăzută:

 • Dezumidificatoarele: Umezeala și umiditatea sunt nocive pentru obiecte, instalații și sănătate. Ele accelerează formarea mirosului de putregai, mucegai și favorizează coroziunea, mai ales în încăperi care nu sunt corect etanșate. Un climat ambiental optim și o bună temperare asigură o stare de bine și previne aceste pagube - indiferent în ce încăpere.
 • Umidificatoarele: Un climat prea umed este la fel de dăunător ca și unui prea uscat. O umiditate a aerului mai mică de 45% este neplăcută, apar încărcări statice, respirația este dificilă și pielea se irită. Din acest motiv umezirea, adică îmbogățirea artificială a aerului ambiental cu vapori de apă, este atât de importantă pentru starea noastră de bine!
 • Aparatele de curățare a aerului: Poluanții din aer se încadrează în două grupe principale: solizi și gazoși. Particulele solide sunt impurități ale aerului, care sunt atât de ușoare încât plutesc în aer și pătrund adânc în plămâni. Particulele care nu pătrund adânc declanșează alergii. Poluanții gazoși sunt compuși chimici care provin din gaze de eșapament, încălziri pe gaz, autovehicule și de la fumat. O impuritate cunoscută este deseori amintitul praf fin. Reducerea acestor poluanți înseamnă deseori o calitate mai bună a vieții, mai ales pentru persoane care suferă de alergii și astm.

Dezumidificatoare & umidificatoare Către sortiment

Sistemele și aparatele de climatizare

Sistemele și aparatele de climatizare asigură în special în perioada verii un climat plăcut în încăperi. În plus, aparatele moderne îmbunătățesc aerul din încăperi. Sistemele realizează o temperatură, o umiditate și o calitate a aerului uniforme, atât în casă, în locuință, cât și în camerele tehnice sau în garaje. În zilele umede, din încăperi este extrasă umiditatea, ceea ce previne formarea mucegaiului.

Aparatele de climatizare mobile se potrivesc perfect pentru locuințe sau birouri mici.

Pot fi amplasate foarte simplu, după necesități. Este suficientă o priză și posibilitatea de a conduce aerul cald în exterior printr-un furtun. În birourile mai mari, aparatele mobile deseori nu sunt suficiente. O soluție mai bună în acest caz este un sistem de climatizare.

Criterii de achiziție

 • Puterea de răcire: cu cât încăperea care trebuie răcită este mai mare, cu atât sistemul sau aparatul de climatizare trebuie să aibă o putere mai mare. Dacă încăperea este foarte bine izolată sau dacă este expusă la soare puternic sunt factori care influențează, de asemenea, condițiile pentru un sistem de climatizare.
 • Eficiența energetică: Aparatele dintr-o clasă de eficiență energetică bună generează costuri mai mici și au o durată de viață mai mare. Merită să aveți în vedere acest aspect!
 • Nivelul de zgomot: În funcție de tipul de încăpere ce trebuie răcit, nivelul de zgomot produs de aparatul climatizare este un aspect mai mult sau mai puțin important. Dacă doriți să aveți mintea clară la birou, aparatul nu ar trebui să fie prea zgomotos. Altfel, colegii vor avea motiv să se plângă!

Sfat: numai agenți de răcire naturali

Pentru protejarea stratului de ozon, începând cu 1 ianuarie 2015, pe plan european a fost interzisă folosirea unor agenți de răcire care distrug ozonul (hidroclorofluorocarburi), precum R22.

În sistemele și aparatele noastre de climatizare se utilizează numai agentul frigorific natural R290. Acesta este un gaz natural, care nu conține substanțe toxice sau poluante.

Instalatii de climatizare & ventilare Către sortiment
În sus

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x