Instrucțiuni

Construcția pergolei din lemn

Construcția pergolei din lemn

Vă doriți o pergolă în grădină? Bună alegere! Vă arătam cum să construiți, pas cu pas, această construcție clasică a grădinii.

Aveți nevoie de următoarele

Pașii de lucru

Pregătirea fundațiilor sau a suporturilor pentru stâlpi

01

Pe fundații din beton, pergola se montează pe suporturi metalice pentru fixare stâlpi sau, în cazul altor suprafețe, pe suporturi pentru stâlpi. O distanță de 10 cm între stâlpi și sol este optimă pentru protecția constructivă a lemnului.

 Constructia pergolei 1

Atașarea traverselor pe stâlpi

02

Următorul pas depinde de modul în care construiți acoperișul pentru terasă. Grinzile (traversele) sunt fie fixate pe stâlpi cu colțare, fie strânse între două sau patru suporturi, fie înșurubate lateral și apoi îmbinate cu șuruburi cu cap torbant.

 Constructia pergolei 2

Prelungirea grinzilor

03

Dacă trebuie să prelungiți grinzile, acestea ar trebui să se întâlnească deasupra unui stâlp. În plus, barele se vor suprapune. Aceasta înseamnă că trebuie tăiată câte o bucată (de aproximativ 5 cm lungime și jumătate din grosimea grinzii) la fiecare capăt, astfel încât acestea să se întrepătrundă. Nu le înșurubați pe sus, ci fixați-le la stâlp tot cu colțare prin partea de jos.

 Constructia pergolei 3

Ancorarea căpriorilor

04

Căpriorii se montează transversal pe grinzi și se îmbină cu ancore pentru căpriori sau se înșurubează de jos. Îmbinările cu șuruburi nu trebuie să se afle direct deasupra stâlpilor. Este recomandabil să tăiați cavități în căpriori înainte de a-i fixa pe grinzi cu șuruburi. Ideal este să asamblați mai întâi întreaga construcție cu cleme de strângere și să trasați marcajele necesare. Puteți tăia apoi lemnul pentru a se potrivi exact și, în cele din urmă, asamblați piesa și fixați-o cu șuruburi. O stabilitate suplimentară i se asigură pergolei prin bare transversale.

 Constructia pergolei 4

Acoperirea pergolei cu plante

05

După ce ați finalizat construcția, puteți acoperi pergola cu plante. Cel mai bine este să folosiți plante cățărătoare sau viță de vie.

Când este acoperită cu plante, pergola vă oferă umbră în timpul verii, dar permite și o bună circulație a aerului. Cu cât plantele sunt mai dense, cu atât pergola vă protejează mai bine, chiar și în timpul unei ploi ușoare de vară.

 Constructia pergolei 5

Acoperirea pergolei

06

Dacă doriți să stați în aer liber chiar și pe vreme rea, merită să aveți un acoperiș stabil pentru pergola dumneavoastră. Un acoperiș cu plexiglas, de exemplu, transformă pergola într-o adevărată construcție.

 Constructia pergolei 6

Respectați principiile statice în timpul construcției și planificării

Lăsați un specialist tâmplar să vă ajute cu planificarea. Seturile de montaj reprezintă o altă opțiune. Toate secțiunile transversale ale lemnului și dimensiunile necesare au fost deja calculate. Prin urmare, nu există pericolul de a alege un material greșit.

Teme care v-ar mai putea interesa