0 Listă favorite 0 Coşul meu
Hornbach Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
15.08.2022 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 15.08.2022 la ora 10:28. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Plante cățărătoare. Plantare și îngrijire

Timp de lectură 11 min.
Plante cataratoare

Aveți în grădină un zid vechi? Sau vă doriți un paravan natural față de proprietatea învecinată? Atunci merită să faceți o încercare cu plantele cățărătoare. Aceste neobosite plante pentru fațade înfrumusețează zidurile, gardurile și multe altele. Ele aduc culoare în grădina dumneavoastră.

Descoperiți planta cățărătoare preferată

Fiecare plantă cățărătoare are particularitățile și nevoile sale speciale. Acestea pornesc de la aspect și se termină cu cerințele privind lumina și solul. Aici găsiți o selecție:

Alegeți o locație potrivită

Nu există o grădină care să ofere condiții ideale pentru toate plantele. Grădina dumneavoastră este deosebit de însorită? Sau în general este la umbră? O multitudine de plante nu agreează extremele, dar printre plantele cățărătoare există unele care se simt deosebit de confortabil în astfel de condiții.

Printre cele care adoră soarele se numără, de exemplu, glicina, caprifoiul și trompeta cățărătoare.

La umbră, dimpotrivă, preferă să se dezvolte iedera, hortensia cățărătoare și Aristolochia.

Și în cazul plantelor cățărătoare se aplică același lucru ca la majoritatea plantelor de grădină: nu aveți neapărat nevoie de o grădină pentru a putea planta ceva. Plantele cățărătoare se dezvoltă excelent în ghivece și sunt potrivite și pentru balcoane și terase.

Solul potrivit contează

Majoritatea plantelor cățărătoare au cerințe asemănătoare în privința structurii solului. Ele sunt sensibile la acumularea de umezeală în zona rădăcinii, de aceea solul ar trebui să fie bogat în humus, prin urmare, permeabil.

Hortensia cățărătoare reprezintă o excepție: are nevoie în primul rând de sol acid. Cel mai simplu mod de a realiza acest lucru este de a pune un sac cu pământ pentru rododendron în groapa de plantare.

În ciuda toleranței lor scăzute la acumularea de umezeală, plantele cățărătoare au un mare necesar de apă. Dat fiind acest fapt, se recomandă un sol capabil să absoarbă cantități mari de apă, fără a facilita stagnarea acesteia. La fel de important este ca stratul de pământ să fie cât mai adânc, astfel încât planta să aibă destul loc pentru a crește și a se dezvolta și în jos.

Ar trebui să țineți cont de acest lucru și atunci când puneți planta într-un vas. Aceasta ar trebui să aibă un volum mare care să permită dezvoltarea rădăcinilor.

Plantarea plantelor cățărătoare

Cel mai bun moment pentru plantarea plantelor cățărătoare este primăvara. Atunci înghețul nu mai prezintă un pericol, iar rădăcinile se vor prinde mai bine. Plantarea se desfășoară, de asemenea, fără probleme vara sau la începutul toamnei, însă în zilele caniculare trebuie să le udați abundent.

Îngrijirea și protejarea plantelor cățărătoare

Ingrijirea si protejarea plantelor

Produs întreţinere pardoseală

Plantele cățărătoare se înrădăcinează la adâncime și beneficiază de proprietățile pământului mulcit: apa din sol nu se evaporă la fel de repede, solul nu capătă crustă și este protejat de vânt, apă și razele directe ale soarelui – în special Clematis nu tolerează lumina directă a soarelui. În plus, scoarța ornamentală previne eficient creșterea buruienilor.

Eliminați buruienile din sol înainte de a adăuga stratul de mulci cu grosimea de cel puțin șapte centimetri.

Udare

Plantele cățărătoare au o suprafață mare a frunzelor, care permite evaporarea rapidă a unor cantități mari de apă. Udați plantele cățărătoare după plantare la intervale regulate – la început mai des, în zilele caniculare chiar și dimineața și seara. Acest lucru este valabil și pentru plantele la ghiveci.

Fertilizarea

Îngrășămintele pentru plante favorizează creșterea naturală a plantei și o ajută să producă flori numeroase și abundente. Combinația echilibrată de substanțe nutritive este croită exact pe nevoile plantelor. Informații despre fertilizare găsiți pe ambalaj.

Tăiere

În funcție de tipul de plantă cățărătoare, tăierea se realizează în diferite perioade ale anului.

Plantele cățărătoare iarna - veșnic verzi și rezistente la îngheț

Printre plantele cățărătoare se numără și soiuri anuale și perene. Speciile anuale cresc cu câțiva metri în înălțime într-un singur sezon, fiind, astfel, ceva mai rapide decât speciile perene. Dar unele vă vor rămâne și în anul următor, pentru că sunt rezistente la îngheț.

Plante cățărătoare anuale sunt, de exemplu:

  • Sângele voinicului
  • Thunbergia
  • Hamei japonez
  • Dovleac decorativ
Plantele cățărătoare perene includ:

  • Clematis
  • Caprifoi
  • Wisteria
  • Iederă
Printre plantele cățărătoare perene există și unele soiuri veșnic verzi. De exemplu iederă, caprifoi și unele soiuri de Clematis.

Cu sau fără suport pentru cățărat

Unele plante cățărătoare au nevoie de un suport de cățărare, altele nu. Plantele cățărătoare care nu necesită suport pentru cățărare sunt bine fixate în pământ cu rădăcini aderente. Acestea aderă chiar și pe suprafețe netede, cum ar fi pereții caselor și pot crește pe ele.

Printre acestea amintim iedera, hortensie cățărătoare și vița sălbatică.

Plantele cățărătoare fără rădăcini aderente au nevoie de un suport pentru cățărare cu ajutorul căruia să-și croiască drum, de exemplu o împletitură de nuiele. Își înfășoară lăstarii în jurul barelor împletiturii și, astfel, se înalță.

Glicina, caprifoiul, trompeta cățărătoare, troscotul, Aristolochia, Clematis și vița de vie au nevoie de suport pentru cățărare.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus
HORNBACH