Instrucțiuni

Construirea palisadelor

Timp de lectură 5 min.
Construirea palisadelor

Doriți să vă încadrați fațada sau bordurile florale cu palisade? Un plan solid! Palisadele sunt disponibile la înălțimi și modele diferite. În continuare, vă arătăm cum să procedați.

Aveți nevoie de următoarele

Montarea palisadelor

Palisadele sunt foarte potrivite ca element de amenajare sau de fixare a pantelor. De asemenea, sunt utile la delimitarea suprafețelor. Puteți folosi palisade din beton, de exemplu, pentru a delimita o alee de acces pavată către casă. În acest scop, palisadele se montează cu o distanță de 30 cm, de exemplu, față de casă. Spațiul intermediar poate fi ulterior umplut cu pietriș decorativ.

Montarea palisadelor la casă

Pentru a fi stabile, palisadele trebuie montate cu 1/3 din înălțime în sol.
01

Săpați solul de sub palisade suficient de adânc încât să mai rămână 10 cm pentru beton și 10 cm pentru un strat antiîngheț.

Întindeți o sfoară de-a lungul suprafeței pe care trebuie să o săpați și săpați șanțul. În cazul în care pe șantier este disponibil un miniexcavator de la alte lucrări de excavare, folosiți-l pentru a săpa șanțul. Compactați baza șanțului cu un compactor cu placă vibrantă. În zona soclului clădirii, instalați o membrană cu crampoane (dacă nu există deja). Aceasta va proteja soclul atunci când veți umple șanțul cu pietriș.

montarea palisadelor 1
montarea palisadelor 1
02

Umpleți materialul de protecție antiîngheț până la o înălțime uniformă de cca 10 cm și compactați-l cu compactorul cu placă vibrantă.

Întindeți apoi sfoara la înălțimea viitoarei margini superioare a palisadei.

montarea palisadelor 2
montarea palisadelor 2
03

Turnați betonul în șanț și distribuiți-l. Întindeți-l la o înălțime uniformă, pentru ca ulterior să puteți monta palisadele 1-2 cm în beton. Betonul nu trebuie să umple complet spațiul intermediar, pe latura dinspre casă. Apa trebuie să poată intra în sol nestingherită. Controlați înălțimea betonului în mai multe puncte. În acest scop, așezați o gletieră pe suprafața betonului și măsurați cu metrul de tâmplărie în sus până la sfoară.

montarea palisadelor 3
montarea palisadelor 3

Vă rugăm să aveți în vedere

Palisadele sunt ușor conice din procesul de fabricație. Capătul mai gros este în partea de jos.

04

Începeți cu prima palisadă de la latura garajului și montați-o cu capătul mai gros în patul de beton. Aliniați palisada cu nivela cu bulă de aer perpendicular pe ambele axe și fixați-le în beton, lovind ușor cu ciocanul de cauciuc. La final, muchia superioară trebuie să fie aliniată la sfoara întinsă. Prima palisadă trebuie să stea perfect, deoarece toate celelalte se vor orienta după aceasta.

montarea palisadelor 4
montarea palisadelor 4
05

Montați următoarele palisade din serie. Verificați permanent cu nivela cu bulă de aer dacă palisadele au aceeași înălțime și dacă sunt perfect verticale. Îndepărtați imediat stropii de beton cu o măturică. Mai târziu, stropii sunt greu de îndepărtat.

montarea palisadelor 5
montarea palisadelor 5
06

După ce ați așezat rândul de palisade, realizați pe ambele părți reazemul din beton. Trageți betonul în sus cât este nevoie pentru a susține bine palisadele, însă nu mai sus de patul ulterior din prundiș.

montarea palisadelor 6
montarea palisadelor 6
07

După ce betonul s-a întărit, umpleți spațiul intermediar de lângă casă cu pietriș decorativ. Aveți grijă să nu deteriorați fațada atunci când așezați pietrișul.

montarea palisadelor 7
montarea palisadelor 7

Montarea palisadelor în pantă

08

Varianta de montaj A

Dacă aleea de acces este înclinată, puteți monta și palisadele înclinate. În acest scop trebuie însă deja să săpați șanțul înclinat. Toate straturile (de protecție antiîngheț și stratul din beton) vor avea aceeași înclinație.

montarea palisadelor 8
montarea palisadelor 8
09

Varianta de montaj B

Așezarea palisadelor este mai simplă, dacă sunt orizontale în partea de sus. Șanțul și toate celelalte straturi rămân orizontale. Pentru a nu fi nevoie să montați palisadele din zona superioară prea adânc în sol, puteți monta acolo palisade cu o înălțime mai mică. În acest scop, săpați în zona respectivă un șanț mai puțin adânc. Așa veți economisi material și timp de lucru.

Planificați înălțimea palisadelor astfel încât să fie montate în sol 1/3 din înălțime.

montarea palisadelor 9
montarea palisadelor 9

Așezarea bordurilor

10

Bordurile se așază pe solul compactat și portant. Dacă pe suprafața învecinată urmează să fie așezate plăci de pavaj, solul trebuie mai întâi pregătit cu un strat antiîngheț și compactat. Întindeți o sfoară pentru a marca traseul bordurii. Întindeți sfoara orizontal și exact la înălțimea muchiei superioare planificate a plăcilor. Aliniați bordurile cu nivela cu bulă de aer. Distanța față de sol trebuie să fie destul de mare încât bordurile să intre și 10 cm în beton. Poate fi necesar să săpați mai adânc. Dacă distanța este deja mai mare, îl umpleți cu beton.

montarea palisadelor 10
montarea palisadelor 10
Pentru așezarea bordurilor, betonul trebuie să aibă umiditatea solului. Consistența perfectă este atunci când mai poate fi încă modelat.

Aveți nevoie de o cantitate mare de beton pe șantier? Atunci merită să apelați la un transport de beton. Dacă aveți nevoie doar de cantități mai mici, puteți amesteca în găleata de mortar ciment. Întindeți în șanț beton cât să puteți fixa bordurile cca 1 cm în beton.

11

Așezați prima bordură aliniată lejer și vertical la sfoară, fără a apăsa sfoara într-o parte. Împingeți apoi bordura în beton, folosind ciocanul de cauciuc, până când în partea de sus este aliniată cu sfoara. Verificați încă o dată cu nivela cu bulă de aer alinierea pe ambele direcții. Asigurați-vă că pe partea frontală către plăcile învecinate nu sunt stropi de beton. Abia după ce totul se potrivește este așezată următoarea bordură.

montarea palisadelor 11
montarea palisadelor 11
12

Dacă aveți noroc, veți folosi doar borduri întregi. Dacă nu, va fi nevoie să tăiați ultima bordură - cel mai bine cu o mașină de tăiat plăci în mediu umed.

Bordurile au nevoie de reazem pe ambele părți. În acest scop, trageți în sus betonul, formând o pană, însă numai până la înălțimea patului ulterior de pavaj.

montarea palisadelor 12
montarea palisadelor 12

Teme care v-ar mai putea interesa

Realizarea unei alei de grădină cu pietriș

Alegeți după bunul plac cursul sinuos prin grădină: aleea pietruită. În aceste instrucțiuni vă prezentăm o variantă simplă, precum și o versiune cu dale pentru cunoscătorii, dacă sunteți în căutarea provocării, despre cu ...citește mai mult