Instrucțiuni

Realizarea unei alei de grădină cu pietriș

Timp de lectură 12 min.

Alegeți după bunul plac cursul sinuos prin grădină: aleea pietruită. În aceste instrucțiuni vă prezentăm o variantă simplă, precum și o versiune cu dale pentru cunoscătorii, dacă sunteți în căutarea provocării, despre cum să-i croiți clasicei alei drumul în grădina dumneavoastră. Versiunea cu dale are și conținut video.

2

Aveți nevoie de următoarele

Realizarea unei alei pietruite cu dale

Marcarea traseului cu pietricele

Când planificați o alee de grădină, se recomandă, printre altele, marcarea prealabilă a traseului cu pietricele. Un astfel de marcaj poate fi corectat ușor.

Pregătire

01

O alee pietruită cu structura prezentată este foarte rezistentă. Cu ajutorul unor borduri din lemn, puteți crea o alee curbată. Pentru un traseu drept, pietrele sunt suficiente ca bordură. Profilurile fagure împiedică pietrișul să alunece lateral ulterior, când vă veți deplasa pe alee. La utilizarea profilurilor fagure pentru stabilizarea pietrișului pe suprafața respectivă pot circula și autoturisme. Doriți să profitați de aceste beneficii? Utilizați atunci în structură profilul fagure pentru stabilizarea pietrișului. Între profilurile fagure așezăm și dale de terasă pentru o imagine de ansamblu mai plăcută.

02

  1. Betonul
  2. Bordurile de lemn
  3. Folie anti-buruieni
  4. Protecție antiîngheț, 8 cm
  5. Criblură, 4 cm
  6. Dale de terasă
  7. Profil fagure pentru stabilizarea pietrişului (3 cm) cu pietriș

Exemplu de dimensiuni: A: 100 cm, B: 10 cm, C: 40 cm, D: 5 cm, E: 45 cm, F: 30 cm, G: 140 cm

realizarea unei alei de gradina pasul 01
realizarea unei alei de gradina pasul 01
03

Când planificarea este completă, traseul aleii poate fi marcat pe sol cu un spray pentru marcaj. În acest fel, marcajul rămâne vizibil și după prima înfigere a cazmalei. Inițial, acest marcaj se aplică numai zonei din interiorul bordurii. În exemplul nostru, o scară către aleea cu pietriș determină lățimea aleii.

realizarea unei alei de gradina pasul 02
realizarea unei alei de gradina pasul 02
04

În primul rând, asigurați o cale de acces sigură pe toată durata lucrării. Plantele care împiedică realizarea aleii ar trebui mutate. La scară se construiește o rampă din placaje sau scânduri. Stabilizați scândurile prin înșurubarea unor canturi, pentru ca acestea să nu alunece de pe trepte; în acest fel și materialul greu poate fi transportat peste ele.

realizarea unei alei de gradina pasul 03
realizarea unei alei de gradina pasul 03

Excavare

05

Pentru substructura formată din protecția antiîngheț și criblură, solul din interiorul marcajului se excavează la o adâncime de 15 cm. Mai întâi desțeleniți solul cu o săpăligă pentru a ușura ulterior săpatul. Păstrați o parte din pământul excavat pentru a umple șanțurile cu el mai târziu. În timp ce săpați, trebuie să verificați adâncimea în mod regulat. În acest scop, așezați o traversă peste suprafața săpată. Aleea ar trebui să fie orizontală? Atunci suprafața săpată trebuie să fie la nivel orizontal. Aleea ar trebui să aibă o pantă? Atunci suprafața se va săpa efectuând panta respectivă. Straturile de protecție antiîngheț și criblură trebuie să aibă o grosime uniformă.

realizarea unei alei de gradina pasul 04
realizarea unei alei de gradina pasul 04
06

Purtați ochelari de protecție și cască de protecţie auditivă pentru următorul pas de lucru! Cu ajutorul ciocanului rotopercutor îndepărtați resturile de beton, de ex. de pe treaptă și bordură. În acest exemplu, trebuie să scurtați și bordurile proeminente, astfel încât bordurile de lemn să poată fi amplasate până la treaptă. Bordura nu poate fi complet separată? Decupați atunci o pană și loviți partea proeminentă cu ciocanul de lemn.

realizarea unei alei de gradina pasul 05
realizarea unei alei de gradina pasul 05
07

Bordura are nevoie de o fundație; în acest scop, pe fiecare parte se va săpa un șanț. Adăugați la lățimea palisadei un spațiu de lucru de 10 cm. La o distanță de această dimensiune, în cazul nostru de 20 cm, se va marca la exterior o linie pe ambele părți ale aleii. Rezultă, în exemplul nostru, o lățime totală de 140 cm.

realizarea unei alei de gradina pasul 06
realizarea unei alei de gradina pasul 06
08

Extrageți cele două șanțuri pentru fundații la o adâncime de 45 cm, măsurate de la nivelul inițial al solului. Cu o înălțime a palisadei de 40 cm și o înălțime a fundației de 10 cm sub palisade, bordura ajunge ulterior la 5 cm deasupra solului învecinat.

realizarea unei alei de gradina pasul 07
realizarea unei alei de gradina pasul 07

Așezare palisade

09

Palisadele se aliniază cu precizie cu ajutorul unei sfori de zidărie. În acest scop, înfigeți în pământ un plumb pentru sfoară sau o șipcă.

realizarea unei alei de gradina pasul 08
realizarea unei alei de gradina pasul 08
10

Aliniați mai întâi sfoara la înălțimea solului și verificați adâncimea șanțului în mai multe locuri.

realizarea unei alei de gradina pasul 09
realizarea unei alei de gradina pasul 09
11

În cazul curbelor aveți nevoie de mai mulți plumbi pentru sfori. Când toți plumbii pentru sfoară sunt așezați, sfoara se împinge cu 5 cm în sus; în acest scop, un marcaj este de ajutor, de ex. bandă de mascare. La această înălțime se vor alinia ulterior palisadele. În final, verificați dacă sfoara este orizontală, respectiv are panta dorită.

realizarea unei alei de gradina pasul 10
realizarea unei alei de gradina pasul 10
12

Palisadele se așază în beton uscat. Amestecați betonul la umiditatea solului, astfel încât să aibă încă rigiditate plastică și să nu alunece de pe mistrie. Puterea de dispersie per sac este indicată în fișa de date a producătorului sau pe ambalaj. Amestecați întotdeauna doar beton pentru o întindere de zece palisade.

realizarea unei alei de gradina pasul 11
realizarea unei alei de gradina pasul 11
13

Începeți pe o parte a aleii și finalizați această parte înainte de a începe cu a doua. Umpleți șanțul cu beton într-o cantitate suficient de mare, încât să rămână 38 cm până la sfoara întinsă. În acest fel, palisadele înalte de 40 cm pot fi introduse prin lovire la o adâncime de 2 cm în beton. Pentru o măsurare ușoară, puneți o mistrie pe beton și așezați deasupra un metru de tâmplărie.

realizarea unei alei de gradina pasul 12
realizarea unei alei de gradina pasul 12
14

În continuare se vor poziționa primele palisade; în exemplul nostru pornim de la scară. Așezați palisadele pe beton și introduceți-le prin lovire cu un ciocan din cauciuc în beton, până când acestea se aliniază în partea superioară cu sfoara de zidărie. În cazul pantelor, palisadele se vor introduce, de asemenea, vertical prin lovire, dar se aliniază în punctul cel mai jos al sforii de zidărie. Prin urmare, în cazul pantelor, palisadele se găsesc în raport diferit de înălțime una față de alta. Verificați cu nivela după fiecare palisadă dacă sfoara de zidărie este încă orizontală, respectiv are panta corectă.

realizarea unei alei de gradina pasul 13
realizarea unei alei de gradina pasul 13
15

În partea laterală a palisadelor se adaugă o cantitate suficientă de beton, astfel încât palisadele să se afle până la 1/3 în beton. Compactați betonul cu ajutorul unei șipci pentru ca aerul să poată fi eliminat. Neteziți-l apoi cu ajutorul unei mistrii.

realizarea unei alei de gradina pasul 14
realizarea unei alei de gradina pasul 14
16

Verificați traseul palisadelor, chiar și pe întinderi drepte; în acest scop, amplasați lateral un dreptar sau o nivelă lungă. Este finalizată bordura de pe prima parte? În acest caz, curățați imediat cu apă toate palisadele care au fost murdărite cu beton – deoarece betonul întărit nu se mai poate înlătura.

realizarea unei alei de gradina pasul 15
realizarea unei alei de gradina pasul 15
17

Este finalizată bordura de pe prima parte? Întindeți atunci sfoara de zidărie pe partea opusă, la aceeași înălțime. Sfoara se înfășoară într-o curbă pe lângă palisade? Introduceți atunci prin lovire alt plumb pentru sfoară și întindeți sforile suplimentare.

Distanța dintre palisade trebuie să fie uniformă pretutindeni; verificați acest lucru cu ajutorul unui șablon pe care îl puteți decupa dintr-o șipcă. În exemplul nostru, șablonul are o lungime de 100 cm. Pentru fiecare palisadă nouă, aliniați șablonul astfel încât aceasta să fie îndreptată din exterior spre centrul (imaginar) al razei curbei. Pe întinderi drepte, traseul palisadelor se verifică și pe această parte cu dreptarul sau nivela.

realizarea unei alei de gradina pasul 16
realizarea unei alei de gradina pasul 16
18

Este finalizată bordura și pe această parte? În acest caz, curățați de îndată toate palisadele, așa cum ați procedat anterior. Apoi curățați toate uneltele. Acum betonul trebuie să se întărească.

Realizarea suprafeței-suport

19

Umpleți șanțurile în exterior și în interior cu solul rezultat de la excavare. Curățați apoi suprafața-suport între palisade și așezați folia anti-buruieni până deasupra bordurii. Materialul excedentar se va tăia ulterior deasupra stratului de criblură. Aveți nevoie de mai mult decât o folie? În acest caz, așezați-o astfel încât capetele să se suprapună.

realizarea unei alei de gradina pasul 17
realizarea unei alei de gradina pasul 17
20

Vărsați pe folia anti-buruieni un strat de material de protecție antiîngheț cu grosimea de 8 cm – până la 12 cm sub marginea superioară a palisadei. Distribuiți uniform materialul pe suprafață.

realizarea unei alei de gradina pasul 18
realizarea unei alei de gradina pasul 18
21

Purtați cască de protecţie auditivă la acest pas de lucru! Compactați materialul antiîngheț cu placa vibrantă. După compactare, va rămâne o distanță de aproximativ 13 cm până la muchia superioară a palisadelor.

realizarea unei alei de gradina pasul 19
realizarea unei alei de gradina pasul 19
22

Pregătiți o bară de rindeluit cu ajutorul căreia să puteți nivela uniform stratul de criblură; rindeaua trebuie să aibă lungimea cât limita exterioară a bordurii și înălțimea de aproximativ 20 cm. În mijlocul barei de rindeluit marcați distanța dintre palisade. Practicați pe aceste marcaje decupaje laterale cu înălțimea de 9 cm și tăiați bara de rindeluit. Veți avea astfel un șablon de adâncime pentru stratul de criblură.

realizarea unei alei de gradina pasul 20
realizarea unei alei de gradina pasul 20
23

Distribuiți criblura în secțiuni pe suprafață ...

realizarea unei alei de gradina pasul 21
realizarea unei alei de gradina pasul 21
24

… și neteziți la o grosime uniformă cu ajutorul rindelei. Excesul de criblură va fi eliminat la capătul aleii.

realizarea unei alei de gradina pasul 22
realizarea unei alei de gradina pasul 22
25

Decupați folia anti-buruieni chiar deasupra stratului de criblură, pentru a nu vă deranja mai târziu.

realizarea unei alei de gradina pasul 23
realizarea unei alei de gradina pasul 23

Geocelule pentru pietriș și dale

26

Pentru următorii pași de lucru vă sunt necesari ochelarii de protecție!

Este puțin probabil ca geocelulele să se potrivească cu precizie. Acestea pot fi însă tăiate cu ușurință cu ajutorul unui polizor unghiular și a unei plăci de tăiere și apoi montate împreună.

realizarea unei alei de gradina pasul 24
realizarea unei alei de gradina pasul 24
27

Începeți să montați profilul tip fagure în mijlocul unei porțiuni drepte a aleii și așezați piesele strâns, una lângă alta. Folosiți restul unui fagure tăiat pentru rândul următor sau pentru golurile dintr-o curbă. Astfel evitați rebuturile inutile.

realizarea unei alei de gradina pasul 25
realizarea unei alei de gradina pasul 25
28

Dacă lucrați cu un ajutor, puteți începe de la ambele capete ale aleii. În punctul de întâlnire, pur și simplu tăiați și introduceți o piesă astfel încât să se potrivească. Este important ca suprafața să fie complet acoperită cu faguri. Așezați fagurii pentru curbele de pe margine și marcați raza interioară pe fagure – geocelulele au în partea de jos o folie, pe care puteți face marcajul. Apoi, tăiați fagurele cu polizorul unghiular.

realizarea unei alei de gradina pasul 26
realizarea unei alei de gradina pasul 26
29

Odată cu umplerea pietrișului se poate circula pe alee. Pentru un confort și mai mare la mers, puteți folosi dale de terasă. Așezați dalele pe faguri la o distanță de 60 până la 70 cm – aceasta corespunde lungimii unui pas, în funcție de înălțime. Această dimensiune este valabilă din centrul dalei până la centrul dalei următoare. Puteți, de asemenea, să așezați plăcile în funcție de mărimea pasului dumneavoastră – în acest sens, faceți câțiva pași și împărțiți distanța parcursă la numărul de pași. Aliniați dalele de terasă în mijlocul aleii.

realizarea unei alei de gradina pasul 27
realizarea unei alei de gradina pasul 27
30

Desenați contururile dalelor cu un creion pe profilurile tip fagure.

realizarea unei alei de gradina pasul 28
realizarea unei alei de gradina pasul 28
31

Așezați din nou dalele de terasă, puneți-vă ochelarii de protecție și tăiați cu polizorul unghiular decupajele marcate din faguri.

realizarea unei alei de gradina pasul 29
realizarea unei alei de gradina pasul 29
32

În funcție de grosimea dalelor de terasă, trebuie să umpleți decupajele cu pietriș – dalele ar trebui să fie înălțate ulterior la aproximativ 2 cm deasupra profilului fagure și, așadar, peste umplutura de pietriș. Căptușim dalele cu pietriş decorativ, care nu provoacă decolorare la plăcile de piatră naturală. Cu același material este umplut mai târziu profilul tip fagure. Neteziți pietrișul umplut cu o mistrie.

realizarea unei alei de gradina pasul 30
realizarea unei alei de gradina pasul 30
33

După ce toate decupajele au fost pregătite, pot fi introduse dalele. Loviți dalele cu un ciocan de cauciuc, până se fixează și nu se mai clatină – poate fi necesar să se facă corecții ale stratului de căptușire.

realizarea unei alei de gradina pasul 31
realizarea unei alei de gradina pasul 31
34

În continuare, fagurii sunt umpluți cu mult pietriș decorativ, la nivel de saci din punct de vedere cantitativ, astfel încât dalele să se înalțe cu aproximativ doi centimetri. Distribuiți pietrișul între dale cu o mătură – o greblă ar putea zgâria dalele.

realizarea unei alei de gradina pasul 32
realizarea unei alei de gradina pasul 32
35

În final, plantele scoase anterior se vor planta din nou lateral față de alee. Puteți acoperi zona de margine și cu scoarţă ornamentală sau puteți însămânța gazon.

realizarea unei alei de gradina pasul 33
realizarea unei alei de gradina pasul 33

Varianta simplă (fără dale)

Sună prea complicat? Preferați să începeți cu ceva mai ușor? Amenajați atunci o alee cu pietriș, fără dale. Veți afla în următorii pași de lucru cum se procedează.

36

Aleile cu pietriș care sunt mai solicitate (de exemplu, cu bicicleta, scaunul cu rotile) necesită un teren stabil. În acest scop, suprafața este marcată cu o sfoară de zidărie întinsă și săpată la o adâncime de cca. 35 cm. Pentru a circula cu autoturismul aveți nevoie de o construcție separată de aproximativ 60 cm, în funcție de condițiile locale ale solului.

realizarea unei alei de gradina pas 01
realizarea unei alei de gradina pas 01
37

Pe margini se montează borduri sau un cant metalic care trebuie sprijinit din spate. Aplicați apoi pe suprafață un strat de pietriș cu grosimea de 15-30 cm (în funcție de sarcina ulterioară) și compactați-l cu placa vibrantă de suprafață.

realizarea unei alei de gradina pas 02
realizarea unei alei de gradina pas 02
38

Aplicați un strat de nisip sau criblură cu grosimea de 4-6 cm peste stratul de pietriș compactat, agitați și neteziți.

realizarea unei alei de gradina pas 03
realizarea unei alei de gradina pas 03
39

Fagurii care trebuie umpluți cu pietriș se vor așeza pe suprafață. Înălțimea de montare trebuie selectată astfel încât peste faguri să se poată aplica încă un strat de pietriș cu grosimea de 2 cm.

realizarea unei alei de gradina pas 04
realizarea unei alei de gradina pas 04
40

În continuare, se vor tăia piesele în formatul necesar. Materialul plastic al covorașelor se poate tăia ușor cu un fierăstrău tip coadă de vulpe. Introduceți restul pieselor tăiate.

realizarea unei alei de gradina pas 05
realizarea unei alei de gradina pas 05
41

Când covorașele cu fagure sunt complet așezate, se poate distribui umplutura de pietriș prevăzută. Datorită stabilității lor, puteți acum să pășiți peste covorașe, dar încă nu treceți peste ele cu autoturismul!

realizarea unei alei de gradina pas 06
realizarea unei alei de gradina pas 06
42

Distribuiți pietrișul în mod uniform cu spatele greblei peste covorașele de fagure, până când fagurii sunt complet umpluți și pietrișul se află la 2 cm deasupra fagurelui.

realizarea unei alei de gradina pas 07
realizarea unei alei de gradina pas 07
43

După finalizarea suprafeței de pietriș se pot amenaja marginile curbate, de ex. cu plante. Aveți în vedere o umplutură de pietriș suficient de mare de fiecare dată când vă ocupați de îngrijirea ulterioară a aleii.

Utilizați diferite culori de pietriș atunci când faceți amenajarea. Sunt atractive și contrastele de lumină-întuneric între pământul de culoare închisă și pietrișul de culoare deschisă.

realizarea unei alei de gradina pas 08
realizarea unei alei de gradina pas 08

Teme care v-ar mai putea interesa

Montarea dalelor de terasă

Asigurați-vă că terasa este pregătită pentru vară! Vă vom arăta cum să vă decorați curtea cu dale noi. Montarea dalelor de terasă, pas cu pas cu ajutorul echipei HORNBACH.