Instrucțiuni

Cum se pavează o alee

Timp de lectură 5 min.
Cum se pavează o alee

Ce alegeți între a vă plimba prin noroi sau pe pavaj? Decizia nu este greu de luat! Faceți ca plimbarea pe calea de acces din grădina dumneavoastră să fie o plăcere, nu o serie de „piruete prin noroi”. Aflați aici pas cu pas cum se procedează!

Excavarea pământului

01

În mod normal, pentru amenajarea unei căi de acces pavate prin grădină nu sunt necesare lucrări pregătitoare foarte ample. În funcție de utilizarea ulterioară și de solicitarea drumului, pământul se excavează la o adâncime de aprox. 30 cm în cadrul perimetrului drumului trasat în prealabil.

gartenweg pflastern anleitung as 01
gartenweg pflastern anleitung as 01

Materiale

Compactarea stratului de pietriș

02

Turnați apoi un strat de pietriș cu o grosime de 20 cm (0/40) și compactați-l uniform cu o placă vibrantă.

gartenweg pflastern anleitung as 02
gartenweg pflastern anleitung as 02

Configurarea delimitării drumului

03

Ca elemente de delimitare sunt adecvate plăcile pentru gazon / instalate îngropat sau plăcile de pavaj, care se așază ca un covoraș, în direcție longitudinală. Puteți utiliza marginea cu muchii transversale și ca element de configurare.

Pavare alee 03
Pavare alee 03

Turnarea nisipului și / sau criblurii

04

După legare, respectiv după atingerea rezistenței pietrelor de pe margine, peste stratul de pietriș se toarnă un strat de nisip, criblură fină sau amestec de nisip și criblură (0/5), de aprox. 5 cm grosime.

gartenweg pflastern anleitung as 04
gartenweg pflastern anleitung as 04

Realizarea patului pentru pavaj

05

Decupați un dreptar și realizați astfel o suprafață netedă și plană cu rol de pat pentru pavaj. Luați în considerare faptul că după compactarea pavajului, înălțimea totală scade cu aprox. 1 cm.

gartenweg pflastern anleitung as 05
gartenweg pflastern anleitung as 05

Montarea dalelor de pavaj

06

Montarea se efectuează peste cap, adică începând cu suprafața deja pavată. Montați pavajul cu o distanță între rosturi de 3 până la 5 mm.

gartenweg pflastern anleitung as 06
gartenweg pflastern anleitung as 06

Umplerea rosturilor

07

Înainte de compactare, rosturile se umplu cu nisip fin și uscat. Este adecvat nisipul cuarțos, care se mătură apoi diagonal peste suprafața pavată. După umplerea completă a rosturilor, suprafața se mătură bine.

gartenweg pflastern anleitung as 07
gartenweg pflastern anleitung as 07

Compactarea pavajului

08

Compactarea ulterioară până la obținerea stabilității se realizează cu o placă vibrantă cu talpă de cauciuc. După compactare poate fi necesar să mai umpleți o dată rosturile cu nisip. Prin compactare se echilibrează toleranțele de înălțime ale pavajului.

gartenweg pflastern anleitung as 08
gartenweg pflastern anleitung as 08

Variantă: montarea dalelor de beton

09

Pentru calea de acces, excavați suprafața necesară la o adâncime suficientă astfel încât să poată fi turnat un strat de pietriș cu grosimea de 20 cm.

Notă: Respectați indicațiile producătorului. În cazul solurilor compactate trebuie asigurat un drenaj suficient.

gartenweg pflastern anleitung as 09
gartenweg pflastern anleitung as 09

Turnarea pietrișului

10

Peste pietriș se toarnă un strat cu grosimea de 5 cm, care se nivelează la înclinația necesară. Pentru nivelare, așezați canturi din lemn în stratul de nisip și criblură nivelat pe care le aliniați. După nivelare, înlăturați canturile din lemn și umpleți spațiile goale cu amestec de nisip și criblură.

gartenweg pflastern anleitung as 10
gartenweg pflastern anleitung as 10

Conectarea căii de acces cu clădirea

11

În cazul căii de acces care se învecinează direct cu o clădire, stratul de acoperire trebuie să se situeze cu 30 cm mai jos decât stratul de izolare (protecție împotriva umidității sporite) al clădirii. Dinspre clădire trebuie respectată o înclinație de 15 mm per metru.

Pavare alee 11
Pavare alee 11

Variantă: montarea pavajului din piatră naturală

12

Piatra naturală este deosebit de adecvată pentru căile de acces curbate. La montare sunt necesare rosturi late, deoarece acest material are dimensiuni variabile. Pentru montarea căii de acces trasați direcția drumului cu stâlpi din lemn și întindeți un șnur pentru stabilirea traseului exact. Acum excavați pământul la adâncimea pavajului, plus 20 cm. Ca substructură, turnați pietriș calcaros. Lucrați pe secțiuni.

gartenweg pflastern anleitung as 12
gartenweg pflastern anleitung as 12

Sfat:

Planificați operațiunea de montare a pietrelor după cum urmează: de ex. la o lungime medie a pietrei de 10 cm și o lățime a rostului de 2 cm, distribuiți 10 pietre pe o lungime de 118 cm. Dacă montați astfel toate celelalte secțiuni longitudinale, veți obține un aspect uniform.

Montarea pavajului în zonele curbate

13

La montarea pavajului în zonele curbate, începeți cu raza interioară, de-a lungul șnurului tensionat. Aici pietrele pot fi așezate puțin mai aproape una de alta. Acum montați restul pietrelor radial spre exterior, până când obțineți lățimea dorită a căii de acces. Pentru a obține un cerc din pavaj, începeți în mijloc și așezați pietrele din interior spre exterior.

Pavare alee 13
Pavare alee 13

Aducerea pavajului la o înălțime unitară cu ciocanul de cauciuc

14

După ce, într-o secțiune, ați turnat pietriș ca substructură, acesta poate fi nivelat cu o scândură. Dacă este necesară o înclinație, luați în considerare acest lucru încă de la realizarea substructurii. Pietrele se așază pe substructură conform imaginii de montare și se aduc la o înălțime unitară cu ajutorul ciocanului de cauciuc.

gartenweg pflastern anleitung as 14
gartenweg pflastern anleitung as 14

Compactarea pavajului din piatră naturală

15

După umplerea rosturilor cu criblură veți obține stabilitatea necesară. Pentru delimitarea laterală se poate turna pământ. Veți obține o suprafață optimă dacă compactați pavajul din piatră naturală cu o placă vibrantă (cu talpă de cauciuc). Notă: În cazul solicitării mai intense, de ex. ca urmare a circulației vehiculelor, sunt necesare alte metode de montare. Pentru montare vă rugăm să utilizați produse pe bază de mortar din rocă vulcanică!

gartenweg pflastern anleitung as 15
gartenweg pflastern anleitung as 15

Sfat:

La realizarea pavajului, respectați distanțele prestabilite între rosturi. Adesea pietrele de pavaj sunt prevăzute cu distanțiere – însă acestea nu sunt suficiente pentru distanța dintre rosturi. Capacitatea de susținere a pavajului depinde de respectarea rosturilor corecte. Deteriorarea suprafeței pavate este cauzată adesea de lipsa rosturilor sau de o distanță prea mică între rosturi.

Teme care v-ar mai putea interesa

Realizarea unei alei de grădină cu pietriș

Alegeți după bunul plac cursul sinuos prin grădină: aleea pietruită. În aceste instrucțiuni vă prezentăm o variantă simplă, precum și o versiune cu dale pentru cunoscătorii, dacă sunteți în căutarea provocării, despre cu ...citește mai mult