0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 29.03.2023 la ora 13:26. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Construirea unui loc de joacă pentru copii

Timp de lectură 8 min.
Construirea unui loc de joacă pentru copii

Zbenguială cât cuprinde. Construiți un loc de joacă pentru copii în grădină, iar cei mici vor sări în sus de bucurie! Aflați aici ce echipamente de joacă sunt adecvate pentru fiecare vârstă și cum să le ancorați în condiții de siguranță.

Ce echipamente de joacă sunt adecvate pentru fiecare vârstă?

Puteți construi cel mai grozav loc de joacă în grădină, însă dacă acesta nu este adaptat la nevoile copiilor dumneavoastră, aceștia nu vor fi interesați să îl folosească.

În dezvoltarea lor, copiii au nevoie de mici stimulente și diverse elemente care să-i atragă, pentru a-și dezvolta corect simțurile. Astfel, este important ca aceștia să aibă posibilitatea de a se cățăra, de a se da pe tobogan, în leagăn sau în balansoar, de a face gimnastică și de a se zbengui. Cu un leagăn, o cutie cu nisip, un tobogan sau o căsuță în copac, locul de joacă va deveni o „grădină” plină de aventuri pentru cei mici.

În primii ani de viață, copiii învață în primul rând să își folosească sistemul motor și senzorial. Simțul tactil, propriocepția și echilibrul joacă un rol central în dezvoltarea percepției umane.

Pentru aceasta există echipamente de joacă adecvate pentru diferite categorii de vârstă. Vă prezentăm câteva idei pentru diferite vârste.

Echipamente de joacă pentru copii mici În faza de dezvoltare timpurie se regăsesc în prim plan experiența mișcării și orientarea în mediul înconjurător.
Echipamente de joacă pentru copiii de grădiniță Copiii care merg la grădiniță întâlnesc acolo echipamente de joacă ce le vor stimula dorința de a face mișcare și le vor dezvolta abilitățile motorii.
Echipamente de joacă pentru copiii aventuroși Echipamentele de joacă precum trambulinele sau turnurile de joacă sunt potrivite pentru copiii care împlinesc vârste la care devin mai aventuroși.

Nu este întotdeauna necesar să instalați cel mai mare turn de joacă. Fie că dispuneți de un spațiu mare sau mic pentru a amplasa un loc de joacă pentru copii în grădina dumneavoastră sau aveți la dispoziție doar un balcon. Un paradis al jocurilor poate fi construit oriunde.

Locuri de joaca pentru copii

Echipamente de joacă pentru copii mici

Lăsați nisipul să le treacă printre degete. Sau să facă prăjituri din nămol frământat. O cutie cu nisip este pentru copii ca un cufăr plin cu un tezaur de noi experiențe.

Și toboganele sunt adecvate pentru copiii mai mici, deoarece îi ajută să își descopere echilibrul fizic și în alte poziții ale corpului. Căsuțele combinate cu tobogane oferă, în plus, posibilitatea de a exersa jocuri pe roluri.

Chiar dacă dispuneți doar de un balcon, cei mici nu trebuie să renunțe la plăcerea de a avea un mic loc de joacă. O cutie mică cu nisip sau un tobogan mic nu ocupă mult spațiu, însă oferă o bucurie enormă.

Pentru copiii mai mici, care experimentează primele mișcări, este adecvată și o căsuță amplasată direct pe sol. Acolo pot născoci mici povești și își pot trăi propriile aventuri.

Dacă aveți o grădină mică și nu dispuneți de spațiu pentru o căsuță de joacă, puteți amplasa și un cort. Și acesta este aproape la fel de bun pentru jocuri.

Echipamente de joacă pentru copiii de grădiniță

În această etapă a dezvoltării, copiii au nevoie de mai multă mișcare și de o provocare mai mare a abilităților lor motorii.

Pentru aceasta sunt adecvate turnurile de joacă cu diferite componente precum leagănele, pereții de escaladă și toboganele. Dacă spațiul de care dispuneți este unul îngust, un leagăn sau un tobogan oferă suficient loc și posibilități de zbenguială.

Echipamente de joacă pentru copiii aventuroși

Uneori, dacă ar putea, ar scoate copacii din rădăcini. Copiii sunt foarte energici și ar trebui lăsați să își consume energia.

Pentru aceștia sunt adecvate turnurile de joacă mai mari, pe care să se poată legăna, da pe tobogan și cățăra. Astfel au posibilitatea să-și imagineze cele mai grozave aventuri și să le trăiască împreună.

Dacă copiii dumneavoastră sunt împătimiți după cățărare, puteți instala pentru ei în grădina dumneavoastră o stâncă de alpinism, un perete de escaladă sau sfori pentru cățărare. Puteți acoperi suprafața înconjurătoare cu un material moale, în cazul în care cei mici își pierd echilibrul din când în când.

Sus în aer, către cer. Nu vă trebuie un avion, ci doar o trambulină. Entuziasmul copiilor se va face auzit până în sufragerie. Pentru că li se va părea că pot zbura, și ce aventură mai grozavă decât zborul își poate imagina un copil?

Desigur, mulți copii vor afirma că fotbalul este cea mai mare aventură care există. Copiii dumneavoastră se pot simți precum cele mai mari staruri dacă le instalați porți de fotbal sau un coș de baschet. Nu aveți nevoie de mult spațiu, iar micii ștrengari vor fi ocupați cu orele.

Montarea sigură a echipamentelor de joacă

Fie că este vorba de leagăne, echipamente de cățărat sau cutii cu nisip: dacă doriți să-i lăsați pe copii să se joace fără a vă face griji pentru ei, siguranța echipamentelor de joacă este pe primul loc.

Am pregătit aici o mică listă de verificare pentru dumneavoastră, care cuprinde aspectele obligatorii de luat în considerare la instalarea unor turnuri de joacă sau a unor căsuțe de joacă pentru grădină:

 • Pentru o fixare permanentă a echipamentelor de joacă, ancorați stâlpii în sol la o adâncime de cel puțin șaizeci de centimetri.
 • Ancorele la sol trebuie prevăzute cu bare transversale și turnate în ciment. Astfel vă asigurați că echipamentul de joacă va rezista la solicitarea îndelungată, dar și la următoarea furtună de toamnă.
 • Componentele din lemn trebuie încleiate stabil, iar așchiile proeminente trebuie îndepărtate. Toate componentele trebuie rotunjite, toate îmbinările filetate trebuie amplasate adânc și protejate.
 • Și întreținerea echipamentelor de joacă este importantă pentru garantarea siguranței. Verificați regulat starea echipamentului pentru a identifica zonele afectate de intemperii sau de uzură.
 • Gândiți-vă să instalați o protecție la cădere, pentru a amortiza eventualele impacturi.

Betonarea echipamentelor de joacă

Dacă zbenguiala ia o amploare considerabilă, este important ca leagănele, cutiile cu nisip, turnul sau căsuța de joacă să fie bine ancorate, pentru a nu se răsturna.

Asigurați-vă că există suficient loc în jurul echipamentului de joacă, astfel încât copiii să nu se lovească.

 • Mai întâi asamblați leagănul, turnul sau căsuța de joacă conform instrucțiunilor care vin împreună cu produsul. Aveți grijă să strângeți bine toate șuruburile.
 • Dacă echipamentul de joacă conține și un tobogan sau un scaun pentru leagăn, montați-l la final, după betonare.
 • După ce ați asamblat schela, amplasați-o în locul planificat și marcați locul în care veți betona stâlpii în pământ.

Amplasați echipamentele de joacă pe suprafețe adecvate

La amplasarea echipamentelor, asigurați-vă că suprafața aleasă are o capacitate portantă suficientă. Solurile foarte nămoloase sau nisipoase nu sunt adecvate pentru betonarea echipamentelor de joacă.

 • Pentru a putea betona stâlpii într-o manieră sigură, aveți nevoie de ancore de sol din metal, care se atașează la stâlpii echipamentului de joacă. Acestea sunt incluse în setul de montaj. Dacă setul nu include ancorele, acestea pot fi achiziționate separat.
 • Apoi săpați găurile. Ele trebuie să fie cam cu cinci centimetri mai adânci decât lungimea ancorelor de sol. La aceasta se mai adaugă și un strat de drenaj de 20 cm.
 • După ce ați săpat găurile, umpleți-le cu un strat de 20 cm de balast sau amestec mineral. Acesta servește la drenaj. Apoi turnați un strat de beton de cinci centimetri; acesta împiedică ieșirea ancorei din beton și umezirea acesteia. Apoi puteți betona complet ancora de sol.
 • După ce betonul s-a uscat, puteți acoperi suprafața betonată cu pământ, gazon sau cu un strat de protecție la cădere, pentru a nu permite celor mici să se lovească.

Lăsați betonul să se usuce bine

Așteptați cel puțin șapte zile până când betonul s-a uscat complet; abia după aceea îi puteți lăsa pe copii să se zbenguie.

spielgeraetepfosten einbetonieren

Instalarea sistemului de protecție la cădere

La locurile de joacă se mai varsă uneori și lacrimi! Pentru a evita accidentările la locul de joacă, există diverse sisteme fiabile de protecție la cădere.

Cu cât este mai înalt turnul de joacă sau echipamentul de cățărare, cu atât este mai important să instalați o protecție la cădere adecvată. Atunci când doriți să instalați turnuri înalte, echipamente de cățărare sau leagăne, saltelele de protecție la cădere sau pavajul de protecție este deosebit de adecvat. Până la o anumită înălțime puteți folosi și materiale naturale.

În acest tabel vă prezentăm o imagine de ansamblu asupra protecțiilor naturale la cădere pe care le puteți utiliza până la anumite înălțimi.

Tipul de material Grosimea stratului - nivel minim de umplere Pentru distanțe de cădere până la
Gazon 1,5 m
Scoarță decorativă (20-80 mm) 30 cm
40 cm
2 m
3 m
Așchii din lemn (5-30 mm) 30 cm
40 cm
2 m
3 m
Nisip (0,2-2 mm) 30 cm
40 cm
2 m
3 m
Pietriș (2-8mm) 30 cm
40 cm
2 m
3 m
Sistem de protectie la cadere la locurile de joaca pentru copii
În sus