0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
30.11.2023 08:00 - 21:00
01.12.2023 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 28.11.2023 la ora 11:31. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Îngrijirea peștilor de acvariu: hrana și dotările necesare

Îngrijirea peștilor de acvariu: hrana și dotările necesare

Plictiseala în acvariu este de domeniul trecutului. Ce pești sunt potriviți pentru începătorii în acvaristică, de ce sunt utile nevertebratele în acvariu și o mulțime de informații despre hrana pentru pești pot fi găsite aici.

Cele mai populare specii de pești

Nu sunteți o persoană care să își lase acvariul la voia întâmplării. Așadar, nu este de mirare că vă gândiți de ceva vreme la peștele ornamental potrivit.

Ce pește se potrivește cel mai bine în acvariu depinde de câțiva factori, cum ar fi:

 • Cât de mare este acvariul dumneavoastră?
 • Apa din zona dumneavoastră este dură?
 • Doriți să vă concentrați asupra unei singure specii de pești sau asupra diversității în acvariu?
 • Ce specii de pești pot fi crescute împreună?

Am alcătuit pentru dumneavoastră o prezentare generală a celor mai populare specii de pești și a cerințelor acestora:

 • 
				Guppy

  Guppy

  Guppy este foarte popular printre începători. Face parte din familia Poeciliidae – și este foarte prolific. Guppy este sociabil, așa că trebuie să aveți mai mulți astfel de pești. Se simte deosebit de bine la o temperatură de 24-27 °C și într-o vegetație densă. Zona sa de înot se află în mijloc și în partea de sus a acvariului.

  Din cauza aripioarelor lor lungi, Guppy nu trebuie combinați cu pești cu înotătoare, cum ar fi barbii de Sumatra și peștii beta.

 • 
				Platy

  Platy

  Platy sunt fideli locului în care trăiesc și sunt orientați spre suprafață. Acești pești vivipari sunt omnivori. Ei se găsesc într-o mare varietate de culori.

  Aveți nevoie de o temperatură a apei de 22-28 °C, un acvariu de cel puțin 54 l și câteva plante delicate, iar Platy se va simți ca acasă. Sunt deosebit de potriviți pentru începători datorită naturii lor puțin pretențioase și se înțeleg bine cu Guppy sau cu peștii din genul Corydoras. Nu creșteți peștii Platy împreună cu Xiphophorus helleri.

 • 
				Peștele Neon

  Peștele Neon

  Acest mic contemporan este o adevărată frumusețe naturală, este foarte liniștit și iubește compania semenilor din specia lui. Creșteți cel puțin 6-7 exemplare pentru a le permite să-și manifeste comportamentul sociabil.

  Temperatura apei trebuie să fie între 20-26 °C pentru peștele Neon. Acesta apreciază hrana vie și hrana uscată. Peștii Neon și peștii Ramirez sud-americani se potrivesc foarte bine.

 • 
				Corydoras

  Corydoras

  Acești pești originari din America de Sud, sunt, de asemenea, sociabili și au o fire mai degrabă calmă. Barbulele din zona gurii, asemănătoare cu mustățile, sunt tipice pentru acești pești de tip somn și servesc la simțul tactil și olfactiv sensibil al acestora. Peștii din genul Corydoras preferă să înoate în partea inferioară a acvariului.

  Corydoras sunt deosebit de potriviți pentru începătorii în acvaristică, deoarece sunt destul de puțin pretențioși. Un acvariu cu o capacitate de cel puțin 60 l și o temperatură de 22-28 °C sunt ideale.

 • 
				Peștele Ramirez sud american

  Peștele Ramirez sud-american

  Colorații pești Ramirez sud-americani sunt niște ființe liniștite, dar le place să se lupte uneori. Prin urmare, ar trebui, în mod ideal, să fie crescuți într-un acvariu cu pești din aceeași specie sau împreună cu specii mai calme (de ex. Corydoras sau Characiformes).

  Peștii Ramirez sud-americani sunt ceva mai pretențioși și în ceea ce privește apa. Aceasta trebuie să fie de o calitate bună și constantă. Temperatura trebuie să fie între 24–28 °C.

 • 
				Sumatrabarbe

  Barb de Sumatra

  Barbii sunt locuitori de acvariu plini de viață și de culoare și le place habitatul bogat în plante și generos, cu o capacitate de cel puțin 112 l.

  Atenție: barbului de Sumatra îi place să ciugulească înotătoarele lungi și extinse ale altor membri ai speciei sale. Prin urmare, creșteți-i împreună cu alți înotători rapizi, precum alți barbi sau Loach.

 • 
				Gourami pitic

  Gourami pitic

  Coloratul Gourami pitic face parte din genul peștilor labirint. Îi place să conviețuiască cu specii de pești mai mici și mai calmi și preferă un mediu bine luminat, cu vegetație densă, la o temperatură de 24-28 °C.

  Peștele Gourami pitic are nevoie de spațiu: acvariul trebuie să aibă o capacitate de cel puțin 112 l de apă. La această dimensiune, ar trebui, în cel mai bun caz, să puneți în acvariu doar un mascul și mai multe femele. În cazul a doi masculi, pot apărea lupte violente.

Atenție la peștii care se împerechează

Dacă alegeți pești cu un instinct de împerechere puternic, cum ar fi Guppy sau Platy, vă puteți aștepta la o mulțime de urmași. Dacă doriți să evitați acest lucru, puneți în acvariu numai pești de același sex.

Asocierea diferiților pești de acvariu

Peștii au un caracter propriu. În timp ce unii sunt solitari și au nevoie de un teritoriu propriu, mulți alți pești pot fi crescuți în perechi sau în bancuri. Consultați neapărat un specialist înainte de a cumpăra, pentru a afla ce pești sunt adecvați pentru acvariul pe care vi-l doriți.

Peștii crescuți într-un acvariu comunitar trebuie să aibă aceleași cerințe în ceea ce privește lumina, temperatura și calitatea apei. Acordați atenție la cumpărare și optați pentru specii de pești care înoată la adâncimi diferite, adică unii mai la suprafață, iar alții în ape mai adânci. În timp ce Platy, de exemplu, înoată la mijlocul acvariului, peștii Corydoras tind să stea în partea inferioară a acestuia. Cu un astfel de amestec, există întotdeauna multe de văzut în acvariul dumneavoastră.

De asemenea, nu trebuie să „suprapopulați” acvariul. În primul rând – mai ales ca începător în acvaristică – începeți cu un număr mic de specii de pești. Cumpărați noi grupuri de pești la intervale de două săptămâni, astfel încât grupurile individuale să se poată aclimatiza în liniște în noua lor casă înainte de a sosi noi locuitori.

Regula de bază: fiecare pește trebuie să aibă cel puțin 2-3 litri de apă per centimetru de corp în acvariu. Însă în funcție de specie, pot exista diferențe individuale mai mari.
Pesti acvariu

Introducerea peștilor în acvariu

Înainte ca primul peștișor să se mute în noul cămin, acvariului trebuie să i se facă rodajul. Prin urmare, acvariul trebuie să stea în repaus timp de cel puțin 2-4 săptămâni, iar nitriții nu trebuie să mai fie detectați în apă. Asigurați-vă că faceți un test al apei la finalul fazei de rodaj și înainte de a introduce peștii. Totul se potrivește? Atunci a sosit momentul să introduceți peștii.

Nu transportați peștii în punga de transport pentru o perioadă prea lungă de timp și asigurați-vă că aceștia au parte de cât mai puține șocuri posibil în timpul transportului. Cu cât traseul de transport este mai lung, cu atât mai mult aer sau oxigen trebuie să fie în pungă. Clarificați în prealabil cantitatea de umplere atunci când cumpărați peștii.

Introducerea peștilor – pas cu pas:

 1. Așezați ușor punga de transport închisă în acvariu timp de aprox. 10-15 minute. Astfel asigurați o egalizare a temperaturii. Cu cât sunt mai mari diferențele de temperatură dintre pungă și acvariu, cu atât trebuie să așteptați mai mult.
 2. Tăiați punga și întoarceți-o cu grijă pe dos. Prin acest truc, punga plutește în acvariu. Nu merge? Atunci prindeți punga la margine cu un cârlig pentru rufe.
 3. Acum începe faza de aclimatizare la valorile apei din acvariu. Alocați o durată de aproximativ 1 oră și adăugați treptat (cam la fiecare 10 minute) apă din acvariu în pungă. Ar trebui să dublați încet volumul de apă din pungă în decurs de o oră.
 4. Ultimul pas este scoaterea cu grijă a peștilor din pungă și plasarea lor în acvariu. Vărsați apa din pungă – niciodată în acvariu. Peștii au contaminat apa din pungă în timpul transportului, nu aveți nevoie de așa ceva în acvariu.

Introducerea peștilor: sfaturi

Acum știți cum să aclimatizați peștii pas cu pas după transport. Însă mai există câteva sfaturi pentru introducerea peștilor care le vor face și mai ușoară tranziția către noua lor casă.

 • Stingeți lumina atunci când introduceți peștii în apă – această abordare este mai blândă pentru pești. Desigur, puteți să introduceți peștii și seara, când lumina este oricum stinsă.
 • Nu prindeți peștii care au forma gurii adaptată pentru hrănirea prin aspirație cu un minciog, ci mai degrabă cu un pahar și apoi puneți-i în acvariu. Acest lucru reduce riscul de rănire a peștilor.
 • Nu vă hrăniți peștii decât a doua zi după ce îi introduceți în acvariu.

Îngrijirea peștilor

Asigurați-vă că în acvariu există condiții de apă optime și adecvate speciei, astfel încât peștii să se simtă bine. Bineînțeles, trebuie să vă hrăniți peștii cu o hrană sănătoasă și să vă asigurați că tehnica pentru acvariu funcționează întotdeauna.

Bolile peștilor

Bolile peștilor sunt cauzate adesea de condiții de creștere necorespunzătoare. Prin urmare, acordați o atenție regulată curățeniei și echilibrului ecologic în acvariul dumneavoastră; astfel bolile peștilor ar trebui să apară mai greu sau deloc. În cazul în care peștii se îmbolnăvesc, există medicamente eficiente.

Printre semnele tipice ale bolilor peștilor se numără urmele de abraziune, problemele de respirație, rănile și/sau înotătoarele zdrențuite. Disocierea și letargia la peștii sociabili pot fi, de asemenea, un indiciu de boală.

La ce trebuie să fiți atent:

Simptome Posibile cauze
Pete albe mici pe solzi și înotătoare Ichthyo (boala petelor albe)
Pete galbene (praf de aur) Boala catifelei
Peștii gâfâie după aer la suprafața apei Calitatea apei, infestarea branhiilor cu paraziți
Formarea excesivă de mucus, colorare lăptoasă sau ușor cenușie a pielii Calitatea apei, boala Costia
Membrana mucoasă supurează din branhii Calitatea apei, infestarea branhiilor cu paraziți
Peștii se freacă de obiecte Calitatea apei, infestarea pielii cu paraziți
Ochi tulburi Calitatea apei, leziuni, infecție bacteriană
Inflamații pe aripioare și pe corp Calitatea apei, infestare cu bacterii
Ulcerații Bacterii
Înveliș cu aspect de vată de bumbac pe corp Mucegai
Colorație închisă/aspect tern Calitatea apei, posibilă infestare cu paraziți, infecție bacteriană
Respirație rapidă sau neregulată Calitatea apei, infestarea branhiilor cu paraziți
Gură afectată și puf cu aspect de vată la nivelul capului Ciupercă bucală

Hrănirea corectă a peștilor

Este important să vă hrăniți peștii ornamentali din acvariu într-un mod adecvat speciei. Ca și în cazul nostru, al oamenilor, o dietă incorectă pentru pești duce la probleme de sănătate. Rezultatul poate fi obezitatea, deteriorarea și insuficiența organelor. Unii pești sunt experți în arta cerșitului și îi conving în special pe începători să ofere prea multă hrană. Totuși peștii sunt creaturi foarte eficiente din punct de vedere energetic.

Am adăugat mai jos sfaturi despre cum să vă hrăniți corect peștii:

 • Alegeți o hrană adecvată speciei, a cărei compoziție să fie adaptată la nevoile diferiților pești (de ex. sub formă de fulgi sau granule).
 • Unii pești trebuie hrăniți cu hrană congelată sau hrană vie.
 • Deoarece apa din acvariu este cel mai mult poluată de excrementele peștilor, este important să alegeți hrană de înaltă calitate pe care peștii o pot utiliza în mod optim.
 • Oferiți hrană doar atât cât poate lua peștele în câteva minute; resturile pot afecta calitatea apei. Hrana ar trebui să fie consumată complet în 2-3 minute.
 • Tabletele de hrană pentru peștii care trăiesc la baza acvariului se dizolvă puțin mai greu. Hrana care nu este consumată se descompune în acvariu și oferă un teren de reproducere ideal pentru alge. Echilibrul biologic poate fi astfel afectat pe termen lung și, nu în ultimul rând, viața peștilor este pusă în pericol.
 • O zi de post pe săptămână este bună pentru pești, deoarece, spre deosebire de mediul lor natural, în acvariu, hrana le este pur și simplu servită și nu trebuie să depună efort pentru a o obține. Cu excepția peștilor tineri. Aceștia trebuie hrăniți de mai multe ori pe zi.

Hrană pentru pești adecvată nevoilor

Pe cât de diferite sunt speciile de pești dintr-un acvariu tropical, pe atât de diferite sunt, de regulă, și nevoile lor. Peștii se hrănesc fie la suprafață, fie în mijlocul sau la baza acvariului.

De multe ori, preferințele de hrănire ale peștilor dumneavoastră pot fi identificate după forma gurii lor:

hrana pentru pesti adecvata nevoilor
Forma gurii Tipuri de hrană Hrănire
în partea superioară a botului fulgi, chipsuri, bețișoare, alimente naturale uscate la suprafața apei
în partea inferioară a botului fulgi, granule, chipsuri, tablete, napolitane, alimente sub formă de gel la baza acvariului
în partea mediană a botului fulgi, granule, alimente sub formă de gel, chipsuri la mijlocul acvariului

Hrana pentru pești - privire de ansamblu

Pentru a vă asigura că vă hrăniți peștii în mod adecvat, trebuie să țineți cont de obiceiurile lor de hrănire atunci când alegeți hrana. Dacă creșteți exemplare mai degrabă timide împreună cu pești mai agresivi, este recomandabil să folosiți mici trucuri atunci când îi hrăniți. Cu anumite tipuri de hrană, peștii mai slabi au, de asemenea, o șansă.

Fie că este vorba de fulgi, granule sau tablete, avem pentru dumneavoastră o prezentare generală a diferitelor tipuri de hrană:

 Hornbach
Mai multe informații aici +
12345678

Pe lângă tipurile de hrană menționate mai sus există, de asemenea, hrană vie pentru pești, cum ar fi larvele de țânțari.

Nutrienți importanți în hrana pentru pești

Majoritatea speciilor de pești crescute în mod obișnuit în acvarii sunt omnivore, căutând în mod constant hrană variată din animale și plante. Crustaceele mici, viermii, moluștele, plantele și algele fac parte din meniul lor zilnic în mediul lor natural. Există, de asemenea, specii pur erbivore și pur carnivore.

La alcătuirea hranei pentru pești trebuie să se asigure o compoziție echilibrată și corectă a tuturor nutrienților.

Se face o distincție între următoarele grupe de nutrienți:

Grupă de nutrienți Funcţie
Proteine Elemente constitutive indispensabile pentru formarea țesuturilor și, prin urmare, pentru creștere
Grăsimi Cea mai importantă rezervă de energie, esențială pentru formarea celulelor corpului.
Vitamine Sprijină sistemul imunitar și metabolismul
Carbohidrați Principalul furnizor de energie
Fibre Stimulează digestia
Minerale Materiale de construcție pentru schelet și mușchi, benefice pentru toate funcțiile corporale

Nevertebrate pentru acvariul dumneavoastră

Vi se pare prea plictisitor să aveți doar pești în acvariu? O completare foarte bună a peștilor ornamentali o constituie nevertebratele precum creveții, melcii și crabii pitici.

Nu au coloană vertebrală, dar îmbogățesc biodiversitatea din acvariul dumneavoastră și adesea îndeplinesc funcții utile.

Melcii, de exemplu, sunt vietățile benefice ale acvariului și vă ajută să controlați algele din acvariu. Iată o scurtă prezentare generală a creveților, melcilor și crabilor pitici:

 • 
				Creveți colorați

  Creveți colorați

  Creveții sunt locuitori pașnici ai acvariilor, pe care îi puteți crește foarte bine și în nano-acvarii. Creveții au multe culori diferite și majoritatea speciilor de creveți se simt bine la temperatura camerei. Creveții sunt ușor de îngrijit și păstrează acvariul curat.

 • 
				Melci de acvariu

  Melci de acvariu

  Melcii de acvariu sunt adevărați reciclatori de deșeuri și combat algele din acvariu. Așadar, două motive întemeiate pentru a introduce melci în acvariu. De regulă, melcii nu au mari pretenții în ceea ce privește calitatea apei, dar există specii care sunt deosebit de potrivite pentru a aera stratul de la baza acvariului sau pentru a mânca alge.

 • 
				Crabi pitici

  Crabi pitici

  Crabii pitici sunt diurni și pot fi crescuți excelent la temperatura camerei. Avantajul crabilor pitici: nu vă ronțăie plantele din acvariu și nici nu scormonesc prin stratul de la baza acestuia.

Creveți în acvariu

Creveții sunt întâlniți în multe culori și cu diverse modele. Creveții sunt potriviți – în funcție de specie – atât pentru începătorii în acvaristică, cât și pentru cei mai experimentați. Creveții Red Fire, de exemplu, pot fi crescuți fără prea mult efort chiar și de către persoanele care tocmai au descoperit creveții. Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să vă informați cu privire la cerințele acestor vietăți înainte de a le cumpăra.

Alți creveți care constituie forme speciale de reproducere, sunt mai scumpi și se pretează la o reproducere complicată, fiind cu siguranță potriviți pentru acvariștii ambițioși.

Toți creveții au nevoie de semeni din aceeași specie pentru a se simți bine.

Dacă acvariul dumneavoastră are o capacitate de cel puțin 20 l, ar trebui să alegeți cel puțin 10 exemplare ca efectiv inițial. Aceste animale relativ mici și robuste nu au nevoie de foarte mult spațiu. Prin urmare, sunt locuitori foarte populari pentru micile nano-acvarii.

Atenție la combinarea creveților cu pești: în funcție de specie, acest lucru poate să nu funcționeze bine. Fie creșteți creveții într-un acvariu exclusiv pentru creveți, fie îi socializați cu pești mici și liniștiți.

Creveții iubesc plantele – în special plantele acvatice delicate. De fapt, totuși, creveții nu au aproape nicio pretenție în ceea ce privește amenajarea unui acvariu. Așa că puteți să vă manifestați fără rețineri. Pietrele, lemnul și grotele mici sub formă de tuburi de argilă sunt, de asemenea, foarte apreciate de creveți. Pentru stratul de la baza acvariului, există pietriș special pentru creveți.

Melci de acvariu

În timp ce melcii sunt adesea mai degrabă o pacoste în propria grădină, melcii de acvariu sunt foarte utili – în special pentru echilibrul natural. Aceste ființe târâtoare se ocupă mai ales de curățenie.

De exemplu, un melc Planorbarius corneus reușește să curețe de alge pereții unui nano-acvariu în câteva zile.

De asemenea, melcul Clithon sp., cu un aspect oarecum bizar, curăță neobosit geamurile și obiectele folosite care amenajează acvariul. Melcul Neritina este, de asemenea, un oaspete binevenit în acvarii. Melcului cu un model interesant de cochilie îi place să mănânce resturi de plante și alge, fără a deranja plantele sănătoase. Cu toate acestea, există și specii de melci care trăiesc în stratul de la baza acvariului și îl aerează, de ex. melcul Melanoides granifera.

Melcii de acvariu sunt hermafrodiți

Atenție: În funcție de specia de melc, trebuie să vă așteptați să apară urmași. Dacă nu doriți acest lucru, asigurați-vă că ați cumpărat tipul de melc potrivit. De exemplu, Neritina nu se poate înmulți în apă dulce.

Crabi pitici în acvariu

Pe lângă creveți, crabii pitici au devenit, de asemenea, din ce în ce mai populari printre proprietarii de acvarii în ultimii ani. Crabul pitic portocaliu este deosebit de popular.

Datorită temperamentului lor rezervat și a dimensiunilor mici, puteți crește acești crabi și alte specii atât în acvarii comunitare mari, cât și în nano-acvarii mici. Creveții pitici sunt considerați a fi coabitanții optimi. Ambele specii se simt bine la o temperatură a apei de 10-25 °C.

Ca și în cazul celor mai mulți pești, hrănirea crabilor trebuie să fie variată. Pe lângă hrana congelată din diverse larve de țânțari și hrana uscată pe bază de plante, aceste ființe cumpătate mănâncă și legume, cum ar fi castraveții sau roșiile.

Atenție, canibalism! Crabii pitici nu reprezintă un pericol pentru plantele și peștii din acvariu. Cu toate acestea, nu ar trebui să creșteți prea mulți indivizi din aceeași specie într-un acvariu. Dacă crabul, de altfel pașnic, devine prea agitat, își mănâncă semenii.

Pentru un acvariu de 60 l, un efectiv de 6 crabi este optim.

Crabilor pitici le place lumina difuză. Prin urmare, lumina din acvariul cu crabi trebuie să fie suficient de puternică pentru plante și doar atât. Deoarece crabii sunt animale foarte curioase, cărora le place să-și exploreze mediul înconjurător, trebuie să acoperiți bine acvariul. Nu se pot cățăra pe peretele neted al acvariului, dar pot folosi furtunurile de aer și alte obiecte pe post de punți.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus