Ai nevoie de:

Pregătirea pentru lucru

Următoarele etape indică așezarea plăcilor poligonale - de la 1,2 până la 2,5 cm grosime - pe o placă de beton. Plăcile sunt așezate cu ajutorul mortarului de piatră naturală. Placa de beton trebuie să fie adecvată pentru așezarea plăcilor poligonale

01

În mod ideal, suprafața de montare trebuie să aibă o înclinație de 2%. Suprafața dalei de beton nu trebuie să prezinte impurități.

Montarea placilor poligonale pasul 01
Montarea placilor poligonale pasul 01
02

Înainte de montare, curățați bine suprafața cu o mătură. Înainte de prelucrare, periați plăcile poligonale cu apă curată într-o găleată și înlăturați toate bucățile libere de material. Astfel puteți monta plăcile în mod optim.

Montarea placilor poligonale pasul 02
Montarea placilor poligonale pasul 02

Imaginea de ansamblu

03

Puteți așeza plăcile de probă înainte de montare și le puteți marca folosind fâșii de bandă adezivă numerotate. Apoi fotografiați modelul și utilizați-l ca ajutor la montare.

Montarea placilor poligonale pasul 03
Montarea placilor poligonale pasul 03
04

Pentru îmbunătățirea aderenței, înainte de montarea plăcilor, pe dala de beton se aplică un șlam de fixare pe bază de ciment. Amestecați șlamul de fixare și mortarul pentru montarea pietrei naturale cu amestecătorul, conform informațiilor producătorului.

Montarea placilor poligonale pasul 04
Montarea placilor poligonale pasul 04
05

Imediat după ce ați montat plăcile, pe secțiuni, aplicați șlamul de fixare cu o pensulă pe dala de beton. Montarea ulterioară cu mortar pentru piatră naturală se face ud pe ud.

Montarea placilor poligonale pasul 05
Montarea placilor poligonale pasul 05

Montarea plăcilor poligonale

06

Mortarul pentru montarea pietrei naturale amestecat corect are o consistență rigidă. Dacă mortarul este prea subțire, plăcile învecinate se pot ridica. Aplicați stratul de mortar pe o suprafață pe care să o puteți acoperi complet cât timp mortarul este „descoperit”. Aplicați mortarul într-un strat gros de 4 cm.

Montarea placilor poligonale pasul 06
Montarea placilor poligonale pasul 06
07

Cel mai simplu mod de a obține un strat de mortar de grosime uniformă este să folosiți două șipci de lemn groase de 4 cm și o sculă de nivelat sau un dreptar cu care să nivelați stratul de mortar. După ce ați nivelat stratul de mortar, înlăturați cele două șipci de lemn.

Montarea placilor poligonale pasul 07
Montarea placilor poligonale pasul 07
08

Acum așezați plăcile poligonale în mortarul proaspăt și bateți-le ușor cu ciocanul din cauciuc. Cu ajutorul grosimii de 4 cm a mortarului puteți egaliza cu ușurință diferite grosimi de plăci. Rosturile nu se umplu cu mortar de montare!

Montarea placilor poligonale pasul 08
Montarea placilor poligonale pasul 08
09

Începeți montarea dintr-o margine. Aranjați deoparte plăcile cu muchii drepte. În cazul în care ați planificat aranjarea plăcilor poligonale și ați fotografiat-o (consultați „1. Pregătire”), puteți folosi acum această imagine ca model.

Montarea placilor poligonale pasul 09
Montarea placilor poligonale pasul 09
10

Puteți înfrumuseța modelul de montare printr-o așezare mixtă a plăcilor mari și mici. Lățimea rosturilor trebuie să fie unitară. În timpul montării, controlați alinierea suprafeței și înclinația folosind o nivelă cu bulă de aer.

Montarea placilor poligonale pasul 10
Montarea placilor poligonale pasul 10
11

Eliminați din rosturi excesul de mortar înainte de a se întări, folosind o mistrie de rosturi – până la minim 2 cm adâncime. Cel mai bine este să faceți acest lucru pe secțiuni, în timpul montării. Mortarul trebuie să fie întărit atunci când umpleți rosturile.

Montarea placilor poligonale pasul 11
Montarea placilor poligonale pasul 11

Umplerea rosturilor

12

După uscarea mortarului de montare, puteți umple rosturile. Amestecați mortarul pentru rosturi până când devine vâscos și turnați-l direct în rosturi. Cu cât lucrați mai cu precizie, cu atât mai bună va fi curățarea ulterioară a suprafeței. Pentru aceasta folosiți mereu apă curată și curățați până când obțineți o suprafață pavată fără peliculă de ciment.

Montarea placilor poligonale pasul 12
Montarea placilor poligonale pasul 12
13

La legătura cu peretele se rostuiește cu silicon permanent elastic pentru piatră naturală.

Montarea placilor poligonale pasul 13
Montarea placilor poligonale pasul 13

Sfaturi şi ponturi

 • Planificarea materialelor:
  Planificați cu 10 % mai mult material, pentru ca plăcile pentru margini să poată fi tăiate.
 • Aveți grijă la prelucrarea mortarului pentru piatră naturală:
  Evitați murdărirea inutilă a suprafeței atunci când prelucrați mortarul pentru piatră naturală și când umpleți rosturile. Merită să lucrați curat: Spălarea ulterioară devine considerabil mai ușoară.
 • Lucrul curat vă ușurează munca:
  Plăcile poligonale din cuarțit divizate natural sunt foarte atrăgătoare ca pardoseală de terasă. Evitați murdărirea inutilă a suprafeței atunci când prelucrați mortarul pentru piatră naturală și când umpleți rosturile. Și în acest caz merită să lucrați curat: Spălarea ulterioară va fi mult mai ușoară.
 • Pietre naturale:
  Pietrele naturale sunt produse prin conlucrarea naturii. Ele reprezintă amestecuri de diferite minerale. Produsele din piatră naturală au diferite culori, în funcție de tipul de piatră. Plăcile poligonale din cuarțit lasă o impresie specială atunci când sunt utilizate în amenajări exterioare. Pe lângă fascinația naturală a cuarțitului, acest material este și foarte adecvat ca pardoseală de terasă, datorită caracteristicilor sale practice.
 • Aceste caracteristici fac din plăcile poligonale din cuarțit pardoseala perfectă pentru terasă:
  suprafață divizată natural, muchii bătute manual, suprafață deosebit de antiderapantă, rezistente, rezistente la uzură, rezistente la îngheț, nuanțe calde de galben, grosime material: 1,2–2

Teme care v-ar mai putea interesa

Montarea dalelor de terasă

Asigurați-vă că terasa este pregătită pentru vară! Vă vom arăta cum să vă decorați curtea cu dale noi. Montarea dalelor de terasă, pas cu pas cu ajutorul echipei HORNBACH.