Instrucțiuni

Montarea dalelor de terasă

Timp de lectură 7 min.

Asigurați-vă că terasa este pregătită pentru vară! Vă vom arăta cum să vă decorați curtea cu dale noi. Montarea dalelor de terasă, pas cu pas cu ajutorul echipei HORNBACH.

1-3

Pregătirea pentru lucru

01

Marcați suprafața terasei cu un șnur de zidărie tensionat sau cu spray pentru marcaj. Adăugați la lungime și la lățime câte 20 cm.

terrassenplatten verlegen anleitung as 01
terrassenplatten verlegen anleitung as 01
02

Săpați suprafața la adâncimea necesară, astfel încât structura generală cu marginea de sus a plăcilor să aibă înălțimea dorită sub ușa terasei. Este necesară o înclinație de 2%, dinspre casă. Compactați suprafața cu placa vibrantă.

terrassenplatten verlegen anleitung as 02
terrassenplatten verlegen anleitung as 02
03

În funcție de structura terasei și de înălțimea lor, bordurile vor fi așezate pe suprafața compactată a solului sau pe stratul de protecție la îngheț. Cu șnurul de zidărie, marcați dimensiunea exactă a muchiilor interioare ale bordurilor cu înclinație. Amestecați betonul de amenajare peisagistică la umiditatea solului și aplicați-l în fâșii groase de 4-5 cm pe suprafața solului, pentru prima bordură. Așezați piatra, bateți cu ciocanul de cauciuc în beton și aliniați cu ajutorul nivelei cu bulă de aer. Formați cu mistria o pană de beton de cca. 10 cm înălțime și așezați pe ea următoarele borduri de-a lungul șnururilor tensionate.

terrassenplatten verlegen anleitung as 04
terrassenplatten verlegen anleitung as 04
04

În funcție de pardoseala de terasă, spațiul interior poate fi umplut acum cu material anti-îngheț și compactat. Rețineți că pe stratul de protecție la îngheț se mai aplică un strat de pavaj de prundiș gros de 4 cm. Dacă dalele de terasă se montează direct pe stratul de prundiș, acesta trebuie să fie plan și să aibă și înclinație. În cazul variantei de montare cu piloni, egalizarea se poate realiza și prin reglarea pe înălțime a pilonilor.

terrassenplatten verlegen anleitung as 05
terrassenplatten verlegen anleitung as 05
05

Pentru realizarea unei suprafețe cu prundiș plane, se montează șipci de nivelare și se aduc la înălțimea dorită. Cel mai bine puteți face acest lucru turnând un dig de prundiș pentru fiecare tijă în formă de T și introducând câte o tijă în formă de T în prundiș. Acum, cu ajutorul șnururilor, aliniați uniform șipcile de nivelare cu înclinația necesară.

terrassenplatten verlegen anleitung as 06
terrassenplatten verlegen anleitung as 06
06

Umpleți spațiul dintre șipcile de nivelare cu prundiș și nivelați suprafața cu o sculă de nivelat sau cu un dreptar. Apoi turnați prundiș pe următoarea secțiune și nivelați conform descrierii anterioare. După aceea puteți îndepărta șnururile.

terrassenplatten verlegen anleitung as 07
terrassenplatten verlegen anleitung as 07

Setarea înclinației

07

La înălțimea marginii superioare a terasei finite, fixați șnururi tensionate și aliniați-le orizontal. După un metru de lățime a terasei, marcați bordura la 2 cm sub șnur, cu bandă adezivă. Repetați acest pas după fiecare metru de lățime a terasei, cu alți 2 cm, până la capătul terasei. Fixați acum șnurul la înălțimea marcajelor. Astfel obțineți o înclinație uniformă de 2%.

terrassenplatten verlegen anleitung as 03
terrassenplatten verlegen anleitung as 03

Dale de terasă pe pat de prundiș

08

Dalele se montează dinspre margine, pentru a nu fi necesar să călcați pe suprafața cu prundiș.

1. Placă terasă
2. Pavaj de pietriș
3. Placă de beton
4. Material anti-îngheț
5. Bordură
6. Pană de beton

terrassenplatten verlegen anleitung as 08
terrassenplatten verlegen anleitung as 08
09

Lăsați față de margini o distanță între rosturi. Montați dalele întotdeauna cu o distanță uniformă între rosturi. Pentru aceasta utilizați distanțiere. Dalele de terasă pot fi montate cu rosturi încrucișate sau cu rosturi intercalate. Montați primul rând de dale în aliniament exact. Greșelile din primul rând de dale influențează toate rândurile care urmează. Bateți ușor dalele în patul de pietriș cu un ciocan de cauciuc.

terrassenplatten verlegen anleitung as 09
terrassenplatten verlegen anleitung as 09
10

În timpul montării, verificați cu nivela cu bulă de aer planeitatea între dale și aliniați-le dacă este necesar. Ridicați dalele bătute prea adânc și puneți puțin prundiș dedesubt.

terrassenplatten verlegen anleitung as 10
terrassenplatten verlegen anleitung as 10
11

După montare, îndepărtați distanțierele și măturați în rosturi pe diagonală pietrișul pentru rosturi. Depozitați surplusul de material pentru umplere și completați după stabilirea rosturilor.

terrassenplatten verlegen anleitung as 11
terrassenplatten verlegen anleitung as 11

Dale de terasă pe piloni

12

La această variantă de structură, dalele de terasă din piatră porțelanată se montează pe piloni reglabili. Avantaje: Pilonii se pot ajusta pe înălțime, iar distanțele dintre rosturi sunt stabilite prin separatoare.

1. Plăci terasa
2,. Postativ
3. Plaă beton
4. Portantă
5. Zonă scurgere
6. Material anti-îngheț
7. Bordură
8. Pană de beton

terrassenplatten verlegen anleitung as 12
terrassenplatten verlegen anleitung as 12
13

Pe suprafața cu prundiș pregătită, se așază mai întâi un strat universal de fibre împotriva buruienilor. Pe acesta se așază dale de beton, ca bază pentru piloni. Distanțele sunt date de formatul dalelor de terasă. Montați dalele de beton pe rânduri, în aliniament. Dacă dalele de terasă trebuie montate cu rosturi încrucișate, la fiecare punct de intersecție este necesar un pilon. La margine și în colțuri, separatoarele (distanțierele de rosturi) trebuie înlăturate parțial sau complet de pe reazeme. Le puteți îndoi ușor în locurile în care sunt prevăzute să se rupă. Poziționați pilonii pe margini cât mai în afară posibil, pentru ca dalele de terasă să acopere o suprafață cât mai mare.

terrassenplatten verlegen anleitung as 13
terrassenplatten verlegen anleitung as 13
14

Pilonii se înșurubează cu dalele de beton. Pentru aceasta faceți două găuri în dala de beton, introduceți diblurile și înșurubați pilonii cu dalele de beton, folosind șuruburi de oțel inoxidabil. Începeți montarea cu un pilon într-un colț.

terrassenplatten verlegen anleitung as 14
terrassenplatten verlegen anleitung as 14

Setarea înălțimii pilonului

15

Setați înălțimea pilonului în așa fel încât suprafața dalei să fie coliniară cu marginea superioară a bordurii. După ce ați înșurubat primul pilon, așezați o placă cu un colț pe reazem și apoi poziționați celelalte trei reazeme.

terrassenplatten verlegen anleitung as 15
terrassenplatten verlegen anleitung as 15
16

Lucrați cel mai bine pe rânduri și aliniați cu precizie rândurile.

terrassenplatten verlegen anleitung as 16
terrassenplatten verlegen anleitung as 16
17

Așezați întotdeauna un dreptar pe rândul de dale, pentru a verifica alinierea. Desfășurarea neregulată a primului rând de plăci va avea efect asupra întregii suprafețe a terasei și nu mai poate fi corectată mai târziu.

terrassenplatten verlegen anleitung as 17
terrassenplatten verlegen anleitung as 17

Debitarea dalelor

18

Prima dală din WPC nu poate fi fixată cu un clips pentru montare; de aceea fixați-o înainte de montare, verificați dacă dalele sunt cele corecte și dacă sunt deteriorate; dalele care au fost montate nu mai pot fi reclamate. Respectați indicațiile de montare ale producătorului. Dalele care nu au fost încă montate trebuie protejate atunci când le depozitați. În cazul dalelor stratificate, acoperirea cu folie duce la formarea umezelii, fapt care poate cauza eflorescențe. De aceea, până la prelucrare, depozitați dalele stratificate într-un loc protejat. Dala este mai întâi udată. Marcați apoi pe toate părțile dalei linia tăieturii de separare

terrassenplatten verlegen anleitung as 18
terrassenplatten verlegen anleitung as 18
19

Pentru decupare, utilizați un polizor unghiular cu disc de separare diamantat. Străpungeți placa mai întâi pe partea posterioară și apoi întoarceți-o. Acum, pe partea frontală, decupați de-a lungul marcajului până când obțineți o separare curată. După separare, spălați bucățile de placă cu apă curată, deoarece praful de șlefuire poate cauza pete.

terrassenplatten verlegen anleitung as 19
terrassenplatten verlegen anleitung as 19
20

La montarea dalelor de terasă aveți întotdeauna grijă ca acestea să nu se murdărească. Acoperiți cu o folie dalele deja montate. Nu mișcați dalele și mai târziu nu utilizați sare pentru dezghețare.

terrassenplatten verlegen anleitung as 20
terrassenplatten verlegen anleitung as 20

Sfaturi şi ponturi

  • Unealta potrivită:
    Utilizați un ciocan de cauciuc, care nu lasă urme și nu poate crăpa dalele.
  • Dimensiunea corectă:
    Dacă nu doriți să debitați nicio dală, suprafața încadrată de borduri trebuie măsurată cu precizie. Pe lângă dimensiunile dalelor, luați în calcul și lățimea rosturilor dintre dale și la margine. Dacă este necesar să debitați dale, începeți montarea cu dale întregi în locurile importante și care sunt bine vizibile și montați dalele debitate pe partea dinspre casă.
  • Ascunderea cantului:
    Cantul unei plăci separate nu va fi niciodată perfect exact. De aceea, montați întotdeauna dalele astfel încât acesta să nu sară în ochi – cel mai bine pe partea dinspre casă.

Teme care v-ar mai putea interesa

Construirea terasei din lemn

Vă place atât de mult lemnul, însă aveți nevoie de ajutor la construirea terasei? Cu HORNBACH beneficiați de instrucțiuni optime pas cu pas pentru construirea terasei dumneavoastră din lemn. În plus, avem pentru dumne ...citește mai mult