0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 29.03.2023 la ora 12:57. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Plantarea bulbilor

Timp de lectură 15 min.
Plantarea bulbilor

Nu suportați să mai vedeți pământul sterp și gri, copacii desfrunziți și gazonul palid. La finalul iernii sunteți pus pe fapte mari și abia așteptați să lucrați din nou în grădină. Iată că vine și timpul când apar vestitorii primăverii. Ghioceii și brândușele sunt primii care străpung crusta pământului. Însă o dată cu bulbii începe și un nou an de grădinărit. În sfârșit!

Bulbii

Bulbii desemnează părțile subterane ale unor plante. Bulbii conţin părţi care se pot dezvolta în plante cu flori minunate. Bulbii pot fi încadrați în două mari categorii: cei care înfloresc primăvara și cei care înfloresc vara.

Plante care înfloresc primăvara

Plantele care înfloresc primăvara se plantează toamna şi rezistă în timpul iernii geroase. Pentru a germina primăvara următoare, acestea chiar au nevoie de temperaturile scăzute din timpul iernii. Odată plantaţi, bulbii pot rămâne în pământ, vor înflori în fiecare an şi chiar se vor înmulţi.

Exemple de plante care înfloresc primăvara:

  lalelele, brândușele, narcisele, zambilele, ghioceii

plante care infloresc primavara

Plante care înfloresc vara

Plantele care înfloresc vara sunt foarte sensibile la îngheţ, motiv pentru care bulbii se plantează doar primăvara. Spre deosebire de bulbii plantelor care înfloresc primăvara, cei ai plantelor cu înflorire vara trebuie scoşi din pământ toamna, pentru a putea rezista peste iarnă şi pentru a înflori din nou anul următor. O excepţie este crinul. Acesta rezistă şi iarna şi poate fi plantat atât primăvara, cât şi vara.

Exemple de plante care înfloresc vara:

  daliile, begoniile, gladiolele, crinii

plante care infloresc vara

Soiuri de plante care înfloresc primăvara

Toamna este timpul de plantare! Bucurați-vă de zilele calde de toamnă în grădină și plantați bulbi minunați în diferite locuri. Bulbii sunt potriviți în special pentru persoanele care sunt mai puțin pasionate de grădinărit – se plantează rapid, înfloresc în fiecare an și se și înmulțesc. Vă prezentăm în continuare mai în detaliu cele mai cunoscute și mai iubite dintre plantele care înfloresc primăvara:

 • 
			branduse

  Impresionante în grup: Brândușele înfloresc între lunile februarie și martie în diferite nuanțe de galben, lila și alb. Sunt deosebit de atractive, în special atunci când sunt plantate în număr mare. Florile sub formă de cupă se deschid odată cu primele raze de soare, iar noaptea se închid din nou. Brânduşele sunt bine puse în evidenţă atât pe gazon, cât şi în straturile de flori, aici în combinaţie cu tufe.

 • 
			narcise

  Cresc îndreptate către soare: narcisele. Cunoscute și sub denumirea de clopoței de Paște, acestea înfloresc în lunile martie și aprilie. Caliciul lor marcant și galbenul strălucitor le fac inconfundabile. Există atât soiuri de narcise pitice, cât şi înalte. Cel mai bine este să plantați narcisele pitice în grupuri; soiurile mari vor ieși în evidență de la sine. Narcisele pot fi lăsate să se sălbăticească, chiar și pe gazon – însă în acest caz, trebuie să tundeți gazonul mai târziu.

 • 
			lalele

  Un clasic între bulbi: lalelele Lalelele sunt poate cele mai cunoscute flori de primăvară, iar paleta soiurilor este extrem de largă. Există soiuri cu înflorire timpurie, medie sau târzie; astfel, selecția corectă de lalele va înflori în straturile dumneavoastră din luna martie și până în luna mai. Există, de asemenea, un spectru impresionant de forme şi de culori ale florilor. Culoarea violet a soiului Queen of the Night este atât de întunecată, încât laleaua pare neagră.

 • 
			zambile

  Adoratoare parfumate ale soarelui: zambilele Zambilele preferă un loc însorit. Parfumul lor este îmbătător, iar dacă nu se usucă, perioada de înflorire este relativ lungă. Zambilele încep să înflorească din luna martie. Acestea se diferenţiază de celelalte flori de primăvară, în special prin forma inflorescenţei.

  Sfat: sprijiniți florile mari ale zambilelor cu un băț, de ex. din bambus, pentru a nu se apleca.

 • 
			coroana imperiala

  Cu adevărat împărătească în stratul primăvăratic: coroana imperială Cu înălţimea sa de creştere impresionantă, de aproape un metru şi cu florile caracteristice, coroana imperială atrage toate privirile! Aceste plante ies în evidenţă şi plantate individual, dar şi grupate în jurul altor flori de primăvară. Perioada de înflorire este în lunile aprilie şi mai.

  Dar atenție: aceste plante sunt foarte pretențioase. Dacă nu au suficientă lumină solară directă și un sol bogat în nutrienţi, uneori refuză să înflorească.

Când să plantez bulbii?

Bulbii au nevoie de puțin timp în avans. Aceasta înseamnă că trebuie să-i plantați suficient de devreme, pentru a înflori în sezon.

Bulbii florilor de primăvară trebuie plantați încă din perioada septembrie-decembrie, pentru a vă bucura de flori în primăvară.

Bulbii florilor de vară trebuie plantați până la sfârșitul lunii mai, însă abia atunci când nu mai există riscul ca solul să înghețe.

Plantarea bulbilor de flori de primăvară - nimic mai simplu:

 • Timp de plantare: Bulbii florilor de primăvară pot fi plantaţi din luna septembrie şi până în luna decembrie, inclusiv.
 • Loc de plantare: Acești bulbi pot fi plantați în orice loc în care primăvara ajung cel puțin câteva raze de soare și unde solul nu este prea compactat. Apa de ploaie trebuie să se poată scurge bine.
 • Plantarea bulbilor: Aerați pământul și săpați o gaură, de ex. cu un plantator de bulbi, și așezați bulbul în gaură în poziție dreaptă. Udați apoi imediat locul, pentru a stimula formarea rădăcinilor și pentru ca plantele să reziste la frig și la îngheţ.

plantarea bulbilor de flori de primavara
Adâncime de plantare: O regulă simplă spune că un bulb se plantează la o adâncime care este de două ori înălțimea sa.
 • Distanța dintre plante: În cazul bulbilor mari trebuie să respectați o distanță de 12 cm, iar în cazul celor mici, o distanță de 5-7 cm. Puteți planta bulbii la distanţe egale sau diferite, după cum doriți.
 • Îngrijirea plantei: Când încep să se veștejească, tăiați floarea și tija, pentru ca planta să-și depoziteze toate resursele în bulb, pentru a înflori și mai frumos anul următor. Dacă doriți să vă bucurați și anul următor de florile dumneavoastră, nu puteți totuși renunța la fertilizare. În rest, bulbii necesită foarte puţină îngrijire.

Bujorul, Floarea Națională a României

Bujorul este în mod oficial Floarea Națională a României. Legea 285/2022, care atestă această titulatură, a intrat în vigoare pe 27 octombrie 2022. Astfel, este de așteptat ca bujorii să devină tot mai întâlniți, inclusiv în parcuri și grădinile publice, acolo unde administrațiile locale pot amenaja spații rezervate cultivării florii de bujor.

Mai mult, bujorii sălbatici sunt ocrotiți prin lege și este interzisă distrugerea sau colecționarea lor. Potrivit noii legi, autoritățile locale pot sprijini material și logistic întreținerea și protejarea rezervațiilor naturale de bujor românesc (Paeonia peregrina, var. romanica), specie întâlnită îndeosebi în pădurile de câmpie sau la marginea acestora, în Dobrogea, Muntenia și sudul Moldovei. Floarea cu frunze în formă de lance și petale roșii poate fi găsită și în Parcul Natural Comana și în Pădurea Troianu, din județul Teleorman (Rezervație Naturală, începând cu anul 2004, care se întinde pe 71 de hectare).

Administrațiile publice locale pot organiza anual expoziții florale, de pictură sau festialuri unde bujorul să fie figura centrală și, de asemenea, este încurajată amenajarea unor alei unde bujorul să fie floarea peisagistică urbană.

Bujori la HORNBACH

Tipuri de plante care înfloresc vara

 • 
			dalii

  Dalii

  Acestea sunt sensibile la îngheț, de aceea bulbii trebuie plantați în aprilie și scoși din pământ în noiembrie. Bulbii pot fi depozitați în beci pe timp de iarnă. În locurile însorite și cu un sol bogat în humus și nutrienți, ele cresc înalte de până la 1,30 m. Perioada lor de înflorire este de la finalul lunii iunie și până la primul îngheț. Există numeroase tipuri de dalii, care se deosebesc foarte mult și din punct de vedere optic.

 • 
			gladiole

  Gladiole

  Gladiolele sau florile-sabie cresc înalte de până la 1,50 m dacă sunt plantate în solul potrivit. Solul ar trebui să fie permeabil. Ar fi ideal să fie și bogat în nutrienți și ușor umed. În afară de aceasta, locul de amplasare trebuie să fie și însorit. Astfel gladiola va înflori de la finalul lunii iunie până în septembrie, în diferite culori. Ea este însă sensibilă la îngheț, iar bulbul trebuie scos din pământ după perioada de înflorire.

 • 
			crini

  Crini

  Existe peste 100 de tipuri de crini și mult mai mulți hibrizi. Unul dintre ei – crinul de pădure – este aclimatizat chiar și în Germania. Înălțimea depinde foarte mult de tipul de crin, unii putând ajunge chiar și până la 2,40 m. Cel mai bun loc de amplasare a crinului depinde de tipul său. De aceea, ar trebui să vă informați cu exactitate atunci când îl cumpărați. Bulbii pot fi plantați în perioada septembrie-martie, nefiind sensibili la îngheț.

Plantarea bulbilor de flori de vară - nimic mai simplu:

 • Timp de plantare: Bulbii florilor de vară pot fi plantați de îndată ce a trecut orice pericol de îngheț nocturn. Aceștia ar trebui să fie deja plantați până la finalul lunii mai.
 • Loc de plantare: Plantați bulbii florilor de vară în locuri însorite și în pământ permeabil la apă. Apa care băltește poate determina mucegăirea bulbilor.
 • Plantarea bulbilor: Aerați bine solul, faceți găuri cu plantatorul și așezați bulbii în poziție dreaptă. Udați locul imediat după plantare, pentru ca bulbii să formeze mai rapid rădăcini.
Adâncime de plantare: Și aici se aplică regula generală conform căreia bulbii florilor de vară se plantează la o adâncime care este de două ori înălțimea lor. Există, totuși, o excepție. Begoniile și daliile trebuie plantate chiar sub suprafața solului.
 • Distanța între plante: Între bulbii mici se lasă o distanță de 10 cm . La plantarea gladiolelor se lasă între ele 12 cm, la begonii 25 cm, la crini 30 cm, iar la dalii 40 cm.
 • Îngrijirea plantei: Dacă primăvara este foarte uscată, trebuie neapărat să mențineți pământul umed. Bulbii trecuți pot fi refolosiți anul următor. Pentru aceasta trebuie însă să-i scoateți din pământ și să-i depozitați într-un loc uscat și întunecat, până la următoarea plantare.

Păstrarea corectă a bulbilor

Bulbii care nu pot rămâne în pământ după înflorire trebuie dezgropați și depozitați până la următorul sezon. Pentru aceasta, tăiați florile imediat ce s-au veștejit. Dacă s-au veștejit și frunzele și tija, puteți scoate bulbii din pământ. Bateți bine bulbii pentru a scutura pământul și aveți grijă ca bulbii să fie uscați.

Cel mai bine este să depozitați bulbii într-o cutie de carton. Așezați-i în straturi separate cu o hârtie de ziar și așezați cutia de carton într-un loc uscat și răcoros.

Bulbi decorativi

Bulbii cu frunze sunt un element decorativ apreciat și, datorită culorii lor verzi luminoase, aduc puțină atmosferă de primăvară în locuința dumneavoastră în lunile de iarnă.

Dacă nu doriți să renunțați la grădinărit nici pe timp de iarnă, vă puteți cumpăra bulbi pe care să-i plantați în diferite vaze, cești sau ghivece. La mare căutare sunt vasele cu aranjamente din diferiți bulbi. În acest caz, bulbii se introduc în pământ doar pe jumătate sau se așază direct într-o vază, fără pământ.

Pentru acest tip de aranjament sunt adecvate în special zambilele, lalelele și narcisele, pe care le puteți combina indiferent de culoare.

bulbi decorativi

Iată cum puteți crește bulbi în vase de sticlă

Pentru o vază frumoasă cu bulbi aveți nevoie de următoarele:

  un vas mare sau o vază mare plată din sticlă, bulbi de zambile, lalele sau narcise, eventual pietre

Pentru ca bulbii să poată forma rădăcini, aceștia trebuie să aibă contact cu apa. Bulbii, ca atare, nu trebuie să intre în contact cu apa, deoarece pot putrezi.

Puteți pune pietre în vas, turnând apoi apă și așezând bulbii pe pietre. Dacă puneți mai mulți bulbi într-un vas, aceștia nu trebuie să se atingă, iar între ei trebuie păstrată o distanță de doi până la trei centimetri.

Vasul cu bulbi trebuie așezat timp de aprox. o lună într-un loc răcoros și întunecos. Apoi le puteți oferi mai multă lumină. Întrucât florile cresc în direcția soarelui, vasul trebuie rotit câte puțin în mod regulat.

bulbi in vase de sticla

Sfaturi și ponturi privind bulbii

Cu mixul de bulbi aveți puțin de lucru, la costuri mici. Odată plantați, aceștia vor înflori în fiecare an, deoarece plantele se înmulțesc de la sine și se extind.

Potrivite în acest scop sunt în special suprafețele de sub arbori și conifere, sau de lângă aceștia, unde nu prea crește nimic. Însă primăvara aceste suprafețe beneficiază de suficientă apă și lumină. Pentru o creștere naturală a florilor, aruncați doar o mână de bulbi pe gazon sau în straturi și plantați-i acolo unde au căzut.

sfaturi bulbi

Dacă luați în considerare momentele de înflorire ale tipurilor individuale de bulbi, veți avea mereu flori noi în grădină timp de jumătate de an. Începutul primăverii va fi marcat de ghiocei, urmând apoi brândușele, narcisele, lalelele, coroanele imperiale și usturoiul ornamental.

Dacă marcați stratul cu etichete, primăvara veți evita deteriorarea bulbilor încă necrescuți. Puteți planta bulbii și în ghivece, cutii sau alte vase pe care să le așezați unde doriți.

Afară există pericolul ca florile să fie dărâmate de vânt. Din acest motiv, ar trebui să alegeți bulbi cu tije puternice, nu foarte lungi.

Prin metoda lasagna puteți planta bulbi pe suprafețe mici sau puteți obține vase cu bulbi deosebiți.

Bulbi

Iată cât este de simplu: La metoda lasagna, se plantează în pământ diverși bulbi, în mai multe straturi și cu o decalare în ceea ce privește perioada de înflorire și înălțimea de creștere. Marcați locurile în care ați plantat fiecare bulb, folosind bețișoare, și asigurați-vă că bulbii din următorul strat sunt întotdeauna plasați între acestea. Pământul dintre straturi trebuie să fie mereu dublu ca înălţime față de înălţimea bulbilor aflaţi dedesubt.

Sfat

Plantele care cresc înalte, precum narcisele și lalelele, ar trebui să formeze stratul cel mai de jos, iar bulbii de la florile mici, precum brândușele sau zambilele, ar trebui să fie plasați în stratul superior.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus