Planificarea răsadurilor de flori

Pentru ca grădina dumneavoastră să înflorească pe tot parcursul anului în culorile preferate, nu ar trebui să neglijați planificarea răsadurilor de flori.

Cel mai bine este să procedați în trei pași:

1. Stabiliți locul și mărimea

2. Alegeți plantele și așezarea acestora

3. Planificați întreținerea care va fi necesară

După ce ați reflectat la toate aceste puncte importante, puteți să vă apucați de treabă.

Stabilirea locului și mărimii răsadului de flori

Stabiliți mărimea răsadului de flori în funcție de mărimea grădinii dumneavoastră. Simultan vă gândiți și la forma pe care să o aibă răsadul. Dacă restul grădinii este de formă dreptunghiulară, un răsad de flori cu linii curbe poate conferi grădinii o notă mai lejeră. Asigurați-vă că toate zonele răsadului sunt ușor accesibile. În acest scop, adaptați mărimea ori planificați alei.

Locul de amplasare al răsadului de flori depinde și de florile pe care le veți alege.' Dacă doriți să plantați mai ales flori care necesită mai multă lumină, răsadul trebuie și el să aibă o expunere la soare corespunzătoare. Abordarea inversă este să căutați plante care se potrivesc condițiilor de lumină din grădina dumneavoastră.

Alegerea plantelor și așezarea acestora

Nu există reguli fixe pentru plantarea răsadurilor de flori. Frumos și bun este ceea ce vă place. Trebuie însă să aveți grijă ca florile plantate împreună să aibă cerințe similare în ceea ce privește locul de plantare. Pentru ca răsadul de flori să arate cât mai bine, faceți o schiță, în care să notați unde veți planta florile.

Țineți cont și de perioadele diferite de înflorire. Puteți amenaja răsadul pentru a avea plante care înfloresc pe tot parcursul anului. Ar fi păcat ca vara să înflorească toate plantele, iar toamna să nu vă mai bucurați de nicio floare.

Florile pentru răsadul de flori pot fi încadrate în mai multe categorii:

  tufe, flori cu bulbi, flori de vară anuale
Tufele și florile cu bulbi sunt perene. Cu alte cuvinte, odată ce le-ați plantat, nu necesită multă îngrijire. Florile de vară anuale trebuie plantate în fiecare an. Ceea ce nu înseamnă numai muncă, ci și costuri. Partea bună este că puteți modifica paleta cromatică a răsadului de flori în fiecare an.

alegerea plantelor si asezarea acestora

Puteți amenaja răsadul și în funcție de culori. Puteți planta fie culori asemănătoare, de ex. diferite nuanțe de roșu și roz, sau optați pentru varianta multicoloră și plantați împreună mai multe culori.

De asemenea, vă puteți juca și cu forma de creștere a plantelor. Dacă plantați flori ce cresc drept în sus alături de unele care se apleacă la pământ, răsadul dumneavoastră va prezenta o variație atrăgătoare. Jucați-vă puțin cu forma de creștere a florilor.

De exemplu, este monoton să alegeți numai flori cu frunze foarte mari.

Sfat

Dacă combinați în răsad mai multe soiuri de flori, plasați plantele mari în spate și cele cu o înălțime de creștere mai mică în față. În acest fel, ele nu se acoperă reciproc și, ceea ce este cel mai important, nu își răpesc lumina.

Alegerea florilor de grădină în funcție de locație

Este important să alegeți florile și în funcție de locul în care le veți planta.

Locul potrivit este decisiv pentru creșterea și sănătatea plantelor. A planta un nemțișor într-un colț de grădină ferit de soare,este o greșeală la fel de mare ca plantarea în plin soare a unui crin-de-toamnă (hosta) iubitor de umbră. În cel mai rău caz, florile plantate în locul nepotrivit vor muri. Lumina este la fel de vitală ca și apa.

loc plantare flori

În continuare câteva exemple de flori sezoniere, tufe și plante cu bulbi iubitoare de umbră și de soare:

  Sporul-casei Coleus Begonia cerată Nu-mă-uita
  Impatiens Noua Guinee Lobelie Begonia cerată Primulă Tropaeolum (conduraș) Lobularia maritima Micșunea
  Pelargonie Petunien Crăiță Gura-leului Cârciumăreasă Salvia roșie Verbenă Cosmos Ochiul-boului
  Barba-popii Epidemium Vinariță Crucea-voinicului Crin-de-toamnă (Hosta) Plămânărica Rodgersia Tiarella cordifolia Vinca Diferite ferigi
  Aconitum Alchemilla Căldărușă Astilbe Bergenia Campanula Cerceii-doamnei Numeroase soiuri de geranium Trandafirul-Crăciunului Heuchera Coada-cocoșului
  Nemțișor Bujor Echinacea Ochiul-boului Garoafă Coada-șoricelului Coreopsis Tătărnică Iris Hylotelephium Numeroase soiuri de ierburi
  Anemonă-de-iarnă Lușcă
  Anemonă Floarea-paștelui Lăcrămioară Brândușă Cyclame Narcisă
  Lalea Dalie Coroana-imperială (Fritillaria imperialis) Zambilă Crin Allium

Sfat

Dacă vă doriți o varietate și mai mare în răsadul dumneavoastră, puteți combina plantele și cu arbuști care înfloresc. Atunci îi puteți învecina și cu tufele.

Întreținerea răsadului de flori

Răsadul de flori are întotdeauna nevoie de întreținere, însă puteți influența volumul de muncă necesar. Bineînțeles, cu cât răsadul este mai mare, cu atât va presupune mai multă muncă. Dacă vă decideți însă asupra plantelor cu creștere lentă, puteți reduce volumul de muncă.

Puteți stopa răspândirea buruienilor, instalând o membrană în sol. Aceasta permite apei și aerului să circule, însă oprește buruienile. Un strat de mulci vă poate ajuta, de asemenea, să țineți în frâu plantele care nu au ce căuta în răsad.

intretinerea stratului de flori

Așa vă amenajați răsadul de flori

Aveți deja planul pentru răsadul de flori? Ați ales plantele, ați desenat schița și v-ați gândit la cum veți distribui plantele? În acest caz, puteți trece la treabă. Să mergem în grădină! Cel mai bine este să amenajați răsadul de flori primăvara, după ce înghețul a trecut și solul începe să se încălzească.

pregatirea solului

Pregătirea solului

Verificați mai întâi proprietățile solului. Dacă pământul este foarte argilos și nu lasă apa să se scurgă, ar trebui să înglobați nisip și o porție serioasă de compost. Pământul devine astfel mai permeabil, iar compostul aduce un aport de nutrienți importanți.

Sfat

După ce ați pregătit solul, lăsați-l să stea circa o săptămână. În acest timp, semințele de buruieni ajunse la suprafața solului apucă să încolțească. Puteți apoi îndepărta ușor buruienile crescute, înainte de a planta florile.

Plantarea florilor

După ce solul este pregătit, așezați toate plantele pe poziții, conform schiței. Acum încă mai puteți corecta amplasamentul.

Când sunteți mulțumit de aranjament, scoateți plantele din ghivece și scufundați balotul de rădăcini într-o găleată cu apă, până când nu mai ies bule de aer. Atunci balotul s-a îmbibat bine de apă.

Cu o lopată mică, săpați o gaură de plantare, așezați floarea în groapă și umpleți-o cu pământ. Apăsați puțin pământul. Prima plantă este deja pe poziție. Încă un jet zdravăn din stropitoare, apoi treceți la următoarea plantă.

Procedați în acest mod până când ați plantat flori în tot răsadul.

plantarea florilor

Îngrijirea corectă a răsadului de flori

Mulci

Un strat de mulci instalat în răsadul de flori are multiple avantaje.

  Solul este protejat de arșiță și frig. Stratul inferior este descompus de microorganisme și furnizează solului humus. Buruienile nu sunt lăsate să crească.

Atenție!

Nu toate plantele se înțeleg bine cu mulciul. Trandafirilor, tufelor și florilor de vară nu le place. În cazul acestor plante, lăsați solul liber.

Suport pentru plantele mari

Atunci când plantele mari au un număr foarte mare de flori, se poate întâmpla ca tijele să nu poată suporta greutatea acestora. Pentru a preveni ruperea tijelor sau lăsarea florilor până aproape de pământ, puteți da plantelor o mână de ajutor.

Suporturile sau mici împletituri de nuiele pot ajuta plantele să rămână drepte. Dacă aplicați mai puțin îngrășământ, contribuiți, de asemenea, la o mai bună stabilitate, deoarece îngrășământul forțează creșterea, deseori în detrimentul tulpinilor.

În plus, asigurați-vă că plantele mai vulnerabile sunt protejate. Atunci când plouă, florile se îmbibă de apă și devin și mai grele.

suport pentru plantele mari

Udare

Dacă nu vă place să udați sau uitați uneori acest lucru, ar trebui să plantați în răsad multe tufe. Marele avantaj al tufelor este că nu au nevoie să fie udate prea des. În cazul lor, se aplică regula:

udat mai rar, dar temeinic.

Dacă nu a plouat o perioadă mai îndelungată, ar trebui să mai udați din când în când și cu furtunul. În rest însă, răsadurile se descurcă și singure. Atunci când udați, este important să udați temeinic, pentru ca rădăcinile să crească adânc în pământ.

Ideal este să udați dimineața devreme, fără a uda prea tare frunzele.

Fertilizarea

Prima porție de îngrășământ o oferiți florilor direct la plantare. Adăugați îngrășământ pentru răsaduri și balcon direct în groapa de plantare.

Semănatul florilor

Dacă vă decideți să semănați florile, nu veți avea nevoie de îngrășământ la semănat. Cel mai bine folosiți pământ pentru cultivare, care conține toate cele necesare florilor pentru a germina.

Florile au nevoie de nutrienți mai ales în perioada de înflorire. Atunci ar trebui să le fertilizați în mod regulat. Un îngrășământ lichid este exact ceea ce trebuie. Mai ales atunci când ați plantat alăturat flori cu o perioadă de înflorire diferită, puteți folosi țintit îngrășământul lichid și aplica numai acelor plante care au nevoie.

Frecvența fertilizării depinde de condițiile locale și de tipul de îngrășământ. Respectați întotdeauna instrucțiunile de pe ambalaj.

Atenție, comestibil!

Există unele plante, ale căror flori le puteți mânca și care sunt o veritabilă atracție, atât optică, cât și gustativă. Atunci când plantați, de exemplu, lavandă, conduraș, crăițe aromate sau hibiscus, ar trebui să folosiți numai îngrășământ organic.

Retezare

Nu interveniți prea repede cu foarfeca. Când primele plante pentru răsaduri s-au ofilit, suntem înclinați să le tăiem repede. Înfrânați-vă, pentru că tăiatul prea devreme slăbește planta. Plantele depozitează în rădăcini toate substanțele valoroase, care se mai găsesc încă în părțile ofilite. După ce frunzele au devenit complet maro, le puteți tăia.

Cel mai bine este să așteptați până la mijlocul lunii noiembrie și să tăiați atunci florile perene până aproape de pământ. După ce ați îndepărtat toate resturile de la plante, afânați puțin pământul cu grebla. Mai ales tufele vor fi bine pregătite pentru somnul de peste iarnă.

Ghidul nostru despre tufe cuprinde toate informațiile importante despre tăierea și îngrijirea tufelor.

Protejarea plantelor pe timp de iarna

Protecţie pentru iarnă

Dacă v-ați decis asupra tufelor perene și florilor cu bulbi, acestea sunt deja plantate pentru următoarea iarnă, însă în anumite condiții trebuie să le protejați pentru a trece cu bine iarna.

Mai ales iernile umede pot fi problematice pentru tufele cu flori și plantele cu bulbi. Ar trebui să le acoperiți cu un strat gros de frunze uscate.

Plantelor cu tije lemnoase, cum ar fi lavanda, nu le plac iernile uscate și vântoase. Cel mai bine le protejați cu un strat de cetină.

Teme care v-ar mai putea interesa