Ce sunt mai exact tufele?

Tufele se plantează în grădini de sute de ani. Nu atât pentru aspectul lor frumos, ci pentru a fi utilizate ca plante medicinale. Tot ceea ce era necesar pentru dulapul de medicamente creștea în grădină. În prezent, tufele din majoritatea grădinilor au mai degrabă un scop decorativ, cu toate acestea multe dintre ele au un efect vindecător.

Tufele sunt plante erbacee perene, ale căror părți aeriene nu sunt lemnoase, la fel ca la copaci și arbuști. Ele rămân moi și, de obicei, mor după perioada de vegetație. Dar acest lucru nu înseamnă că în acel moment ele trebuie să fie înlocuite.

Aceste plante perene sunt speciale și pentru faptul că sunt foarte dinamice. În cursul unui an, ele se schimbă foarte repede de la înverzire până la florile strălucitoare.

 • cosor

  Cosor

 • campanula din muntii Carpati

  Campanula din Munții Carpați

 • palaria soarelui

  Pălăria soarelui

 • mac

  Mac

 • coreopsis

  Coreopsis

 • lavanda

  Lavandă

din

Locurile și habitatul tufelor

  ușor umbrită și în penumbră potrivită pentru arbuști de pădure, atmosferă calmă și relaxată. Solul este deosebit de bogat în humus datorită frunzelor căzute din copaci
  Ferigi, tufe ornamentale cu foliaj bogat, cum ar fi crinul de toamnă și degețelul roșu, ierburi, tufe de acoperire a solului, precum fragii
  zona densă de arbuști începe să dispară, devenind crâng deschis și zonă de margine, condițiile de lumină alternează adesea – mai multă lumină decât în zona de arbuști foarte bogată în humus
  Ciocul-berzei, bergenia, degețelul roșu, heuchera, dedițel de pădure etc
  Poienițe sau liziere de ierburi înalte – suprafețe pe care nu cresc arbuști, condiții similare ca în habitatul cu pietriș, valoarea pH-ului solului are o influență deosebită, solul este adesea calcaros și uscat
  Salvia nemorosa
Dacă solul conține puțini nutrienți și este acid, atunci este vorba de un spațiu deschis, cu caracter de șes:
  Limba-peștelui (Armeria) coada-racului (Potentilla)
  zidărie ușor stratificată, paturi de prundiș sau pietriș, jgheaburi sau locuri acoperite în apropierea casei, tufele adecvate sunt adesea argintii, păroase, cu frunze cărnoase
  Cimbru, cosor, brumărele, floarea grasă, mărgelușe
  sol profund, bogat în humus, nutrienți, mențineți suprafața solului prin prășire, săpare sau mulcire, tufele principale și tufele însoțitoare se combină la plantarea în grup, locație însorită
Tufe principale:
  Bujori cu flori roz, nemțișor de grădină, brumărele, ochiul-boului, iriși, mac.
Tufe însoțitoare:
  Ochiul-fetei, crețișoară, căpșuni de aur, campanulă

Fertilizarea și udarea corectă a tufelor

Fertilizarea

Diferitele habitate ale tufelor joacă un rol important la fertilizare. Plantelor de preerie și de stepă trebuie să li se asigure puțin îngrășământ organic, doar la câțiva ani. Tufele ornamentale și tufele pentru straturi sunt mai pretențioase și necesită mai mulți nutrienți.

Prin urmare, fertilizați-le anual – ideal cu îngrășământ special pentru tufe. Întrucât tufele rămân în același loc mai mulți ani, nu le dăunează nici dacă le oferiți ocazional o cură cu biostimulator și pământ proaspăt de plante.

Udare

În anul de plantare ar trebui să vă asigurați că plantele sunt udate uniform în toate habitatele. Și în anii următori trebuie să udați tufele ornamentale și pentru straturi în perioadele mai mari de uscăciune. Celelalte soiuri fac față singure datorită împărțirii în diferitele habitate. Economisiți efort!

udarea plantelor perene

Rezistența la iarnă și tăierea tufelor

Majoritatea tufelor sunt rezistente la iarnă și înmuguresc mai mulți ani. Unele soiuri, de exemplu, cele apropiate de sol sunt veșnic verzi și își păstrează frunzele tot timpul anului.

Strategiile de iernare sunt însă similare în toate cazurile. Energia plantelor este încorporată în organele de supraviețuire. Acestea pot să fie aeriene sau subterane, de ex. sub formă de rizomi, tuberculi, bulbi sau stoloni (lăstari). De aceea, nu trebuie să eliminați resturile plantelor moarte până la sfârșitul lunii februarie. Ele le oferă plantelor protecția necesară împotriva frigului.

Tăiați-le la începutul lui martie și apoi lăsați-le să înmugurească din nou. În timpul iernii, ar trebui să acoperiți unele tufe cu un material geotextil sau câteva crenguțe.

Multe tufe cu perioada de înflorire vara sunt remontante, ceea ce înseamnă că pot înflori și a doua oară. În acest sens, după prima înflorire, trebuie să tăiați tulpinile uscate, ceea ce le stimulează să înflorească a doua oară.

taierea plantelor perene

Amenajarea grădinii de ierburi perene

Dacă doriți să amenajați o grădină cu tufe, aveți la dispoziție un sortiment uriaș de culori, forme, structuri, texturi și parfumuri diferite. Pentru ca grădina dumneavoastră de ierburi perene să arate cât mai frumos în fiecare an, trebuie să fiți atent la momentul adecvat pentru plantare. Există tufe potrivite pentru fiecare anotimp. Planificați astfel încât să înflorească mereu ceva pe tot parcursul anului. Astfel, nu vor fi intervale goale!

Sfat

Dacă amenajați o nouă grădină sau doriți să o rearanjați, are sens să vă gândiți la un concept de grădină în care sunt luate în considerare elementele de bază. Dacă aveți nevoie de asistență în acest scop, puteți contacta specialiștii noștri din magazin. Aceștia vă vor ajuta să obțineți o structură optimă a grădinii dumneavoastră de plante perene.

La HORNBACH puteți găsi tot ceea ce este necesar în privința tufelor. Aici veți găsi un sortiment uriaș de tufe de diferite dimensiuni și pentru habitate individuale. Și dacă doriți să amenajați un strat de tufe colorat încă de la începutul primăverii, puteți adăuga în strat și câțiva bulbi de flori. Brândușele, narcisele, coroana imperială și lalelele conferă accente colorate atunci când tufele nu sunt încă înflorite.

Teme care v-ar mai putea interesa