Instrucțiuni

Sisteme de garduri - Planificare și construcție

Timp de lectură 8 min.
Sisteme de garduri - Planificare și construcție

Sistemele de gard sunt practice și asigură o protecție vizuală optimă, astfel încât vă puteți bucura netulburat de sfera dumneavoastră privată din grădină. La Academia meșterului HORNBACH, vă arătăm pas cu pas cum să realizați un sistem de gard!

2

Planificare

01

Construirea cu un sistem de gard oferă multe posibilități. Este neapărat necesar să planificați totul cu atenție, astfel încât să aveți toate cele necesare la îndemână. Lucrați neapărat în doi, altfel activitatea se va dovedi o adevărată provocare. Marcați pe perete locul de unde trebuie să înceapă gardul. Trasați de aici traseul gardului, folosind o sfoară pentru zidărie. Lăsaţi sfoara puţin mai lungă.

Apoi așezați echerul pentru construcții între casă și sfoară și aliniați-o în unghi drept față de peretele casei. La lungimea planificată adăugaţi încă o parte semnificativă de sfoară, legaţi-o de un țăruș de delimitare şi bateţi țărușul în pământ.

Pentru măsurarea distanțelor mari folosiți o ruletă. În punctul de intersectare planificat, întindeți o sfoară după acelaşi principiu. Aceasta trebuie să treacă în unghi drept față de prima, așadar folosiți și aici echerul. Sfoara trebuie să fie la distanţă faţă de sol. Pentru realizarea găurilor pentru stâlpi, marcați mijlocul găurilor cu o ancoră pentru sol; pe sfoară puteți atașa suplimentar o bucată de bandă adezivă.

sistem de gard 1
sistem de gard 1
02

Verificaţi dacă terenul este înclinat. Cea mai ușoară metodă de a verifica este folosind un furtun de nivel. Plasați furtunul transparent, umplut cu apă, de la începutul până la capătul respectivei distanțe şi curbați în sus capetele. Nivelul apei trebuie să fie întotdeauna la aceeași înălțime la ambele capete. Acum puteți marca această înălțime la ambele capete, de ex. pe fațada casei și pe un par din lemn pe care l-ați fixat. Pornind de la aceste marcaje măsuraţi distanţele până la sol şi vedeţi imediat dacă solul este înclinat şi dacă trebuie să ajustaţi gardul în funcţie de teren.

sistem de gard 2
sistem de gard 2
03

Înainte de a începe lucrul, vă sfătuim să întindeți totul pe jos. Stabiliți din ce elemente doriți să construiți gardul. Aveți nevoie de stâlpi, plinte de nut și, în funcție de preferințe, de elemente decorative. Realizați mai întâi un montaj de probă, pentru a vă da seama cât de lungi trebuie să fie plintele de nut. Acestea trebuie scurtate pe măsură puțin mai târziu.

sistem de gard 3
sistem de gard 3

Construirea sistemului de gard

04

Începeți montajul cu conexiunea la perete. Tipul de construcție al peretelui dictează ce șuruburi și dibluri veți folosi. Atunci când folosiți o ancoră cu șurub, piulițele trebuie strânse. Pentru ca aceasta să nu iasă în afara stâlpului, ele vor fi îngropate. În acest scop, va trebui să folosiți un burghiu Forstner pentru a da găuri de diametrul filetului, astfel încât piulița și șaiba să nu iasă în afară după înșurubarea elementului. În mijlocul orificiului se va da mai apoi gaura pentru ancora cu șurub.

sistem de gard 4
sistem de gard 4
05

După ce ați realizat perforațiile necesare de fixare, așezați stâlpul în poziție perpendiculară față de marcajul de pe perete, astfel încât să nu atingă podeaua. Pentru a vă ajuta la montaj, puteți așeza sub stâlp o bucată de lemn, pe care o veți îndepărta ulterior. După ce v-ați asigurat că stâlpul este poziționat corect, puteți găuri peretele cu un burghiu, în dreptul perforației din mijloc. Puneți apoi stâlpul deoparte și realizați orificiile pentru dibluri în perete. Diametrul și adâncimea depind de dimensiunea ancorei cu șurub. Acum puteți fixa stâlpul cu ajutorul ancorei cu șurub, folosind orificiul din mijloc. Nu strângeți încă cu totul piulița. Îndreptați încă o dată stâlpul și marcați poziția celorlalte găuri. Apoi întoarceți stâlpul și realizați orificiile. Acum readuceți stâlpul în poziția corectă și prindeți-l cu șuruburi.

sistem de gard 5
sistem de gard 5
06

De stâlp se prinde plinta de nut. Aceasta se montează în funcție de înălțimea șipcilor folosite. Realizați orificiile de fixare pe plinta de nut, iar astfel, aceasta se va putea prinde mai ușor cu șuruburi. Mai întâi fixați plinta de nut la mijloc, apoi aliniați-o cu nivela cu bulă de aer. Fixați apoi plinta de nut cu restul șuruburilor. Capetele șuruburilor nu trebuie să iasă în afară, altfel nu se vor mai putea monta șipcile.

sistem de gard 6
sistem de gard 6
07

Acum se vor realiza orificiile de pe stâlp pe care le-ați marcat anterior. Începeți de la conexiunea cu peretele. Verificați, pentru siguranță, încă o dată distanța necesară pentru primul orificiu în stâlp, apoi realizați-l pe dimensiunea 40 x 40 cm.

sistem de gard 7
sistem de gard 7
08

Adâncimea este de 80 cm. Acest lucru corespunde adâncimii uzuale de îngheț. Este posibil ca în regiunea dumneavoastră să fie definită o altă adâncime de îngheț. Vă rugăm să vă interesați care este aceasta, dacă nu sunteți sigur. Adâncimea de îngheț este importantă în cazul fundațiilor, pentru ca acestea să nu se deterioreze în urma înghețului.

sistem de gard 8
sistem de gard 8
09

Ancorarea stâlpilor în gropile pentru stâlpi se va face cu ajutorul suporturilor de stâlp de tip H. Prindeți cu șuruburi stâlpul de suportul de stâlp, astfel încât ambele bride de fixare să fie orientate în afară. În acest scop există un set special de fixare a suporturilor de stâlp. Stâlpul se va perfora în dreptul marcajelor de înșurubare, fiind mai apoi fixat cu ajutorul unui șurub filetat, al unei șaibe și piulițe. Șipcile de nut se montează orientate către gard, fiind fixate de stâlpi.

sistem de gard 9
sistem de gard 9
10

Fixați stâlpul pregătit în groapa dedicată. Pentru a-l poziționa la înălțimea corectă, împingeți o șipcă sub contrafișa transversală a suportului de stâlp. Verificați dacă stâlpul este vertical folosind o nivelă cu bulă specială pentru stâlpi. Aceasta se fixează pe stâlp, facilitând montarea stâlpilor de gard. Introduceți șipca cea mai de jos în plintele de nut, fixând-o din lateral prin acestea, altfel șipca va cădea. Dacă șipca stă la orizontală și se potrivește cum trebuie, puteți mai apoi introduce și următoarele șipci. Acestea nu se vor fixa cu șuruburi, rămânând libere, întrucât lemnul lucrează în funcție de temperatură și precipitații. Dacă ați prinde șipcile în șuruburi, materialul s-ar putea crăpa.

sistem de gard 10
sistem de gard 10
11

După ce ați introdus toate șipcile, puteți insera un element decorativ, iar apoi, o șipcă finală. Șipca finală se va înșuruba prin partea de sus. Realizați orificiile pentru șuruburi în prealabil, pentru ca lemnul să nu crape.

sistem de gard 11
sistem de gard 11
12

Verificați încă odată totul cu ajutorul nivelei cu bulă de aer, sprijinind primul element al gardului, de ambele părți, cu bucăți de lemn. Acum puteți adăuga celelalte elemente ale gardului în același mod.

sistem de gard 12
sistem de gard 12
13

Când ați terminat de montat primul rând de gard, umpleți gropile stâlpilor cu beton. În acest scop este potrivit betonul uscat, la sac. Amestecaţi betonul conform informaţiilor producătorului. Mai întâi, adăugați cantitatea specificată de apă în găleata pentru mortar, apoi amestecul final. Amestecați compoziția cu o mașină de amestecat pentru a nu se forma bulgări. Puneți betonul în groapa pentru stâlp și străpungeți din loc în loc cu o mistrie, pentru a elimina bulele de aer. Atunci când groapa s-a umplut până la nivelul gazonului, neteziți suprafața cu mistria.

sistem de gard 13
sistem de gard 13
14

Întrucât bridele de fixare ale suportului de stâlp în H sunt orientate în afară, atunci când realizați conexiunea la colț trebuie să adaptați plinta de nut. Puteți regla diferențele de grosime de la nivelul bridelor de fixare de pe suportul de stâlp, inserând bucăți de material în spatele plintei de nut. Capetele șuruburilor de la nivelul bridelor de fixare de pe stâlpi pot fi îngropate în adâncituri realizate în plinta de nut cu ajutorul burghiului Forstner. După ce ați reușit să faceți toate acestea, continuați din nou în linie dreaptă.

sistem de gard 14
sistem de gard 14
15

Sistemul de gard oferă multe posibilități de realizare: astfel, puteți dispune gardul în trepte sau îl puteți scurta, în cazul în care există zone cu înclinație sau dacă doriți să îi oferiți un aspect mai lejer.

sistem de gard 15
sistem de gard 15
16

Nici adaptarea pe lățime nu reprezintă o problemă. Este posibil ca la punctul final al gardului să descoperiți că lungimea calculată nu mai corespunde. În acest caz, scurtați elementele cu ajutorul unui fierăstrău circular pendular sau al unui fierăstrău circular de mână. Modul de prelucrare a stâlpilor și plintelor de nut nu se schimbă. Puteți finaliza gardul în modul obișnuit. Apoi nu mai rămâne decât să betonați și gropile stâlpilor de pe cea de-a doua latură a gardului.

sistem de gard 16
sistem de gard 16
17

Așezați, la final, capacele pentru stâlpi. Acestea protejează lemnul. Tot aici sunt realizate în avans și orificiile pentru șuruburi, tocmai pentru ca lemnul să nu crape.

sistem de gard 17
sistem de gard 17
18

Când betonul s-a întărit, puteți îndepărta elementele de sprijin, acoperind suprafața betonată cu o bucată de gazon. Astfel zona este finisată frumos.

sistem de gard 18
sistem de gard 18

Teme care v-ar mai putea interesa