Instrucțiuni

Construirea iazului cu folie

Timp de lectură 4 min.
Construirea iazului cu folie

Garantat, nimeni nu va avea un iaz ca al dumneavoastră. Iazul cu folie poate fi construit individual în funcție de ideile dumneavoastră în ceea ce privește mărimea și forma.

În continuare, vă arătăm cum să procedați!

Pregătire

01

Dacă perimetrul iazului este stabilit, înainte de a începe săpatul, trebuie să calculați dimensiunea foliei și să determinați grosimea acesteia.

02

Calculați dimensiunea corectă a foliei:

  • Lungime + 2 x adâncime + 60 cm = lungime bandă
  • Lățime + 2 x adâncime + 60 cm = lățime bandă

Determinați grosimea corectă a foliei:
  • pentru iazuri cu adâncime mai mică de 75 cm: folie de până la 0,5 mm
  • adâncime de până la 1,5 m: utilizați folie cu grosimea de 1 mm
  • adâncime începând de la 1,5 m: utilizați folie profi pentru iaz din cauciuc

Informații cu privire la foliile pentru iaz

Foliile pentru iaz sunt necesare pentru crearea unor iazuri de grădină, straturi de plante și cursuri de apă mai mari și cât mai naturale. Desigur, trebuie să fie folii speciale pentru a satisface cerințele ridicate ale unei grădini cu apă. Foliile de construcții sunt complet neadecvate. Foliile pentru iazuri de grădină, fabricate din PVC permanent elastic și rezistent la lumină, sunt opace, rezistente la căldură, îngheț, solicitări mari și presiuni ale rădăcinilor, și nu degajă substanțe dăunătoare plantelor.

În funcție de preferințele dumneavoastră, folii cu dimensiuni speciale pot fi sudate la înaltă frecvență în decurs de câteva zile.

Săparea bazinului pentru iaz

03

Stabiliți conturul iazului și marcați-l cu o sfoară, un furtun sau cu nisip. Planificați, de asemenea, diferitele zone ale iazului (zona de mlaștină până la 10 cm, zona de apă puțin adâncă 20-40 cm și zona de apă adâncă 60-150 cm). Săpați groapa iazului dinspre exterior spre interior, însă la o adâncime totală cu 20-25 cm mai mare decât este prevăzut pentru nivelul apei.

Folienteich anlegen as 01
Folienteich anlegen as 01

Modelarea suprafeței de bază

04

Modelați suprafața de bază corespunzător zonelor de adâncime. În punctul cel mai adânc planificați o groapă de nămol, adică o adâncitură suplimentară de aprox. 25 cm sub nivelul bazei. Aici puteți amplasa filtrul de aspirație pentru pompă, în cazul în care iazul trebuie golit complet la un moment dat. În jurul marginii exterioare a iazului săpați un șanț suplimentar de aprox. 15 cm adâncime. Acesta servește ulterior ca o barieră capilară.

Folienteich anlegen as 02
Folienteich anlegen as 02

Așezarea foliei pentru iaz

05

După îndepărtarea pietrelor și rădăcinilor, pentru a proteja folia umpleți groapa iazului cu un strat de nisip de cca. 10 cm grosime și bătătoriți-l bine. La construirea unui iaz cu folie, vă recomandăm un vlies pentru iaz. Acesta se așază pur și simplu pe patul de nisip. Folia pentru iaz poate fi acum poziționată cu o margine suplimentară de respectiv 50 cm.

Folienteich anlegen as 03
Folienteich anlegen as 03

Plantarea în iaz

06

Acoperiți fundul iazului cu pietriș și umpleți cu apă zona de adâncime. Folia va fi astfel trasă treptat în interiorul iazului. Acum puteți începe plantarea: plantele acvatice amplasate în coșuri pot fi așezate în locurile dorite.

Folienteich anlegen as 04
Folienteich anlegen as 04

Umplerea iazului

07

În continuare, umpleți iazul în întregime cu apă. Înainte de obținerea formei finale, acordați foliei pentru iaz un răgaz de câteva zile. Astfel, aceasta se poate adapta definitiv formei de la fundul iazului.

Folienteich anlegen as 05
Folienteich anlegen as 05

Construirea zonei de mal cu beton ușor

08

Amenajarea zonei de margine merită o atenție deosebită. Mai întâi, marginea foliei trebuie camuflată astfel încât să nu fie vizibilă. În plus, trebuie împiedicat efectul capilar (la marginea foliei apa pătrunde în pământ). Ambele variante prezentate s-au dovedit eficiente. Tranzițiile, de ex peluzele adiacente, sunt naturale și prietenoase cu fauna și flora.

Aici, marginea de cosit devine betonul ușor.

Folienteich anlegen as 06
Folienteich anlegen as 06

Sau: construirea zonei de mal cu zonă mlăștinoasă

09

Ca alternativă, puteți crea o zonă de mlaștină.

Folienteich anlegen as 07
Folienteich anlegen as 07

Utilizarea pompei în bazinul iazului

10

Pompele pentru iaz dau viață apei. Nu numai în privința aspectului estetic – ci și pentru echilibrul biologic, apa în mișcare prezintă o importanță deosebită. Pompele pentru iaz pot fi folosite direct în bazin, în funcție de tipul de construcție. Aici instalați neapărat un soclu (de ex. cărămidă), astfel încât nămolul de la fund să nu înfunde prea repede pompa.

Folienteich anlegen as 08
Folienteich anlegen as 08

Sau: montarea pompei în groapa special destinată

11

O altă opțiune este de a instala pompa într-un tub, în exteriorul iazului. Aici, întreținerea pompei poate fi executată mai ușor. Vă recomandăm comutatoarele plutitoare ca protecție împotriva funcționării uscate a pompei; acestea reacționează în funcție de nivelul apei.

Folienteich anlegen as 09
Folienteich anlegen as 09

Teme care v-ar mai putea interesa