0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 30.09.2023 la ora 15:30. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Cultivarea plantelor aromatice

Cultivarea plantelor aromatice

Istoria ierburilor aromatice datează din urmă cu multe secole. Deja din vremurile cele mai timpurii, călugării le cultivau în grădinile mănăstirilor, le foloseau la gătit și pentru multiplele lor efecte curative. Verdeața proaspătă rafinează orice preparat culinar și îi conferă o notă deosebită. Cultivați-vă și dumneavoastră propriile ierburi aromatice, fie într-un balcon mic sau într-o grădină mare.

Planificarea și crearea unei grădini cu ierburi aromatice

Pentru ca proiectul grădina cu ierburi aromatice să vă aducă multă bucurie, ar trebui mai întâi să îl planificați. Răspundeți la următoarele întrebări:

 • Cât spațiu aveți la dispoziție?
 • De câte semințe sau de câte plante aveți nevoie?
 • Doriți ca plantele să crească în ghiveci, în pământ sau poate într-o seră?
 • Asigurați-vă că puteți întreține cu ușurință stratul de flori, iar dacă este necesar, amenajați o alee.

Nu este însă nevoie neapărat să fie un strat de flori clasic. Există și alte modalități de cultivare a ierburilor aromatice:

 • fără complicații, în ghiveci, vas și lădiță
 • amenajați un pat înalt de straturi - o formă de strat care prezintă numeroase avantaje
 • folosiți o seră
 • construiți o spirală de ierburi aromatice

Stabilirea locului pentru stratul de ierburi aromatice

Gândiți-vă mai întâi unde anume în grădină sau pe balcon doriți să crească ierburile aromatice! Trebuie să țineți cont de faptul că ierburile aromatice au nevoi diferite în ceea ce privește cantitatea de lumină și structura solului. Alegeți ierburile aromatice și locul împreună.

Ideală este o parcelă sau un loc pe balcon, care se află parțial la soare și parțial la umbră.

Astfel puteți oferi diverselor soiuri un mediu adecvat.

Dacă nu aveți deloc posibilitatea de a cultiva ierburi aromatice în aer liber, nu trebuie să renunțați la cultivarea lor. Unele specii se pot cultiva foarte bine și în locuință. Pentru cultivarea în locuință sunt adecvate mai ales speciile subtropicale, ca busuiocul, coriandrul, ghimbirul sau aloe vera.

Cultivarea plantelor aromatice pe balcon

O diversitate multicoloră - diferitele soiuri de ierburi aromatice

Profesioniștii pentru bucătărie

Ierburile aromatice pentru grădină sunt foarte variate. Pentru fiecare preparat există gusturi potrivite, menite să rafineze friptura, preparatele din pește sau legume. Printre ierburile aromatice pentru bucătărie se numără reprezentanții clasici, precum pătrunjelul, arpagicul sau mărarul. Dar ar trebui să aveți la dispoziție și tropaeolum (conduraș), sorbestrea și leuștean.

Plante mediteraneene pline de viață

Ierburile aromatice mediteraneene au pătruns de mai mulți ani și în bucătăriile germane. O salată caprese fără busuioc nu are niciun farmec, iar cimbrul și rozmarinul nu trebuie să lipsească de pe cartofi sau preparate din carne. Puteți încerca și o prăjitură cu mere cu lavandă sau santolină în salată.

Plante exotice din Orientul Îndepărtat

Ierburile aromatice vi se potrivesc, dacă vă place să faceți experimente culinare și să încercați preparate din diferite colțuri ale lumii. Citronela și coriandrul se numără printre reprezentanții mai cunoscuți. Ați gătit însă până acum cu crin hemerocallis sau cu jiaogulan?

Ierburi aromatice pentru ceai și cocktail

Ceaiul de mentă este plicticos? Înseamnă că nu ați preparat niciodată un ceai din frunze proaspete, înnobilat cu lămâie sau cu alte fructe. Răcit, acest ceai este vedeta verii.

Pentru ca Hugo sau Mojito să aibă o aromă proaspătă de mentă, ar trebui să optați pentru soiurile potrivite.

Plante aromatice FloraSelf din Germania

HORNBACH mizează pe plantele aromatice FloraSelf din Germania! Experții noștri în plante aromatice cultivă întregul sortiment, inclusiv de calitate bio, în regiunile Rinul de Jos, Pfalz, Baden-Württemberg, Bavaria Superioară și în Franconia. Eticheta noastră vă indică de unde provin exact plantele dumneavoastră. Pentru dumneavoastră, acest lucru înseamnă: proveniență regională, calitate alimentară testată și prospețime maximă.

Cum îmi planific cultura de ierburi aromatice?

Gândiți-vă mai întâi ce ierburi aromatice doriți să cultivați. Primul criteriu este ce vă place la gust. În același timp, trebuie să vă gândiți însă dacă solul și condițiile de lumină în locul ales sunt ideale pentru aceste soiuri de ierburi aromatice. Cu privire la locul potrivit, vă oferă informații chiar plantele, deoarece frunzele dezvăluie cât de însorit poate fi locul pentru diversele soiuri:

Frunze mici, gri și dure: rezistă la soare și căldură. Frunzele mari și cărnoase preferă penumbră umedă.

După ce ați luat aceste decizii, se pune problema dacă plantele trebuie plantate sau semănate. Din punct de vedere calitativ nu există diferențe între aceste variante dacă vă alegeți plante și semințe de bună calitate.

Atunci când faceți planificarea, gândiți-vă și la faptul că nu toate ierburile aromatice sunt perene. Unele soiuri, cum ar fi busuiocul sau coriandrul, sunt anuale și trebuie plantate în fiecare an.

Avantajul plantelor este că le puteți recolta repede și anume imediat după plantare. Semințele trebuie mai întâi să germineze și să crească. În acest caz, trebuie să aveți răbdare câteva săptămâni. În schimb, plantele devin deseori foarte puternice și este o plăcere să le vezi crescând.

Acum ați ales deja locația și soiurile. Acum puteți trece la plantat sau semănat. Dar atenție! Nu toate soiurile de ierburi aromatice se suportă ca vecini în același strat sau ghiveci.

Cine se înțelege cu cine?
 • Hasmațuchiul, maghiranul, mărarul și arpagicul stau cu plăcere alături de mușețel
 • Rozmarinul, cimbrul și alte ierburi aromatice mediteraneene
 • Salvia și oregano
 • Roinița se înțelege cu aproape toate și le susține creșterea
 • Pătrunjelul, arpagicul și mărarul
Cine nu se suportă deloc?
 • Roinița și busuiocul
 • Coriandrul și feniculul
 • Mușețelul și menta
 • Cimbrul și maghiranul
Plante solitare
 • Leușteanul, pelinul și lavanda se înțeleg bine cu altele, dar au nevoie de mult spațiu pentru a se dezvolta.

Pregătirea stratului de ierburi aromatice

Nu neapărat îndrăgită, dar necesară: plivirea buruienilor. Procedați corect și cu efect mai îndelungat:

 • Îndepărtați buruienile cât mai devreme, pentru a nu se forma împletituri dese de rădăcini. Ușurați-vă munca cu mici ajutoare, cum sunt o sapă de grădină sau, dacă este necesară, o cazma.
 • După încheierea fazei de creștere, de cele mai multe ori toamna târziu, solul poate fi săpat adânc. În acest fel, evitați cuibărirea unor plante nedorite în stratul de ierburi aromatice.
 • Lăsați pământul să se odihnească pe parcursul lunilor de iarnă. În acest fel, înghețul vă va fi de ajutor. Acesta fărâmițează bulgării mari de pământ.
 • Dacă aveți un sol deosebit de argilos și compactat, este util să îl îmbogățiți cu pietriș, nisip cuarțos și compost. În schimb, dacă solul este foarte nisipos și deosebit de permeabil, ar trebui să îi îmbunătățiți calitatea cu pământ de grădină de calitate superioară.

pregatirea stratului de ierburi aromatice

Plantarea ierburilor aromatice în strat

Dacă creșteți ierburile aromatice din semințe, trebuie să faceți mai întâi răsaduri. Ideal este să nu semănați ierburile aromatice direct în aer liber, ci în casă sau chiar într-o seră. Plantele tinere pot fi apoi plantate în aer liber cel mai devreme la sfârșitul lui aprilie, începutul lui mai. Acest lucru este valabil pentru toate plantele aromatice. Mai ales ierburile aromatice mediteraneene nu sunt de cele mai multe ori rezistente la îngheț și pot degera în nopțile reci.

Țineți cont și de preferințele cu privire la sol și îmbogățiți-l, dacă este nevoie, cu pământ special pentru ierburi aromatice sau cu humus. În ghiveci sau în vas sunt valabile aceleași principii ca și în grădină, însă trebuie să aveți grijă la excesul de apă. Așadar faceți fie găuri în ghiveci sau puneți de ex. argilă expandată ca drenaj sub pământ.

Ajutoare practice

Pentru a vă simplifica pregătirea, plantarea și semănatul, puteți apela la ajutoare practice pentru casa sau grădina dumneavoastră.

Pentru a afâna pământul mai ales în ghivece și lădițe, sunt foarte potrivite săpăligile. Scafele și bețele pentru plante sunt practice pentru pregătirea găurilor pentru plante sau semințe. Pentru lucrări mai complicate în grădină trebuie uneori să apelați la o cazma. Mai ales dacă lucrați la proiecte mai mari, vă ajută o pernă pentru genunchi și încălțăminte protectoare de grădină.

Udarea și fertilizarea corectă a ierburilor aromatice

Cele mai multe ierburi aromatice mor prin înecare și nu prin însetare! Așadar, udați cu precauție, întotdeauna conform nevoilor plantei respective. În general, este mai bine să udați plantele mai rar, dar mai consistent.

Evitați în orice caz excesul de apă! Îndepărtați apa scursă în farfurii și în măști, dacă nu a fost absorbită în jumătate de oră.

Nu udați ierburile aromatice de sus, pentru că acest lucru stimulează creșterea ciupercilor și, în caz de lumină solară puternică, poate duce la „arderea” frunzelor. Udați pământul și nu direct plantele.

Îngrășământul trebuie "să le placă" ierburilor aromatice. Nu toate plantele au nevoie de aceleași substanțe nutritive. Așa că nu administrați prea multe îngrășăminte. Atenție: unele ierburi aromatice nu mai trebuie fertilizate spre sfârșitul verii. Îngrăşământul se menține astfel prea mult în pământ și în rădăcini. Planta nu are nevoie de îngrășământ în perioada de iarnă, în care ”hibernează”.

În acest caz, prea mult strică. Ideală este o fertilizare periodică, de ex. cu îngrășământ FloraSelfNature pentru legume și ierburi aromatice. Aceasta le face foarte bine plantelor, mai ales după ce sunt tunse.

udarea plantelor aromatice

Tunderea corectă a ierburilor aromatice

Ierburile aromatice trebuie tunse? Se recomandă tunderea, deoarece le ține sănătoase și productive!

Când ar trebui să tundeți ierburile aromatice? Ierburile aromatice sunt folosite permanent în bucătărie. Cu toate acestea, primăvara le va prinde bine o tăiere drastică. În perioada de înflorire a forsiției, înainte de începutul creșterii, este momentul ideal pentru a tunde ierburile aromatice. După aceea, ele vor crește și mai bine.

Tăierea de primăvară este deosebit de importantă pentru plantele lemnoase, cum ar fi rozmarinul, cimbrul, cimbrișorul, salvia și lămâița. Doar așa plantele vor rămâne compacte. Dacă le veți mai tunde o dată și la începutul verii, vor înflori a doua oară. În cazul în care plantele au devenit lemnoase, deoarece ați uitat toaletarea periodică, trebuie să apelați la o tăiere radicală.

Nu tăiați ierburile aromatice toamna, deoarece le privați de protecția lor importantă pentru iarnă. Ierburile aromatice tip tufă, cum ar fi Symphytum, arpagicul și roinița, se curăță la începutul primăverii.

Lămâița crește rapid, ca o tufă. Ea va fi mai frumoasă, dacă îi tăiați vârfurile după ce au crescut cca 30 cm.

Plantele care acoperă solul, cum ar fi cimbrul, trebuie tunse periodic. Puteți folosi cu inima împăcată o foarfecă pentru gard viu. După tăiere, plantele se vor bucura de un îngrășământ Floraself pentru ierburi aromatice.

Așa recoltați ierburile aromatice

Dacă ierburile aromatice sunt bine îngrijite, puteți avea o recoltă bună. Dar și pentru recoltă există perioade optime:

Ideal este dimineața între ora zece și doisprezece. Atunci frunzele au cele mai multe uleiuri eterice și au cel mai intens gust.

Acest lucru are sens numai dacă aveți și posibilitatea de a prelucra imediat ierburile aromatice. Așadar fie le consumați imediat, fie le puneți la uscat.

De ce aspecte trebuie să țineți seama atunci când recoltați diferite părți ale plantelor?

Frunze și lăstari Ierburile aromatice anuale sau sub formă de tufă pot fi recoltate continuu, după ce tijele ajung la lungimea de 10 cm. La cele mai multe ierburi aromatice, aroma cea mai puternică este în faza premergătoare înfloririi.
Excepții: cimbru, cimbrișor, rozmarin, salvie, oregano, lavandă. De la aceste plante, pot fi folosite frunzele și florile, care sunt foarte aromatice.
Flori Florile unor ierburi aromatice pot fi folosite pentru decorat, gătit sau pentru uz cosmetic (de ex. lavandă, oregano, cimbru, rozmarin, salvie). Important: recoltați florile chiar la începutul înfloririi.
Seminţe Acestea se recoltează după ce tecile verzi de semințe se îngălbenesc. Cu alte cuvinte, suficient de devreme ca semințele să nu se coacă prea tare și să cadă din teci. Exemple: mărar, anason, fenicul, coriandru și chimen.
Rădăcini Acestea se recoltează toamna, după căderea frunzelor. Exemplu: rădăcina de pătrunjel.

Păstrarea și utilizarea ierburilor aromatice

În principiu, se aplică regula: folosire imediat după recoltare. Mai proaspăt și mai gustos de atât nu se poate! Deseori însă, plantele trebuie să rămână proaspete câteva ore sau zile.

 1. Înveliți ierburile aromatice într-un prosop de bucătărie umed și păstrați-le în compartimentul de legume al frigiderului.
 2. Puteți pune ierburile aromatice și într-un pahar cu apă, însă așa își pierd repede prospețimea. Această variantă este acceptabilă numai dacă doriți să folosiți ierburile aromatice în aceeași zi. Dacă însă doriți să le folosiți mai târziu, trebuie să le păstrați corespunzător.
Important: folosiți ierburile aromatice imediat după recoltare!

Congelarea în congelator
Nu toate ierburile aromatice pot fi congelate. Busuiocul își păstrează aroma, însă devine moale. La congelator se păstrează bine mărarul, pătrunjelul, arpagicul, roinița, hasmațuchiul și coriandrul.

 1. Variantă: congelare într-o doză sau în tăvița pentru cuburi de gheață.
 2. Variantă: congelare șoc - așezați hârtie pergament într-o tavă de copt, puneți-o în congelator și setați pe congelare șoc. Păstrați apoi ierburile aromatice înghețate în doze de congelator. În acest fel, pot fi mai bine porționate.

Uscare
În aer liber: așezați ierburile aromatice lejer pe o suprafață întinsă pe o țesătură de sârmă sau pe șipci de lemn, care să permită circularea aerului și de jos. Sau formați buchete mici, lejere, pe care le atârnați într-un loc bine aerisit, uscat. Uscarea trebuie să aibă loc neapărat la umbră!

În cuptor: Uscați ierburile aromatice cel mai bine în cuptorul cu aer cald, pe grătarul cuptorului (dedesubt o tavă de copt, în care să cadă eventuale bucăți de plante), timp de câteva ore la 35-40 grade Celsius. Ușa cuptorului trebuie să rămână întotdeauna întredeschisă, pentru ca umezeala să poată fi evacuată. Ierburile aromatice sunt uscate atunci când foșnesc.

Păstrați ierburile aromatice în recipiente închise la culoare, ermetice, pentru a nu-și pierde aroma. Înainte de uscare, rădăcinile se curăță și se mărunțesc. Cel mai bine se usucă cu un aparat de deshidratare. În aer liber, uscatul durează foarte mult. Semințele se usucă împreună cu inflorescența. O cârpă așezată sub plante prinde semințele care cad.

Captarea aromei în oțet și ulei

Ierburile aromatice, care se folosesc împreună cu oțet, pot fi conservate în oțet. Ierburile aromatice care se folosesc împreună cu ulei, pot fi păstrare în ulei.

Lăsați ierburile aromatice uscate și curate să stea în oțet sau ulei în jur de 4 săptămâni. Mai întâi într-un loc luminos, apoi într-un loc întunecat.

conservare plante aromatice

Dăunători în stratul de ierburi aromatice

Dacă aveți o grădină de ierburi aromatice pe balcon sau pe terasă, aveți avantajul că mulți dăunători nu reușesc să ajungă atât de sus. Dacă totuși se înmulțesc, aceștia pot fi combătuți cu mijloace naturale. Trebuie să fiți atenți la mijloacele folosite, deoarece mai târziu veți consuma frunzele ierburilor aromatice.

Ierburile aromatice au avantajul de a respinge ele însele unii dintre dăunători. Dacă totuși plantele sunt atacate de dăunători, ar trebui să apelați la substanțe de protecție biologice.

Remedii naturale: Micile vietăți, cum ar fi buburuzele, albinele, bondarii și altele asemenea sunt utile, deoarece sunt inamicii naturali ai dăunătorilor.

 • Mămăruțele, sirfidele și muștele de voal le vin de hac afidelor.
 • Acarienii sunt și ei o pradă preferată de sirfide.
 • Bondarii și albinele strâng mult nectar de flori.

Spirala pentru ierburi aromatice pentru toți

Doriți să treceți cu grădina dumneavoastră de ierburi aromatice în liga profesioniștilor? Atunci a sosit poate momentul să realizați o spirală pentru ierburi aromatice. Arată foarte bine și oferă condiții optime pentru toate ierburile aromatice. Este un element îndrăgit în grădină, deoarece este foarte atractivă și îndeplinește multe aspecte practice.

Spirala pentru ierburi aromatice este un strat tridimensional, alcătuit din mai multe zone cu ecosisteme diferite. Acestea se succed sub forma unei spirale. Ierburile aromatice individuale au astfel condiții ideale de creștere.

Structura exterioară este realizată, de obicei, din pietre. Însă puteți folosi și lemn sau metal. Fiți creativ. Folosiți materialele care vă plac, fie noi, fie vechi, și combinați-le așa cum doriți. Frumos și corect este ceea ce vă place!

spirala pentru ierburi

Acestea sunt avantajele unei spirale pentru ierburi aromatice

 • Este practică: structura înaltă fac ca recoltatul și îngrijirea plantelor să fie mai puțin solicitante, protejând spatele.
 • Este ușor de întreținut: pietrele acumulează ziua căldura, iar noaptea o dau mai departe plantelor. În plus, pietrișul asigură drenarea rapidă a apei de ploaie, deoarece ierburilor aromatice nu le place deloc excesul de apă.
 • Atrage oaspeți dragi în grădină: fluturii, albinele și bondarii iubesc ierburile aromatice; deci vor iubi și spirala plină de ierburi aromatice. Astfel grădina dumneavoastră va fi plină de viață.
 • Compoziția solului nu mai este importantă: solurile argiloase, nepermeabile, nu sunt deloc pe placul ierburilor aromatice. Acum puteți totuși planta ierburi aromatice deoarece diferitele etaje ale spiralei conțin sol bogat și pot fi adaptate la soiurile individuale de ierburi aromatice.
 • Economisește spațiu: dacă nu dispuneți de o suprafață prea mare, trebuie să construiți pe verticală. Suprafața de bază o determinați bineînțeles dumneavoastră.

Ce spirală pentru ierburi aromatice mi se potrivește?

Decisiv este spațiul de care dispuneți. Chiar dacă nu dispuneți de un spațiu foarte generos, nu trebuie în niciun caz să renunțați la spirala pentru ierburi aromatice.

Pietrele pe care le folosiți pentru structură influențează stilul spiralei și ar trebui să se potrivească cu restul grădinii. Fiecare tip de piatră - gresie neregulată, pietre rotunde sau clincher cu linii drepte - va avea un alt efect. Țineți cont de acest aspect atunci când faceți planul spiralei.

Varianta clasică Spirala gigant Spirala mică
Structura clasică a unei spirale pentru ierburi aromatice este rotundă și tridimensională. Aceasta cuprinde trei-patru zone, care reprezintă habitate diferite. Dacă vreți să realizați o spirală gigantică, o puteți face circulabilă. Aceasta seamănă aproape cu un labirint. Nu sunt spirale adevărate, ci bucăți mari de tort. Dacă nu dispuneți de prea mult spațiu, puteți amplasa spirala pentru ierburi aromatice în colț. Acolo puteți lucra pe etaje, însă faceți economie de spațiu.
Adecvată pentru... Adecvată pentru... Adecvată pentru...
...orice grădină. Realizați spirala la mărimea care se potrivește cu grădina dumneavoastră și vedeți ce pietre se potrivesc. ...grădini foarte mari sau grădini comunitare. ...grădini mici sau ca model pentru începători.

Aceasta este structura unei spirale pentru ierburi aromatice

Pentru a le putea oferi cele mai bune condiții sortimentelor dvs. de ierburi aromatice, ar trebui de regulă să amenajaţi trei zone diferite. Acestea trebuie umplute cu tipuri diferite de pământ și primesc multă lumină solară, în mod diferit. Trecerea dintre aceste zone este continuă. Acestea sunt cele trei zone uzuale:

 • Zona umedă
 • Zona normală
 • Zona uscată

spirala plante aromatice
Zona umedă Zona normală Zona uscată
Zona umeda va fi amplasată în partea de jos a spiralei. Aceasta va avea un sol umed și bogat. Apa de ploaie se scurge de aici doar lent, iar solul rămâne întotdeauna umed. Umplutura din această zonă este realizată din pământ de grădină argilos și compost gata preparat. După zona umedă, la nivelul următor se află zona normală. Pentru aceasta veți folosi pământ normal de grădină. Dacă este mai degrabă argilos, trebuie să îl amestecați cu puțină criblură. Aceasta îl va face mai permeabil. Orientați spirala pentru ierburi aromatice în așa fel încât zona normală să fie la semiumbră. Munții mediteraneeni se apropie cel mai mult de zona uscată. În vârful spiralei pentru ierburi aromatice este uscat și însorit. Pentru aceasta, trebuie să amestecați o cantitate mare de split cu o cantitate mai mică de pământ de grădină. Astfel, apa se va scurge repede.
Ierburi aromatice pentru zona umedă Ierburi aromatice pentru zona normală Ierburi aromatice pentru zona uscată
 • Mentă
 • Pătrunjel
 • Busuioc
 • Arpagic
 • Leuştean
 • Rucola
 • Măcriş
 • Oregano
 • Mărar
 • Roiniţa
 • Lavandă
 • Santolina (lemnul Maicii Domnului)
 • Coriandru
 • Roiniţă
 • Tropaeolum (conduraș)
 • Isop
 • Maghiran
 • Cimbru
 • Lavandă
 • Rozmarin
 • Cimbrișor de munte

Sfat pentru spirala pentru ierburi aromatice

Spirala nu trebuie să fie alcătuită neapărat din trei zone. Numărul zonelor depinde de ierburile aromatice pe care doriți să le plantați. Vă puteți limita la două zone sau puteți amenaja la baza spiralei o mică baltă, care să reprezinte o zonă foarte umedă. Aici puteți planta, de ex. creson, mentă-de-apă sau bulbuce-de-baltă.

Dacă aveți chiar acum chef de o spirală pentru ierburi aromatice și doriți deja să vă apucați de treabă, puteți începe urmând instrucțiunile pe care vi le punem la dispoziție.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus