0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 30.03.2023 la ora 01:18. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Plantarea mărului

Timp de lectură 9 min.
Plantarea mărului

Ce înseamnă plantarea unui măr? Cu siguranță foarte multe. Dacă ne întrebați pe noi, înseamnă mai ales bucuria la anticiparea unei recolte bogate de mere. Pentru ca totul să fie în ordine cu propriile dumneavoastră mere zemoase, vă explicăm cum să plantați corect pomul.

Plantarea unui măr: amplasarea corectă

Trebuie să fie măr - acesta este un lucru limpede. Ce nu vă este încă limpede: cum arată locul de amplasare optim pentru un măr?

În principiu mărul preferă un loc însorit și ferit de vânt. O orientare către sud este așadar ideală. Evitați să așezați mărul într-o zonă adâncită. Acolo se acumulează apă de ploaie care va stagna – aceasta nu îi va prii mărului dumneavoastră.

În afară de aceasta, planificați un spațiu suficient pentru mărul dumneavoastră.

Necesarul de spațiu este diferit de mare în funcție de soi și de forma de creștere. Reţineţi ca regulă de bază:

  • merii de înălțime medie necesită un spațiu de aproximativ 16 mp,
  • merii înalți unul de 25 mp și
  • tufele de circa 12–15 mp în grădina dumneavoastră.

În cazul unui măr cu trunchiul înalt puteți planifica așadar o distanță de cel puțin 5 m până la următorul obstacol.

Disponibilitatea merilor

De altfel, nu puteți cumpăra meri pe parcursul întregului an. Pomii fructiferi, cum ar fi mărul, sunt disponibili – în funcție de condițiile atmosferice – de la sfârșitul lui februarie până la sfârșitul lui aprilie și apoi din nou din iulie și până la mijlocul lui octombrie.

Plantarea mărului

În sfârșit a venit timpul: se anunță plantarea mărului. Cele mai importante unelte sunt lopata, furca și foarfeca de grădină. În afară de acestea mai aveți nevoie de pământ bun pentru plante, de ex. de la FloraSelf, de 1–3 țăruși pentru pomi și de șnur de grădină din cocos, denumit și fir din fibră de cocos.

În afară de acestea, vă este util un așa-numit berbec pentru baterea țărușilor. Cu acesta puteți bate considerabil mai simplu în sol țărușii de sprijin pentru mărul dumneavoastră. Dacă plantați numai un singur măr, nu este neapărat rentabil să achiziționați un berbec pentru țăruși.

Plantarea mărului pas-cu-pas

Încă nu ați plantat niciodată un pom? Veți reuși. Instrucțiunile noastre pas-cu-pas vă vor ajuta în acest demers. Să începem!

Săparea unei gropi pentru plantarea mărului

01

Luați cazmaua și săpați o groapă pentru plantarea mărului. Groapa de plantare ar trebui să fie de două ori mai lată decât bulgărele de pământ din jurul rădăcinii mărului și cu 40 cm mai adâncă. Afânați cu furca solul gropii de plantare. Astfel, pomul dumneavoastră poate crește mai ușor. Amestecați pământul excavat în proporție de 1:1 cu pământ bun pentru plante, pentru a îmbogăți solul.

Plantarea mărului 1
Plantarea mărului 1

Poziționarea mărului și tăierea la plantare

02

Introduceți mărul în groapa de plantare. Aveți grijă ca punctul de altoire să se situeze cu aproximativ 10 cm deasupra suprafeței solului.

Acum este și momentul potrivit pentru o așa-numită tăiere la plantare. Scurtați vârful și îndepărtați toți lăstarii care cresc spre interior. Mărul dumneavoastră ar trebui să aibă aproximativ forma unei piramide, cu lăstarul central ca punct cel mai lung.

Plantarea mărului 2
Plantarea mărului 2

Sprijinirea mărului & umplerea gropii de plantare

03

Tânărul dumneavoastră măr are nevoie de stabilitate. Acest lucru îl realizați cu ajutorul a 1–3 țăruși pentru pomi, în funcție de tehnica pentru care vă hotărâți. În partea de vest (partea expusă la vânt și intemperii), bateți țărușul în pământ la o distanță de circa 40–45 cm de măr – până când țărușul ajunge la circa 20 cm dedesubtul părții de unde începe coroana.

Umpleți groapa de plantare cu amestecul de pământ și scuturați regulat mărul pentru ca totul să se așeze cum trebuie. Compactați cu atenție pământul călcând pe el și modelați o margine pentru udare.

Plantarea marului 3
Plantarea marului 3

Legarea mărului

04

Legați ferm mărul cu șnur de grădină din fibre de cocos sau cu bandă de iută: înfășurați-o în jurul trunchiului și țărușului de 3–4 ori, în formă de opt. Înfășurați apoi bine optul care rezultă astfel și legați ferm șnurul de grădină de țăruș. La final fixați șnurul din fibre de cocos cu un cui pe țăruș.

Ca ultim pas udați temeinic mărul și aplicați pe locul de plantare un strat de mulci cu o grosime de circa 10–15 cm. Mulciul din scoarță protejează nu doar împotriva evaporării, ci și împotriva buruienilor.

Plantarea marului 4
Plantarea marului 4

Țăruș vertical, trepied, țăruș oblic: vreți să știți mai multe despre diferitele tehnici prin care puteți lega un pom? Iar pentru tăierea plantelor aveți nevoie de asemenea de mai multe informații? Avem consultanții potriviți:

Timpul de plantare a merilor

Merii care au fost cultivați în ghiveci îi puteți planta în principiu de primăvara până toamna.

Cea mai bună perioadă pentru plantarea merilor este însă toamna, când tocmai au căzut frunzele.

De ce ? Foarte simplu: dacă plantați mărul toamna, se poate dezvolta bine. Fără căldura și seceta verii, rădăcinile mărului se pot extinde relaxat, fără să fie necesar să le udați în permanență.

La plantarea de toamnă a mărului aveți în vedere o zi blândă și ușor umedă. Astfel, pomul dumneavoastră va dispune de cele mai bune condiții de dezvoltare a rădăcinilor.

Mărul are nevoie de polenizatori

Dacă doriți să beneficiați de o recoltă bogată de mere, trebuie să știți un lucru:

Merii au nevoie de polenizare încrucișată.

Aceasta înseamnă că nu este posibilă polenizarea florilor cu polen de la același soi. Mărul dumneavoastră are nevoie așadar în apropiere de cel puțin un măr de alt soi. Și acesta bineînțeles că nu trebuie să fie neapărat în grădina dumneavoastră. Dacă în imediata vecinătate se află și alți meri, polenizarea va funcționa. Dacă niciun vecin nu are un măr, ar trebui să plantați doi meri în grădina dumneavoastră.

La cumpărarea unui măr, acordați atenție așa-numitului soi al polenizatorului. Dacă de ex. aveți în grădină un Boskoop, cel mai bine plantați lângă el un măr Cox, Idared sau un măr de vară clar alb. Vecinul dumneavoastră are un Cox Orange? Atunci bazați-vă de ex. pe soiul Elstar sau James Grieve.

Prezentare generală a soiurilor de meri

Boskoop, Cox Orange, Elstar: în Germania există aproximativ 2.000 de soiuri de mere. Astfel, decizia cu privire la mărul potrivit nu este așa de simplă. Există trei criterii care vă vor facilita adoptarea unei decizii:

  • Gustul cărui soi de mere vă place?
  • Când sunt coapte merele?
  • Cât de bine pot fi depozitate merele?

Aveți aici câteva exemple:

Soiul Boskoop acrișor îl puteți recolta de ex. de la mijlocul lui octombrie până în noiembrie. Capacitatea de depozitare a soiului Boskoop este foarte bună. La o depozitare corectă, merele rezistă până în aprilie. În schimb soiul Golden Delicious este unul dulce. Îl puteți recolta deja începând cu sfârșitul lui septembrie și îl puteți depozita până în martie inclusiv.

Soiul de mere Idared este plăcut acrișor, cu o perioadă de recoltare la mijlocul lui octombrie. Soiul Idared poate fi depozitat până în aprilie inclusiv. Cu totul altfel stau lucrurile în cazul mărului de vară clar alb: în timp ce alte soiuri de mere se mai pârguiesc în pom, mărul de vară clar alb poate fi deja recoltat – și anume de la mijlocul lui iulie până în august. În schimb trebuie să și mâncați direct aceste mere de vară, să le folosiți în prăjituri sau să faceți suc de mere, pentru că acest soi nu poate fi depozitat.

Măr în ghiveci: ideal pentru balcon

Aveți doar o grădină mică, o terasă sau un balcon? Nicio grijă, nu trebuie să renunțați la măr.

În principiu, toți merii sunt altoiți. În cazul soiurilor care sunt adecvate pentru balcon, se folosește un portaltoi special, cu înălțime mică. Aceasta este condiția necesară pentru ca mărul dumneavoastră să se simtă bine și într-un ghiveci sau un ciubăr suficient de mare.

Mărului îi merge bine pe balcon cu trei condiții:

  1. Trebuie să vă decideți pentru soiul corect, și anume unul cu înălțime mică.
  2. Forma este importantă: în ghiveci puteți cultiva un măr în formă columnară sau ca pom pe spalier.
  3. Merii au nevoie de polenizare încrucișată. Dacă niciunul dintre vecinii dumneavoastră nu are un măr, trebuie să amplasați doi meri în ghiveci pe balcon. Mai multe informații găsiți aici.

Evitarea stagnării apei în ghiveci

Pentru ca mărul dumneavoastră să se simtă bine în ghiveci pe balcon, ghiveciul sau ciubărul trebuie să aibă neapărat găuri de fund și un strat de drenare din pietriș sau argilă expandabilă. Astfel se poate scurge apa de stropit și apa de ploaie în exces. La achiziționare aveți de asemenea în vedere ca ghiveciul să fie rezistent la îngheț.

Meri cu înălțime mică

Pentru balconul dumneavoastră, trebuie să fie un măr cu înălțime mică – așadar un măr pitic – sau un măr columnar.

Merii columnari nu formează o coroană lată, merele cresc pe un trunchi care se înalță zvelt. Îngrijirea este foarte simplă: primăvara, tăiați lăstarii mai lungi de 20 cm, până la circa 10–15 cm.

Pomi pe spalier

Puteți cultiva mărul în ghiveci pe balcon și ca pom pe spalier. Acesta face o economie de spațiu similară mărului columnar. Avantajele pomilor pe spalier pe balcon: datorită formei de creștere, mărul va beneficia din plin de mult soare. Acest lucru este benefic pentru calitatea fructelor. Cel mai bun loc de amplasare este direct lângă peretele casei. Astfel, mărul dumneavoastră din ghiveci va fi ferit de vânt și vara va beneficia de multă căldură.

Așa funcționează:

Aranjați mărul tânăr pe un spalier și fixați crengile. Decisiv este ca mărul să fie unul tânăr și să aibă lăstari flexibili.

În cazul pomilor pe spalier, forma de creștere clasică este așa-numita palmetă: lăstarul principal crește vertical în sus, lăstarii secundari îi fixați orizontal pe spalier.

Pomi pe spalier în magazinul HORNBACH

Pomi pe spalier se găsesc în magazinul HORNBACH din apropiere. Verificați disponibilitățile din magazinul din apropiere și puteți începe!

Depozitarea mărului în ghiveci pe timpul iernii

În grădină, mărul este rezistent la îngheț și nu necesită o protecție specială. Însă în cazul unui măr în ghiveci pe balcon, lucrurile stau diferit.

Iarna, așezați ghiveciul de ex. pe o placă de polistiren sau pe o scândură groasă. În cazul în care temperaturile scad sub punctul de îngheț, puteți înveli ciubărul și partea inferioară a trunchiului în material nețesut. Și nu uitați să îl udați din când în când, dacă au trecut perioade mai lungi fără precipitații.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus